Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 09 мая 2023, вопрос №85029 150₴

Требуют страховку за кредит, который не получили по факту

Здравствуйте. Моя мама хотела оформить кредит в Идеабанк еще в прошлом году. Она начала оформлять кредит, но объявили воздушную тревогу, всех выставили на улицу. За это время кредит она передумала оформлять и деньги в кассе НЕ ПОЛУЧИЛА! Просто ушла, ничего не аннулировала в банке. Хотя бумаги на оформление были подписаны. Но по факту деньги на руки она не получала в кассе.

Теперь с нее требуют оплатить страховку, начисляют еще на эту сумму %. Звонят, угрожают. У нее на этой почве начались серьезные проблемы со здоровьем. Она и так инвалид 2 группы, не работает. Весь доход пенсия. Кредит ей выдавали в размере 3000 грн, требуют около 1300 грн страховки.

Как поступить в этой ситуации. Куда не писала, везде одно и то же отвечают - кредит оформлен, платите страховку. В отделении также отвечают, но видят, что деньги она не получала.

Может есть какие-то законы, которые могут остановить действия банка?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович
    Общаться в чате Богун Сергій Павлович 10 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Если Ваша мама заключила кредитный договор - то надо читать его условия. Другими словами подписав его - она согласилась с его условиями и в.ч. платежами.

    Богданов Микита
    100%
    Общаться в чате Богданов Микита 10 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрый день. Для начала нужно ознакомиться с письменным требованием банка. Я вижу у вас два договора. Один кредитный договор, который заключен, но не выполнен. И договор страхования, который, скорее всего тоже заключен и не выполнен. Нужно ознакомиться с этими договорами. Нажмите кнопку Обратиться.

    Богун Сергій Павлович
    Общаться в чате Богун Сергій Павлович 10 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 24 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Крім того, споживач має право протягом 14 календарних днів з дня укладення договору про споживчий кредит відмовитися від договору про споживчий кредит без пояснення причин, у тому числі в разі отримання ним грошових коштів.

    Це врегульовано ЗУ "Про споживче кредитування" (ст. 15).

    Тобто законодавство чітко визначає порядок і умови відмови від кредитного договору.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич 10 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Лідія!

    Позичальник має право відмовитися від одержання кредиту частково або в повному обсязі, повідомивши про це кредитодавця до встановленого договором строку його надання, якщо інше не встановлено договором або законом (п.2 ст.1056 ЦКУ).

    Якщо це був споживчий кредит, то відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України «Про споживче кредитування» – договір про споживчий кредит – вид кредитного договору, за яким кредитодавець зобов’язується надати споживчий кредит у розмірі та на умовах, встановлених договором, а споживач (позичальник) зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти за користування кредитом на умовах, встановлених договором.

    Відповідно до п. 11 ст. 1 Закону України «Про споживче кредитування» Споживчий кредит – грошові кошти, що надаються споживачу (позичальникові) на придбання товарів (робіт, послуг) для задоволення потреб, не пов’язаних з підприємницькою, незалежною професійною діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

    При неврученні позичальнику оригіналу договору про надання споживчого кредиту або за відсутності у банку доказів вручення такого оригіналу, позичальник може без пояснення причин відмовитися від кредитного договору в будь-який момент до отримання договору або протягом 14 днів з моменту цього.

    Справа в тому, що згідно ч. 6 ст. 11 Закону «Про захист прав споживачів» споживач має право протягом 14 календарних днів відкликати свою згоду на укладення кредитного договору без пояснення причин. Перебіг цього строку починається з моменту передачі споживачеві примірника укладеного договору.

    Аналогічна норма міститься і в іншому законі. Так, відповідно до статті 15 Закону України «Про споживче кредитування» споживач має право протягом 14 календарних днів з дня укладення договору про споживчий кредит відмовитися від договору про споживчий кредит без пояснення причин, у тому числі в разі отримання ним грошових коштів. Про намір відмовитися від договору про споживчий кредит споживач повідомляє кредитодавця у письмовій формі (у паперовому або електронному вигляді з накладенням електронних підписів, електронних цифрових підписів, інших аналогів власноручних підписів (печаток) сторін у порядку, визначеному законодавством) до закінчення встановленого строку. Якщо споживач подає повідомлення не особисто, воно має бути засвідчене нотаріально або подане і підписане представником за наявності довіреності на вчинення таких дій. Протягом семи календарних днів з дати подання письмового повідомлення про відмову від договору про споживчий кредит споживач зобов’язаний повернути кредитодавцю грошові кошти, одержані згідно з цим договором, та сплатити проценти за період з дня одержання коштів до дня їх повернення за ставкою, встановленою договором про споживчий кредит. Споживач не зобов’язаний сплачувати будь-які інші платежі у зв’язку з відмовою від договору про споживчий кредит. Відмова від договору про споживчий кредит є підставою для припинення договорів щодо додаткових чи супутніх послуг, що були визначені як обов’язкові для отримання кредиту, укладених споживачем. Кредитодавець або третя сторона зобов’язані повернути споживачу кошти, сплачені ним за такі додаткові чи супутні послуги, не пізніш як протягом 14 календарних днів з дня подання письмового повідомлення про відмову від договору про споживчий кредит, якщо такі послуги не були фактично надані до дня відмови споживача від договору про споживчий кредит у порядку, визначеному законодавством.

    Правові наслідки недійсності кредитного договору такі:

    1. У разі визнання недійсним кредитного договору суд за заявою сторони в обов'язковому порядку застосовує наслідки недійсності правочину, та визначає грошову суму, яка має бути повернута кредитодавцю.

    2. Визнаючи недійсним кредитний договір, у якому виконання зобов'язання позичальника забезпечено заставою майна позичальника або поручителя, суд за заявою кредитодавця накладає на таке майно арешт.

    3. Арешт на майно підлягає зняттю, якщо протягом 30 днів з дня набрання законної сили рішенням суду про визнання недійсним кредитного договору кошти у розмірі, визначеному судом, будуть повернуті кредитодавцю. Якщо у зазначений строк зобов'язання повернути кошти не виконано, кредитодавець має право звернутися до суду з позовом про звернення стягнення на арештоване майно.

    4. Арешт на майно, накладений раніше, підлягає зняттю після виконання зобов'язання повернути кредитодавцю кошти у розмірі, визначеному судом.

    5. Визнаючи недійсним договір застави, який забезпечував виконання зобов'язання позичальника за кредитним договором, суд за заявою кредитодавця може накласти арешт на майно, яке було предметом застави. Такий арешт підлягає зняттю після виконання зобов'язання повернути кредитодавцю кошти за кредитним договором, а у разі визнання кредитного договору недійсним - після виконання зобов'язання повернути кредитодавцю кошти в розмірі, визначеному судом.

    Виникнуть ждодаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України