Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 15 мая 2023, вопрос №85341 150₴

Коммуналка. Отключение по долгам. На сколько реально подключение за щёт поставщика услуг?

Добрый день!
Вопрос по коммуналке.
Отключили электричество за долги. Выставили счет за подключение больше двух тысяч. Я знаю что по закону в военное время нельзя отключать даже если есть долги.
Вопрос: На сколько реально в этой ситуации подключение за щёт поставщика услуг?
Если да то что нужно сделать?
( В данный момент в квартире никто не живет .мы находимся в другой стране.)
0636095267 Связь только в соцсетях телеграмм или ватсап .

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Сергію!

    Від’єднувати споживачів від отримання житлово-комунальних послуг під час війни заборонено.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» установлено, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

    Також рішенням регулятора були припинені позапланові та планові перевірки суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг (постанова НКРЕКП від 01.03.2022 № 335).

    Навіть якщо побутовий споживач має борги за газ чи електроенергію, які накопичилися раніше.Допоки в Україні триває війна, ані світло, ані газ вам не «відріжуть».

    Виникнуть питання чи бажання продовжити розмову у приватному форматі, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче Вам допоможу!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану", забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

    Тому, раджу спочатку направити комунальникам претензію, а у випадку не виконання можливе звернення до суду.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте рацію, вас відключили не правомірно. Для вирішення даного питання напишіть претензію зі своїми вимогами спираючись на Постанову Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/206-2022-%D0%B...

    У разі не виконання ваших вимог, вы маєте право звернутися до суду.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Крикун Сергій  Павлович

    Закон України " Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1023-12#Text):

    " Стаття 10. Права споживача у разі порушення умов договору про виконання робіт (надання послуг)...

    5. У разі коли виконавець не може виконати (прострочує виконання) роботу (надання послуги) згідно з договором, за кожний день (кожну годину, якщо тривалість виконання визначено у годинах) прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством. У разі коли вартість роботи (послуги) не визначено, виконавець сплачує споживачеві неустойку в розмірі трьох відсотків загальної вартості замовлення.

    Сплата виконавцем неустойки (пені), встановленої в разі невиконання, прострочення виконання або іншого неналежного виконання зобов'язання, не звільняє його від виконання зобов'язання в натурі...

    Стаття 22. Судовий захист прав споживачів

    1. Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом.

    2. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

    3. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

    Стаття 23. Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів

    1. У разі порушення законодавства про захист прав споживачів суб'єкти господарювання сфери торговельного та інших видів обслуговування несуть відповідальність за:...

    11) порушення умов договору між споживачем і виконавцем про виконання роботи, надання послуги - у розмірі ста відсотків вартості виконаної роботи (наданої послуги), ...але не менше п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;...

    Стаття 26. Повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів

    1. Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, здійснює державний контроль за додержанням законодавства про захист прав споживачів, забезпечує реалізацію державної політики щодо захисту прав споживачів і має право:

    1) давати суб'єктам господарювання обов'язкові для виконання приписи про припинення порушень прав споживачів;..

    13) накладати на суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, стягнення, передбачені статтею 23 цього Закону, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України;..".

    Закон України " Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#Text):

    " Стаття 16. Загальні вимоги до надання житлово-комунальних послуг...

    3.. Захист прав споживачів житлово-комунальних послуг здійснюється уповноваженим центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства про захист прав споживачів...".

    ---

    Доброго вечора, пане Сергію! Подайте до Голоовного управління Держпродспоживслужби (https://dpss.gov.ua/) в Київській області (перейдіть за покликом: Служба - Територіальні органи) скаргу (Контакти - Зв'язки з громадськістю - Звернення громадян) про незаконість відключення електроенергії, про направлення постачальнику електроенергії рішення-вимоги про відновлення постачання електроенергії та про накладення на постачальника штрафних санкцій.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України