Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 22 мая 2023, вопрос №85684 250₴

Замовлене виконання дипломного проекту з арїітектури зовсім не відповідає вимогам (в мессенджері). Витрачено 21 тис. без результату.

Дружина замовила виконання дипломної роботи в компанії cleverstudy (https://www.cleverstudy.com.ua/). Домовилась з менеджером про вимоги до роботи, скинула приклад і вибрала виконання більш досвідченого виконавця і доплатила за це, сума вийшла 20876 грн (два платежі на два різниї IBAN рахунки). Після повної оплати менеджер надіслав роботу і вона абсолютно не така, як було описано спочатку, халтурна зроблена студентом першокурснико і лише для того, щоб зробити вигляд якоїсь роботи (приклад і результати прикріплю в файлах,). Протягом всього процесу виконання, менеджери відповідали, швидко, робили вигляд зацікавленості, як тільки робота була виконана почали відповідати раз на день і не робили нічого, щоб хоч якось виправити проблему, хоча запевнили, що можливі кінцеві правки. В результаті робота зроблена самостійно і 21тис пішли в нікуди. Питання швидше не в повернені всіх коштів, а в притягненні компанії до хоч якоїсь відповідальності. Не виправдовую дружину, теж вважаю, що роботу потрібно було виконувати самостійно, але дуже обурений відношенням компанії до клієнтів і впевнений, що вони роблять так з усіма.

Ответы юристов (15)

    Богданов Микита

    Добрый вечер. Зависит от того, был ли договор законченный, было ли ТЗ согласованное сторонами и принимались ли работы по Акту. Так же зависит от того, была ли оплата на ФОП или на физ лицо. Если это был ФОП, тогда можно пожаловаться в управления защиты прав потребителя. Обращайтесь, для детальной консультации.

    • Володимир Клиент 11 месяцев назад

      Усі домовленості були обговорені в месенджері телеграм без договору. У відкритих джерелах на вказаний до IBAN рахунку ПІБ зареєстрований ФОП

      • Богданов Микита

        тоді варто спробувати написати письмову претензію на адресу фоп. А також скаргу до Держпродспоживслужби та управління захисту прав споживачів. По суті вони будуть прикриватись наданням інформаційних послуг і тд. Ознак шахрайства я тут не бачу. Як варіант вимагати повернення коштів за ненадані послуги або повернення безпідставно отриманих коштів, але тут складніше. Бо підставою може бути договір оферти на їх сайті, які вони можуть туди залити

        • Володимир Клиент 11 месяцев назад

          На сайті і в переписці не має договору оферти, чи можу я видаливши повідомлення з надісланою роботою ссилатись на її невиконання (ненадання послуг) адже якщо неможливо довести невідповідність якості роботи, так само важко має бути довести надання послуг.

          • Богданов Микита
            80%

            теоретично, якщо подати позов про повернення безпідставно отриманих коштів, вони можуть довести наявність договірних відносин. Оскільки до такого договору письмова форма не обов'язкова. Тут є два протилежні варіанти: 1. Повернення коштів за ненадані послуги. 2. Повернення безпідставно набутих коштів. Перший варіант є більш реальним, оскільки оплата була на ФОП, який має види діяльності консультаційні послуги і тд.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Це шахраї - АЛЕ ДОВЕСТИ ШАХРАЙСТВО ПРАКТИЧНО НЕМОЖЛИВО.

    ПРОПОНУЮ НАПИСАТИ ЗАЯВУ В КІБЕРПОЛІЦІЮ:

    https://cyberpolice.gov.ua/

    • Володимир Клиент 11 месяцев назад

      Колись вже звертався про подібне шахрайство до кіберполіції. В відділі поліції (не кібер) відповіли, що кіберполіція не може вести слідство і просто перенаправляють звернення до регіональної поліції, а вони вже не хочуть подібним займатись.

    Карпенко Андрей Владимирович

    У Верховній Раді зареєстрували закон, яким пропонується встановити академічну відповідальність за продаж творів, зокрема, дипломів та дисертацій, написаних на замовлення.

    Проєкт закону передбачає внесення змін до Закону України «Про освіту». Зокрема, пропонується додати визначення академічного твору та доповнити статтю 42 «Академічна доброчесність» таким видом порушення академічної доброчесності, як передача академічного твору третій особі для подальшого використання цією особою як автором.

    Гончаренко Константин
    10%

    Доброго дня!

    Взагалі студент має самостійно виконувати роботи.

    Тому довести це шахрайство майже не можливо.

    Якщо договору про надання послуг не було , то і факт їх надання довести неможливо.

    Можете спробувати звернутися до поліції про вчинення шахрайства.

    Але з Вашого боку також є порушення академічної доброчесності.

    Академічна відповідальність за порушення академічної доброчесності здобувачів освіти

    За порушення академічної доброчесності здобувачі освіти можуть бути притягнені до такої академічної відповідальності:

    повторне проходження оцінювання (контрольна робота, іспит, залік тощо);

    повторне проходження відповідного освітнього компонента освітньої програми;

    відрахування із закладу освіти (крім осіб, які здобувають загальну середню освіту);

    позбавлення академічної стипендії;

    позбавлення наданих закладом освіти пільг з оплати навчання.

    Види академічної відповідальності (у тому числі додаткові та/або деталізовані) учасників освітнього процесу за конкретні порушення академічної доброчесності визначаються спеціальними законами та/або внутрішніми положеннями закладу освіти, що мають бути затверджені (погоджені) основним колегіальним органом управління закладу освіти та погоджені з відповідними органами самоврядування здобувачів освіти в частині їхньої відповідальності.

    Порядок виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності

    Порядок виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності визначається уповноваженим колегіальним органом управління закладу освіти з урахуванням вимог цього Закону та спеціальних законів.

    Кожна особа, стосовно якої порушено питання про порушення нею академічної доброчесності, має такі права:

    ознайомлюватися з усіма матеріалами перевірки щодо встановлення факту порушення академічної доброчесності;

    подавати до них зауваження;

    особисто або через представника надавати усні та письмові пояснення або відмовитися від надання будь-яких пояснень;

    брати участь у дослідженні доказів порушення академічної доброчесності;

    знати про дату, час і місце та бути присутньою під час розгляду питання про встановлення факту порушення академічної доброчесності та притягнення її до академічної відповідальності;

    оскаржити рішення про притягнення до академічної відповідальності до органу, уповноваженого розглядати апеляції, або до суду.

    Форми та види академічної відповідальності закладів освіти визначаються спеціальними законами.

    Увага! За дії (бездіяльність), що цим Законом визнані порушенням академічної доброчесності, особа може бути притягнута до інших видів відповідальності з підстав та в порядку, визначених законом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Володимир Клиент 11 месяцев назад

      Якщо факту надання не було, то чи можна переведення коштів вважати незаконним збагаченням?

    Карпенко Андрей Владимирович

    Тільки через КІБЕРПОЛІЦІЮ можна щось зробити - гроші не повернете, але на цих особ звернуть УВАГУ.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Захист ПРАВ споживачів тут не до чого.

    Хто буде визначати ступінь професійності виконаної роботи?

    Свою правоту Вам потрібно буде ДОВОДИТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ - ЦЕ НЕРВИ, ЧАС ТА ГРОШІ НА АДВОКАТІВ (СУМНІВНИЙ РЕЗУЛЬТАТ).

    НАЙКРАЩЕ - НЕХАЙ КІБЕРПОЛІЦІЯ ЦИМ ОСОБАМ "ВИЇДАЄ МОЗОК".

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%

    НІ, ДОВЕСТИ ЩО ЦЕ НЕЗАКОННЕ ЗБАГАЧЕННЯ НЕМОЖЛИВО.

    Відповідно до ст. 368-5 Кримінального кодексу України під незаконним збагаченням варто розуміти набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких більше ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи.Особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є особи, зазначені у п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України "Про запобігання корупції".Під набуттям активів слід розуміти набуття їх особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність, а також набуття активів у власність іншою фізичною або юридичною особою, якщо доведено, що таке набуття було здійснено за дорученням особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або що особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, може прямо чи опосередковано вчиняти щодо таких активів дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними.Під активами слід розуміти грошові кошти (у тому числі готівкові кошти, кошти, що перебувають на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах), інше майно, майнові права, нематеріальні активи, у тому числі криптовалюти, обсяг зменшення фінансових зобов’язань, а також роботи чи послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

    • Володимир Клиент 11 месяцев назад

      Тобто така термінологія стосується держслужбовців, але щодо ненаданих послуг, як компанія може довести, що послуги надані, при відсутності договору?

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Володимир!

    Ви маєте право подати заяву до поліції або прокуратури про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131):

    Кримінальний кодекс України | від 05.04.2001 № 2341-III (rada.gov.ua)

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.".

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися"!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України