Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 27 мая 2023, вопрос №85939 1450₴

торгівля на ринках тютюном власного виготовлення

доброго дня чи потрібна ліцензія, та який перелік документів потрібен для торгівлі тютюном на ринках?
Маю відкритий ФОП( в податковій на словах пояснили що ліцензії та КВЕДа, не потрібно).
Податки сплачую по 3 групі інвалідності. На ринку є торгове місце+ сплачую ринкові збори. (Все оформлено.)
Є витяг з ОТГ,про те що маю у власності земельну ділянку.

Ответы юристов (14)

    Савченко Олександр
    6.9%

    Доброго вечора, Олено!

    Маю відкритий ФОП( в податковій на словах пояснили що ліцензії та КВЕДа, не потрібно). - дійсно, фізичні особи та ФОПи, які здійснюють продаж вирощеної в особистому підсобному господарстві тютюнової сировини, не повинні отримувати ліцензії. Відповідно до ст. 2 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №481) виробництво тютюнових виробів здійснюється суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) незалежно від форм власності за наявності відповідної ліцензії.

    При цьому згідно із ст. 4 наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. №457 «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010» виробництво – це економічна діяльність, результатом якої є продукція. Це поняття використовують для позначення всіх видів економічної діяльності. Готова продукція – це продукція, процес перероблення якої завершено.

    Крім того, ст. 1 Закону №481 визначено, що тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

    Отже, фізичні особи та фізичні особи – підприємці, які здійснюють продаж вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках тютюнової сировини, не повинні отримувати ліцензію.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього найкращого!

    Винограденко Антон Анатолійович
    6.9%

    Доброго дня!

    Відповідно до п.п. 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Кодексу виробництво підакцизних товарів (продукції) – технологічний процес, у тому числі змішування, здійснення якого внаслідок зміни форми, властивостей або складу сировини, напівфабрикатів або готової продукції призводить до отримання підакцизних товарів (продукції, у тому числі сировини), надання таким товарам інших властивостей, що призводить або не призводить до збільшення обсягів таких товарів.

    Пунктом 215.1 статті 215 Кодексу встановлено, що до підакцизних товарів належать, зокрема, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.

    Відповідно до п. 215.3 ст. 215 Кодексу акцизний податок справляється з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну та обчислюється за ставками, зазначеними в п.п. 215.3.2 п. 215.3 ст. 215 Кодексу (з урахуванням норм п. 17 підрозділу 5 розділу XX Кодексу).

    Перелік товарів, які відносяться до товарної позиції згідно з кодами УКТ ЗЕД 2401 відповідають опису «Тютюнова сировина; тютюнові відходи» є підакцизною продукцією та оподатковуються за ставкою акцизного податку 1367,71 гривень за 1 кг (нетто) (пп. 1 п. 17 підрозділу 5 розділу XX Кодексу).

    Відповідно до п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку є: особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України (п.п. 212.1.1 п. 212.1 ст.212 Кодексу);

    Отже, особа, яка виробляє тютюнову сировину, відповідно до п. 212.1 ст. 212 Кодексу, є платником акцизного податку, як виробник тютюнової сировини.

    Крім цього, відповідно до п.п. 212.3.2 п. 212.3 ст. 212 Кодексу суб’єкт господарювання підлягає обов’язковій реєстрації як платник акцизного податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому розпочато господарську діяльність.

    Звільняються від оподаткування операції з підакцизними товарами:

    -реалізація та/або передача в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, що використовуються як сировина для виробництва підакцизних товарів (продукції) (п.п. 213.3.5 п. 213.3 ст. 213 Кодексу);

    -ввезення на митну територію України неферментованої (непереробленої) тютюнової сировини тютюново-ферментаційними заводами, які здійснюють реалізацію ферментованої (переробленої) тютюнової сировини виробникам тютюнових виробів або її експорт;

    -реалізація тютюнової сировини тютюново-ферментаційним заводам особами, які виробляють тютюнову сировину на митній території України;

    -реалізація ферментованої (переробленої) тютюнової сировини тютюново-ферментаційними заводами виробникам тютюнових виробів (п.п. 213.3.13 п. 213.3 ст. 213 Кодексу).

    У разі реалізації тютюнової сировини суб'єктам господарювання, які не є виробниками тютюнових виробів та/або тютюново-ферментаційними заводами, із суб'єктів, що здійснили таку реалізацію, справляється штраф у розмірі 200 відсотків вартості реалізованої тютюнової сировини. Реалізована таким чином сировина підлягає конфіскації та знищенню (п. 221.5 ст. 221 Кодексу).

    Таким чином, суб’єкт господарювання – особа, яка виробляє тютюнову сировину на митній території України, здійснює діяльність з вирощування підакцизних товарів (продукції), є виробником тютюнової сировини, повинен: зареєструватися платником акцизного податку відповідно до п.п. 212.3.2 п. 212.3 ст. 212 Кодексу, подавати декларацію акцизного податку, при цьому звільняються від оподаткування операції з реалізації тютюнової сировини тютюново-ферментаційним заводам та виробникам тютюнових виробів.

    Обмеження щодо здійснення видів діяльності для суб’єктів господарювання, зокрема фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої – третьої груп, установлено нормами п. 291.5 ст. 291 Кодексу.

    Зокрема, відповідно до п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи - підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пально-мастильних матеріалів в ємностях до 20 л та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

    Отже, у разі здійснення фізичною особою – підприємцем діяльності з виробництва та реалізації тютюнової сировини, яка за кодом згідно з УКТ ЗЕД належить до підакцизних товарів, така особа відповідно до норм п.п. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Кодексу не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.

    Корнійчук Євген Іванович
    6.9%

    Доброго дня, вам треба оформити ліцензію на продаж тютюну.

    Вартість ліцензії на тютюн у конкретному місці, можна уточнити перед поданням документів. 2023 року вартість ліцензії для міста 2000 гривень на рік та 250 гривень для сіл та селищ.

    ст. 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена адміністративна відповідальність за торгівлю алкоголем/тютюном без ліцензії – штраф у розмірі від 3 400 грн до 10 200 грн з конфіскацією.

    Ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, видаються терміном на один рік. Для її отримання платнику слід звернутись до податкових органів за місцем торгівлі, а не за місцем реєстрації підприємства. При цьому, ліцензія видається на одне місце торгівлі. У випадку коли один суб’єкт господарювання має декілька місць торгівлі в різних районах, сплата за ліцензії здійснюється по місцю торгівлі в районних податкових інспекціях,

    Для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами суб’єкту господарювання необхідно подати наступні документи:

    заява на отримання ліцензії;

    платіжне доручення з відміткою банка про сплату;

    документ, що надає право представляти інтереси суб’єкта господарювання.

    У заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються перелік електронних контрольно – касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі. У відповідності до норм, ст. 15 Закону № 481, ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 10 календарних днів з дня отримання документів. На терміни розгляду заяви впливають такі фактори

    затримка фактичного надходження коштів до бюджету;

    невірно заповнені документи..

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Савченко Олександр
    18.6%

    Олено!

    чи потрібна ліцензія, та який перелік документів потрібен для торгівлі тютюном на ринках? - зазначених Вами документів достатньо. Ви, як я розумію, займаєтеся вирощуванням та продажем сировини, а не тютюновими виробами. Тобто, здійснюєте продаж кустарним способом мілко розрубаних шматков власного вирощеного тютюну, як природного інсектициду, що зазвичай застосовують проти попелиць, мідяниць, гусениць, молі та інших шкідників. Види діяльності за КВЕД 47.82- роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям(основний), 47.89 -роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами.

    Відповідно до ч.20 ст.15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» N 481/95-ВР від 19.12.1995 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб`єктами господарювання (у тому числі іноземними суб`єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

    Тютюнові вироби - сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування (ст.1 Закону України № 481).

    Згідно зі ст.17 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» N 481/95-ВР від 19.12.1995 за порушення норм цього Закону щодо виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, дистилятом виноградним спиртовим, спиртом-сирцем плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним та зберігання пального посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

    До суб`єктів господарювання (у тому числі іноземних суб`єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі: оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензій (крім випадків, передбачених цим Законом), - 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

    Таким чином, до суб`єкта господарювання застосовують штраф за роздрібну торгівлю тютюновими виробами без ліцензії, а саме тютюну, інших виробів з тютюну для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

    Відтак, необхідною умовою для застосування штрафу за продаж тютюну без ліцензії - це використання його саме для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

    Всього найкращого!

    Богданов Микита
    3.4%

    Доброго вечора. Є роз'яснення ДПС, що фізичні особи та фізичні особи – підприємці, які здійснюють продаж вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках тютюнової сировини, не повинні отримувати ліцензію. Ознайомтесь за посиланням https://zt.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/574891.ht...Це стосується лише ТЮТЮНОВОЇ СИРОВИНИ.Якщо ви бажаєте займатись реалізацією тютюнових виробів (тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.), тоді ліцензія необхідна.

    Корнійчук Євген Іванович
    3.4%

    У доповнення відповіді, я погоджуюсь с колегами, що необов'язково оформлювати. Ліцензію, (фізичні особи – підприємці, які здійснюють продаж вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках тютюнової сировини, не зобов’язані отримувати ліцензію)

    Але повірте, що у разі перевірки на вас буде накладено штраф, тому настійно рекомендую отримати ліцензію сума не велика на рік, але це надасть вам спокій і захист.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6.9%

    Вітаю, Олено!

    Якщо мова йде про тютюн власного виробництва, жодної ліцензії не потрібно. Фізичні особи та фізичні особи - підприємці, які здійснюють продаж вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках тютюнової сировини, не зобов’язані отримувати ліцензію.

    Торгівля на ринках здійснюється відповідно до Правил торгівлі на ринках, які встановлюють основні вимоги до облаштування території ринку та торгового місця.

    Зокрема, адміністрація ринку узгоджує з місцевим органом самоврядування режим роботи ринку; з територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної служби, ветеринарної медицини, пожежного нагляду, архітектурно-будівельної комісії, державтоінспекції - проектну документацію щодо функціонального планування території ринку, розміщення приміщень, торговельних місць і об'єктів, їх кількості і розміру, забезпечення їх торговельно-технологічним обладнанням та забезпечує утримання території ринку й організацію продажу товарів відповідно до затвердженого плану.

    Торгівлю на ринках можуть здійснювати фізичні особи - громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, суб'єкти підприємницької діяльності, а також юридичні особи незалежно від форм власності. Всі ці учасники господарських відносин є суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівельну діяльність в порядку передбачену чинним законодавством України.

    Відповідні суб’єкти здійснюють торгівельну діяльність після їх державної реєстрації як суб'єктів підприємницької діяльності (Державна реєстрація фізичної особи – підприємця).

    Торговельна діяльність може здійснюватися у сферах роздрібної та оптової торгівлі.

    Одним із видів торговельних об'єктів у сфері роздрібної торгівлі через який здійснюється продаж товарів є лоток.

    Лоток - торговельний об'єкт для організування роздрібного продажу товарів обмеженого асортименту з використанням для їхнього викладання відкритого пристосування складно-розбірної конструкції, легко переміщуваної з місця на місце.

    Лоток як торговельний об'єкт розміщується в установленому порядку.

    Розташування лотків на ринку має бути зручним для здійснення торгівлі, відповідати вимогам санітарних, протипожежних правил та безпечних умов праці, забезпечувати вільний прохід покупців та належну культуру обслуговування. Суб'єкт господарювання самостійно вирішує питання забезпечення лотків обладнанням необхідним для здійснення торгівлі (холодильним, підйомно-транспортним, ваговимірювальним тощо), реєстраторами розрахункових операцій відповідно до законодавства та нормативних документів.

    Відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються: при продажу у кіосках, з лотків та розносок газет, журналів та інших видань, листівок, конвертів, знаків поштової оплати, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 відсотків загального товарообігу за відсутності продажу алкогольних напоїв та підакцизних непродовольчих товарів, а також при продажу жетонів та проїзних квитків у касах метрополітену

    Робоче місце продавця повинно бути належним чином обладнано (криті або відкриті столи, прилавки), мати площу для викладки і зберігання запасів товарів тощо. Засоби вимірювальної техніки, що мають бути у продавця при здійсненні продажу товарів та як використовуються у торговельній діяльності, повинні бути у справному стані, мати повірочне клеймо та проходити періодичну повірку в установленому законодавством порядку. У разі здійснення виїзної (виносної) торгівлі з лотка на робочому місці продавця встановлюється табличка із зазначенням прізвища, імені та по батькові продавця, а також відомості про суб'єкта господарювання, що організував торгівлю. Усі відомості оформляються відповідно до законодавства про мови.

    Працівники суб'єкта господарювання, які здійснюють торгівлю з лотка на ринку зобов'язані забезпечити реалізацію прав споживачів, визначених Законом України "Про захист прав споживачів", виконувати ці правила та вимоги інших нормативно-правових актів, що регулюють торговельну діяльність. Працівники, залучені до виготовлення, зберігання та реалізації харчових продуктів і продовольчої сировини, зобов'язані мати спеціальну підготовку. Забороняється продаж товарів, що не мають відповідного маркування, етикетування або інструкції про їх застосування (в установлених випадках), а також належного товарного вигляду, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативних документів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема які засвідчують їх якість та безпеку. У документах на товари, що підлягають обов'язковій сертифікації, повинні зазначатися реєстраційні номери сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності. При торгівлі з лотків забороняється безпідставне вилучення, приховання або затримання реалізації виставлених для продажу товарів, а також примушувати покупця придбавати товари неналежної якості або непотрібного йому асортименту. Не допускається продаж товарів, вільна реалізація яких заборонена.Лотки столи ємкості з напоями або інші пересувні елементи вуличної торгівлі розміщуються лише на тротуарах завширшки не менше 5 метрів за межею пішохідної частини.

    При здійсненні торгівлі, ціни на товари і продукцію обов'язково зазначаються на ярликах (цінниках) або у покажчиках цін.

    Обов’язки суб’єктів господарювання при реалізації товарів

    При здійсненні торгівлі суб'єкт господарювання зобов'язаний:

    • надавати споживачеві (покупцеві) у доступній формі необхідну, достовірну та своєчасну інформацію про товари;
    • усіляко сприяти споживачеві (покупцеві) у вільному виборі товарів і додаткових послуг, на його вимогу провести перевірку якості, безпеки, комплектності, міри, ваги та ціни товарів з наданням йому контрольно-вимірювальних приладів, документів, які підтверджують якість, безпеку, ціну товарів;
    • забезпечити можливість використання спеціальних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) відповідно до законодавства;
    • перевірити справність виробу, продемонструвати, за можливості, його роботу та ознайомити споживача з правилами користування;
    • забезпечити приймання, зберігання і продаж товарів та продукції, виготовленої у закладі ресторанного господарства, відповідно до законодавства;
    • забезпечити доступ споживачів до торговельних об'єктів без здавання на збереження особистих речей, крім товарів, реалізація яких здійснюється у таких торговельних об'єктах;
    • створити умови для збереження речей споживачів, у разі, коли вхід до торговельного об'єкта з товарами, які реалізуються в таких закладах, заборонено.

    Суб'єкт господарювання зобов'язаний забезпечити наявність у працівників, що здійснюють продаж продовольчих товарів, особистих медичних книжок установленого зразка, організацію і своєчасність проходження ними медичних оглядів та контроль за допуском їх до роботи за наявності необхідного медичного висновку. Медичні книжки пред'являються на вимогу працівників санітарно-епідеміологічної служби. Розрахунки за продані товари та надані послуги можуть здійснюватися готівкою та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) відповідно до законодавства. Разом з товаром споживачеві в обов'язковому порядку видається розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції, який засвідчує факт купівлі товару та/або надання послуги. Працівник, який здійснює продаж товарів з лотка та з яким споживач розраховується за товар, під час проведення розрахунку повинен чітко назвати суму, що підлягає сплаті, суму, одержану від споживача, і покласти гроші окремо на видному місці, оформити розрахунковий документ на повну суму покупки, назвати споживачеві належну йому суму здачі та видати її разом з розрахунковим документом. Правильність розрахунку споживач перевіряє на місці, не відходячи від каси. При здійсненні торгівлі з лотка забороняється зберігання на місці проведення розрахунку (в грошовому ящику тощо) готівки, що не належить суб'єкту господарювання, а також особистих речей працівників, які здійснюють продаж товару.

    У разі відпуску недоброякісної або виготовленої з порушенням технології страви (виробу) споживач має право за своїм вибором вимагати від суб'єкта господарювання замінити її або сплатити вартість. Продаж продовольчих товарів тих, що швидко псуються, інших продовольчих товарів (у тому числі овочів і фруктів) з лотків поза територією ринку (виїзна торгівля ) здійснюється у відведених для цього місцях за умови дотримання встановлених для таких товарів температурного режиму зберігання і санітарних норм. На кожну партію таких товарів, якщо це передбачено законом, видається супровідний документ, яким підтверджується їх якість та безпека, із зазначенням найменування товару, виробника, його адреси, дати виробництва (виготовлення), строку придатності. За порушення правил торгівлі на ринках настає адміністративна відповідальність передбачена стаття 159 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Джерело: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%97%D0%B...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Степанов Михайло Леонідович
    6.9%

    Вітаю, Відповідь на ваше питання: Так то воно все красиво пишуть колеги, Але це не відповідає дійсності. Томущо коли ви висушите тютюн і перемелите його це вже буде махорка і на це потрібна ліцензія.

    Крім того, ст. 1 Закону №481 визначено, що тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

    Як отримати ліцензію на тютюнові вироби у 2023 році Пов‘язуючи господарську діяльність з реалізацією тютюнових виробів перш за все треба звернутися до Закону №481/95, у якому прописаний механізм здобуття дозволу на продаж тютюнових виробів. Державним органом, який регулює питання видачі та отримання ліцензій на продаж тютюнових виробів є уповноважений Кабінетом Міністрів України орган виконавчої влади 一 головне управління Державної податкової служби в областях. Подати документи та отримати оформлену ліцензію можна також в Центрах обслуговування платників податків як особисто підприємцем, так і через посередників. Документи, які необхідні для отримання ліцензії з продажу тютюнових виробів: заява; витяг з Єдиного державного реєстру; документи на право використання приміщенням: договір оренди або свідоцтво про право власності; довідка з податкової служби про реєстрацію касового апарату; квитанція про оплату держмита; довіреність, якщо документи подає уповноважений представник. Протягом 10 календарних днів підприємець отримує відповідь на свій запит: ліцензію чи довідку про відмову. Строк дії ліцензії: 1 рік на роздрібний продаж тютюнових виробів; 5 років на оптовий продаж тютюнових виробів.

    Джерело: https://www.golovbukh.ua/article/9481-yak-z-1-schnya-2023-prodavati-tyutyunov-virobi-ta-splachuvati-podatki-pdv-aktsiz

    З повагою. для подальшої співпраці натискайте "Звернутися" або закрийте питання натиснувши галочку.

    Дерій Владислав Олегович
    6.9%

    Доброго дня!

    Згідно ст.7 ЗУ «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягає виробництво і торгівля тютюновими виробами.

    Статтею 1 Закону №481 визначено, що тютюнові вироби — це сигарети з фільтром або без фільтра, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

    Вирощування тютюну, збирання та його подальший продаж (без подальшої переробки - подрібнення, змішування) не входить до переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, згідно із повідомленням Державної податкової служби https://zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/619333.html

    Проте, підпунктом 215.1 ст. 215 Податкового кодексу встановлено, що до підакцизних товарів належать, зокрема, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.

    Відповідно пп. 212.1.17 ПКУ Платниками акцизного податку є особа - виробник та/або імпортер тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, яка здійснює їх реалізацію для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів за ставкою, визначеною підпунктом 215.3.10 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу.

    Виробництво підакцизних товарів (продукції) — технологічний процес, у тому числі змішування, здійснення якого внаслідок зміни форми, властивостей або складу сировини, напівфабрикатів або готової продукції призводить до отримання підакцизних товарів (продукції, у тому числі сировини), надання таким товарам інших властивостей, що призводить або не призводить до збільшення обсягів таких товарів (пп. 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

    Відповідно до пп. 215.3.2 ПКУ ставка акцизного податку за 1 кг тютюнової сировини складає 2836,08 грн.

    Відповідно до ч. 3 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи — підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

    Відповідь на Ваше питання чи потрібна ліцензія, та який перелік документів потрібен для торгівлі тютюном на ринках?

    Ліцензія не потрібна. Але Вам потрібно бути ФОП на загальній системі оподаткування, здійснювати діяльність з вирощування тютюну (КВЕД 01.15) та реалізації необробленого тютюну (КВЕД 46.21), а також зареєструватися як платник акцизного податку.

    Також на Вашу тему є Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 24.05.2018 р. №2307/О/99-99-15-03-03-14/IПК

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10.3%

    Доброго дня, Олена!

    СПОЧАТКУ РОЗБЕРЕМОСЯ З ТИМ, ЩО СТОСУЄТЬСЯ НЕОБХІДНОСТІ ЛІЦЕНЗУВАННЯ ВАШОЇ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

    \Дійсно, лІцензія на торгівлю вирощеної в особистому підсобному господарстві тютюнової сировини не потрібна.

    Згідно статті 1 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №481) визначення сировини таке:

    "сировина - предмети праці та природні компоненти, які підлягають подальшій переробці".

    Проте, якщо Ви будете її переробляти в будь який спосіб (сушити, подрібнювати, ароматизувати тощо), то це вже не буде мати визначення "тютюнова сировина", а буде трактуватися як "тютюнові вироби" з незакінченим циклом виробництва, на які, відповідно, потрібно отримувати ліцензію.

    У відповідності зі статтею 2 того ж Закону таку ліцензію потребуюють лише ті суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які займаються виробництвом тютюнових виробів.

    В статті 3 згаданого Закону, яка регулює порядок видачі, анулювання ліцензій на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, і пального, зазначається:

    "Ліцензії на виробництво спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, видаються та анулюються органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України".

    і далі в тій же статті:

    "Ліцензії на виробництво тютюнових виробів видаються лише суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які на момент подання заяви про видачу ліцензії є власниками або на інших не заборонених законодавством підставах володіють та/або користуються приміщеннями та обладнанням, що забезпечують повний технологічний цикл виробництва тютюнових виробів, включаючи виготовлення тютюнової суміші, сигаретні цехи, за умови що використання для виробництва таких приміщень та обладнання здійснює тільки один суб’єкт господарювання (у тому числі іноземний суб’єкт господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво)".

    Ліцензія видається суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва), які мають повний технологічний цикл виробництва тютюнових виробів, включаючи виготовлення тютюнової суміші, сигаретні цехи тощо.

    Ліцензія видається після проведення атестації суб’єкта господарювання (виробничих цехів, дільниць, лабораторій та інших структурних підрозділів, які здійснюють виробництво і контроль за виробництвом тютюнових виробів) на відповідність вимогам, що встановлені чинними законодавчими актами України щодо забезпечення життя та здоров’я людей, охорони навколишнього природного середовища, повного технологічного циклу виробництва тютюнових виробів, а також відповідність санітарним, пожежним, екологічним нормам і правилам.

    Для отримання ліцензії необхідно мати наступні документи:

    1. Заява (довільної форми).

    2. Копії засновницьких документів.

    3. Атестат виробництва, виданий центральним органом виконавчої влади, уповноваженим відповідно до законодавства.

    4. Договір з акредитованою відповідно до законодавства лабораторією (у разі відсутності власної акредитованої лабораторії).

    5. Документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію (копія платіжного доручення з відміткою банку про сплату, інший документ або інформація (реквізити платежу) про внесення річної плати за ліцензію у будь-якій формі).

    У разі якщо зазначені документи видані (оформлені) іншій особі, ніж заявник, такий заявник додатково подає документи, що підтверджують його право на використання відповідного об’єкта. Документи подаються в одному примірнику в копіях, засвідчених нотаріально або органом, який видав оригінал документа, або посадовою особою органу ліцензування

    Це, якщо коротко. Насправді процесс ліцензування виробництва та торгівлі тютюновими виробами доволі складний, і його не пройти без залучення юриста, який спеціалізується в цій сфері права.

    ВИСНОВОК:

    Якщо Ви все ж таки збираєтесь продавати сировину без подальшої її обробки, то ліцензія Вам однозначно не потрібна! Якщо ні, і подальша обробка буде мати місце, то шукайте спеціаліста, який Вам допоможе зорганізувати отримання такої ліцензії.

    ТЕПЕР ЩОДО ВАШИХ КВЕДів ЗА УМОВИ ТОРГІВЛІ НЕОБРОБЛЕНОЮ ТЮТЮНОВОЮ СИРОВИНОЮ.

    При реєстрації ВОПу в застосунку Дія Вам знадобляться такі КВЕДи:

    КВЕД-2010: Клас 01.15

    Вирощування тютюну

    Цей клас не включає:
    • виробництво тютюнових виробів,

    та

    КВЕД-2010: Клас 46.21

    Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин

    Цей клас включає:

    • оптову торгівлю зерном і насінням
    • оптову торгівлю плодами олійних культур
    • оптову торгівлю необробленим тютюном
    • оптову торгівлю кормами для тварин і сільськогосподарською сировиною, не віднесеними до інших угруповань

    Цей клас не включає:

    • оптову торгівлю текстильними волокнами, див. 46.76

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович
    8.3%

    Закон України " Про ліцензування видів господарської діяльності" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/222-19#n3):

    "Стаття 7. Перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню

    1. Ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності:...

    7) виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, зберігання пального, яка ліцензується відповідно до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального";

    Закон України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/481/95-%D0%B2%...):

    "Стаття 1. Визначення основних понять і термінів

    У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    тютюнові вироби - сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання, жування чи нагрівання;..".

    Податковий кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text):

    " Стаття 291. Загальні положення...

    291.5. Не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп:

    291.5.1. суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють:..

    3) виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);..";

    "Стаття 215. Підакцизні товари та ставки податку

    215.1. До підакцизних товарів належать:...

    тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;.."

    ---

    Доброго дня, пані Олено! Оскільки сам тютюн, як такий, є тютюновим виробом, то його вирощування та продаж потребує, як я вважаю, отримання ліцензії. Також неможливо, заборонено продаж тютюну ФОПом спрощеної системи оподаткування.

    Гончаренко Константин
    3.4%

    Добрый день!

    1. Вы можете открыть предприятие любой формы собственности.

    2. На импорт лицензия не нужна.

    На розничную торговлю нужна лицензия.( в готовом свертке для курения табака)

    3, Акциз расчитывается от веса.

    Податковий кодекс Украины

    Стаття 215. Підакцизні товари та ставки податку

    Код:2402 10 00 00

    Сигари, включаючи сигари з відрізаними кінцями, та сигарили (тонкі сигари), з вмістом тютюну : 2836.08×1кг

    4. Табачный лист это сырье - его могут импортировать только те, у кого есть лицензия на производство табачных изделий.

    Если это будет реализовано как табак домашнего производства , без преобразования в сигары, сигареты , то возможно без лицензии.

    В остальных случаях необходима лицензия.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    4.1%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відповідно до ст. 2 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями виробництво тютюнових виробів здійснюється суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) незалежно від форм власності за наявності відповідної ліцензії.При цьому згідно із ст. 4 наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 457 «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010» із змінами виробництво – це економічна діяльність, результатом якої є продукція. Це поняття використовують для позначення всіх видів економічної діяльності. Готова продукція – це продукція, процес перероблення якої завершено. Крім того, ст. 1 Закону № 481 визначено, що тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування. Отже, фізичні особи та фізичні особи – підприємці, які здійснюють продаж вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках тютюнової сировини, не зобов’язані отримувати ліцензію.

    Також зверніть увагу на консультацію ДПС https://zp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/619333.ht...

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович
    6.9%

    Вітаю. Ви повинні мати ліцензію.

    Крім того, ст. 1 Закону №481 визначено, що тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

    відповідно до ст. 2 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №481) виробництво тютюнових виробів здійснюється суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) незалежно від форм власності за наявності відповідної ліцензії.

    При цьому згідно із ст. 4 наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 р. №457 «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010» виробництво – це економічна діяльність, результатом якої є продукція. Це поняття використовують для позначення всіх видів економічної діяльності. Готова продукція – це продукція, процес перероблення якої завершено.

    Крім того, ст. 1 Закону №481 визначено, що тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування.

    Отже, фізичні особи та фізичні особи – підприємці, які здійснюють продаж вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій і городній ділянках тютюнової сировини, не повинні отримувати ліцензію


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України