Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 03 июня 2023, вопрос №86310

Считается ли доход от P2P продажи криптовалюты налогооблагаемым если получил крипту как "оплату" за работу

Добрый день, получаю криптовалюту в обмен на услуги программиста. Насколько я понимаю легально крипта не может быть средством оплаты в нашей стране, а налог нужно платить с дохода от обмена, но, как я понял - доход от обмена это когда купил крипту за свои деньги, потрейдил в прибыль и вывел, я же получаю сразу крипту и по необходимости могу обменять на гривны через обменники.

Считается ли такой обмен налогооблагаемым?

Ответы юристов (1)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви продали криптовалюту, а дохід зарахували на Ваш банківський рахунок , то Ви як фізична особа (не ФОП), повинні сплатити податок за ставкою 18%+ військовий збір 1,5 %.

    Сам факт наявності у платника податків криптовалюти не потребує відображення у податковій декларації, проте дохід, отриманий від операцій з криптовалютами, підлягає декларуванню.

    Податкові органи наполягають, що у разі продажу криптовалюти оподаткуванню підлягає уся сума доходу, отримана платником.

    Така позиція відображена в індивідуальній податковій консультації №4907/ ІПК/99-00-04-04-02-09 від 30.11.2020 р.

    Якщо сума, яка надходить до Вашого банківського рахунку не перевищує 400 тис грн на місяць, тоді вона не підпадає під фінмоніторинг (контроль та перевірку фінансових операцій).

    Податкова може отримати інформацію по Вашому банківському рахунку лише за рішенням суду.

    Якщо Ви - ФОП, та отримуєте оплату за свої послуги криптовалютою, то тут свої нюанси, адже законним платіжним засобом на території України є гривня. Іноземна валюта може використовуватися на валютних рахунках ФОП в Україні у разі отримання доходів за зовнішньоекономічними договорами , а ось криптовалюта не має певного правового статусу в Україні.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України