Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 20 июня 2023, вопрос №87022 150₴

Развод, моряк за границей, ребенок до 10 лет

Добрый день. Меня зовут Борис. Мой вопрос: подаём заявление о расторжении брака с женой, у нас дочь 7 лет. Я моряк, работаю по контракту на заграничную компанию. В Украину въезжать не собираюсь, нахожусь за границей. Возможно ли официально утвердить порядок встреч с ребенком в формате - жена привозит ребенка мне за границу и дочь проводит со мной 1-2-3 месяца каждые пол года? И какие правила начисления алиментов в данный момент? Спасибо за возможность бесплатной консультации.

Ответы юристов (10)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%

    Доброго дня!

    Згідно зі ст. 157 Сімейного кодексу України питання виховання та утримання дитини вирішуються батьками спільно. На підставі цієї ж статті батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини.

    Договір укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Тому вам потрібно буде якось зустрітися у нотаріуса з колишньою жінкою. Це може бути нотаріус в Україні чи консульство України за кордоном. Дипломатичні та консульські установи України за кордоном вчиняють нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 Закону про Нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України.

    Нижче пропоную шаблон згаданого договору, який можно використовувати.

    Договір

    про участь у вихованні та утриманні дитини.

    м.___ ___ ___ ___ року.

    Ми, що нижче підписалися:

    ___, ідентифікаційний номер ___, що проживає за адресою: м. ___ вул. ___, ___, з однієї сторони, та

    ___, ідентифікаційний номер ___, що проживає за адресою: м. ___ вул. ___, ___, (надалі - при їх спільному згадуванні іменуються «Сторони», а кожна окремо «Сторона») ознайомлені з нормами цивільного законодавства України щодо недійсності правочинів, перебуваючи при повному розумі, ясній пам'яті та діючи добровільно, розуміючи значення своїх дій, уклали даний Договір (надалі – іменуються «Договір») про те, що після розірвання шлюбу.

    1. Наш син, ___, ___ року народження, буде проживати з матір'ю – ___.

    2. На утримання дитини ___ зобов'язується до ___ (___) числа щомісячно передавати ___ по ___ (___) EUR (євро) до досягнення дитиною ___ років. А у випадку навчання сина - ___ у вищому навчальному закладі з денною формою навчання сплачувати зазначені аліменти до закінчення навчання.

    3. ___ за попередньою домовленістю з ___ має право спілкуватися з дитиною за її бажанням, а також з урахуванням стану здоров'я дитини та навчального процесу:

    - у суботу та неділю кожного другого тижня;

    - у період літніх канікул (строком на 45 днів);

    - кожного другого Різдва та кожного другого Великодня (Пасха).

    У разі неможливості скористатися своїм правом ___ втрачає таку можливість та не може перенести визначені цим Договором дні спілкування на інші дні.

    4. ___ та ___ не чинитимуть перешкод у спілкуванні дитини з дідом, бабою, з іншими членами сім'ї та родичами.

    5. Інші питання виховання дитини вирішуються між сторонами, виходячи з інтересів дитини, принципів справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

    6. Кожна сторона зобов'язується виконувати обов'язки, покладені на неї цим Договором, та сприяти іншій стороні у виконанні її обов'язків. Сторона, що порушила зобов'язання за цим Договором, повинна їх усунути.

    7. У разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення здоров'я будь-якої зі сторін Договору, якщо сторони погодились, вносяться зміни або доповнення шляхом укладення додаткового нотаріально посвідченого договору.

    8. У разі невиконання ___ своїх обов'язків за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    9. При виникненні у ___ заборгованості за аліментами з його вини або в разі несвоєчасного виконання умов цього договору він сплачує ___ згідно зі статтею 196 Сімейного кодексу України неустойку в розмірі 1 % від суми несплачених аліментів за кожний день прострочення.

    10. Сторони стверджують, що цей Договір не має характеру удаваного правочину та відповідає дійсним намірам сторін.

    11. Витрати із складання та нотаріального посвідчення цього Договору покладаються на ___.

    12. Договір складено в трьох примірниках, один з яких зберігається в справах нотаріальної контори (приватного нотаріуса), а два інших - видаються сторонам за Договором.

    Підписи:

    ___

    ___

    Степанов Михайло Леонідович

    Вітаю, краще це зробити у добровільному порядку. Уклавши відповідний договір у нотаріуса. Або у судовому порядку.

    СУНЕННЯ ПЕРЕШКОД У СПІЛКУВАННІ З ДИТИНОЮ

    В силу неприязних стосунків, а часто й відвертої ненависті, батьки не тільки не можуть мирно домовитися про час і місце зустрічей з дитиною (наприклад, скласти графік зустрічей батька з дитиною), але й узагалі блокують спроби колишнього партнера вийти на зв’язок і переговорити. Більше того, нерідко той з батьків, з ким залишилася дитина, чинить на неї психологічний тиск та налаштовує її проти другого з батьків. Особливо гострою несправедливість видається в ситуаціях, коли батько/матір регулярно і добросовісно сплачує аліменти на дитину, щиро бажає брати участь у її вихованні і робить спроби знайти спільну мову з другим із батьків, який, у свою чергу, умисно не дає бачитися з дитиною.

    Кожна сторона заслуговує розуміння і підтримки, проте батькам необхідно в першу чергу задуматися про те, яку непоправну шкоду наносить дитині обмеження у спілкуванні з батьком чи матір’ю.

    Оскільки в Україні досі існує тенденція, що після розлучення діти переважно залишаються з матерями, побутує думка, що саме жінки використовують дітей, як засіб помсти колишньому за усі образи і невиправдані надії. Проте бажання маніпулювати почуттями колишнього не залежить від статі. На жаль, до подібної жорстокості вдаються як жінки, так і чоловіки.

    Сімейний кодекс України чітко вказує, що той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, за умови, що таке спілкування не шкодить нормальному розвиткові дитини.

    Якщо домовитися мирно не вдається, закон пропонує два способи вирішення питання спілкування та участі у вихованні дитини після розлучення:

    • через орган опіки та піклування;
    • через суд.

    Якщо ви потребуєте допомоги у вирішенні питань, пов’язаних зі сім’єю, зверніться до сімейного юриста. Він зможе надати вам необхідну юридичну допомогу та захистити ваші інтереси в сімейних справах.

    ВИРІШЕННЯ СПОРУ ПРО УЧАСТЬ У ВИХОВАННІ ДИТИНИ ЧЕРЕЗ ОРГАН ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ

    Батько або матір може подати заяву до місцевого органу опіки та піклування, у якій просить визначити способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею. Орган опіки і піклування вивчає житлові умови, ставлення до дитини, зайнятість, спосіб життя та інші характеристики, на основі яких приймає рішення щодо встановлення графіку побачень з дитиною.

    Важливо! Таку заяву подає саме той з батьків, хто проживає окремо від дитини.Рішення про встановлення графіку зустрічей є обов’язковим до виконання.

    Якщо той з батьків, з ким проживає дитина, не виконує рішення органу опіки і піклування щодо графіку побачень, другий з батьків має право звертатися:

    • до суду за відшкодуванням майнової та моральної шкоди
    • в орган опіки і піклування для проведення бесіди з іншим з батьків
    • в поліцію для притягнення до адміністративної відповідальності того, хто не виконує таке рішення
    • до суду для усунення перешкод у спілкуванні з дитиною
    ВИРІШЕННЯ СУДОМ СПОРУ ЩОДО УЧАСТІ У ВИХОВАННІ ДИТИНИ

    До суду звертаються у випадку, якщо той із батьків, з ким проживає дитина, ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування або в інший спосіб чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні.

    Такі перешкоди мають бути доведені належними доказами:

    • показаннями свідків
    • зверненнями в орган опіки і піклування
    • зверненнями у поліцію
    • листуванням чи іншою комунікацією між батьками
    ВИДИ ДОКАЗІВ ТА ЇХ ОСОБЛИВОСТІ У ЦІЙ КАТЕГОРІЇ СПОРІВ

    Свідками, які даватимуть показання, можуть бути будь-які особи, що були присутні під час вчинення перешкод, в тому числі сусіди, родичі. Ці особи мають бути готові виступити у суді і підтвердити факт вчинення перешкод у побаченнях.

    Ефективним доказом є звернення до органу опіки і піклування з вимогою щодо проведення роз’яснювальної бесіди чи інших заходів впливу на того з подружжя, який перешкоджає спілкуванню з дитиною. Навіть якщо орган не вжив необхідних заходів варто звертатися й надалі, подаючи два примірники заяви, на одному з яких вимагати проставлення відмітки про прийняття. Якщо заходи все ж проведені, вимагайте від органу опіки та піклування підтверджуючих документів.

    Щодо поліції, то правоохоронні органи як правило повідомляють заявнику про відсутність у діях матері чи батька складу кримінального правопорушення, проте фіксують факт звернення.

    Сучасна судова практика неоднозначно ставиться до доказів у вигляді електронної комунікації. Зокрема судді часто не приймають такі докази, зазначаючи що неможливо ідентифікувати осіб та підтвердити достовірність спілкування. Проти їх все одно варто подавати, адже суд оцінює докази в їх сукупності.

    У даній категорії справ позовні вимоги можуть бути сформовані по-різному У судовій практиці зустрічаються вимоги про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною, про визначення способів участі у вихованні дитини та про передачу дитини. Правила не існує, формулювання позовної вимоги залежить від обставин конкретної справи.

    Суд може визначити такі способи участі одного з батьків у вихованні дитини:

    • періодичні чи систематичні побачення з можливим відвідуванням дитиною місця проживання одного з батьків
    • можливість спільного відпочинку
    • відвідування дитиною місця проживання батька і можливість залишатися із ночівлею без супроводу матері
    • телефонна та електронна комунікація з дитиною

    Цей перелік не є вичерпним. Способи участі у вихованні можуть бути чітко регламентовані або ж обмежуватися визначенням місця та часу спілкування з дитиною.

    Під час вирішення такої справи, суд бере до уваги ставлення батьків до виконання своїх обов’язків, враховує особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини та стан її здоров’я. Безумовно, істотне значення у таких справах має стан психічного здоров’я кожного з батьків, факт зловживання алкогольними напоями або наркотичними речовинами.

    Попри те, що спори відносно виховання дітей болючі для обох батьків, досить часто вони переростають у справжню війну, у якій інтереси та бажання дитини відходять на другий план.

    Пам’ятайте, коли ви розлучаєтеся з чоловіком чи дружиною, ви перестаєте бути подружжям, але залишаєтеся батьками спільної дитини.

    Безумовно, хороший адвокат надасть вам вичерпну консультацію, допоможе встановити зручний графік, здобуде судове рішення на вашу користь, а далі – задача все ж за вами. Адже

    забезпечувати найкращі інтереси своєї дитини – це ваша моральна відповідальність та правовий обов’язок.

    ЧАСТІ ЗАПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ НА НИХСкільки триває суд щодо усунення перешкод у вихованні дитини?

    Як правило, розгляд таких справ триває від пів року може сягати кількох років.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня.

    Встановлення порядку побачення з дитиноюНормативна базаПраво дитини на контакт з батьками, які проживають окремо

    Дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів (ч.1 ст. 15 Закону України «Про охорону дитинства»).

    Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов’язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини. (ч.2 ст. 15 Закону України «Про охорону дитинства»).

    Контакт з дитиною - реалізація матір'ю, батьком, іншими членами сім'ї та родичами, у тому числі тими, з якими дитина не проживає, права на спілкування з дитиною, побачення зазначених осіб з дитиною, а також надання їм інформації про дитину або дитині про таких осіб, якщо це не суперечить інтересам дитини (абз.14 ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства»).

    Вирішення батьками питань щодо виховання дитини та спілкування з нею

    Відповідно до статті 153 Сімейного кодексу України (далі - СК України) мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.Той із батьків, який проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право спілкуватися з нею, а інший з батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати цьому, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.Слід зазначити, що дитина, батьки якої проживають у різних державах, має право на регулярні особисті стосунки і прямі контакти з обома батьками, при цьому один одному не повинен перешкоджати реалізувати право дитини на контакт з ними.Після побачення з дитиною, батьки зобов'язані гарантувати повернення дитини до місця її постійного проживання та не допускати неправомірної зміни її місця проживання.

    Згідно зі статтею 154 СК України батьки мають право звертатися до суду, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом прав та інтересів дитини, а також непрацездатних сина, дочки як їх законні представники без спеціальних на те повноважень.Батьки мають право звернутися за захистом прав та інтересів дітей і тоді, коли відповідно до закону вони самі мають право звернутися за таким захистом.

    Право батьків укладати договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків

    СК України (стаття 157) надано батькам право укладати договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.Той з батьків, хто проживає з дитиною, у разі його ухилення від виконання договору зобов'язаний відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану другому з батьків.

    Врегулювання спору між батьками щодо участі у вихованні дитини органом опіки та піклування

    Якщо батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини.За заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї.

    Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення ставлення батьків до дитини, інших обставин, що мають істотне значення. Слід зазначити, що дане рішення органів опіки та піклування з цих питань можуть бути оскаржені до суду у порядку, встановленому законом.

    Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини (частина восьма стаття 7 СК України).

    Які документи необхідно подати батькам службі у справах дітей при виникненні спору щодо участі у вихованні дитини

    У разі виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини один з батьків, що проживає окремо від дитини, відповідно до пункту 73 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини:

    1. заяву;
    2. копію паспорта;
    3. довідку з місця реєстрації (проживання);
    4. копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності);
    5. копію свідоцтва про народження дитини.
    Вирішення органом опіки та піклування спору щодо участі у вихованні дитини

    Працівник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, а у разі потреби, також з родичами дитини. До уваги береться ставлення батьків до виконання батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан здоров'я дитини та інші обставини, що мають істотне значення.Після з'ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини, служба у справах дітей складає висновок.

    Участь у вихованні дитини та у разі потреби порядок побачення з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї, встановлюються рішенням районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради з урахуванням висновку служби у справах дітей.

    Право батьків на звернення до суду з метою врегулювання спору щодо виховання дитини

    Відповідно до статті 159 СК України якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод.

    За заявою заінтересованої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору.

    Порядок подання позовної заяви до суду

    Звернення до суду відбувається шляхом подачі позовної заяви та додатків до неї, а саме:

    • копія паспорта позивача;
    • копія свідоцтва про народження дитини;
    • копія свідоцтва про шлюб або копія рішення суду про розірвання шлюбу;
    • копія довідки про склад сім'ї;
    • копія рішення суду про стягнення аліментів;
    • копія рішення виконавчого органу міської, районної у місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної ради об'єднаної територіальної громади;
    • копія висновку служби у справах дітей;
    • копії позовних заяв відповідно до кількості учасників справи;
    • квитанція про сплату судового збору, крім випадків, коли позивач звільнений від сплати судового збору відповідно до Закону України "Про судовий збір".

    Дану позовну заяву з додатками до неї слід подати до канцелярії суду за місцем реєстрації чи фактичним місцем проживанням дитини або направити поштою – цінним листом, обов’язково з описом документів, які надсилаються та поштовим повідомленням.

    Розгляд судом спорів між батьками щодо виховання дитини

    Під час розгляду судом спорів між батьками щодо виховання дитини орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.З висновком органу опіки та піклування суд може не погодитися, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини (частина шоста статті 19 СК України).Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи.

    Під час вирішення спору щодо участі одного з батьків у вихованні дитини береться до уваги:

    • ставлення батьків до виконання своїх обов'язків;
    • особиста прихильність дитини до кожного з них;
    • вік дитини;
    • стан її здоров'я;
    • інші обставини, що мають істотне значення;
    • стан психічного здоров'я одного з батьків;
    • зловживання ним алкогольними напоями або наркотичними засобами.

    За заявою заінтересованої сторони суд може зупинити виконання рішення органу опіки та піклування до вирішення спору.

    Заходи і гарантії забезпечення виконання рішення суду про реалізацію права дитини на контакт

    Такими заходами і гарантіями є:

    • зобов'язання особи, яка контактує з дитиною, оплачувати витрати, пов’язані з переїздом та проживанням дитини, а також, у разі потреби, - будь-якої іншої особи, яка супроводжує дитину, повідомляти особі, з якою проживає дитина, про місце перебування дитини під час реалізації нею права на контакт, з’являтися особисто разом з дитиною до органу опіки та піклування з періодичністю, визначеною судом;
    • заборона зміни місця перебування дитини під час реалізації нею права на контакт;
    • реалізація права на контакт з дитиною на території іноземної держави за умови подання органу опіки та піклування за місцем проживання дитини документа, що підтверджує визнання рішення суду України про контакт з дитиною на території іншої держави;
    • інші заходи, передбачені законом.
    Примусове виконання рішення суду органами державної виконавчої служби

    У випадку невиконання рішення суду особою, з якою проживає дитина за заявою того з батьків, хто проживає окремо виконавчий документ пред’являється до органу державної виконавчої служби за місцем реєстрації чи фактичним місцем проживанням дитини. Після чого рішення суду виконується в примусовому порядку з урахуванням вимог Закону України «Про виконавче провадження».Державний виконавець здійснює перевірку виконання боржником рішення у час та місці побачення, визначених рішенням, а у разі якщо вони рішенням не визначені, то перевірка здійснюється у час та місці побачення, визначених державним виконавцем. Час та (або) місце побачення стягувача з дитиною визначаються, враховуючи позицію сторін виконавчого провадження, попередньо викликавши їх, та інтереси дитини. Якщо сторона виконавчого провадження не з’явилася на виклик та письмово не повідомила про зручні для неї час та (або) місце проведення побачення, державний виконавець визначає час та (або) місце такого побачення без врахування позиції такої сторони. До виконання рішення за потреби залучається органи опіки та піклування.

    У разі невиконання без поважних причин боржником рішення державний виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та попереджає про кримінальну відповідальність.У разі повторного невиконання без поважних причин боржником рішення державний виконавець вживає наступних заходів впливу:

    • виносить постанову про накладення на боржника штрафу в подвійному розмірі;
    • надсилає до органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення;
    • звертається з поданням до суду про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
    • виносить вмотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами.

    При кожному наступному невиконанні боржником зазначеного рішення державний виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.У разі виконання боржником рішення виноситься постанова про закінчення виконавчого провадження. Якщо після закінчення виконавчого боржник перешкоджає побаченню стягувача з дитиною, то за заявою стягувача виконавче провадження відновлюється і повторно вживаються заходи примусового виконання.

    Відповідальність за ухилення від виконання рішення суду

    У разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним.Особа, яка ухиляється від виконання рішення суду, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених на сайт за консультацію клієнт здійснює самостійно ✅.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Борисе!

    Сімейний кодекс передбачає два види договорів подружжя щодо спільних дітей:

    – договір про виховання дитини (ч. 1 ст. 109 Сімейного Кодексу);

    – договір про розмір аліментів на дитину (ч. 2 ст. 109 Сімейного Кодексу).

    Отже, подружжя, яке має дітей, подаючи до суду заяву про розірвання шлюбу, може укласти один із таких договорів або обидва договори.

    При цьому процедура розірвання шлюбу буде спрощеною, оскільки врегулюється питання щодо виховання, місця проживання, утримання малолітніх, неповнолітніх дітей у нотаріальному порядку шляхом підписання батьками таких договорів. Умови цього правочину не можуть порушувати особисті та майнові права дитини, що встановлені законодавством України та міжнародними нормативноправовими актами, які ратифіковані Верховною Радою України.

    1. У чинному сімейному законодавстві України закріплений принцип рівності обох батьків у питаннях виховання дітей. Згідно вимог ст. 141 Сімейного Кодексу мати і батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, адже усунення одного з них від виховання дитини порушує не тільки право цього батька (матері), а й, як правило, права самої дитини.

    Відповідно до ч. 4 ст. 157 Сімейного Кодексу батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається в письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Тут можуть бути зафіксовані будь-які важливі для сторін умови: місце спілкування, їх періодичність, тривалість, необхідність присутності третіх осіб при спілкуванні тощо. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. Також умови зазначених договорів подружжя можливо об’єднати. Сторони можуть скласти єдиний договір про виховання та утримання дитини після розірвання шлюбу з урахуванням того, що в такому договорі будуть міститися умови щодо сплати аліментів на дитину, умови стосовно участі батьків у вихованні дитини, тобто: яку участь у забезпеченні умов її життя братиме той із батьків, який буде мешкати окремо, умови здійснення їх права на особисте виховання дитини, а також з ким із батьків буде проживати дитина.

    Відповідно ст.160 Сімейного Кодексу місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків; яка вже досягла 10 років – за спільною згодою батьків та самої дитини; якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла 14 років, визначається нею самою.

    Договір не повинен суперечити інтересам дитини. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання (ч. 2 ст. 171 Сімейного Кодексу). Кожен з батьків повинен розуміти, що у вихованні дитини повинні брати участь обоє батьків. Усунення одного з них від виховання дитини не тільки порушує права батьків, але, в першу чергу, порушує право самої дитини на повноцінне виховання та щасливе дитинство.

    2. Щодо аліментів, то вони можуть виплачуватись:

    - за угодою сторін. Батькам надано право добровільно та самостійно визначити порядок сплати аліментів на дитину шляхом укладення відповідного договору, який підлягає нотаріальному посвідченню. Умови договору про сплату аліментів на дитину (про розмір аліментів, строки їх виплати тощо) не повинні порушувати її права.

    При цьому, розмір аліментів сторони визначають за домовленістю між собою, але за жодних обставин він не може бути меншим від передбаченого у частині другій статті 182 Сімейного кодексу України (50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку). Розмір аліментів, визначений домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше (стаття 184 Сімейного Кодексу України).

    - на підставі рішення суду. У випадку коли взаємної згоди між батьками щодо сплати аліментів на дитину не досягнуто той з батьків, з ким проживає дитина, вправі звернутися до суду.

    Суд визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 Сімейного Кодексу України, а саме:

    1. стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
    2. стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
    3. наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;
    4. наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;
    5. наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
    6. доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
    7. інші обставини, що мають істотне значення.

    Важливо!!! Будь-які витрати на утримання дітей мають визначатися за домовленістю між батьками або за рішенням суду. При цьому слід враховувати, що у разі спору суд має визначати не лише сам факт стягнення витрат, а також їхній розмір. Отже, спір щодо витрат на утримання дитини може містити незгоду між батьками, як щодо самого факту сплати аліментів, так і щодо розміру аліментів, які сплачуються добровільно. Факт відсутності у батька або матері можливості надавати дитині відповідного розміру утримання не фігурує в переліку обставин, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів. Ця обставина не звільняє батьків від обов`язку по утриманню дитини.

    Якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою одержувача аліментів може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі (ч. 1 ст. 184 Сімейного Кодексу України, у редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин та ухвалення рішення судом першої інстанції)

    Дана правова позиція міститься в Постанові Верховного Суду від 23 грудня 2019 року у справі № 344/10971/16-ц

    Детальніше тут: https://www.prostir.ua/?library=poryadok-styahnenn...

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю. Найкращій Варіант це

    Право батьків укладати договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків

    СК України (стаття 157) надано батькам право укладати договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.Той з батьків, хто проживає з дитиною, у разі його ухилення від виконання договору зобов'язаний відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану другому з батьків.

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Борисе!

    Звичайно питання з побаченнями дитини вирішити можливо!

    При тому було б добре, аби Ви домовились з дружиною про розлучення за спільною заявою. Тоді б Ваше питання про дитину органічно лягло би в цю процедуру...

    Порядок розгляду справи при тому спрощений, і все відбувається буквально за 1 місяць.

    У випадку, коли, і чоловік, і дружина розуміють, що їх сімейні стосунки себе вичерпали але ніхто з подружжя не хоче бути ініціатором припинення шлюбу, можливий варіант розлучення через суд за спільним рішенням. Таке рішення дозволить захистити сторони від майбутніх непорозумінь, які можуть виникнути після припинення шлюбу.

    Однак разом зі спільною заявою до суду слід подати інші документи, а саме:

    договір щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини;

    нотаріально завірений договір щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини про розмір аліментів на дитину.

    Обидва договори можна об’єднати в один, прописавши всі необхідні пункти – законодавство це не забороняє. Договір обов’язково має бути нотаріально засвідчений.

    Судова справа, у випадку, коли подружня пара подає спільну заяву про розлучення подається разом з угодою про виховання та утримання дитини, розглядається в порядку окремого провадження. Така угода укладається нотаріально, й там викладаються всі умови участі у вихованні та утриманні дитини батькамі.

    Розглядаючи справу суд перевіряє зміст договору, та, якщо його умови не порушують прав дитини – виносить рішення про розлучення. Таке рішення виноситься судом не раніше, чим через 30 днів після подання заяви.

    Справи окремого провадження, згідно з законодавством, розглядаються за участю заявника та усіх зацікавлених осіб. Суд зобов’язаний пояснити учасникам процесу їх права та обов’язки. Для захисту інтересів дитини суд має право залучити до процесу орган опіки та піклування, в якості зацікавленої особи.

    Договір про утримання та виховання дитини – зміст та умови

    Договір про здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, який подається разом з заявою про розлучення, має бути складений відповідно до вимог Сімейного кодексу України, інакше суд може відмовити в прийнятті заяви до розгляду в порядку окремого провадження.

    В договорі обов’язково має бути вказано:

    з ким із батьків буде жити дитина після розлучення

    яку участь братиме у забезпеченні умов її життя, той з батьків, який буде проживати окремо;

    умови здійснення права на виховання дитини того з подружжя, який проживатиме окремо;

    аліменти на дитину у твердій грошовій сумі або у частці від доходу.

    Позовна заява про розірвання шлюбу за спільним рішенням подружжя має містити наступну інформацію:

    найменування суду, в який подається позов;

    персональні дані позивачів або їхніх представників (якщо заява подається через представників), а саме: прізвище, ім’я, по батькові, адреса проживання або перебування, номера телефонів, якщо такі відомі;

    інформацію про дату та час реєстрації шлюбу, наявність дітей, рішення про розірвання шлюбу (причини та мотиви рішення вказувати не обов’язково).

    Перелік документів, що додаються до заяви:

    оригінал свідоцтво про шлюб;

    копія свідоцтва про народження;

    копія паспорту та ідентифікаційного коду заявників;

    довідка про склад сім’ї з місця прописки заявників;

    копія нотаріально-засвідченого договору про участь у вихованні та утриманні спільної дитини;

    доказ сплати судового збору у вигляді квитанції;

    копія заяви та всіх прикріплених до неї документів для зацікавленої особи.

    Якщо ж дружина не згідна із розлученням, то прийдеться вирішувати питання в звичайному судовому порядку. Водночас можна просити суд визначити умови спільного виховання та утримання дитини.

    Якщо дружина не дає бачитись і навіть спілкуватись з дитиною, то це питання взагалі можна вирішити окремо: як через органи опіки, так і в судовому порядку у вигляді окремого позову.

    У першу чергу Вам прийдеться звернутися до органу опіки та піклування, якщо це не допоможе врегулювати порядок побачень з дитиною та участь у її вихованні, необхідно звертатися до суду з позовною заявою.

    Так, відповідно до статті 19 Сімейного кодексу України у випадках, передбачених цим кодексом, особа має право на попереднє звернення за захистом своїх сімейних прав та інтересів до органу опіки та піклування.

    Рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання, якщо протягом десяти днів з дня його винесення заінтересована особа не звернулася за захистом своїх прав або інтересів до суду, крім випадку, передбаченого частиною другою статті 170 СК України.

    Звернення за захистом до органу опіки та піклування не позбавляє особу права на звернення до суду.

    У разі звернення з позовом до суду орган опіки та піклування припиняє розгляд поданої йому заяви.

    При розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду , управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов'язковою є участь органу опіки та піклування.

    Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, отриманих в результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, участі у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

    Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

    Крім того, відповідно до пункту 73 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 № 866, у разі виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини один з батьків, який проживає окремо від дитини, подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини

    заяву,

    копію паспорта,

    довідку з місця реєстрації (проживання),

    копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (при наявності),

    копію свідоцтва про народження дитини.

    Співробітник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, а в разі необхідності також з родичами дитини. Враховується ставлення батьків до виконання батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення.

    Після з'ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини, служба у справах дітей складає висновок.

    Участь у вихованні дитини та в разі потреби порядок побачення з дитиною батька, що проживає окремо від неї, встановлюються рішенням районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради з урахуванням висновку служби у справах дітей.

    При розгляді судом спорів між батьками щодо виховання дитини, районна, районна у мм. Києві та Севастополі держадміністрація, виконавчий орган міської, районної в місті ради подає суду письмовий висновок про способи участі одного з батьків у вихованні дитини, місце та час їхнього спілкування, складений на підставі відомостей, отриманих службою у справах дітей в результаті проведення бесіди з батьками, дитиною, родичами, які беруть участь у її вихованні, обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, що стосуються цієї справи.

    Таким чином, звернення до органу опіки та піклування з відповідною заявою може вирішити всі конфлікти, пов'язані з перешкоджанням Вашої дружини бачитися з дитиною, а також додатковою підставою захистити свої батьківські права в разі судового розгляду.

    Якщо будуть питання, зверніться персонально, натиснувши кнопку "звернутись" бідя мого фото. Маю грунтовний досвід у вирішенні сімейних справ такого роду й можу допомогти практично!.

    Богданов Микита

    Добрый день.Возможно ли официально утвердить порядок встреч с ребенком в формате - жена привозит ребенка мне за границу и дочь проводит со мной 1-2-3 месяца каждые пол года? Только если жена на это согласится. Тогда вам необходимо заключить договор нотариальный. Его пожно заключить и в консульстве Украины в любой стране. Но для этого жена должна быть с вами.Если жена отказывается, тогда, этот вопрос можно решить в судебном порядке. Но практика на данный момента не на вашу пользу.И какие правила начисления алиментов в данный момент? Спасибо за возможность бесплатной консультации. Размер алиментов можете решить добровольно и заключить договор. Либо жена обращается в суд и просит взыскать алименты. Попросить она может что угодно., от 1/4 (если в Украине не работаете официально, тогда исполнительная служба по считает вам в доход размер средней зп по Украине в вашем регионе прописки) от всех ваших доходов до фиксированной суммы в любом размере (если докажет размер ваших доходов).

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Згідно ст. 180 СК України обовязок батьків є утримувати дитину , навіть коли один з батьків проживає окремо, або позбавлений батьківських прав за рішенням суду.

    Тому сплата аліментів на утримання дитини це обов язок , а не право , порядок їх сплати встановлюється судом згідно ст.181 СК України у визначеному вигляді, як:

    відсоткове відношення з доходу боржника.(,батька)

    або чітка сума щомісячного платежу.

    Виплачується у строк до 18 років або до 23 років, якщо дитина вступає на навчанння.

    Також якщо дитина має обмежені можливості підтверджені медично, аліменти встановлюються на постійній основі незалежно від батьківських прав.

    В соответствии с Семейным кодексом (ч. 2 ст. 182) на одного ребенка не может быть меньше, чем 50 % прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста.

    - Максимальний розмір аліментів не може бути більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

    РОЗМІР АЛІМЕНТІВ 2023

    Вік дитини, років

    Мінімальний гарантований розмір аліментів за періодами 2023 року, грн

    01.01.2023-31.12.2023

    до 6 років 1136

    6-18 1416,50

    18-23 1342

    Проект № 3881 от 26.01.22 Законопроект предусматривает увеличение алиментов для детей до 6 лет – 1050 гривен и для детей 6-18 лет – 1309 гривен.

    Речь идет о дополнительных алиментных обязанностях, которые возлагаются на других членов семьи и родственников детей в том случае, если родители не могут их выплачивать. Таким образом установлен единый минимальный размер алиментов независимо от вида алиментных обязательств.

    Максимальный размер алиментов составляет 10 прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста (согласно ч. 5 ст. 183 Семейного кодекса тот из родителей или других законных представителей ребенка, вместе с которым проживает ребенок, имеет право обратиться в суд с о взыскании алиментов в размере на одного ребенка - одной четверти (25 %) заработка (дохода) плательщика алиментов, но не больше десяти прожиточных минимумов на ребенка соответствующего возраста. . Соответственно, в таком случае будет составлять:

    для детей в возрасте до 6 лет - 17 790 грн.;

    Для детей, у которых проблемы со здороьем, родитель должен принимать участие в лечении, развитии и т..д.

    Родители могут составить договор (соглашение в котором указать определенную сумму, такой договор можно составить в любое время, до развода, при разводе, после развода.

    Почти все о соглашении на содержание ребенка смотрите ниже

    Об этом можно прочесть в статье 189 Семейного кодекса Украины, где и затрагивается вопрос договора об уплате алиментов, оговаривающий размер, сроки выплат.

    В этой же статье упоминается также и об условиях договора, которые нарушать непозволительно.

    Подобное соглашение заключается в письменном виде, после чего заверяется нотариусом.

    В случае, когда одна из сторон не соблюдает условия и обязанности соглашения, алименты с нее будут взиматься, основываясь на исполнительной надписи нотариуса.

    Составление данного договора возможно не смотря на то, планировали ли вы расторгнуть брак или нет.

    Мировое регулирование данного вопроса имеет ряд преимуществ – возможность избегания судебной волокиты и дополнительной траты средств, если придется обращаться за помощью к юристам, сохранение нерв и времени в целостности и сохранности.

    Стоит не забывать о том, что составление соглашения об уплате алиментов осуществляется в письменном виде.

    После чего последует обращение к нотариусу, чтобы тот заверил документ. Это закреплено частью 1 статьи 189 СК Украины.

    Если будет не выполнено хотя бы одно правило, это может привести к тому, что договор будет признан недействительным, что приведет к неприятным последствиям для обеих сторон.

    Если вы не хотите, чтобы права вашего ребенка нарушались, необходимо внимательно подойти к составлению соглашения об уплате алиментов.

    Перед тем как обратиться к нотариусу, обязательно обратите внимание на моменты, которые необходимо будет оговорить с супругом касательно того, какие подводные камни этого соглашения достойны вашего внимания.

    Также побеспокойтесь о том, какие документы вам понадобятся, чтобы заключить договор на содержание ребенка.

    В договоре должны будут указаны следующие моменты:

    1) Масштаб алиментов. Перед тем как определиться с размером алиментов, необходимо не забывать о минимальном размере, который был установлен законодательством.

    В случае, когда алименты устанавливаются в денежной сумме, обязательным будет добавление пункта об их индексации.

    Когда сторонами был установлен размер алиментов в процентах от дохода, в таком случае обязательно добавьте пункт, где будет определено, с которых именно доходов будет осуществляться выплата алиментов, а с каких нет.

    2) Порядок оплаты. Решите между собой и определитесь, какой способ осуществления платежей для вас является наиболее оптимальным.

    Необходимо определиться с методом совершения выплаты алиментов, чтобы тот предотвратил возникновение конфликтных моментов между обеими сторонами.

    Среди них присутствуют следующие:

    наличный расчет;

    почтовый перевод.

    3) Сроки. В данном случае стороны договариваются друг с другом по срокам, в которые одна из сторон принимает на себя обязательство по выплате алиментов.

    Выплаты могут осуществляться ежегодно, ежемесячно, ежеквартально. В этом случае также должна быть оговорена периодичность выплат, к примеру, оплата должна производиться до какого-то определенного числа месяца.

    4) Способы обеспечения выполнения обязательств касательно алиментов. В данном случае указываются сведения о неустойке, если имеет место быть просрочка в выплате алиментов.

    5) Определение сроков договора. В данном документе должен быть указан срок, не нарушающий прав ребенка. К примеру, по достижению восемнадцати лет.

    Составляя договор на содержание ребенка, кроме вышеперечисленных условий, можно прописать также и порядок, согласно которому будет осуществляться плата по дополнительным расходам (лечение ребенка, какие-либо образовательные курсы и так далее). Однако если такого пункта не будет в договоре, это не значит, что кто-то из родителей освобождается от участия в расходах на содержание ребенка.

    Для грамотного составления договора по уплате алиментов понадобятся следующие документы, которые вы предоставите нотариусу:

    Свидетельство о рождении ребенка;

    Паспорта обоих родителей;

    Идентификационные коды родителей.

    После того как были оговорены все условия предстоящего соглашения, после того как были собраны нужные документы – можно смело обращаться к нотариусу для составления договора.

    Когда договор об оплате алиментов будет заключен, стороны договора будут обязаны выполнять все условия, прописанные в данном документе.

    Правда, случается и такое, что одна из сторон прекращает выполнять условия, прописанные в договоре.

    Тогда вторая сторона в праве вновь обратиться к нотариусу, чтобы тот предоставил исполнительную надпись, которая будет служить основанием к принудительному взысканию алиментов.

    Это означает, что получатель алиментов может не обращаться в суд ради того, чтобы взыскать алименты с недобросовестного неплательщика.

    Семейный кодекс не располагает порядком изменения или прекращения договора об оплате алиментов. Это значит, что чтобы урегулировать подобный вопрос, необходимо ссылаться на статьи 651 ГКУ (по аналогии закона).

    Договор на содержание ребенка, соглашение по уплате алиментов можно изменить или прекратить его действие исключительно по взаимному согласию сторон или согласно решению суда, имеется в виду гражданское законодательство Украины.

    Договор может быть прекращен на основании следующих условий:

    если договор расторгается по обоюдному согласию сторон;

    когда один из участников договора умирает;

    если договор признают недействительным;

    когда наступают условия, что были предусмотрены обеими сторонами в соглашении. К примеру, срок действия договора заканчивается или ребенок достиг определенного, ранее оговоренного в договоре возраста.

    Изменить договор на содержание ребенка или прекратить действие данного соглашения об оплате алиментов возможно исключительно в письменной форме с обязательным нотариальным заверением.

    Если плательщик алиментов безработный:

    Необходимо оплачивать

    • 50% прожиточного минимума на ребенка•

    В соответствии с Закона Украины «О государственном бюджете Украины на 2023 год»

    Также будет учитываться средняя заработная плата этого региона где Вы зарегистрированы (прописаны) в Украине.

    2. ПРІЗВИЩЕ ДИТИНИ: залишається те, що дано при народженні, змінити можливо з 16 -ти років. Обо за заявою матері.

    3. Поки батько належним чином виконує обов язки позбавити його прав на дитину неможливо.

    Це робиться через суд рішенням за письмового погодження органу опіки.

    Аліменти нараховують з моменту реєстрації позову у суді , раніше неможливо.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин

    Добрый вечер.

    график встреч подается суду совместно с органом по делам детей и утверждается судом.

    Не важно для органов опеки ( для установления графика встреч): где вы работаете, открыто ли у Вас ЧП, ФЛП и на каких условиях Вы трудоустроены, каким имуществом владеете, какая квартира, условия в квартире и сколько раз в году Вы отдыхаете. Ваше имущественное состояние для установления графика встреч неважно для опеки и/или суда.

    Из практики что важно для установления графика встреч: органы опеки обязательно должны убедиться в том, что Вы не являетесь должником по алиментам, а также учавствуете ли Вы в дополнительных расходах на детей. Для подтверждения отсутствия задолженности-принесите справку с исполнительной службы об от отсутствии задолженности по алиментам. Если не открыто исполнительное производство-предоставьте в опеку платежки (банковские выписки) на перечисления маме денег (даже если в назначении не указано "алименты"-не критично). Чеки о покупке вещей, лагерей и прочее также предоставьте. Только копии.

    Также можно подготовить характеристки по месту работы, месту жительства (от ЖЕКа или ОСББ). Характеристика со школы об участии в жизни детей.

    Дополнительно можно предоставить фото совместных прогулок, с праздников, соревнований и т.д. с участием детей.

    Мамы также иногда рассказывают в органах опеки и суде страшные истории об алкогольной зависимости, жестоком обращении или агрессии, поэтому, на такой возможный случай лучше сразу подготовить справку от нарколога об отстутствии алкогольной и наркотической зависимости, справку от психиатра о том, что на учете не состоите.

    Если отец нормальный, не имеет задолженностей перед детьми, учавствует в их жизни, то органы опеки вынесут положительное заключение и установят график встреч, который Вы составите в своем заявлении. Все эти материалы также пригодятся при дальнейшем обращении в суд и будут приниматься судом в качестве доказательств.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 10 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    У вашому випадку можна вирішити це питання шляхом підписання та нотаріального посвідчення Договору про аліменти та порядок зустрічей з дитиною. Для цього потрібно мати згоду колишньої дружини, тобто домовитись з нею про всі умови такого договору. Також важливо прописати пункти про відповідальність сторін за невиконання або ухилення від виконання умов цього договору.

    Стаття 157 Сімейного кодексу України передбачає право батьків на підписання такого договору: питання виховання та утримання дитини вирішуються батьками спільно. На підставі цієї ж статті батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов'язків тим з них, хто проживає окремо від дитини.

    Якщо ви знаходитесь за кордоном, то всі питання по договору можете узгодити з колишньою дружиною онлайн (наприклад по електронній пошті) особисто або через представника (юриста/адвоката). Такий договір може посвідчити консульство України за кордоном. Дипломатичні та консульські установи України за кордоном вчиняють нотаріальні дії, передбачені законодавством України.

    Гарного дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України