Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 10 августа 2023, вопрос №89824

Чи можливо повернути кошти за товар, що не не відповідає опису куплений на OLX?

Добрий день. На OLX, через безпечну доставку (коли кошти йдуть через OLX і передаються продавцю після того, як посилку забрано з пошти) було куплено телефон. Перед оформлення угоди з продавцем було додатково обговорено стан телефону, та ми домовились, що в мене буде день, після того, як заберу товар з пошти, для перевірки й в разі чого, я зможу повернути телефон. На жаль, домовились тільки на словах і підтвердити це я можу лише перепискою на OLX. Отриману посилку я змогла відкрити лише вдома. Косметичний стан телефону не відповідав фотографіям та словам продавця, зокрема він приховав подряпини під захисним склом, про яке нічого не було сказано. В сервісі не перевіряла, але з роботи телефону очевидно, що деталі у нього не рідні, хоч продавець запевняв в протилежному. Через кілька годин після отримання посилки написала продавцю на OLX та на номер вказаний в накладній — повідомлення продавцем проігноровано. Оголошення було розміщено на акаунті під одним ім'ям, угода укладена на друге, в меседжері цей номер підписаний зовсім іншим ім'ям. Чи можливо якось повернути товар та кошти?

Згодом я знайшла OLX акаунт під іменем вказаним в накладній з ідентичними фотографіями телефонів та описом. Тобто людина не продавала власний телефон, а займається продажем техніки, без реєстрації діяльності (гроші йдуть на особистий рахунок продавця), чи є сенс проінформувати податкову службу? Або які інші незручності можна доставити продавцю?

Буду дуже вдячна за відповідь.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Догброго дня, Діана!

    На жаль, якщо Ви купували товар б.у., то згідно Закону України "Про захист прав споживачів" повернути Ви його можете тільки за згоди продавця.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото з відповіддю.

    • Діана Клиент 9 месяцев назад

      Дякую за відповдь. Чи є дії продавця в цьому випадку шахрайством?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Чисто теоретично можна звести і до цього. Деякі елементи ст. 190 ККУ є.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 230 ЦКУ. Правові наслідки вчинення правочину під впливом обману

    1. Якщо одна із сторін правочину навмисно ввела другу сторону в оману щодо обставин, які мають істотне значення (частина перша статті 229 цього Кодексу), такий правочин визнається судом недійсним.

    Обман має місце, якщо сторона заперечує наявність обставин, які можуть перешкодити вчиненню правочину, або якщо вона замовчує їх існування.

    2. Сторона, яка застосувала обман, зобов'язана відшкодувати другій стороні збитки у подвійному розмірі та моральну шкоду, що завдані у зв'язку з вчиненням цього правочину.

    У Вашому випадку має місце продажу Вам неналежного товару, замовчення недоліків, які були б підставою для відмови Вами у його придбанні, тобто продаж обманним шляхом. Такий договір за ваши позовом буде, має бути визнаний судом недійсним зі стягенням з продавця збитків у повідйному розмірі та відшкодування моральної шкоди. Направте продавцю заяву-претензію (рекомендованим листом з повідомленням про вручення) про його обманні дії під час продажу товару, про недійсність договору купівлі-продажу.

    Можете також звернутися до кіберполіції у зв'язку з шахрайством.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України