Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 16 августа 2023, вопрос №90159

Маю 9 кредитів у МФО

Добрий день...у мене є кредити в МФО...і , на жаль, прострочені...звичайно, я намагаюся сплачувати, але всі відразу не можу, тому що сильне фінансове навантаження... деякі з них йдуть на поступки та чекають оплату, але є й такі, що погрожують арештом рахунків...дуже саме за це хвилююся...скажіть, будь ласка, чи дійсно вони можуть зробити виконавчий лист і арештувати рахунки? Щиро буду вдячна за відповідь...

Ответы юристов (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    В цілому - це можливо, але на практиці не дуже поширено. Вони більше можуть тиснути психологічно, ніж звертатись до виконавця. Але в цілому це реально, і як показує практика такі МФО звертаються спочатку до приватного нотаріуса, а далі вже до виконавця.

    • Аліна Клиент 8 месяцев назад

      Щиро дякую за відповідь...

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня Алін!

    Скорше за все, вони так і зроблять, бо мають на це право.

    • Аліна Клиент 8 месяцев назад

      А якщо буде рух по кредиту? Буду хоч частинами вносити, то як? Дякую...

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це цілком залежить від ставлення до цього МФО. Проте деякі такі організації йдуть на це, бажаючи повернути свої гроші.

        • Аліна Клиент 8 месяцев назад

          Зрозуміла...щиро Вам дякую..

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу!

            За потреби звертайтесь персонально!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Можу допомогти вирішити ваше питання. Для обміну контактів звертайтесь через мій профіль на сайті.

    • Аліна Клиент 8 месяцев назад

      добрий день..дякую Вам...але, на жаль, адвокат мені зараз не "по карману" )

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Доброго дня, на даний час у таких організацій є єдиний спосіб стягнути борг тільки в судовому порядку, виконавчі написи під час військового стану, і 90 днів після його закінчення заборонені. В суди МФО дуже рідко звертаються, їм це не вигідно, тому вони психологічно тиснуть. Оскільки ви погашаєте ці займи, то вони будуть мовчать, т.к. погашаєте ви скоріш за все з усіма нарахованими відсотками. Якщо ви прийняли рішення про погашення, то обов'язково потрібно з них вимагать гарантійний лист, інакше ви себе загонете в боргову яму.

    Аліна Клиент 8 месяцев назад

    Добрий день, пані Любов...дякую Вам за таку розгорнуту відповідь...мій кредит у Манівео переуступили Таліон + ...і Таліон погрожує виконавчим провадженням...я дивилася в інтернеті, у них така практика, на жаль, є...у цій компанії у мене найбільший борг - 18 000 грн (тіло)...наскільки швидка процедура передачі справи в суд? І що таке гарантійний лист? Наперед дякую...

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Доброго дня, вибачте що не відповіла, була у відпустці. Аліна за 18 000 навряд чи вони підуть в суд, гарантійний лист це гарантія ваших домовленостей. Наприклад, ви домовляєтесь з ними на оплату тіла кредиту, а проценти, і все що вони там нарахували вони списують. Тому для підтвердження виконання зобов'язання надається гарантійний лист, в якому зафіксована сумма яку ви повинні сплатити. Але нажаль МФО, колектроські компанії на таке йдуть дуже рідно, вони всіма спосолбами намагаються змусити вас заплатити ту суму, яку ви узгодили в телефонному режимі, документально підтверджувати це не хочуть, потім людина сплачує, і починається все с початку.

    Стосовно виконавчого провадження, то на час військових дій, і 90 днів після закінчення виконавче провадження вони можуть відкрити тільки на підставі рішення суду, виконавчий напис, яким вони дуже інтесивно користувалися за рахунок своїх "ручних" нотаріусів заборонений, тому ці їх "лякалки" не працюють.

    Крім того, стосовно того що Таліон плюс звертається до суду, звичайно що звертаються, і не тільки Таліон, але треба враховувати яка сума заборгованості, коли був укладений договір, і коли настав час оплати, всі ці чинники впливають на загальну заборгованість, яку можна стягнути в судовому порядку, і чі взагалі можна стягнути, бо наприклад з моменту дії карантину, а тепер ще війна нарахування будь-яких штрафних санкцій зоборонено, тому вони можуть розраховувати тільки на тіло кредиту і процент за користування в межах дії договору, не більше.

    В суд вони можуть звернутися в любий час, якщо вас цікавить термін розгляду справи, то це залежить від суду до якого вони звернуться, суди зараз дуже завантажені, і строк розгляду справи може тривати від 2 до 6 місяців.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України