Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 17 августа 2023, вопрос №90260 250₴

Транспортная компания разбила груз, как подать в суд?

Здравствуйте, транспортная компания разбила груз, принтер стоимостью 20000 грн, при оформлении доставки, была оформлена страховка на 30000 грн. При получении груза и выявлении повреждений был составлен акт + заявление на рекламацию. По прошествию 2 месяцев, никакого решения или ответа от компании не последовало. Представитель компании лично предложил подать иск в суд. Как это сделать? Головной офис компании находится в Киеве, а я в Ужгороде. Спасибо

Ответы юристов (4)

    Тимченко Анастасия Александровна
    20%
    Тимченко Анастасия Александровна 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Николаев, 27 лет опыта

    Для обращения в суд нужно собрать пакет документов, составить исковое заявление. Иск в суд можно подать дистанционно через электронный суд. Для того чтоб сделать это правильно лучше обратиться к адвокату. Обращайтесь для более детальной консультации или оформления документов в суд

    Айвазян Юрий Климентьевич
    60%

    Доброго дня, Олена!

    Спочатку Вам треба направити на адресу транспортної компанії претензію.

    Претензія – це лист-поперед­ження про можливе звернення до суду в разі невиконання зазначених у ньому вимог.

    Ви повинні знати, що згідно із ч. 1 ст. 222 ГК та ч. 2 ст. 19 ГПК особи, які порушили права або законні інтереси інших суб’єктів, зобов’язані поновити їх, не чекаючи пред’явлення претензії чи позову. Проте на практиці нерідко одній зі сторін доводиться вдаватися до відновлення порушених прав чи інтересів саме в такий спосіб – використовуючи претензію як законний засіб психологічного тиску.

    Згідно із ч. 3 ст. 222 ГК у претензії має бути зазначено:

    • повне найменування та поштові реквізити заявника претензії й особи (осіб), якій претензія пред’являється;
    • дата пред’явлення і номер претензії;
    • обставини, на підставі яких пред’явлено претензію;
    • докази, що підтверджують ці обставини;
    • вимоги заявника з посиланням на нормативні акти;
    • сума претензії та її розрахунок, якщо претензія підлягає грошовій оцінці;
    • платіжні реквізити заявника претензії;
    • перелік документів, що додаються до пре­тензії.

    Документи, що підтверджують вимоги заявника, мають додаватися в оригіналах або належним чином засвідчених копіях. Водночас документи, наявні в іншої сторони, до претензії можуть не додаватися, із зазначенням про це в її тексті. До претензії про сплату грошових коштів також може додаватися платіжна вимога-доручення на суму претензії.

    Претензія має бути підписана посадовою особою установи або її представником. Направляється претензія адресату (стороні-боржнику) рекомендованим або цінним листом або вручається під підпис. В останньому разі відмітка про отримання претензії є доказом її отримання, що стане у пригоді, якщо все ж таки доведеться розв’язувати спірні правовідносини в судовому порядку.

    Згідно із ч. 6 ст. 222 ГК претензія має бути розглянута в місячний строк із дня її отримання, якщо інший строк не встановлено законодавством. Зокрема, за договорами перевезення строк розгляду претензії становить три місяці, а за перевезення у прямому змішаному сполученні – шість місяців (ст. 315 ГК).

    За потреби під час розгляду претензії сторони можуть проводити звіряння розрахунків, експертизи або вчиняти інші дії, спрямовані на забезпечення досудового врегулювання спору. Тож боржник зобов’язаний задовольнити обґрунтовані вимоги заявника претензії (ч. 6 ст. 222 ГК).

    Про результати розгляду претензії сторона-боржник має повідомити письмово сторону – відправника претензії. Після підписання уповноваженою особою чи представником боржника відповідь на претензію надсилається іншій стороні рекомендованим чи цінним листом або вручається йому під підпис (ч. 8 ст. 222 ГК). Утім, типової форми чи спеціальних вимог до відповіді на претензію законодавство не встановлює, тому боржник може скласти її в довільній формі.

    Якщо у задоволенні претензії відмовляють, то треба звертатись до суду.

    Позов складається з трьох елементів:

    1) предмет - матеріально-правова вимога до відповідача, відносно якої суд повинен винести рішення. Ця вимога повинна нести правовий характер, тобто бути урегульованою нормами матеріального права, а також бути підвідомчою суду. В процесі розгляду справи по суті позивач має право змінити предмет позову. Матеріально-правова вимога позивача повинна опиратися на підставу позову.

    2) підстава - обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Цими обставинами можуть бути лише юридичні факти, тобто такі факти, які тягнуть за собою певні правові наслідки: виникнення, зміну чи припинення правових відносин. Це не є докази по справі. Підставу позову теж можна змінити.

    3) зміст - вид судового захисту, за яким позивач звертається до суду. Позивач може просити суд винести рішення про:

    - присудження йому певної речі;

    - поновлення порушеного права;

    - визнання наявності чи відсутності суб’єктивних прав;

    - зміну чи припинення існуючих між сторонами правових відносин.

    Позовна заява подається до господарського суду в письмовій формі і підписується повноважною посадовою особою позивача або його представником, прокурором, громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності або його представником.

    Позовна заява повинна містити:

    1) найменування господарського суду, до якого подається заява;

    2) найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб), ідентифікаційні коди суб’єкта господарської діяльності за їх наявності (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки фізичної особи - платника податків за його наявності;

    2-1) документи, що підтверджують за громадянином статус фізичної особи - підприємця;

    3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; суми договору (у спорах, що виникають при укладанні, зміні та розірванні господарських договорів);

    4) зміст позовних вимог; якщо позов подано до кількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

    5) виклад обставин, на яких грунтуються позовні вимоги; зазначення доказів, що підтверджують позов; обгрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавство, на підставі якого подається позов;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися;

    6-1) відомості про вжиття запобіжних заходів відповідно до розділу V-1 цього Кодексу;

    7) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви.

    У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, якщо вони необхідні для правильного вирішення спору.

    До позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

    1) вжиття заходів досудового врегулювання господарського спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу з кожним із відповідачів (у спорах, що виникають при укладанні, зміні чи розірванні договорів, - відповідно договір, проект договору, лист, який містить вимогу про укладання, зміну чи розірвання договору, відомості про пропозиції однієї сторони і розгляд їх у встановленому порядку, відповідь другої сторони, якщо її одержано, та інші документи; у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - копія претензії, докази її надсилання відповідачу, копія відповіді на претензію, якщо відповідь одержано);

    2) відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів;

    3) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі;

    4) обставини, на яких грунтуються позовні вимоги.

    До заяви про визнання акта недійсним додається також копія оспорюваного акта або засвідчений витяг з нього.

    До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

    Судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених Законом України «Про судовий збір». Судовий збір включається до складу судових витрат.

    Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

    Можу надати Вам практичну допомогу у реалізації претензії та позову до суду.

    За потреби звертайтесь

    • Елена Клиент 8 месяцев назад

      Спасибо, Юрий! Подскажите, пожалуйста, является ли заявление на рекламацию претензией? Или нужно дополнительно оформить претензию. Прикрепляю ссылку на фото заявления на рекламацию. https://ibb.co/ZL3PBGr

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        20%

        Ще раз доброго дня, Олена!

        Рекламація - це в більшості випадків і є претензія покупця або замовника, що пред'являється продавцеві (або постачальнику у Вашому варіанті) на товар який вийшов з ладу в період, коли на нього ще не закінчився гарантійний термін (у Вашому варіанти - період поставки).

        Рекламація пред'являється в письмовій формі й повинна містити такі дані:

        • найменування товару;
        • його кількість та місце знаходження;
        • причину рекламації з вказанням недоліків для її пред'явлення;
        • конкретні вимоги покупця для її урегулювання;

        До рекламації додаються усі необхідні документи-докази.

        Хоча претензія є типовою скорше у випадках надання гарантійних зобов'язань виробника. Але з урахування того, що закон взагалі не завжди зобов'язує подавати претензію (Іноді господарююча особа може одразу звертатись до суду), то її може бути цілком достатньо!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України