Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 18 августа 2023, вопрос №90326

Налог з іноземного гранту. В яку країну платити? Яке в мене податкове резиденство?

Доброго дня. Мешкаю в Польщі вже 1.5 років (з березня 2022), але продовжую працювати в Україні в державному університеті (читаю лекції студентам дистанційно). В Польщі не працюю. Я отримала грант на наукову роботу із Фінляндії, який виплачується раз в місяць протягом року (так сказано в договорі). За договором я йду як професор університету в Україні. Гроші сплачуються на мою карту в Польщі. В мене питання: 1. Податковим резидентом якої країни я є? Читала, що якщо мешкаю 183 дні в Польщі - вже враховуюсь їхнім податковим резидентом. 2. Чи маю я сплачувати податки з цього гранта? Якщо так, то в яку країну? 3. Якщо сплачу в Україну, чи не будуть до мене питання з податкової Польщі, бо користуюсь карткою їхнього банку? Дякую за відповідь заздалегідь. Ольга

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Вам маєте вибір. Якщо Ви вважаєте себе податковим резидентом Польщі, то платіть податки в цій країні, якщож України, то відповідно платіть податки тут. Між країнами укладено Договір про недопущення подвійного оподаткування, тому помилки не буде в жодному з наведених прикладів.

    Можу за потреби Вам в тому допомогти. З повагою, Адвокат Айвазян.

    Ольга Клиент 8 месяцев назад

    Шановний Юрій Климентьєвич, дуже дякую за відповідь. А як бути з тим, що податкова ставка різна в країнах і чи є обовїязковим виплата військового збору 1,5%?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ви як раз можете обрати, в тому числі, те що Вам вигідніше. Хоча, якщо я правильно пам'ятаю, податок на ФО в ПОльщі та Україні дуже подібний.

    Ольга Клиент 8 месяцев назад

    Дяже дякую за відповідь.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! За потреби звертайтесь!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України