Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 02 сентября 2023, вопрос №91500

Как закрыть долг есв

Мне заблокировали все счета,так как в исполнительную службу пришло,что у меня огромный долг по есв,я год была фоп,потом ларек сгорел,так все и бросила, возможно ли как то списать долг этот?

Ответы юристов (3)

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас!

    ФОПи, зокрема ті, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачують ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону України від 08.07.2010 № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», далі — Закон № 2464).

    Отже, граничний термін сплати ЄСВ — 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачують ЄСВ.

    Якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строків сплати ЄСВ вважають перший робочий день, що настає за неробочим (п. 6 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449).

    За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ накладають штраф розміром:

    • до 01 січня 2015 року — 10% своєчасно не сплачених сум;
    • починаючи з 01 січня 2015 року та надалі — 20% своєчасно не сплачених сум.

    На суму недоїмки нараховують пеню з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем завершення строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати включно (ч. 10, 13 ст. 25 Закону № 2464).

    Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум заборгованості, штрафів та нарахованої суми пені з ЄСВ не застосовують (ч.16 ст.25 Закону № 2464).

    Отже, ніхто і ніколи Вам борги по ЄСВ не вибачить і не спише.

    Сплату ЄСВ можна здійснити шляхом внесення готівки через касу банку та їх перерахування на рахунок ДПС за реквізитами, які Ви можете взяти у своєму Електронному кабінеті платника податків, зайшовши в нього за Електронним цифровим підписом або безпосередньо у податковому органі за місцем реєстрації ФОП.

    Крім того, у разі блокування рахунку - Ви можете відповідно до Закону 3048-IX подати до Виконавчої служби заяву про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій таким чином розблокувати на рахунку щомісяця право використання коштів еквівалентних 2 мінімальним заробітним платам.

    Нажаль, окрім корупційних, реальних способів виплатити боги перед цією державою відсутні. Це як рекет 90х... з кожним днем борги тільки зростають і державним органам подобається знущатись над людиною, яка із-за незнання законів, отримала неспівмірну відповідальність.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    На жаль, цей борг списати неможливо.

    Виникне потреба у отриманні додаткових роз'яснень, з радістю готовий їх надати!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але просто списати даний борг не вийде.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України