Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 14 сентября 2023, вопрос №92587

Відповідальність для ФОП 1, 2 групи та самозайнятої особи без договір суборенди

Доброго вечора. ФОП 1 групи (майстер маникюру) на єдиному податку орендує приміщення, сплачує ПДФО (виступає податковим агентом за власника приміщення). У цьому приміщенні "працює" ще 1 - ФОП першої групи (теж майстер маникюру), ФОП 2 групи (магазин роздрібної торгівлі), та самозайнята особа. Так як ФОП на 1 групі, то чи може від здати в суборенду приміщення для інших осіб (1,2 груп та самозайнятої особи)? Які можуть бути наслідки для кожного з цих осіб, при перевірці без наявності договору суборенди? Чи можливо здійснення діяльності без договору суборенди, так як зареєстроване місце ФОП інше?

Ответы юристов (1)

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня! ФОП на першій групі ЄП можуть займатись виключно роздрібним продажем товарів з торговельних місць на ринках та/або надавати побутові послуги населенню (пп. 1 п. 291.4 ПКУ), тому надавати в суборенду приміщення такий ФОП не має права.

    Щодо другого питання, то відсутність договору суборенду несе ризики саме для власника (первісного орендаря) приміщення та/або ФОПа який має таки договір суборенди, а не для орендарів, тому що, наприклад, податківці при перевірці можуть справедливо зробити висновки, що всі люди які працюють в приміщенні без договорів суборенди є неоформленими працівниками власника приміщення/первісного орендаря або ФОПа який має договір суборенди

    Щодо третього - мабудь не зрозумів суті питання, але повторюсь, що відсутність договорів суборенди в першу чергу можуть призвести до негативних наслідків саме до власника приміщення/первісного орендаря та/або ФОПа який має укладений договір суборенди.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України