Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 19 сентября 2023, вопрос №92955

Розподіл майна ,при розлучені

Чоловік хоче розлучення, маємо будинок який на мені, а машина на ньому, маємо двох неповнолітніх дітей.Яку частину чоловік зможе забрати?

Ответы юристов (3)

    Бутенко Юлія Юріївна

    Доброго вечора, Тетяно!

    Відповідно до ч. 1 ст. 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Відповідно до ч. 2 ст. 69 Сімейного кодексу України дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

    При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 70 Сімейного кодексу України у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

    ОДНАК! При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї. За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    ТОБТО, ЯКЩО МАЙНО БУЛО ПРИДБАНЕ У ШЛЮБІ, ВОНО ВВАЖАЄТЬСЯ СПІЛЬНОЮ СУМІСНОЮ ВЛАСНІСТЮ. У Вас із чоловіком є ДВА ВАРІАНТИ: або ділити майно за згодою (як вважаєте за необхідне), або у судовому порядку, тоді суд може присудити по ½ частини квартири та автомобіля кожному із подружжя. АБО є ще варіант застосування ч. 3 ст. 70 СК України «….За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування….», у такому випадку частка може збільшена. Є ще такий варіант, як визнання майна особистою власністю одного з подружжя (але цей механізм застосувати можна не завжди).

    ВАЖЛИВО! Той факт, на кому зареєстроване майно ніяк не впливає на розмір часток та в цілому на право власності.

    Звісно, у кожному конкретному випадку, необхідно аналізувати обставини справи більш детально, тому якщо Вам буде потрібна юридична допомога, натискайте «Звернутися». Сподіваюся, що мої поради будуть Вам корисними! Бажаю Вам успіху!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо будинок та авто були куплені в шлюбі - то Ви з чоловіком матиме рівну долю в кожному з них.

    Якщо будинок Ви купили до шлюбу, успадкували, отримали в дарунок або він був куплений за Ваші власні кошти (наприклад, за кошти, які Вам подарували або Ви отримали внаслідок продажу іншого майна) - чоловік на нього немає права. Це ж саме стосується і авто.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Між Вами ділиться порівну все майно, нажите під час шлюбу.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України