Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 06 октября 2023, вопрос №94340 250₴

Чи підлягають поверненню товари, доставлені як індивідуальне замовлення

Доброго дня!
Працюю в інтернет магазині, де доставляємо клієнтам під замовлення товари із закордону . Цікавить питання, чи можна ці товари віднести до п.1 ч.5 ст.5 ЗУ "Про захист прав споживачів" як такі, що виготовлені на індивідуальне замовлення та не підпадають під загальні правила повернення/обміну?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Галина!

    На жаль такі товари не можна віднести до наведеної Вами категорії, і вони не підлягають поверненню, оскільки не вироблені на індівідуальне замовлення.

    Тут треба керуватись статтею 9 Закону України "Про захист прав споживачів" , в якій йдеться про права споживача при придбанні товару належної якості:

    "1. Споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

    Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

    {Абзац другий частини першої статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2741-VI від 02.12.2010}

    Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром, або відтворений на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій (дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій) QR-код, що дає змогу споживачеві здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, або надісланий електронний розрахунковий документ на наданий споживачем абонентський номер чи адресу електронної пошти.

    {Абзац третій частини першої статті 9 із змінами, внесеними згідно із Законом № 465-IX від 16.01.2020 - щодо набрання чинності див. абзац другий пункту 1 розділу II}

    2. Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов'язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

    3. При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.8%

    Доброго дня, якщо ви купуєте за кордоном а потім перепродаєте, ви повинні повернути кошти або замінити товар.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 №172 визначений Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), а саме продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни.

    Крім того, Перелік включає в себе й такі непродовольчі товари:

    - фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір;

    - корсетні товари;

    - парфюмерно-косметичні вироби;

    - пір'яно-пухові вироби;

    - дитячі іграшки м'які;

    - дитячі іграшки гумові надувні;

    - зубні щітки;

    - мундштуки;

    - апарати для гоління;

    - помазки для гоління;

    - розчіски, гребінці та щітки масажні;

    - сурдини (для духових музичних інструментів);

    - скрипічні підборіддя;

    - рукавички;

    - тканини;

    - тюлегардинні і мереживні полотна;

    - килимові вироби метражні;

    - білизна натільна;

    - білизна постільна;

    - панчішно-шкарпеткові вироби;

    - товари в аерозольній упаковці;

    - друковані видання;

    - лінійний та листковий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні;

    - матеріали (деревоволокнисті та деревостружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником);

    - аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом;

    - вироби з натурального та штучного волосся (перуки);

    - товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо);

    - інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо);

    - ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

    Богданов Микита
    16.8%
    Богданов Микита 6 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Доброго дня. в ст. 5 Закону такого положення немає. Можливо ви маєте на увазі п. 1 ч. 5 ст. 13 Закону (споживач не має права розірвати договір, укладений на відстані, якщо: договір стосується виготовлення або переробки товару на замовлення споживача, тобто якщо товар не може бути проданий іншим особам або може бути проданий лише з істотними фінансовими втратами для продавця (виконавця). Але тут мова йде лише про товар, що був виготовлений або перероблений спеціально під замовлення.

    Гончаренко Константин
    16.8%
    Гончаренко Константин 6 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно статті 9 Закону України "Про захист прав споживачів" передбачено право споживача обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний, якщо куплений товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням.

    Обмін або повернення товару можливе на протязі 14 днів, без врахування дня покупки, якщо триваліший термін обміну або повернення товару не було оголошено продавцем. Обмін або повернення товару проводиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вид, споживчі властивості, пломби, ярлики та розрахунковий документ, виданий продавцем разом з товаром. Якщо на момент обміну або повернення потрібного товару немає у продажу, споживач має право розірвати договір купівлі-продажу та повернути товар і одержати назад гроші.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 172 "Про реалізацію окремих положень Закону України "Про захист прав споживачів", затверджено перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню).

    До товарів які не підлягають обміну, або поверненню відносяться:

    1. Продовольчі товари.

    2. Лікарські засоби.

    3. Предмети сангігієни.

    4. Фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір.

    5. Корсетні товари.

    6. Парфюмерно-косметичні вироби.

    7. Перо-пухові вироби.

    8. Дитячі іграшки м’які.

    9. Дитячі іграшки гумові надувні.

    10. Зубні щітки.

    11. Мундштуки.

    12. Апарати для гоління.

    13. Помазки для гоління.

    14. Гребінці, гребені та щітки масажні.

    15. Сурдини (для духових музичних інструментів).

    16. Скрипкові підборіддя.

    17. Рукавички.

    18. Тканини.

    19. Тюлегардинні і мереживні полотна.

    20. Килимові вироби метражні.

    21. Білизна натільна.

    22. Білизна постільна.

    23. Панчішно-шкарпеткові вироби.

    24. Товари в аерозольній упаковці.

    25. Друковані видання.

    26. Лінійний та листовий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревноволокнисті та деревностружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником).

    27. Аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом.

    28. Вироби з натурального та штучного волосся (перуки).

    29. Товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування т. д.).

    30. Інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо).

    31. Ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

    Перелік товарів, що не підлягають обміну або поверненню є вичерпним.

    Продавець не має права відмовити в обміні або поверненні товару, не включеного до переліку, якщо він відповідає всім вимогам, передбаченим ст. 9 Закону.

    Якщо покупець не заявляє вимог письмово , а робота за договором виконана то згідно ст. 853 ЦК Украііни покупець має іі прийняти та оплатити згідно акту.

    Якщо покупець не підписує акт та не оплачує.

    Магазин направляє досудову вимогу про сплату наданих послуг за підписом директора ,рекомендованим листом з врученням на адресу покупця з додаванням договору, специфікаціі послуг , рахунок -фактуру до сплати ,та у разі ігнорування вимоги у 30-ти денний термін, подає до суду про стягнення коштів за товар та послуги і неустойку. Квитанцію з пошти та всі документи зберігаєте для суду.

    ---

    Якщо покупцю відмовляють у поверненні коштів або обміну товару, він може письмово звернутися до продавця із заявою про повернення товару належної якості, строк розгляду якої становить 1 місяць, в окремих випадках не більше ніж 45 днів.

    До заяви додаються документи, що підтверджують факт придбання товару у продавця, а саме:

    1. Касовий чек тощо, в якому зазначена дата продажу;

    2. Технічний паспорт (гарантійний талон, де зазначена дата купівлі)

    Після розгляду заяви покупцю можуть відмовити у поверненні товару у таких випадках:

    1. Товар використовувався і не збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром;

    2. Минуло, не рахуючи дня купівлі, більше 14 днів;

    3. Товар належить до одного із видів товару який зазначено у додатку 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 172 “Про реалізацію окремих положень Закону “Про захист прав споживачів”;

    4. Звернення не відповідає встановленим вимогам Закону “Про звернення громадян”.

    Після письмової відмови, якщо покупець вважатиме, що відмова є необґрунтованою він може звернутися до суду. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    16.8%
    Крикун Сергій Павлович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Закон України "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1023-12#n295):

    "Стаття 9. Права споживача при придбанні товару належної якості

    1. Споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

    Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

    Стаття 13. Право споживача у разі укладення договору на відстані..

    2. Перед укладенням договорів на відстані продавець (виконавець) повинен надати споживачеві інформацію про:...

    2) основні характеристики продукції;...

    9) порядок розірвання договору...

    3. Факт надання інформації відповідно до вимог частини другої цієї статті повинен бути підтверджений письмово або за допомогою електронного повідомлення. Інформація, підтверджена таким чином, не може бути змінена продавцем (виконавцем) в односторонньому порядку.

    Підтвердження інформації не вимагається, якщо послуга надається засобами дистанційного зв’язку і оплачується через оператора електронних комунікацій...

    4. Споживач має право розірвати укладений на відстані договір шляхом повідомлення продавця (виконавця) про це протягом чотирнадцяти днів з моменту підтвердження інформації або з моменту одержання товару чи першої поставки товару...

    5. У разі коли інше не передбачено договором, споживач не має права розірвати договір, укладений на відстані, якщо:

    1) надання послуги або поставка товару електронними засобами зв'язку за згодою споживача відбулися до закінчення строку розірвання договору, визначеного у частині четвертій цієї статті, про що споживачеві було повідомлено у підтвердженні інформації;..".

    ---

    Доброго дня, пані Галино! Після прийняття замовлення Ви направляєте покупцю електронне повідомлення про підтвердження інформації за замовленням, зокрема, про характеристику товару. У цьому випадку, якщо товар був відправлений Вами в межах 14 днів з моменту підтвердження інформації, споживач не має права розірвати договір з підстав ст.9 Закону про обмін товару, тобто Ви маєте право відмови на заяву про обмін товару чи розіврання договору.

    Токмач Галина Николаевна
    16%

    Вітаю!

    Після прийняття замовлення Ви направляєте покупцю електронне повідомлення про підтвердження інформації за замовленням, зокрема, про характеристику товару. У цьому випадку, якщо товар був відправлений Вами в межах 14 днів з моменту підтвердження інформації, споживач не має права розірвати договір з підстав ст.9 ЗУ "Про захист прав споживачів" про обмін товару, тобто Ви маєте право відмови на заяву про обмін товару чи розіврання договору.

    ПЕРЕЛІК товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/172-94-%D0%BF#...

    Продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни

    Непродовольчі товари:

    фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір корсетні товари парфюмерно-косметичні вироби пір'яно-пухові вироби дитячі іграшки м'які дитячі іграшки гумові надувні зубні щітки мундштуки апарати для гоління помазки для гоління розчіски, гребенці та щітки масажні сурдини (для духових музичних інструментів) скрипічні підборіддя рукавички тканини тюлегардинні і мереживні полотна килимові вироби метражні білизна натільна білизна постільна панчішно-шкарпеткові вироби товари в аерозольній упаковці друковані видання лінійний та листковий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, наличник), плитні матеріали (деревноволокнисті та деревностружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником) аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом

    вироби з натурального та штучного волосся (перуки)

    товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування тощо)

    інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки тощо)

    ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння .

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України