Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 11 октября 2023, вопрос №94669 250₴

Демонтаж не несучої стіни у газифікованій квартирі

Чи потрібні якісь дозволи/документи на демонтаж не несучої стіни кухні у газифікованій квартирі будинку типу хрущівка? Чи для цього потрібно отримувати дозволи або відмовлятися від газу?

Ответы юристов (5)

    Промський Євгеній Сергійович
    100%

    Добрий день!

    Якщо ця стіна не несуча та при її демонтажі не здійснюється встручання до будь-яких комунікаційних систем загального користування, у тому числі газу, отримувати дозвіл не потрібно.

    Житловий кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10#Text

    Стаття 152. Порядок проведення переобладнання і перепланування приміщень приватного житлового фонду

    Виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується.

    До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у справі №727/11479/17.

    Обставини справи

    З матеріалів справи стає відомо, що особа_1 звернулася до суду з позовом до особи_2, в якому просила зобов’язати усунути перешкоди у користуванні майном шляхом приведення квартири у попередній стан за власний рахунок.

    Суди встановили, що власником сусідньої з позивачем квартири, в якій було самочинно здійснено реконструкцію жилого приміщення із зміною цільового призначення та в якій провадиться торговельна діяльність з продажу легкозаймистих товарів за відсутності пожежної сигналізації, є відповідач.

    Рішенням Шевченківського районного суду м. Чернівці позов задоволено. Усунуто перешкоди у користуванні майном шляхом приведення квартири у попередній стан.

    Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позову.

    Постанова апеляційного суду мотивована тим, що відповідно до положень ст. 391, 396 ЦКУ позов про усунення порушень прав, не пов`язаних із позбавленням володіння, підлягає задоволенню у разі, якщо позивач доведе, що він є власником або особою, яка володіє майном (має речове право) з підстави, передбаченої законом або договором, і що діями відповідача, не пов`язаними з позбавленням володіння, порушується його право власності чи законного володіння.

    Не погоджуючись із рішенням суду апеляційної інстанції, касатор подав касаційну скаргу.

    Висновок Верховного Суду

    Судді ВС підкреслюють, що ст. 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право власності є непорушним.

    Частиною 1 ст. 320 ЦКУ передбачено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

    Також ВС зауважив, що відповідно до ч. 2 ст. 383 ЦКУ власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, – за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

    Відповідно до ст. 152 ЖК УРСР (в редакції, чинній на момент спірних правовідносин) виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отамання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується.

    Розділом 3 Державних будівельних норм України А.2.2-3-2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» перебудова введеного в експлуатацію в установленому порядку об`єкта будівництва, що передбачає зміну його геометричних розмірів внаслідок чого відбувається зміна основних техніко-економічних показників, поліпшення умов експлуатаці,ї відноситься до реконструкції.

    До перепланування відносяться ремонтно-будівельні роботи, що провадяться за відповідними проектами із зміною фізичних параметрів цих приміщень, знесенням або перенесенням внутрішніх легких некапітальних перегородок, улаштуванням нових елементів і деталей, прорізів без втручання у зовнішні стіни, міжповерхові перекриття та інші несучі конструкції жилого будинку з метою підвищення благоустрою та поліпшення умов проживання без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у цьому будинку або приміщенні.

    У справі, яка переглядається, установлено, що відповідачем здійснено виконання робіт з перепланування квартири, зокрема демонтовано перегородку між приміщенням кімнат 2-з площею 13,6 кв.м та приміщенням кімнати 2-4 площею 7,7 кв.м, втручань в конструктивні елементи будівлі не здійснювалось. Вказане перепланування квартири відповідає державним стандартам будівельних норм та правилам щодо безпечної експлуатації.

    Таким чином, здійснення відповідачем у належній йому на праві власності квартирі перепланувань, які не передбачали втручання у конструктивні елементи будівлі, не потребували отримання відповідних документів на проведення таких робіт.

    ВС наголосив, що апеляційний суд дійшов обґрунтованих висновків про відмову у задоволенні позовних вимог за тих обставин і підстав, з якими позивач пов`язує порушення своїх прав та можливість їх відновлення із застосуванням способу захисту, який полягає у зобов`язанні відповідача привести приміщення належної йому квартири у попередній стан.

    Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення апеляційного суду без змін.

    Ваш юрист

    Євгеній Промський

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Перш за все хочу наголосити: якщо не зачіпаються несучі стіни і інженерні системи загального користування. Вам не потрібно повідомляти контролюючі органи, якщо плануєте демонтаж, перенесення або установку не несучих стін.

    Теж саме зазначено у статті 152 Житлового кодексу України, яка регулює порядок проведення переобладнання і перепланування приміщень приватного житлового фонду:

    "Виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об’єкта в експлуатацію не потребується".

    Отже за викладених Вами умов Ви маєте право:
    • об’єднати кухню і кімнату, якщо в квартирі немає газопостачання;
    • облаштувати або закласти внутрішні дверні прорізи;
    • змінити розташування сантехнічного або інженерного обладнання в межах, призначених для них приміщень;
    • поєднати житлову кімнату або кухню з лоджією або балконом (але подібне перепланування можливе тільки зі збереженням підвіконного блоку і без змін в системі опалення).

    Незважаючи на те, що такі роботи дозволено здійснювати без повідомлення контролюючих органів, їх потім все ж необхідно буде привести у відповідність з техдокументацією.

    Як вносити зміни під час перепланування

    Спершу потрібно отримати новий технічний паспорт, де будуть вказані зміни показників житлової та нежитлової площі в квартирі. Якщо після перепланування показники не змінилися, то вносити нові до державного реєстру майнових прав на нерухомість не потрібно. Однак, якщо зміни співвідношення площ відбулися – потрібно звернутися за допомогою до нотаріуса, який внесе до держреєстру нові дані.

    Перепланування справа не стільки складна, як витратна. Послуги фахівців, які будуть залучені в процесі будівельних робіт і, зокрема, законного оформлення – коштують грошей. Але все ж, реалізовуючи бажання з видозміни житла, діяти відповідно до вимог закону – необхідно. По-перше, це потрібно як для вашої безпеки проживання, так і для безпеки інших мешканців будинку. По-друге, в майбутньому у вас не виникне проблем з продажем або передачею у спадок перепланованої нерухомості.

    Про всяк випадок і на майбутнє Ви повинні знати, що у разі більш серйозних втручань під час ремонту чи реконструкції квартири Вам доведеться звернутися до фахівців з проектування та нагляду, а також за узгодженнями до відповідних органів, якщо передбачається втручання в несучі конструкції та інженерні системи загального користування, вихід за межі приміщень житла, поділ квартири тощо.

    Для проведення таких змін потрібно отримати технічні умови, розробити проект реконструкції, отримати дозвіл, а потім знову вводити житло в експлуатацію. Лише після виконання всіх цих кроків можна буде оформити новий техпаспорт і внести зміни в державний реєстр майнових прав.

    Дозвіл вам не видадуть, якщо:
    • ви хочете демонтувати несучі або зовнішні огороджувальні стіни;
    • ви задумали перенести в квартирі санвузол або кухню (так звані «мокрі зони»), щоб вони розміщувалися над житловими кімнатами ваших сусідів;
    • у вас 1-кімнатна квартира, в якій є газова плита або колонка, і ви хочете поєднати житлову кімнату з кухнею – можете забути про цю ідею.

    Крім того, заборонено змінювати конфігурацію інженерних систем загального користування. Зокрема, якщо ви хотіли відключитися від загальнодомової системи опалення – дозвіл не видадуть.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Для того, щоб зробити переобладнання чи перепланування квартири, без втручань в несучі конструкції і/або інженерні системи загального користування - дозвіл не потребен.

    Це передбачено в постанові КМУ № 406від 7 червня 2017 р. "Про затвердження переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію"

    Роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування - входять до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію.

    До того ж згідно з положеннями статті 152 Житлового кодексу виконання власниками робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення приватного житлового фонду, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення зазначених робіт введення об`єкта в експлуатацію не потребується.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    Постановление Кабинета министров N 1024 от 28.12.2016 «О внесении изменений в Правила пользования помещениями жилых домов и общежитий» упростило процедуру перепланировки..

    Согласно новых правил о перепланировке, выполнение собственником работ по переоборудованию помещений жилищного фонда, которые не предусматривают сноса или какого-либо вмешательства в несущие конструкции или инженерные системы общего пользования, не требуют получения разрешительных документов, дополнительное введение объекта в эксплуатацию не требуется.

    Все, что касается изменений в несущих конструкциях, фасаде и инженерных системах, являются реконструкцией. В этом случае потребуется проект, согласованный государственными органами архитектуры и градостроительства.

    Главное не вносить изменения существенного значения в несущие стены, конструкции и общую вытяжку - тогда никаких разрешений не нужно будет оформлять..

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Дозвіл вам не потрібен. Моежете спокійно зносити стіну. Це передбачено

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/406-2017-%D0%B...

    ПЕРЕЛІКбудівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію

    1. Роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, - щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними (СС1), з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

    {Пункт 1 в редакції Постанови КМ № 236 від 20.03.2019}

    2. Заміна покрівлі будівель і споруд згідно з будівельними нормами без втручання в несучі конструкції.

    {Пункт 2 в редакції Постанови КМ № 236 від 20.03.2019}

    3. Реконструкція, капітальний ремонт, технічне переоснащення внутрішніх систем:

    опалення, у тому числі що передбачає встановлення або заміну обладнання індивідуальних теплових пунктів, заміна трубопроводів систем опалення, балансування систем опалення, встановлення балансувальних клапанів та/або витратомірів, зміна типу систем опалення з однотрубної на двотрубну та/або з вертикальної на горизонтальну, встановлення та/або заміна опалювальних приладів, обладнання опалювальних приладів автоматичними регуляторами температури в приміщеннях, встановлення та заміна приладів-розподілювачів та іншого обладнання регулювання і обліку теплової енергії;

    вентиляції;

    водопостачання та водовідведення, у тому числі трубопроводів;

    силових та слабкострумових систем, які забезпечують функціонування будівель і споруд.

    {Пункт 3 в редакції Постанови КМ № 236 від 20.03.2019}

    4. Заміна існуючих заповнень віконних, балконних та дверних прорізів.

    {Пункт 4 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 236 від 20.03.2019}

    5. Приєднання та підключення до інженерних мереж відповідно до технічних умов індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських будівель і споруд, гаражів, розташованих на присадибних, дачних і садових земельних ділянках та земельних ділянках для будівництва індивідуальних гаражів.

    6. Зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без влаштування фундаментів, зокрема навісів, альтанок, наметів, накриття, сходів, естакад, літніх душових, теплиць, гаражів, а також свердловин, криниць, люфт-клозетів, вбиралень, вигрібних ям, замощень, парканів, відкритих басейнів та басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, воріт, хвірток, приямків, терас, ґанків - щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків.

    7. Розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності відповідно до статті 28 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

    7-1. Розміщення тимчасових споруд, їх комплексів, призначених для життєзабезпечення (тимчасового проживання та обслуговування) населення, зокрема населення, постраждалого внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів, евакуйованого населення, внутрішньо переміщених осіб, а також осіб, задіяних в обстеженні та відновленні пошкоджених об’єктів, виконанні відновлювальних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, бойових дій або терористичних актів, здійснюється відповідно до Порядку розроблення, погодження, оприлюднення схеми розміщення тимчасових споруд для життєзабезпечення населення, її складу та змісту, вимог до тимчасових споруд для життєзабезпечення населення, їх зведення, перенесення та демонтажу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2023 р. № 904.

    {Перелік доповнено пунктом 7-1 згідно з Постановою КМ № 904 від 04.08.2023}

    8. Знесення і демонтаж будівель та споруд без подальшого будівництва, які не є підготовчими роботами, та без порушення експлуатаційної придатності інших будівель і споруд.

    8-1. Демонтаж об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

    {Перелік доповнено пунктом 8-1 згідно з Постановою КМ № 474 від 19.04.2022}

    9. Оснащення будівель і споруд приладами для ведення відокремленого обліку теплової енергії, гарячої і холодної води.

    {Пункт 9 в редакції Постанови КМ № 236 від 20.03.2019}

    10. Роботи з відновлення елементів благоустрою, визначених Законом України “Про благоустрій населених пунктів”, існуючих дитячих та спортивних майданчиків, майданчиків для вигулу домашніх тварин, прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків.

    {Пункт 10 в редакції Постанови КМ № 236 від 20.03.2019}

    11. Влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури.

    {Пункт 11 в редакції Постанови КМ № 668 від 30.06.2021}

    12. Монтаж технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку для кріплення антенно-фідерних пристроїв на будівлях, спорудах, у вбудовано-прибудованих приміщеннях, у/на приміщеннях контейнерного типу, а також на існуючих наземних щоглах з відтяжками та на баштах.

    Можливість монтажу зазначених технічних засобів телекомунікацій та антенних споруд зв’язку для кріплення антенно-фідерних пристроїв визначається за результатами оцінки технічного стану та відповідно до вимог законодавства з питань охорони культурної спадщини за погодженням з власником будівлі, споруди, іншого об’єкта нерухомості.

    13. Відновлення окремих конструкцій будівель та споруд з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій) та відновлення функціонування об’єктів, призначених для забезпечення життєдіяльності населення, без зміни їх геометричних розмірів.

    14. Улаштування автоматизованих систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення, систем протипожежного захисту та їх складових, систем внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопроводу, систем блискавкозахисту будівель та споруд, автоматичних установок контролю за вибухонебезпечними концентраціями газу в повітрі.

    {Пункт 14 в редакції Постанови КМ № 236 від 20.03.2019}

    15. Розміщення на автомобільних дорогах елементів санітарного облаштування та технічних засобів, визначених Законом України “Про автомобільні дороги”, відповідно до будівельних норм, стандартів та схем організації дорожнього руху.

    16. Заміна одиниць та вузлів технологічного устаткування та їх інженерних мереж, систем управління та автоматизації, які застаріли та технічний ресурс яких вичерпано, в існуючих цехах, приміщеннях.

    17. Будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд для потреб оборони.

    {Пункт 17 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1063 від 27.12.2017, № 1346 від 15.12.2021; в редакції Постанови КМ № 1255 від 08.11.2022}

    18. Роботи, пов’язані із залізничним транспортом, а саме: реконструкція, технічне переоснащення та капітальний ремонт інженерних споруд, земляного полотна, залізничних колій та переїздів, пасажирських платформ, горловин станцій з укладенням стрілкових переводів, контактної мережі залізниць, повітряних ліній електропостачання 6-35 кВ, розташованих на підтримуючих конструкціях контактної мережі та окремих опорах обводів, повітряних та кабельних ліній, розподільних і живильних пристроїв електропостачання, сигналізації, централізації та блокування, зв’язку, станційних пристроїв зв’язку, пристроїв станційної електричної централізації стрілок і сигналів, гіркової централізації, ключової залежності стрілок і сигналів, автоматичного та напівавтоматичного блокування, диспетчерської централізації та контролю, переїзної автоматики, засобів автоматичного контролю технічного стану рухомого складу під час руху поїздів (технічне переоснащення).

    18-1. Роботи, пов’язані з будівництвом гідротехнічних споруд, а саме: акваторії морського порту (портової акваторії), внутрішніх підхідних, судноплавних каналів, операційної акваторії причалу, якірної стоянки, а також інших підводних гідротехнічних споруд штучного та природного походження, зокрема розташованих в межах акваторії морського порту і призначених для забезпечення безпеки мореплавства, маневрування та стоянки суден.

    {Перелік доповнено пунктом 18-1 згідно з Постановою КМ № 931 від 07.11.2018}

    19. Знесення самочинно збудованих об’єктів за рішенням суду.

    20. Переобладнання та перепланування будівель та інженерних споруд установ виконання покарань, слідчих ізоляторів та підприємств установ виконання покарань і на прилеглих до них територіях, на яких встановлені режимні вимоги, у тому числі багатофункціональних будинків режимного призначення та для тримання засуджених, зокрема з приміщеннями камерного типу, а також інженерно-технічних засобів охорони.

    {Перелік доповнено пунктом 20 згідно з Постановою КМ № 236 від 20.03.2019}

    21. Нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт об’єктів казармено-житлового фонду військових містечок (крім житлових будинків), військових аеродромів, арсеналів, баз та складів, комунальних споруд, інженерних мереж, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними (СС1) та середніми (СС2) наслідками і які виконуються безпосередньо на території військових частин (підрозділів), установ та організацій Збройних Сил, Національної гвардії та Служби зовнішньої розвідки під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

    {Перелік доповнено пунктом 21 згідно з Постановою КМ № 236 від 20.03.2019}

    22. Реконструкція або технічне переоснащення електричних мереж напругою не вище 10 кВ (лінії електричних мереж, трансформаторні підстанції, об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури).

    {Перелік доповнено пунктом 22 згідно з Постановою КМ № 236 від 20.03.2019}

    23. Роботи з теплової ізоляції введених в експлуатацію житлових будинків (стін, даху, горища, технічного, цокольного, підвального поверхів), що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними (СС1) та середніми (СС2) наслідками.

    {Перелік доповнено пунктом 23 згідно з Постановою КМ № 236 від 20.03.2019}

    24. Будівництво контрольних пунктів в’їзду-виїзду, зокрема режимних і сервісних зон, об’єктів сервісного обслуговування за межами сервісної зони.

    {Перелік доповнено пунктом 24 згідно з Постановою КМ № 890 від 28.10.2019; в редакції Постанови КМ № 1368 від 28.12.2020}

    25. Капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування, який виконується відповідно до Порядку реалізації експериментального проекту з проведення капітального ремонту автомобільних доріг загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 лютого 2020 р. № 192.

    {Перелік доповнено пунктом 25 згідно з Постановою КМ № 192 від 05.02.2020}

    26. Роботи, пов’язані з реконструкцією, технічним переоснащенням, реставрацією, капітальним ремонтом, новим будівництвом об’єктів Служби зовнішньої розвідки, закупівля яких становить державну таємницю відповідно до Закону України “Про державну таємницю” на час дії воєнного стану в Україні.

    {Перелік доповнено пунктом 26 згідно з Постановою КМ № 236 від 24.03.2021; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 590 від 07.05.2022}

    27. Роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, технічного переоснащення, капітального ремонту об’єктів, які виконуються безпосередньо на території військових частин (підрозділів), установ та організацій Збройних Сил та становлять державну таємницю відповідно до Закону України “Про державну таємницю” на час дії воєнного стану в Україні.

    {Перелік доповнено пунктом 27 згідно з Постановою КМ № 763 від 07.07.2021; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 590 від 07.05.2022}

    28. Роботи, які виконуються під час реалізації експериментального проекту з будівництва, ремонту та інших інженерно-технічних заходів із захисту об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України