Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 11 октября 2023, вопрос №94682

Як оформити ФОП 1 групи для репетитора, якщо дохід дуже маленький?

Працюю в школі і після уроків хочу зайнятися репетиторством. Дохід за день всього 200-300грн. Як оформити ФОП 1 групи з єдиним податком,? На 2 групу доходи занадто малі. На 3 групі багато звітності. Чому, наприклад, роздрібним торгівцям і виробникам меблів можна бути на 1 групі, а репетитору - ні?

Ответы юристов (2)

    Винограденко Антон Анатолійович
    1. Доброго дня! Такі вимоги діючого Податкового законодавства, нажаль. Перша група єдиного податку для вас не передбачена. Ви можете легально перебувати тільки на 2-ій або 3-ій групі єдиного податку.

    Дуже дарма що ви не хочете обрати, наприклад 3-ю групу.

    Як ви кажете ваш дохід буде складати 300 грн/день. Робочі дні у вас будуть не кожен день, як я розумію. Наприклад максимум у місяць дохід буде складати 1000 грн. Єдиного податку (5%) треба буде заплатити близько 500 грн. Так, це більше ніж на першій групі, але перебування на 3-ій групі буде цілком легально. Щодо звітності, так, на 3-ій групі більше звітності, але надавати один звіт раз в квартал, шляхом подачі через електронний кабінет не так уж і важко. Завжди можете з питання звітності звертатися!

    Щодо 2-ої групи взагалі на даний момент єдиний податок можна не сплачувати, так як адрес за яким ви зареєструєтеся як фоп, як я розумію, буде Харків. А Харків на цей час є територією можливих бойових дій і єдиний податок можна сплачувати добровільно.

    Тому краще опрацювати всі варіанти праці, обрати кращий варіант і працювати в рамках діючого законодавства.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    На жаль, працювати репетитором на 1-й групі ФОП Вам не вдасться. Тому прийдеться обрати або 2-у групу, або 3-ю.

    На другій групі Ви повинні будете сплачувати единий податок раз на мясяць у сумі - 1340 грн. та ЄСВ у сумі - 1474 грн. На третій групі повинні будете сплачувати 5% від дохіду раз на квартал, як також ЄСВ.

    Щодо звітності, то декларація раз на квартал - це не так уж і багато.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України