Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 17 октября 2023, вопрос №95022

Сплата податків на 1 групі

Доброго дня. Тільки відкрив ФОП на 1 групі
ЄСВ платить роботодавець (я ще найманий)
Так от цікавить таке, бо не можу розібратись:
1. Якщо дохід за місяць менший за мін зарплату чи навіть прожитковий мінімум (таке буває), чи не буде проблем з оплатою єдиного податку і питань звідки взяв гроші? (нагадаю, що маю ще ЗП)
2. При поданні декларації за рік, де взяти дані про суми сплаченого ЄСВ? В бухгалтерії роботодавця?

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    1. Якщо дохід за місяць менший за мін зарплату чи навіть прожитковий мінімум (таке буває), чи не буде проблем з оплатою єдиного податку і питань звідки взяв гроші? (нагадаю, що маю ще ЗП) - Коли база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінзарплати, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру мінзарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), і ставки єдиного внеску (абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

    2. При поданні декларації за рік, де взяти дані про суми сплаченого ЄСВ? - Щоб перевірити, чи сплачує роботодавець за відповідних працівників страхові внески, можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України або у мобільному додатку “Пенсійний фонд”.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    1. 1. Якщо дохід за місяць менший за мін зарплату чи навіть прожитковий мінімум (таке буває), чи не буде проблем з оплатою єдиного податку і питань звідки взяв гроші? (нагадаю, що маю ще ЗП) - на 1-ій групи єдиного податку законодавчо встановлено тільки макисмальний дохід за рік (це 1 118 900,000 грн), щодо мінімального рівню доходу за рік/місяц - таких лімітів не встановлено, тому питань до вас не буде.

    2. При поданні декларації за рік, де взяти дані про суми сплаченого ЄСВ? В бухгалтерії роботодавця? - Так як ЄСВ за вас сплачує роботодавець, то вам краще буде звернутися до бухгалтерії роботодавця на початку наступного року (у звітній період), щоб вони надали точну інформацію за які місяці і в якому розмірі вони сплатили ЄСВ. Але ви також можете самостійно відслідковувати оплату ЄСВ в кабінеті Пенсійного фонду України на сайті https://portal.pfu.gov.ua/


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України