Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 19 октября 2023, вопрос №95131

Подання звіту на спрощеній системі вперше

Доброго дня. 17.10 зареєструвла ФОП на 1 групі. В податковій сказали, що при поданні звіту за рік за період з 17.10 по 31.10 треба буде подати звіт по загальній системі, а вже з 1.11 по спрощеній. Це дійсно так? І як бути якщо доходів за цей період не буде?

Також офіційно працюю і роботодавець сплачує ЄСВ за мене. Чи потрібно буде подавати звіт по ЄСВ? Дякую

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    По ЄСВ звітує роботодавець.

    ФОП на ЄП першої групи звітують раз на рік (п. 294.1 ПКУ). Вони подають до органу ДПС податкову декларацію у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображають обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, а також відомості про суми ЄСВ (п. 296.2 ПКУ).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Податкова повинна перевести Вас на спрощену систему вже через тиждень. Декоарація за такою системою подається 1 раз за квартал в 20-х числах наступного за кварталом місяця.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Доброго дня!

    В податковій сказали, що при поданні звіту за рік за період з 17.10 по 31.10 треба буде подати звіт по загальній системі, а вже з 1.11 по спрощеній. Це дійсно так? - це дійсно так, але такий звіт (такий звіт має назву "декларація про майновий стан і доходи") але такий звіт буде річним, звітній період в такому звіті буде не за період з 17.10.23 по 31.10.23, а за весь рік 2023 і вам його потрібно надати з 1-го січня 2024 по 1-е травня 20224 року за весь 2023 рік (офіційна позиція податківців https://lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/615655.ht...)

    І як бути якщо доходів за цей період не буде? - нічого страшного, вкажете "нулі" і відповідних рядках декларації

    Також офіційно працюю і роботодавець сплачує ЄСВ за мене. Чи потрібно буде подавати звіт по ЄСВ? - якщо роботодавець сплачує за вас ЄСВ на основному місці роботи у розмірі не менше законодавчо встановленого мінімуму, то вам подавати звіт з ЄСВ (тобто додаток з ЄСВ до декларації з єдиного податку) за 2023-ій рік як ФОПу не потрібно (офіціна позиція податківців https://vin.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/541098.h...)

    • Іван Клиент 6 месяцев назад

      Тобто вказувати в цьому звіті весь дохід за рік? Чи тільки той, що від підприємницької діяльності? Бо є ЗП з фірми де працюю і відповідно фірма платить всі податки

    Винограденко Антон Анатолійович

    В цій декларації (декларація про майновий стан і доходи) ви вкажете і дохід який ви отримали перебуваючі на загальній системі оподаткування (тобто фактично з 17.10.23 по 31.10.23), що буде дорівнювати, як я розумію, нулю гривень, і дохід який ви отримали перебуваючі на спрощеній системі оподаткування.

    Також не забудьте надати також ще декларацію платника єдиного податку (строк подання за 2023-ій рік з 1-го січня 2024 р. по 1 березня 2024 р.) в цій декларації ви зазначите дохід, який ви отримаєте з 1-го листопад 2023 р по 31 грудня 2023 р.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України