Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 19 октября 2023, вопрос №95182 500₴

Оборот ФОП и оборот по личной карте

Здравствуйте. Нужна консультация. У отца открыт ФОП. Его личной банковской картой мы пользуемся вместе. Оборот средств там присутствует, но карта для личных целей, редко принимаю оплату за что-то там. Вопрос: обязан ли отец учитывать поступления на карту при уплате налогов ФОП? Считаются ли поступления на личную карту, как база налогообложения? Может есть лимиты, которые превышать нельзя по обороту на личной карте? В прошлом году говорит ему налоговая выставила за это штраф, что он не посчитал поступления на карту и не уплатил с них налоги, я об этом узнал только сейчас. Как по мне бред. ФОП это ФОП, личная карта Моно и Приват это личная карта. Или я что-то не знаю, или не понимаю. Внесите ясность, согласно закону. Благодарю!

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Віталію!

    Розумієте у чому справа, якщо батько займається підприємницькою діяльністю, то він повинен отримувати дохід лише на карту ФОП і відповідно до цього сплачувати податки. Він не має право, як підприємець, отримувати дохід на свою власну картку та не сплачувати з них податок. Інша справа якщо оборот на його особистій карті пов'язан не з піддприємницькою діяльністю, а з особистими розрахунками з іншими особами, наприклад, хтось повернув борг, або подарував деяку суму грошей.

    Якщо гроші від підприємницької діяльності надходять на рахунок фізичної особи, їх необхідно повернути назад і зарахувати на рахунок ФОП. При цьому пишеться лист-заява про повернення коштів у зв'язку з невірно вказаним реквізитами. Якщо цього не зробити, то кошти, що надійшли, вважаються доходом фізичної особи та обкладаються 18% ставкою податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Дохід від заняття підприємницькою діяльністю забороняється отримувати на особистий рахунок/картку, зареєстровану на фізичну особу.

    «Забороняється використовувати поточні… рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької… діяльності. За поточними… рахунками фізичних осіб — резидентів здійснюються платіжні операції.., які не пов’язані зі здійсненням підприємницької… діяльності» (п. 24 Інструкції № 162)

    Інформацію про обороти на особистому рахунку , якщо сам ФОП не зацікавлений у її добровільному розкритті, податківцям не так-то просто дізнатися. Бо у такому разі банки розкриють її податківцям за рішенням суду (п.п. 20.1.5 ПКУ, ст. 62 Закону № 2121)

    А здобути таке рішення суду для податківців — не легкий шлях. Зокрема, вони мають довести в суді, що конкретний ФОП здійснює навмисні (!) дії, які унеможливлюють проведення його документальної перевірки за ПКУ. І далеко не завжди податківцям «щастить» із отриманням цього рішення в суді.

    Лише факт наявності особистих рахунків, навіть, якщо ФОП не повідомив про їх відкриття податківців, не є підставою визнавати кошти, що надійшли на такі рахунки, підприємницьким доходом. Тому якби Ваш батько надав пояснення/документи про те, що ці надходження не є підприємницькими, він би зміг врятуватися від штрафів.

    На майбутнє раджу уникати отримання підприємницького доходу на власну картку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Богданов Микита
    20%

    Добрый вечер. Для оплаты налогов как ФОП нужно учитывать доходы на банковском счете ФОП. Доход, полученный на личную карту в декларации, не нужно указывать. Доступа налоговой к личным картам нету. Лимитов по личным счетам нету. Есть финансовый мониторинг. Банк как субъект первичного финансового мониторинга может потребовать информацию о происхождении средств, которые поступают на личный счет.

    Винограденко Антон Анатолійович
    30%

    Доброго дня!

    Податковій надається лише інформація про факт відкриття рахунків.

    Дана інформація не є банківською таємницею.

    Якщо ж Податкова бажає дізнатися інформацію про фактичний рух коштів по Ваших особистих (карткових) рахунках – вона має звернутися до суду задля отримання Рішення про розкриття банківської таємниці. Адже даний вид інформації вже підпадає під ознаки банківської таємниці.

    Тобто або у податківців було наявне судове рішення про розкриття банківської таємниці щодо особистого рахунку вашого батька, або батько самостійно надав таку інформацію, що стало підставою для нарахування податків, як зазначили колеги вище.

    Вопрос: обязан ли отец учитывать поступления на карту при уплате налогов ФОП? - Ні, такий дохід є доходом звичайної фізичної особи і оподатковується 18% пдфо і 1.5% військовим збором.

    Может есть лимиты, которые превышать нельзя по обороту на личной карте? - існує т.з. "фінансовий моніторинг" банків і він напряму стосується переказів в тому числі на банківський картки громадян і ліміти, щоб довго не розписувати ознайомтесь https://buhplatforma.com.ua/article/7558-fnansoviy...

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Кожна особа може мати декілька рахунків у бвнках , якщо Ви ФОП то оплату від діяльності зараховуєте на рахунок ФОП та адмініструєте платтежі через кабінет платника.

    Ваша особиста картка - це інше про неї податківці дізнаються лише в тому випадку , якщо банк передать інформацію їм про те , що на особисту картку фіз особи зайшла сумма яка не ідентифікована і не підтверджена її походження(400 тис грн в місяць.) банк блокує такі кошти згідно процедур фінмоніторингу і подає інформацію через фін моніторинг в податкову і вони починають спільно вимагати від Вас підтвердження походження коштів і подання декларації про майновий стан та доходи як фізичної особи.

    Декларація про майновий стан та доходи подається переважно фізичними особами, котрі мали дохід від передачі майна в оренду, отримували коштовні подарунки чи спадок , або інший дохід від іноземних держав у вигляді інвестицій , такий дохід підлягає оподаткуванню по ставці ПДФО - 18% ТА ВЗ -1,5% ДЛЯ ФІЗИЧНИХ ОСІБ без ФОП , НЕОБХІДНО ПОДАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО МАЙНОВИЙ СТАН І ДОХОДИ ТА ЗАЗНАЧИТИ У НІЙ ОТРИМАННЯ ВКАЗАНИХ ВИДІВ ДОХОДІВ ДОДАВШИ ДОКАЗИ ПРО ЇХ ОТРИМАННЯ( ДОГОВІР ПРО ПЕРЕКАЗ ІНВЕСТИЦІЙ ТА ВИПИСКУ З БАНКУ. Подати вказані документи разом з декларацією за місцем реєстрації в податкову для розрахунку сум податків.

    Якщо Ви отримували фінанси як ФОП на ФОПівський рахунок то необхідно відобразити вказаний дохід у декларації ФОП(ІНШУ ПОДАВАТИ НЕ ТРЕБА.)

    АЛЕ якщо Ви паралельно з діяльністю ФОП , ОТРИМАЛИ ІНВЕСТИЦІЙНУ фінансову ДОПОМОГУ на свій рахунок , ЯК ФІЗ. ОСОБА ТО НЕОБХІДНО ПОДАВАТИ ВКАЗАНІ ДЕКЛАРАЦІЇ ОКРЕМО: ФОП окремо , фіз особа окремо і сплачувати також окремо.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України