Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 27 октября 2023, вопрос №95692 250₴

Відеозйомка у чужому тренажерному залі

Доброго дня! Я планую запустити спортивний додаток, та для нього потрібні відео зі спортзалу, питання - чи потрібен дозвіл для зйомки у спортзалі? Я знаю що саме люди у кадрі можуть мати претензіїб але також цікавить чи може мати претензії саме власник залу? Також, чи нормалньо якщо людина у кадрі заблюрена? Додаток планую монетизувати, тому хочу знати чи не можуть мені потім сказати що я використав їх зал без їх згоди і чим це загрожує? Дякую

Ответы юристов (17)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Для зйомок у спортивному залі Ви абсолютно очевидно повинні отримати згоду у його розпорядника або власника. Що стосується зйомок людей і дітей, то тут трошки все складніше.

    Знімання людей для подальшого оприлюднення фото-, відеоматеріалу регламентовано статтею 307 Цивільного кодексу України, але це право не є абсолютним і може бути обмежене. Так, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою (крім деяких виключень), оскільки процес відповідної зйомки може певним чином суттєво порушувати особисті немайнові права фізичної особи.

    Якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру, припускається, що особа надала згоду на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку.

    Без згоди можна вести фото-, відеознімання службових, посадових або публічних осіб органів державної влади та місцевого самоврядування під час виконання ними своїх посадових обов’язків.

    У випадку, якщо керівник підприємства, установи чи організації бажає встановити аудіо- та відеоапаратуру і фіксувати дії своїх працівників, він повинен попередньо отримати письмову згоду працівників та відобразити такі умови праці у правилах внутрішнього трудового розпорядку.

    Для того, щоб фотограф або оператор мав право безперешкодно знімати на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку особу, вона знову ж таки повинна надати згоду.

    Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

    Водночас знімання особи може проводитися представниками правоохоронних органів без її згоди в рамках розслідування кримінального правопорушення, як правило, під час негласних слідчих розшукових дій і на підставі відповідного рішення суду.

    Законодавство України не встановлює певної конкретної форми для вираження згоди, отже, вона може бути виражена у будь-який спосіб: письмово або усно, а також можлива мовчазна згода.

    При цьому така згода повинна бути отримана до моменту початку зйомки:

    ясно виражена згода – згода, надана в письмовому вигляді;

    усна згода – особа в усній формі перед камерою висловлює свою згоду на зйомки та транслювання зйомок у засобах масової інформації;

    мовчазна згода – особа знала й бачила, що її знімають на фото чи відеокамеру, але не висловила своїх заперечень щодо проведення зйомок.

    Фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи, а в разі її смерті – за згодою її дітей, вдови (вдівця), батьків, братів та сестер. Публікувати матеріали зйомки з фізичною особою можливо за умови, якщо ця особа не забороняла зйомку з її участю, хоча могла це зробити. Згоду особи може бути відкликано (нею або її близькими родичами) з вимогою подальшого відшкодування збитків.

    Якщо фізична особа позувала авторові за плату, фотографія, інший художній твір може бути публічно показаний, відтворений або розповсюджений без її згоди.

    Фізична особа, яка позувала авторові фотографії, іншого художнього твору за плату, а після її смерті − її діти та вдова (вдівець), батьки, брати та сестри можуть вимагати припинення публічного показу, відтворення чи розповсюдження фотографії, іншого художнього твору за умови відшкодування автору або іншій особі пов'язаних із цим збитків.

    Фотографія може бути розповсюджена без дозволу фізичної особи, яка зображена на ній, якщо це викликано необхідністю захисту її інтересів або інтересів інших осіб.

    Якщо фото-, відеознімання особи, публічний показ, відтворення, розповсюдження зображень з нею здійснювалися без її дозволу і вона вважає, що такими діями їй завдано матеріальної та/або моральної шкоди, вона має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до суду з відповідною позовною заявою.

    Зйомка дітей у публічних місцях (на вулицях, пляжах, школах, спортивних залах) для подальшого оприлюднення має також певні умови.

    Окремих норм, які регулюють питання зйомки та використання фото дітей, в українському законодавстві немає. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір. Проте це право обмежене правом кожної особи на повагу до приватного життя. З цього випливає загальне правило, за яким здійснення фотозйомки особи має здійснюватися за її згодою.

    Винятком із загального правила, коли не потрібно отримувати згоду, є зйомка у публічних місцях: на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

    Якщо ж для здійснення зйомки потрібно отримати згоду (не у публічному місці), тоді таку згоду за неповнолітню чи малолітню дитину надають батьки. Якщо батьки дитини заперечують проти зйомки дитини, то її потрібно припинити.

    Крім того, батьки навіть мають право спочатку погодитися на знімання дитини на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, а потім вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується особистого життя дитини. Однак, у такому разі батьки повинні відшкодувати витрати, пов’язані з демонтажем виставки чи запису (частина друга статті 307 Цивільного кодексу України).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре!

    Доброго дня! Я планую запустити спортивний додаток, та для нього потрібні відео зі спортзалу, питання - чи потрібен дозвіл для зйомки у спортзалі? Я знаю що саме люди у кадрі можуть мати претензіїб але також цікавить чи може мати претензії саме власник залу? Також, чи нормалньо якщо людина у кадрі заблюрена? Додаток планую монетизувати, тому хочу знати чи не можуть мені потім сказати що я використав їх зал без їх згоди і чим це загрожує?

    Для відповіді на дані питання потрібно проаналізувати Правила перебування або інший документ (незалежно від назви), який регулює права та обов'язки відвідувачів закладу.

    Загалом ніхто не забороняє Вам проводити відеозйомку спортзалу, але якщо це буде робитись цілеспрямовано та з метою отримання прибутку, раджу це питання врегулювати із адміністрацією закладу. Це 100 %.

    Майте на увазі, що фото і відеозйомка в місцях громадського користування є цілком законною і не вимагає згоди людей, які потрапили в об'єктив. Тобто в місцях, де особа не сподівається усамітнитися або вважає, що її ніхто не бачить і є сторонні їй люди. До таких місць також можна віднести і спортзал. Але для уникнення конфліктних ситуацій, раджу Вам все таки запитати дозволу у особи на її знімання.

    Успіхів. Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    30%

    Здравствуйте!

    Каждый украинец имеет право на самозащиту гражданских прав (ст. 19-20 ГКУ - Гражданский кодекс Украины). Кроме того, человек имеет право самостоятельно выбирать способы такой защиты, но исключительно в рамках закона.

    Отдельное внимание стоит уделить праву на информацию, которое закреплено в законе (ст. 5 ЗУ «Об информации»). Лицо имеет право получать информацию (ст. 200 ГКУ), если она необходима для осуществления собственных прав и свобод, но только в том случае, если при этом он не нарушает права других лиц (ст. 28 ЗУ «Об информации»).

    Рассматривая вопрос законности видеонаблюдения, не следует забывать и о праве человека на защиту собственных интересов во время видеосъемок (ст. 307 ГКУ).

    Статья 307 Гражданского кодекса Украины предусматривает, что физическое лицо может быть снято на фото-, кино-, теле- или видеопленку только по его согласию.

    Здесь есть три наиболее вероятных варианта.

    1. В первой части статьи указано, что осуществлять съемку человека можно исключительно с его согласия, неважно, письменного или устного. То есть, предупреждение (вывеска о ведении видеонаблюдения или фиксации) не снимет с Вас ответственности, если человек против вмешательства в его личную жизнь.

    ВЫ ДОЛЖНЫ ПОЛУЧИТЬ РАЗРЕШЕНИЕ НЕ ТОЛЬКО СОБСТВЕННИ3А КЛУБА, НО И ВСЕХ ЛИЦ, КОТОРЫХ СНИМАЕТЕ.

    2. Если речь идет о съемке конкретного человека и его действий, то это, естественно, будет прямым нарушением ст. 307 ГКУ, так как затрагивает его личные права.

    3. Дословно в законе сказано, что запрещено проводить фиксацию происходящего на "…фото-, кино-, теле- или видеопленку…".

    Вы можете попасть под действие еще одного закона – нарушение неприкасаемости личной жизни (ст. 182 УКУ - Уголовног кодекса Украины). Предусмотрен штраф от пятисот до одной тысячи необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительные работы на срок от двух лет, или арест на срок от шести месяцев, или ограничение свободы на срок от трех лет.

    Олександр Клиент 6 месяцев назад

    Хочу уточнити, що я не маю на меті знімати інших людей, на відео їх або в кадрі не буде, або будуть розмиті (я знімаю себе), мене більше цікавить що може бути якшо я не брав дозволу зйомки у власника залу?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Дозвіл у розпорядника або у власника спортзалу Ви повинні отримати обов'язково. В іншому випадку він може подати на Вас до суду.

      • Олександр Клиент 6 месяцев назад

        А якого формату має бути дозвіл, усний, письмовий, завірений юристом

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Звичайно він повинен бути у письмовій формі. Це буде Вашим доказом того, що Ви такий дозвіл отримали.

          • Олександр Клиент 6 месяцев назад

            це має бути кимось завірено

            • Айвазян Юрий Климентьевич
              50%

              Не обов'язково, там же буде підпис власника спортзалу.

          • Олександр Клиент 6 месяцев назад

            можливо є якийсь приклад, як це потрібно оформити? Саме текст документу я маю на увазі

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Зазвичай, такі заяви пишуться у вільній формі, і приклади їх знайти в інтернеті доволі важко. За потреби його може Вам підготувати будь який правник.

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Взагалі Ви можете написати її самі: " Я такий-то такий-то надаю дозвіл такому-то такомуто (ПІБ та паспортні дані) на проведення відеозйомки у період (дата та час) у моєму спортзалі за умови, що така відеозйомка буде проводитись з додерженням вимог чинного законодавства щодо дотримання прав осіб, які перебувають у спортивному залі під час зйомки.

              Приблизно так...

    • Турчин Ярослав Александрович

      Олександр! Спортзал є громадським місцем... В якому зйомка ДОЗВОЛЕНА, якщо звісно власник не подбав про оголошення "Зйомка заборонена!" та не передбачив це внутрішніми правилами користування його приватною власністю або об"єктом, яким від користується в комерційних цілях на правах оренди.

      З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вам треба попередити власника залу, що Ви будете знімати тільки себе.

    Його право надати Вам дозвіл на зйомку чи ні.

    Тому що Ви будете знімати його приміщення та устаткування.

    Людей 100% знімати без їх згоди ЗАБОРОНЕНО.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    Вітаю Вас, Олександр! Спортзал є громадським місцем... В якому зйомка дозволена, якщо звісно власник не подбав про оголошення "Зйомка заборонена!"

    Дякуємо каратнину та коронавірусу, що Міністерство охорони здоров"я на доручення Уряду нагадало українцям у 2021 році що таке "громадські місця".

    Громадське місце - це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.

    Також це:

    • ліфти і таксофони;
    • приміщення та території закладів охорони здоров’я;
    • приміщення та території навчальних закладів;
    • дитячі майданчики; приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
    • під’їзди житлових будинків;
    • підземні переходи;
    • транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
    • приміщення закладів ресторанного господарства;
    • приміщення об’єктів культурного призначення;
    • приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
    • стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів тощо.

    Опосередковано громадські місця також визначаються у статті 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

    • вулиці,
    • закриті спортивні споруди,
    • сквери, парки,
    • всі види громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення).

    Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади.

    Так, у місті Києві перелік громадських місць визначено розпорядженням Керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації виконавчого органу Київської міської ради від 04.04.2020 № 12. До громадських місць згідно з розпорядженням відносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри та прилегла до них територія тощо.

    Відкрите проведення фото- кіно- теле- відео- зйомок у громадських місцях абсолютно законні і для них не потрібна письмова згода громадян. Однак, є певні нюанси, а саме: Не можна відкрито проводити фото- кіно- теле- відеозйомок у місцях приватного користування таких як туалет, ванна кімната, роздягальня.

    • Не можна знімати без дозволу в транзитних будівлях, будівлях суду (частина четверта та п'ята статті 11 Закону України "Про судоустрій та статус суддів" в частині трансляції судового засідання та розгляду справи у закритому судовому засіданні), урядових будівлях.
    • Не можна знімати в громадських місцях, які є приватною власністю, за умови, якщо є попередження про заборону зйомок.

    Проведення фото- кіно- теле- відеозйомок у громадських місцях має проводитись відкрито, камери спостереження у громадських місцях має бути видно.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно зі ст. 34 Конституції України кожен має право вільно збирати, зберігати і поширювати інформацію на власний розсуд. Однак здійснення цього права може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, з метою дотримання громадського порядку, запобігання злочину, для захисту репутації або прав інших осіб.

    Якщо у спортивному залі діє пряма заборона на зйомку - краще себе не фільмувати. Адже спортзал це приватна власність і власник приміщення сам визначає правила поводження з інформацією.

    Відповідно до частини другої статті 21 Закону України “Про інформацію”, фізична чи юридична особа приватного права (окрім суб’єктів владних повноважень) має право обмежити доступ до певної інформації. Така інформація називається конфіденційною. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов.

    Тому, якщо в договорі публічної оферти або в правилах відвідування спортивного залу, з якими Вас ознайомлювали є обмеження у проведенні відеозйомки , а Ви хочете зняти відеоролик - необхідно отримати згоду на фільмування. Бажано, щоб згода була складена в письмовому вигляді. Якщо такої згоди немає – за загальним правилом така зйомка буде незаконною, і у фізичної або юридичної особи з’являються підстави щодо звернення до суду з позовом про відшкодування завданого збитку, а також вилучення інформаційних матеріалів, які зазіхають на порушення таємниці приватності.

    Якщо ніде заборони не зафіксовані, то у чинному законодавстві існує так званий принцип свободи: «дозволено все, що не заборонено законом», який випливає з першої частини ст. 19 Конституції України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Знімання без згоди власника ,бажано письмової ,може тягнути на кримвнальне правопорушення, шляхом втручання у приватну власність особи чи її життя , тож власник та відвідувачі матимуть право звернутися до поліції чи суду за компенсацію збитків з вас і це їх право.

    Здійснення таємної зйомки без згоди особи дозволяється лише правоохоронним органам. Відповідно до ч. 2 ст. 307 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя.

    Статтею 32 Конституції України передбачено, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    За незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу передбачена кримінальна відповідальність за частиною першою статті 182 (Порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України.

    У зв’язку з тим, що відомості стосовно стверджуваних у зверненні неправомірних дій з боку службової особи інтернату містили ознаки кримінального правопорушення, до Національної поліції України може бути направлено відповідний лист для перевірки викладених у зверненні фактів

    Треба мати дозвіл ,щоб не мати проблем від власника закладу ,а інших треба затерти, якщо згоди не буде.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України