Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 04 ноября 2023, вопрос №96167

Оформлення постійного догляду за людиною з 2 групою

Доброго вечора.
Чоловік 31р, хоче оформити постійний догляд за сусідом, в якого 2 група, інвалід армії, психічне порушення.

Знаю особисто людину, яка фіктивно оформлена за людиною з таким ж захворюванням, не живе і не доглядає дану людину, отримує допомогу за догляд і відстрочку.
Чоловік планує жити з тим сусідом в нього або забрати його до нас.
Але чи реально оформити цей догляд оскільки чоловік призовного віку і чи не будуть йому перешкоджати держоргани і чи можливо оформити догляд за людиною з якою нема родиних зв'язків?
Також чоловік безробітний, чи не повпливає це на рішення соц.служб?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Загалом це реально, але чи є в даної особи родичі?

    • Оксана Клиент 5 месяцев назад

      є мама пенсіонер, яка приписана і проживає з ним, але не хоче опікуватись ним, бо він агресивний, брат який приписаний з ним, але проживає з сім'єю в іншій області і не має наміру ним опікуватись, батько який не приписаний і не проживає з ним понад 30 років і не спілкується з ним, ну і відповідно родичі двоюрідні і дальші, які теж ним не цікавляться

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Оксано!

        Моя думка - складно буде претенедувати на відстрочку, оскільки в особи наявні родичі, у тому числі першого ступеня споріднення.

        Довести ТЦК обов'язок особи здійснювати догляд буде надзвичайно складно.

        Всього доброго. Успіхів! З повагою!

        • Оксана Клиент 5 месяцев назад

          Але в випадку коли родичі є, але опікуватись не хочуть ним, то можливо вони можуть написати якусь відмову?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            пані Оксано!

            Така відмова може бути визнана нікчемною, адже є визначений Конституцією України обов'язок здійснювати утримання та догляд.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Це можливо, якщо крім мами пенсіонера та батьки (який, очевидно також пенсіонер) в сусіда нікого немає.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клиент 5 месяцев назад

      У нього ще є рідний брат, який живе в сусідній області і до нього не приїжджає і не спілкується з ним.

      І є брат по татовій лінії, з яким вони навіть не знайомі.

      Чи в такому випадку можна отримати якусь відмову від родичів, що вони не хочуть ним опікуватись і таким чином оформити догляд?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тут скорше треба посилатися на віддаленість братів, їхній склад сім'ї, важке матеріальне становище. Але за таких умов буде складно, тому раджу орієнтуватись не на інвалідність, а на постійний догляд за особою. Для такої підстави треба останньому проходити ЛКК і отримувати довідку форми 080-4. Направлення на ЛКК дає сімейний лікар.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України