Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 27 грудня 2023, питання №99367 1150₴

Дарування будинку по довіренності

З чоловіком маємо будинок оформлений на нього. Будинок купувався в шлюбі. Хочемо переоформити його на повнолітню дочку. Чоловік знаходиться за кордоном. Чи може він оформити довіреність на мене для укладання договору дарування? Переклад довіреності на українську можна робити в бюро перекладів у іноземного нотаріуса чи треба обов'язково завіряти переклад в Україні? Які потрібні документи? Що повинна включати довіреність? Які податки?

Відповіді юристів (8)

    Турчин Ярослав Александрович
    17.4%

    ВІТАЮ ВАС, пані ОЛЕНО! Так, за діючим законодавством Ви маєте право це зробити по довіреності. Тепер щодо самої довіреності.

    Враховуючи низьку юридичну грамотність в державі, з довіреністю, виданою іноземним нотаріусом можуть бути проблеми щодо її визнання в тому числі нотаріусами в Україні та державними реєстраторами.

    Хоча формально, відповідно до статті 13 Закону України "Про міжнародне приватне право", в Україні визнаються документи, видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

    В ідеалі зробити таку довіреність у Консульстві України. Не бійтеся. Ніхто у консульстві Вашого чоловіка не має права затримати, арештувати чи у дипломатичній пошті відправити до України.

    Але це зняло б обов"язок доказувати правомірність довіреності, а так само її легалізувати, тобто проставити в країні перебування АПОСТИЛЮ та здійснення перекладу в Україні.

    Щодо ваших питань.

    Ні. Переклад зробити слід лише в Україні, бо потрібен саме нотаріальний переклад, тобто посвідчений вітчизняним нотаріусом.

    Іноземні нотаріуси не мають права підтверджувати правильність перекладу з мови, носіями якої вони не є.

    Щодо інших особливостей проведення угоди, Вам бажано звернутися саме до того нотаріуса, у якого плануєте угоду. Адже я Вам можу підкахати як воно по закону. Але у кожного нотаріуса свої уявлення, які можуть варіюватись від їх знань, умінь та практичного досвіду в професії та можливих прикрих ситуацій, які з ними ставалися, які змушують багатьох нотаріусів йти на порушення прав людей, в тому числі щодо довіреностей, аби убезпечити себе від можливих судів та проблем.

    Наразі в Україні діє список нотаріусів, які мають право здійснювати правочини з цінним майном на відповідній території знаходження такого майна. Врахуйте це при пошуку нотаріуса.

    Ось цей перелік, який оприлюднює Міністерство юстиції України. https://minjust.gov.ua/m/perelik-notariusiv-yakimi...

    Щасти Вам! Та гарного дня!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина).

    Корнійчук Євген Іванович
    17.4%

    Доброго дня, так ви маєте рацію. Чоловік може зробити на вас довіреність у консульстві України або у приватного нотаріуса.при цьому мати завірений переклад на українську мову.

    Завіряти переклад в Україні не потрібно, головне мати нотаріально завірений переклад на українську мову (нічого страшного, зо переклад був зроблений за кордоном)

    Скоріше за все вам треба мати буде вже довіреність підготовити самостійно перед відвідуванням нотаріуса

    Ось зразок треба підкоригувати

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&o...

    Посвідчення договору дарування нерухомого майнаЗразок договору

    Файл:Примірний зразок договору дарування.docx

    Посвідчення правочинів щодо дарування житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна, що підлягають державній реєстрації, провадиться за місцезнаходженням (місцем реєстрації) цього майна або за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін відповідного правочину.

    Орієнтовний перелік документі, що є необхідним для посвідчення договору дарування:

    • документи, що посвідчують осіб (наприклад, паспорт) та реєстраційні номерт облікових карток платників податків обох сторін договору;
    • оригінал правовстановлюючого документу на нерухомість (документ, який засвідчує, що дарувальник є власником майна);
    • довідка про осіб, які зареєстровані у будинку, квартирі;
    • якщо право власності на квартиру, житловий будинок виникло до 2013 року, необхідно одержати довідку про те, що станом на 01 січня 2013 року нерухомість належала дарувальнику (як правило, в бюро технічної інвентаризації);
    • технічний паспорт на житло;
    • звіт про оцінку нерухомого майна;
    • витяг з Державного земельного кадастру (якщо предметом договору є земельна ділянка чи житловий будинок, який розташований на ній);
    • свідоцтво про шлюб та письмова згода другого з подружжя, якщо нерухомість була придбана в шлюбі;
    • рішення суду або свідоцтво про розлучення, якщо нерухомість була придбана в шлюбі, але в даний момент подружжя вже розірвало шлюб;
    • свідоцтво про смерть, якщо квартира, житловий будинок тощо були придбані в шлюбі, але однин із подружжя помер;
    • свідоцтво про народження дитини та дозвіл органу опіки та піклування, якщо обдаровуваний є неповнолітнім або неповнолітня дитина має право на користуватися цим житлом (зареєстрована в ньому);
    • документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти, зокрема й усиновлені, рідні брати/сестри, бабусі, дідусі, онуки) - для звільнення від сплати податку та військового збору).

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%94%D0%B...

    Податки платити не треба , тільки послуги нотаріуса.

    Пономаренко Наталія
    13%

    Доброго ранку, шановна Олена!

    Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов’язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

    Правочин, вчинений представником, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки особи, яку він представляє (стаття 239 Цивільного кодексу України)

    Відповідно до частини першої та абзацу першого і другого частини третьої статті 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. Одностороннім правочином є дія однієї сторони, яка може бути представлена однією або кількома особами. Односторонній правочин може створювати обов’язки лише для особи, яка його вчинила.

    Статтею 244 ЦК України передбачено, що представництво, яке грунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Представництво за довіреністю може грунтуватися також на акті органу юридичної особи.

    Довіреність - це письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

    Згідно зі статтею 245 ЦК України, форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин. Довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню.

    Отже, форма довіреності може бути звичайною письмовою або письмовою нотаріальною. Нотаріально посвідчена довіреність вимагається на вчинення правочину, який потребує нотаріального посвідчення у випадках, передбачених законом або домовленістю сторін.

    Громадяни України, які наразі перебувають за кордоном, можуть оформити довіреність на близьких людей, щоб дати їм змогу розпоряджатися майном в Україні.

    Отримати документ можна або в консульстві України чи в локального (місцевого) нотаріуса в країні перебування.

    Щоб подати документи в консульстві, потрібно спершу записатися на візит. Визначених термінів для призначення візиту немає. Іноді доводиться чекати доволі довго внаслідок значних черг, проте очікування того варте, адже довіреність, видана консульською установою, не потребує додаткових засвідчень та легалізації в Україні.

    Зважте, що перед походом до консульської установи потрібно скласти текст довіреності й визначити, які повноваження планується делегувати довіреній особі. Цей текст попросять надати в електронному вигляді.

    Інший спосіб отримати довіреність – звернутися до нотаріуса. Іноземний фахівець може засвідчити підпис під текстом довіреності, але не зміст документа, оскільки він складений українською мовою. Такий спосіб потребуватиме підтвердження правочинності іноземного нотаріуса в Україні, а саме апостилю. Текст довіреності не треба змінювати.

    Інший варіант – скласти текст довіреності іноземною мовою (мовою країни перебування або англійською), засвідчити у місцевого нотаріуса й перекласти в Україні вже підписаний документ. При цьому також може знадобитись проставлення апостилю.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич
    13%

    Доброго дня, Олена!

    Так, чоловік, як власник будинку, може оформити довіреність на укладання договору дарування.

    Проте, я пропоную зробити довіреність не на Вас, а на третю особу. Це пов'язано з тим, що Вам, як його дружині прийдеться давати дозвіл на дарування будинку, який був придбаний під час вашого шлюбу. Тому виступати в даному випадку Вам в ролі особи, яка надає дозвіл, та в ролі особи, яка виступає стороною в договорі дарування, з моєї точки зору, буде не зовсім коректно.

    Таку довіреність чоловік може оформити в українському консульстві або у місцевого нотаріуса країни перебування чоловіка. В останньому випадку довіреність треба апостілювати, перекласти на українську мову та завірити переклад вже в українського нотаріуса. Доречі, можна і переклад, і нотаріальне його завірення зробити одночасно в будь якій українській агенції перекладів.

    Втім, є варіанти, коли довіреність можна оформити одразу на дарування спільного майна. Зразок такої довіренності Ви знайдете за посиланням:

    https://meget.kiev.ua/obrazets-dogovora/doverennos...

    Також хочу попередити Вас, що у разі, коли Ви будете оформляти довіреність в іноземного нотаріуса, до нього вартує йти з готовим текстом такого документа. Рекомендую не погоджуватись на одначасний переклад документу в двох мовах. Справа в тім, що українські державні органи, як також нотаріуси, приймають такі переклади далеко не від всіх держав ЄС. Наприклад, польські нотаріуси не несуть відповідальності за український переклад, й, відповідно, двомовний документ польського нотаріуса в Україні не вважається чинним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.4%

    Вітаю!

    З чоловіком маємо будинок оформлений на нього. Будинок купувався в шлюбі. Хочемо переоформити його на повнолітню дочку. Чоловік знаходиться за кордоном. Чи може він оформити довіреність на мене для укладання договору дарування?

    Так, звичайно! Він має повне право на видачу довіреності щодо відчуження нерухомого майна.

    Це можливо зробити 2 способами:

    1. Через консульство України в країні його перебування. Але дуже часто консульства мають черги на місяці наперед. Також важливим моментом є те, що консульства працюють з документом, який особа сама подає на посвідчення, тобто вони не представляють тексту довіреності.

    2. Через місцевого нотаріуса. Але потім таку довіреність потрібно буде перекласти в Україні та завірити переклад у нотаріуса.

    Переклад довіреності на українську можна робити в бюро перекладів у іноземного нотаріуса чи треба обов'язково завіряти переклад в Україні?

    В Україні. Загалом достатньо багато сервісів (платформ), які займаються відповідною діяльністю. Пошук з легкістю доступний в мережі Інтернет.

    Які потрібні документи? Що повинна включати довіреність?

    Довіреність повинна надавати уповноваженій особі право на відчуження будинку у будь-який спосіб загалом та обраний Вами конкретний спосіб відчуження (купівля-продаж, дарування) зокрема; право підписання від імені чоловіка документів, необхідних для укладення відповідного правочину, інших документів, пов'язаних з реалізацією відповідних повноважень. Запорукою успіху буде чітке вписання того, що потрібно зробити довіреній особі для успішного переоформлення будмнку на Вашу доньку.

    Які податки?

    Припускаю, що Ви зупинитесь на варіанті оформлення договору дарування.

    При оформленні дарування між родичами першого ступеня спорідненості (батьки - діти), ставка оподаткування є нульовою. Якщо, звичайно, Ваша донька не є нерезидентом України.

    Втім є інші витрати: послуги нотаріуса, сплата за внесення договору до Реєстру тощо. Загалом даний момент краще уточнювати безпосередньо в нотаріуса.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович
    13%

    Доброго дня!

    Чи може він оформити довіреність на мене для укладання договору дарування?

    Так, звичайно може. Перебуваючи за кордоном чоловік може оформити довіреність в консульстві або у іноземного нотаріуса.

    Переклад довіреності на українську можна робити в бюро перекладів у іноземного нотаріуса чи треба обов'язково завіряти переклад в Україні?

    Засвідчити правильність перекладу документа з однієї мови на іншу має право будь-який нотаріус України – як державний, так і приватний.

    Документи, які складені за кордоном, приймаються нотаріусом для вчинення перекладу за наявності апостиля або відмітки про їх легалізацію.

    Слід зазначити, що окремими міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав - учасниць такого Договору, зокрема з розгляду цивільних, сімейних та кримінальних справ. У зв’язку з цим дотримання процедури легалізації чи проставлення апостиля не може вимагатися державами - учасницями такого Договору.

    На сьогодні - це: Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Литва, Естонія, Латвія, Чехія, Угорщина, Польща, Монголія, В′єтнам та КНР.

    Згідно з Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, якщо одночасно вчиняється й переклад на іншу мову, то переклад розміщується поруч із текстом документа на одній сторінці, розділеній вертикальною рискою таким чином, щоб оригінальний текст розташовувався з лівого боку, а переклад – з правого. Переклад має бути зроблений з усього тексту документа і закінчуватися підписами. Під текстами оригіналу та перекладу розмішується підпис перекладача у разі здійснення перекладу перекладачем. Посвідчувальний напис викладається під текстами документа і перекладу з нього. Переклад, розміщений на окремому від оригіналу чи копії аркуші, прикріплюється до нього, прошнуровується і скріплюється підписом нотаріуса і його печаткою.

    Якщо нотаріус не знає відповідних мов, переклад документа може бути зроблено перекладачем, справжність підпису якого засвідчує нотаріус. Перекладач разом з документом, що встановлює його особу, повинен надати документ, який підтверджує його кваліфікацію.

    Якщо нотаріус засвідчує правильність перекладу документа з однієї мови на іншу, тексти перекладів викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів як на лицьовому, так і на зворотному боці цих бланків.

    Які потрібні документи?

    Для оформлення довіреності достатньо паспортних документів та ІПН довірителя, також із собою мати дані повіреної особи (Ваші) та обдаровувальної особи (дочки)

    Що повинна включати довіреність?

    У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику.

    У довіреності на укладання договору дарування обов'язково зазначаються прізвище, ім'я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови довіреність є нікчемною.

    У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження - для юридичної особи) представника і особи, яку представляють.

    У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер).

    Відповідно до статті 247 Цивільного кодексу України строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Довіреність, у якій не зазначена дата її вчинення, її нікчемною.

    Які податки?

    При даруванні нерухомості родичем першого або другого ступеня споріднення (у Вашому випадку батьками) ПДФО та військовий збір не сплачуються.

    До витрат при укладанні договору дарування входять:

    • оцінка нерухомого майна
    • державний податок (мито) — 1% від вартості нерухомості;
    • вартість послуг нотаріуса

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Токмач Галина Николаевна
    8.7%

    Вітаю!

    1) Чи може він оформити довіреність на мене для укладання договору дарування? - так, може. Потрібно звернутися до Посольства України за кордоном (https://usa.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/notarial...). Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 ЗУ "Про нотаріат", статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України. Відповідно до статті 38 ЗУ "Про нотаріат" консульський відділ Посольства вчиняє, зокрема такі нотаріальні дії:

    1. посвідчує угоди (договори, заповіти, доручення та ін.), крім договорів про відчуження та заставу жилих будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні;

    2. вживає заходів до охорони спадкового майна;

    3. видає свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя;

    4.засвідчує вірність копій документів і виписок з них;

    5. засвідчує справжність підпису на документах;

    6. засвідчує вірність перекладу документів з однієї мови на іншу;

    7. засвідчує факт, що громадянин є живим;

    8. засвідчує факт знаходження громадянина в певному місці;

    9. засвідчує тотожність громадянина з особою, зображеною на фотокартці;

    10. засвідчує час пред'явлення документів;

    11. вчиняє виконавчі написи;

    12. вчиняє морські протести.

    Зразок довіреності - https://netherlands.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/....

    Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх необхідних для цього та підготовлених (надрукованих) відповідно до вимог закону документів, сплати консульського збору. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладене при необхідності витребування додаткових відомостей чи документів або направлення документів на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Нотаріально посвідчуванні угоди, а також доручення, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консула, який вчинює нотаріальні дії. Якщо угоду, доручення, заяву чи інший документ підписано за відсутності консула, то особа, яка підписала такий документ, повинна особисто підтвердити, що документ підписаний нею.

    Якщо вчинення нотаріальної дії суперечить законодавству України, консул відмовляє у вчиненні такої дії. Консул не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.

    Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем.

    Ненадання відомостей або документів на вимогу консула є підставою для відкладення, зупинення нотаріальної дії або відмови в її вчиненні.

    При вчиненні нотаріальних дій консул встановлює особу громадянина України, його представника або представника підприємства, установи, організації, що звернулися за вчиненням нотаріальних дій. Встановлення особи громадянина України здійснюється за паспортом. Вчинення нотаріальних дій може бути відкладено у разі рішення консула України витребувати додаткові відомості чи документи або направити документи на експертизу, а також на інших підставах, передбачених законодавством України.

    Правоздатність юридичної особи (установа, підприємство, організація) установлюється на основі установчих документів (статуту, установчого договору, для некомерційних організацій - загального положення), документів про реєстрацію. Консул також перевіряє повноваження представника юридичної особи на основі:

    — Наявності в нього службового посвідчення з фотокарткою, яке містить вказівку на те, що він є представником юридичної особи;

    — Нотаріально засвідчених виписок із протоколів про призначення посадових осіб, що мають повноваження підписувати документ від імені даної юридичної особи;

    — Доручення на здійснення відповідної юридичної дії.

    Нотаріально посвідчуванні правочини, заяви та інші документи підписуються у присутності консула, який вчинює нотаріальні дії.

    Документи необхідні для оформлення довіреностей:

    1. Заява для оформлення довіреностей

    2. Дійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    3. Довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру платника податків;

    4. Копії сторінок (внутрішнього) паспорта громадянина України повіреної особи, а також копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера тієї особи;

    5. Копії документів, які підтверджують право власності на нерухоме або рухоме майно (у разі довіреностей майнового характеру);

    6. Консульський збір у вигляді MONEY ORDER за довіреності майнового характеру – 80 дол.США (довіреність: 60 дол.США та заява ЄРД: 20 дол.США), інші – 50 дол.США (довіреність: 30 дол.США та заява ЄРД: 20 дол.США).

    Готівка, кредитні картки, чеки, банківські перекази не приймаються!

    Звертаємо увагу, що копії документів, необхідні для подачі на нотаріальну дію, подаються в роздрукованому вигляді.

    Увага! У разі потреби готується проєкт документа у форматі Word і направляється електронною поштою на адресу консульського відділу Посольства в електронному вигляді в момент консульського прийому. Проєкт документа, що подається для посвідчення, рекомендуємо попередньо узгоджувати з нотаріусом в Україні (іноді заявники, що звертаються до Посольства за оформленням довіреності або заяви для подальшого використання їх в Україні, хибно розуміють роз'яснення нотаріуса та оформлюють у консульському відділі Посольства документ, який не задовольняє вимог нотаріальної контори).

    ХХХ

    2) Переклад довіреності на українську можна робити в бюро перекладів у іноземного нотаріуса чи треба обов'язково завіряти переклад в Україні? - якщо довіреність буде оформлена консулом, то переклад не потрібен. Якщо іноземним нотаріусом - то вимагається переклад на українську мову з нотаріальним засвідченням правильності перекладу українським нотаріусом.

    Успіхів!

    Токмач Галина Николаевна

    Олено!

    Відповідно до ст. 182 ЦК України договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Порядок оформлення договору дарування нерухомого майна визначений ст.55 ЗУ “Про нотаріат” та главою 2 "Посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна" Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

    Перелік документів:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер.2. Свідоцтво про шлюб. Якщо житло набувалось у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на дарування даної нерухомості;3. Правовстановлюючі документи.4. Технічний паспорт на житло.5. Експертна оцінка нерухомості.6. Довідка про склад сім᾽ї.7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг.8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

    Точний перелік документів можна отримати у Нотаріуса під час консультації, після вивчення кожного окремого випадку.

    Оподаткування договорів дарування нерухомого майна:

    З питань сплати податку обдарованою особою слід зазначити, що законом звільняється від обкладання податком на доходи фізичних осіб вартість дарунків, отриманих від дарувальника членами його сім’ї першого та другого ступеня споріднення

    Згідно з п. 163.1 ст. 163 Кодексу об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з п.п. 164.2.10 п. 164.2 ст. 164 Кодексу.

    Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладення договору дарування) від фізичних осіб встановлено п. 174.6 ст. 174 розділу IV Кодексу, згідно з яким кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.

    Так, за ставкою 5 відс., визначеною п 167.2 ст. 167 Кодексу, оподатковується вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім'ї спадкодавця першого або другого ступеня споріднення п.п. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Кодексу. Крім того, відповідно до п.п. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

    Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу (п.п. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

    Враховуючи зазначене, у разі отримання фізичною особою – резидентом, яка не є членом сім'ї спадкодавця першого або другого ступеня споріднення, доходу у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, такий дохід є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс. та військовим збором 1,5 відсотка.Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровані, які отримали подарунок.

    Отже, платник податку, який отримав дохід у вигляді вартості подарованого нерухомого майна, може сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до нотаріального посвідчення договору дарування нерухомого майна за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

    Якщо ж до нотаріального посвідчення податки не було сплачено, платник податку зобов'язаний до 1 травня року, що настає за звітним подати податкову декларацію до податкової інспекції за місцем проживання, та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій податковій декларації.

    Якщо подарунок у вигляді нерухомості отримує резидент від нерезидента або нерезидент від резидента, то ставка оподаткування такого подарунку обкладатиметься за ставкою 18% (пп. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174).

    Про видані свідоцтва про право на спадок та посвідчені договори дарування нотаріуси інформують органи ДФС. Окрім цього, згідно з ПК України, нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому для податкового розрахунку. Особа, яка отримала подарунок, має зазначити в річній майновій декларації у складі загального річного доходу дохід у вигляді вартості такого майна (оскільки подарунок класифікується органами ДФС як різновид прибутку та підлягає оподаткуванню у випадках, встановлених ПК України). Винятком є нерезиденти, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення факту дарування, та особи, які отримали у подарунок об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також такі, що сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України