Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Захист прав споживачів, 07 лютого 2020, питання №10374

Термін та порядок дій під час списання товару

в серпні придбано ноутбук. Гарантія 12 місяців
16.01 передано до мазагину комп'ютер (ноутбук) із непрацюючою кнопкою S. Складено акт приймання-передачі майна на виконання вимоги споживача про безоплатне усунення недоліків товару.

До вчорашнього вечора ніхто не міг сказати, що з ноутбуком, коли будет і так далі.
Сьогодні дійшла розмова до зв'язку із директором (принайні, за словами сервісного центру). Останнє що від нього було почуто, або новий комп'ютер (немає бажання продовжувати контакт із цією конторою і дегарантія, що буде все добре), або повернення грошей в термін 30 діб. Розмова йшла в Телеграмі. Причина, він чикає на повернення грошей від представника.

Про неутримку в 1% не бажає чути, бо:
"ага, если 14 дней ваш ноутбук ковыряют и сделать не могут
а ваш ноутбук даже не разбирали
он тупо лежит без дела ждет запчасть
увы техника это не производится в Украине
и запчастей в Украине нет"

Що можна зробити в такому випадку? За якою формую я можу писати заяву на списання товару та поверння грошей + неутримку? Я чула про Інспекцію/управління ЗПС. Як і чи має сенс звертатися до них.

Дякую за відповідь.

Відповіді юристів (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/1023-12), ст.8:

    "7...Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.".

    По-перше, Вас не повинно цікавити питання списання товару - це господарська операція магазину. По-друге, очікування директором повернення грошей "представником" терміном 30 днів до повернення грошей Вам не має ніякого зв'язку і відношення ("мухи окремо - котлети окремо"). По-третє, вимагати виплати неустойки, враховуючи короткий строк (декілька днів) я не вважаю доцільним, що ускладнить та подовжит питання виплати грошей - витребувати її може бути в подальшому, окремому порядку, після виплати грошей. По-четверте, Закон передбачає відшкодування моральної шкоди, що доцільно також робити після повернення грошей. По-п'яте, порядком розгляду скарги споживача органом з питань захисту прав споживачів передбачено письмове звернення споживача до продавця (в даному випадку). Доречно, щодо звернення в цей орган захисту: по-перше, мають місце органи як структури Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і органи громадської організації щодо захисту прав споживачів - звертатись слід, як я вважаю, до перших; по-друге, доцільним звернення до цього органу є не захист Ваших прав (все одно цей захист Законом передбачено у судовому порядку ст.22), а накладення на продавця фінансових стягнень (ст.23).

    З огляду наведено вважаю за доцільне продати на ім'я керівника продавця (магазину) заяву (під реєстрацію його вручення на Вашому екземплярі; у випадку відмови реєстрації - рекомендованим листом з повідомленням про вручення) про виплату вартості товару (ноутбука) "сьогодні" внаслідок пояснення Вам по телефону з викладенням Ваших банківських реквізитів оплати та застереження про Ваше звернення до Вашого обласного управління з питань захисту прав споживачів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України