Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 20 травня 2024, питання №109639 700₴

Передаче денежных средств

Як юридично правильно оформити передачу\позику коштів родичу першої лінії?
Я ФОП, податки з коштів сплачені. Є декларації. Наприклад, хочу свої кошти передати мамі для розпорядження. Далі вона може придбати майно, або покласти гроші у банк. Мати пенсіонерка, ніде не працює. Коли вона принесе кошти в банк - фін моніторінг запитає їх походження. Тож мене цікавить як правильно оформити цю передачу з юридичної сторони

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.6%

    Доброго дня, Костянтине!

    Це може бути нотаріально завірений договір дарування й у такому разі жодних питань до Вашої матері з боку банківської установи не виникне.

    Договір дарування - це домовленість, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    Договір дарування належить до безоплатних правочинів, за умовами якого обдаровуваний не має перед дарувальником будь-якого зобов’язання матеріального характеру.

    Договір дарування вважається укладеним з моменту передання майна (реальний договір), окрім випадків, коли дарувальник зобов'язується передати обдаровуваному майно у майбутньому (консенсуальний договір).

    Предметом договору дарування може бути будь-яке майно (як індивідуально визначені речі, так і речі, визначені родовими ознаками), не вилучене з товарообороту і яке може бути у власності особи, якій воно дарується.

    Дарунком можуть бути рухомi речi, в тому числi грошi та цiннi папери, а також нерухомi речi, а також майновi права, якими уже володiє дарувальник, а також тi, якi можуть виникнути у нього у зв’язку iз здiйсненням права iнтелектуальної власностi, та iншi права.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Вам необхідно укласти або договір дарування або договір позики.

    В першому випадку кошти приходять у власність вашої матері.

    В другому випадку ви зможете їх отримати назад у разі такої необхідності.

    В такому випадку у фінансового моніторингу банку жодних питань не буде.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас!

    Ви можете укласти договір дарування або позики коштів. Краще завірити даний договір нотаріально, аби ні в кого не було жодних питань.

    Стаття 717. Договір дарування

    1. За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    2. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

    Стаття 1046. Договір позики

    1. За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

    Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

    Після нотаріального посвідчення ні в кого не виникне жодних питань щодо легальності отримання цих коштів.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    23.6%

    Доброго дня, ваше питання вирішується шляхом відвідування нотаріуса разом із родичем першої лінії Для укладанян договору Позики або договру Дарування.

    Договір позики має укладатися в письмовій формі, якщо ви позичаєте не менше 170 гривень або позичальником виступає юридична особа.

    Зазвичай письмова форма передбачає наявність єдиного документу, підписаного обома сторонами - позикодавцем та позичальником. Однак порушення цього принципу не вплине прямо на дійсність договору та обов'язковість повернення позики. Письмовою буде вважатися будь-яка форма договору, яка фактично підтверджуватиметься належними документами, в яких зафіксовано умови надання позики. Серед таких документів і всім відома розписка.

    Зверніть увагу, що розписка може виступати і як документ, що підтверджує фактичне передання позики, за умови наявності окремого письмового двостороннього договору, і як документ, що сам по собі є підтвердженням укладення договору (навіть якщо окремий двосторонній документ сторонами не підписувався).

    Незалежно від того, яку конструкцію ви обираєте, ключовим є відобразити письмово:

    • суму позики та підтвердження правової природи договору (тобто надання саме позики, а не, наприклад, здійснення оплати за якимось іншим договором);
    • фактичне отримання позичальником позики; та
    • дату надання позики.

    Розписка як окремий документ потрібна далеко не завжди. Вас можуть не лякати конструкції, в яких підтвердження факту отримання позики зазначається безпосередньо в двосторонньому договорі, який підписується сторонами. Такий спосіб також відповідає вимогам закону.

    Окремо варто зазначити, що факт надання позики у випадку безготівкових розрахунків, зокрема між юридичними особами, не потребує жодних додаткових посвідчень, та може бути підтверджений документами, що підтверджують зарахування коштів на рахунок позичальника.

    Договір дарування - це домовленість, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (частина перша статті 717 ЦК України).

    Договір дарування належить до безоплатних правочинів, за умовами якого обдаровуваний не має перед дарувальником будь-якого зобов’язання матеріального характеру.

    Договір дарування вважається укладеним з моменту передання майна (реальний договір), окрім випадків, коли дарувальник зобов'язується передати обдаровуваному майно у майбутньому (консенсуальний договір).

    Момент набуття права власності за договором визначений стаття 334 ЦК України, залежно від предмету договору. Тобто право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

    Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

    Предмет договору дарування

    Предметом договору дарування може бути будь-яке майно (як індивідуально визначені речі, так і речі, визначені родовими ознаками), не вилучене з товарообороту і яке може бути у власності особи, якій воно дарується.

    Дарунком можуть бути рухомi речi, в тому числi грошi та цiннi папери, а також нерухомi речi, а також майновi права, якими уже володiє дарувальник, а також тi, якi можуть виникнути у нього у зв’язку iз здiйсненням права iнтелектуальної власностi, та iншi права.

    ШАБЛОН ДОГОВРУ ДАРУВАННЯ КОШТІВ ДОДАЄТЬСЯ

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Самий оптимальний варіант - оформити договір дарування у будь-якого нотаріуса. Кошти краще перевести на банківський рахунок мами.

    При фінмоніторингу мамі достатньо надати нотаріально посвідчений договір дарування.

    Подарунки від родичів першого і другого ступеня споріднення оподатковуються за ставкою 0%

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович
    23.6%

    ВІТАЮ ВАС, пане КОСТЯНТИН!

    Ви плануєте гроші передати їй готівкою чи перерахувати на банківський рахунок і переживаєте, що причепляться?

    На моїй пам"яті, якщо класти в банк суми менше 100 тисяч доларів США, то ніякий фінмоніторинг нічого не питає. У своїх давніх клієнтів так точно.

    Головним доказом взаємовідносин між Вами є свідоцтво про народження, що підтверджує рідство та відсутність податкових чи інших навантажень при даруванні коштів наприклад.

    Хоча не знаю, яка притомна людина наразі покладе в український банк 100 тисяч доларів, звісно якщо Ви не Ринат Леонідович Ахметов і це не Ваш особистий банк.

    Усі громадяни як і раніше використовують готівочку. Тож не знаю навіть хто захоче продати Вам нерухомість за циферки на банківських рахунках. Таких обмаль.

    Наразі банківська система, на моє особисте переконання, внаслідок нахабної та безвідповідальної поведінки Нацбанку України, участі у фактичному рейдерстві щодо фінансових установ, має використовуватися виключно як інструмент оперативних платежів та отримання доходів і не більше. Отримали гроші - витратили, за можливості зняли. В іншому випадку високі ризики отримати чергові втрачені депозити як громадяни - клієнти "Фінанси та кредит", "Надра-Банк", Приватбанк-Крим та ще кількох десятків банків, виведених з ринку протягом 2014 - 2018 рр.

    Людина має право на власні заощадження, що накоплені за роки життя в Україні. Чи вже не має право?

    Слід зазначити, що в Україні не було наскрізного декларування у кого що є у готівці. Тож ми знаємо лише про мільйони у державних службовців, які вони задекларували. І то, ні у кого ніяких питань до держслужбовців та джерел походження готівки не було і немає.

    Готівка, в тому числі валюта, з обігу не виведені в Україні і є законним засобом розрахунків.

    Людина не має обов"язку доводити, що вона не наркоторгівець, не терорист та таке інше. Бо за цим мають слідкувати органи, щоб такі гроші не заходили в Україну.

    Переконаний, що Ви себе накручуєте щодо фінмоніторингу.

    Але щоб бути спокійним і не витрачати гроші на нотаріусів, договори та таке інше, рекомендую написати Вашій матері Вам звичайну розписку про отримання грошей у борг.

    При цьому, щоб не було розмов, що розписка написана заднім числом - пропоную сформувати таку розписку на комп"ютері та посвідчити особистим Електронним цифровим підписом Вашої матері.

    Такий підпис можна згенерувати кожному клієнту АТ КБ "Приватбанк", або за наявності застосунку "ДІЯ" за допомогою ДІЯ.Підпис.

    Потім таку розпису з ЕЦП та свідоцтво про народження можна надати фінмоніторингу, якщо будуть якісь питання.

    Зразок розписки в форматі Word додаю до відповіді.

    Можна також ці кошти ПОДАРУВАТИ. Оподаткування дарунків відбувається у загальному порядку.

    Якщо подарунок було отримано від фізичної особи члена сім’ї першого (батьки фізичної особи, її чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені) або другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), то вартість такого подарунка оподатковується за нульовою ставкою. Такі фізичні особи не зобов’язані включати вартість такого подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

    АЛЕ ЗАУВАЖТЕ, що згідно із ч. 5 ст. 719 Цивільного кодексу України договір дарування валютних цінностей фізичних осіб між собою на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA