Задайте питання юристу

839 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

13 червня 2024, питання №112342 650₴

Виконання мобілізаційного розпорядження

Доброго дня. В 2019 році під час отримання військового квитка отримав мобілізаційне розпорядження в якому термін прибуття до військомату вкзаний "За особливим розпорядженням РВК". Що це означає? Чи можлива відповідальність за невиконання такого розпорядження з таким теріном? Чи можлива відразу мобілізція якщо я піду в ТЦК з таким військовим квитком?

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    У мобілізаційному розпорядженні чітко вказується термін, в який особа, зазначена в повістці, зобов’язана з’явитися у визначений призовний пункт. Тобто, ті, хто має мобілізаційне розпорядження, повинні прибути до ТЦК протягом 24 годин.

    Згідно ст. 22 закону про мобілізацію

    військовозобов’язані та резервісти, які приписані до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, - на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними повістках або мобілізаційних розпорядженнях.

    Інші військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

    У разі отримання повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадянин зобов’язаний з’явитися у зазначені у ній місце та строк.

    Отже Ваша явка за мобілізаційним розпорядженням буде обов'язковою після виклику Вас ТЦКСП.

    Щодо мобілізації - у разі придатності до військової служби, відсутності прав на відстрочку Вас можуть мобілізувати.

    Дерій Владислав Олегович
    30.8%

    Доброго дня!

    Що це означає?

    Це означає, що під час мобілізації Ви повинні були з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строк, зазначений в мобілізаційному розпорядженні.

    Якщо строк не вказаний, то явитися Ви повинні були по повістці.

    Чи можлива відповідальність за невиконання такого розпорядження з таким теріном?

    Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Так як мобілізація була оголошена ще два роки назад та за цей час Ви не отримували повісток - Вас не можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

    Чи можлива відразу мобілізція якщо я піду в ТЦК з таким військовим квитком?

    Мобілізація можлива лише в тому випадку, якщо Ви не маєте права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Дмитро Клієнт 5 днів тому

      Тобто, якщо я не мав до сьогоднішнього часу додаткових повісток і викликів - то мав повне право не приходити до ТЦК?

      • Дерій Владислав Олегович

        Так.

        Згідно ч. 3 статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

        Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися:

        військовозобов’язані та резервісти, які приписані до військових частин для проходження військової служби у воєнний час або до інших підрозділів чи формувань для виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, - на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними повістках або мобілізаційних розпорядженнях.

        Якщо строк не вказано - тоді Ви повинні були чекати виклику від ТЦК

    Кирда Вячеслав Володимирович
    38.5%

    Вітаю Вас.

    Мобілізаційне розпорядження - це документ, по суті аналогічний "бойовій повістці". Неявка по мобілізаційному розпорядженні може бути підставою для притягнення Вас до кримінальної відповідальності за статтею 336 ККУ. Але вбачаю, що це залишиться тільки на рівні гіпотетичних можливостей. Тим паче, що мобілізаційне розпорядження у Вашому випадку не містить чітких строків явки до ТЦК та СП, зокрема мова йде про "особливе розпорядження".

    Моя порада наступна - якщо є можливість, "видаліть" його з Вашого військового квитка та взагалі не говоріть, що Вам його колись вручали. ТЦК, оскільки мова йде про 2019 рік, можливо не має доказів вручення його Вам.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    В 2019 році під час отримання військового квитка отримав мобілізаційне розпорядження в якому термін прибуття до військомату вкзаний "За особливим розпорядженням РВК". Що це означає?

    Це означає, що у 2019 році Ви отримали повістку на відправку за якою були повинні з'явитись у разі "особистого розпорядження" військкомату.

    Чи можлива відповідальність за невиконання такого розпорядження з таким теріном?

    Яким чином Ви повинні були дізнатись, що є особливе розпорядження? Тобто, якщо ТЦК виніс особливе розпорядження, то Вас повинні були повідомити про останнє, а отже вручити повістку. Тобто, для притягнення Вас до кримінальної відповідальності за статтею 336 ККУ ТЦК повинен буде довести, що Ви були ознайомлені з особливим розпорядженням та не з'явились за бойовою повісткою.

    Чи можлива відразу мобілізція якщо я піду в ТЦК з таким військовим квитком?

    Якщо у Вас є право на відстрочку, то мобілізація у Вашому випадку неможлива.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України