Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

15 червня 2024, питання №112543 500₴

Реклама российских сервисов в Украине

Здравствуйте.

Интересует, имею ли я право размещать рекламу российских сервисов/продуктов на своих онлайн-ресурсах (Telegram, Youtube, Twitch и прочих). В каких из вариантов трактовки слова "российских" это можно делать, а в каких нет? Заказчик ориентирован на аудиторию внутри России/ юридически зарегестрирован в России и платит там налоги/ иным образом аффилирован с российской системой. Если законодательно это не запрещено, то, может быть, есть какие-то прецеденты, что заставят меня отказаться от этой идеи? Есть ли ограничения по формату подобной рекламы (например, плашку на прямой трансляции можно, а интеграцию внутри ролика – нет)?

Также, хочу узнать, ответы на какие вопросы мне должен предоставить покупатель рекламы, чтобы я был полностью уверен в правомерности своих действий внутри правового поля Украины.

К примеру, имею ли право сделать интеграцию вот этого сервиса для пополнения игровых кошельков и прочих цифровых покупок: https://donatov.net/

Наконец, каким образом я должен юридически оформить свою рекламную деятельность?

Также, интересует, каким образом подобное моё взаимодействие должно выглядеть с покупателями рекламы, что юридически зарегестрированы в Украине, либо в других дружественных странах.

Огромная благодарность за уделённое время.

Відповіді юристів (3)

    Турчин Ярослав Олександрович
    60%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ЯРОСЛАВ!

    С формальной точки зрения, "российскими" являются ресурсы, находящиеся в юрисдикции РФ, то есть зарегистрированы в России или конечные собственники которой являются гражданами РФ и ее налоговыми резидентами.

    Ни Телеграм, ни Ютюб, ни Твич - не являются таковыми ровно как и ресурсы корпорации "Мета" (Фейсбук, Инстаграм), ровно как и Тик-ток.

    К ресурсам "российским" - можно отнести все те ресурсы, доступ к которым в Украине не возможен без VPN. Платформы - Яндекс, Вконтакте, Одноклассники, Мейл.ру, Рамблер и т.д.

    К сожалению в любом случае Ваша коммуникация с РФ будет иметь сомнительную законность в Украине. Уточните как они Вам будут перечислять деньги.

    В любом случае, к деньгам полученным от РФ и контрагентов из РФ будут вопросы в Украине.

    Потому если Вы и займетесь такой деятельностью, то не рекомендую сообщать о том, что Ваш заказчик зарегистрирован в РФ и имеет к этой стране какое-либо отношения. Иначе полученная выгода не будет достаточной для последующих откупов от СБУ и других структур, которые заинтересуются.

    Если же Вы не работаете в финансовом поле Украины (украниские банки и финансовые компании), а например через крипту, то можете пробовать зарабатывать на свой страх и риск. В любом случае без наличия ФОПа в Украине - Вам будет достаточно сложно объяснить происхождение своих средств, выведенных на карты украинских банков.

    И дело даже не в рекламе с РФ, а в специфике деятельности в Украине и законодательства, которое не признает ни крипту, ни фриланс.

    В общем нужно детально анализировать контррагента, контент, формат сотрудничества, то каким образом вы собираетесь получать прибыль и позднее ее тратить.

    Нацбанк Украины ужесточает каждый месяц правила операций. Скоро под контроль возьмут суммы и количество переводов на карточки физ.лиц и между физ.лицами.

    Приведенный Вами ресурс, Donatov.net - это магазин игрового доната (пополнения виртуальных игровых счетов), хоть и не находится в доменной зоне .ru, но согласно Пользовательскому соглашению является брендом под которым ведёт деятельность Индивидуальный предприниматель Чураев Максим Анатольевич ОГРНИП: 3233900024241 (РФ, Калининградская область, Нестеровский район, город Нестеров). Дата регистрации - 23.05.2023.

    Искренне не рекомендую, если Вы находитесь в Украине, подписывать с данным контрагентом официальные договора и получать на прямую какие-либо деньги. Вы очень долго потом будете доказывать, что это просто игры и реклама, а не сеть, созданная спецслужбами в диверсионно-разведывательных целях.

    Я понимаю, что Калининград уже наверное наладил какие-то схемы оплат через банки Латвии, но в Украине за сотрудничество с такими фирмами можно очень сильно встрять. А доблестные спецслужбы, которые не хотят служить на нуле, с удовольствием покажут свою деятельность, повесив на Вас ДРГ, наводку на военно-оборонные объекты в Украине или еще что-нибудь, чтоб показать свою деятельность. При этом, сомневаюсь, что даже найдется адвокат, который Вас будет качественно защищать по таким статьям.

    Прежде чем принять решение, рекомендую почитать этот материал - "Контрагенти з рф та рб: ризики співпраці"

    https://biz.ligazakon.net/analitycs/210683_kontrag...

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Турчин Ярослав Олександрович

    В дополнение к моему ответу.

    У ПОЛТАВІ ОГОЛОСИЛИ ВИРОК ЧОЛОВІКУ ЗА КОРИСТУВАННЯ РОСІЙСЬКИМИ ПЛАТІЖНИМИ СИСТЕМАМИ WEBMONEY, QIWI ТА ЯНДЕКС.ДЕНЬГИ

    Попри накладення санкцій РНБО, чоловік використовував заборонені в Україні російські електронні гаманці WebMoney, Qiwi та Яндекс.Деньги для вводу та виводу коштів — суд оштрафував чоловіка на 153000 грн

    28 червня Октябрський райсуд Полтави виніс вирок Валентину В. за користування підсанкційними російськими платіжними системами. Чоловік провину визнав повністю та уклав угоду із прокурором, тож суд призначив чоловіку штраф. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

    З введенням у травні 2021 року РНБО санкцій стосовно низки російських компаній, в Україні заборонено користуватись послугами фірм об’єднаних торгівельною маркою WebMoney, а також електронними гаманцями Qiwi та Яндекс.Деньги (ЮMoney).

    Обвинувачений Валентин В. — уродженець Луганська, одружений, має вищу освіту, виховує малолітню дитину, офіційно ніде офіційно не працює, інвалід, раніше не судимий. Слідство встановило, що чоловік користувався трьома підсанкційними російськими платіжними системами.

    Влітку 2022 року, перебуваючи у Полтаві, Валентин В. завантажив відповідне програмне забезпечення на свій комп’ютер та мобільний телефон, зареєстрував акаунти та почав використовувати електронні гаманці. Слідство кваліфікувало дії чоловіка як неправомірне використання електронних грошей, вчинене повторно — ч. 1 та ч. 2 ст. 200 КК України (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення). Обсяг перерахованих коштів у загальнодоступних матеріалах справи не вказується.

    20 червня 2023 року обвинувачений уклав угоду з прокурором, а 28 червня цю угоду затвердив суд та призначив 153000 грн штрафу — на 17000 грн менше від максимально можливого.

    Вирок набрав законної сили 31.07.2023 р.

    https://poltava.to/news/71980/

    Я понимаю, что люди, занимающиеся киберспортом или просто играют онлайн в игры - общаются со всем миром и не различают, кто с США, кто с РФ, кто с Турции или Франции... но бюрократии на это всё равно. Если Вы свяжетесь с контрагентом из РФ, увы, могут быть проблемы у Вас. Ведь Вы не США, и даже не страна ЕС, которой можно обходить санкции или действовать как "Райффайзен Банк". Потому гражданам Украины подобную деятельность с последующим получением денег на карты в банках Украины - искренне не рекомендую.

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Вітаю Вас!

    Интересует, имею ли я право размещать рекламу российских сервисов/продуктов на своих онлайн-ресурсах (Telegram, Youtube, Twitch и прочих). В каких из вариантов трактовки слова "российских" это можно делать, а в каких нет? Заказчик ориентирован на аудиторию внутри России/ юридически зарегестрирован в России и платит там налоги/ иным образом аффилирован с российской системой. Если законодательно это не запрещено, то, может быть, есть какие-то прецеденты, что заставят меня отказаться от этой идеи? Есть ли ограничения по формату подобной рекламы (например, плашку на прямой трансляции можно, а интеграцию внутри ролика – нет)?

    Перше, що Вам загрожує це блокування Ваших ресурсів.

    Друге, увага зі сторони правоохоронних органів.

    Згідно пункту 1 постанови КМУ «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» від 03.03.2022 № 187; далі — Постанова № 187.

    Для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації установити до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, мораторій (заборону) на:

    1) виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є Російська Федерація або такі особи (далі - особи, пов’язані з державою-агресором):

    • громадяни Російської Федерації, крім тих, що проживають на території України на законних підставах;
    • юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства Російської Федерації.

    Кримінальні ризики співпраці з РФ

    Кримінальний кодекс України (КК) доповнили новою статтею 111-1 «Колабораційна діяльність» (Законом України від 03.03.2022 № 2108-IX).

    Частина 4 статті 111-1 КК, яка визнає злочином передачу:

    …матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, та/або збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, та/або провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, —

    караються штрафом до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

    !Законодавець не розшифрував поняття взаємодії з державою-агресором. Як його трактуватимуть правоохоронні органи, можна лише здогадуватися. Якщо його тлумачити розширено, складом такого злочину може бути сплата тих чи тих обов’язкових платежів на користь РФ. Тож лишається ризик того, що правоохоронні органи кваліфікуватимуть як склад злочину, який передбачає стаття 111-1 КК, надання послуг, виконання робіт, постачання товарів, сплату коштів за товари/послуги, що отримали на користь РФ чи підприємств, які контролює РФ.

    Зрозуміло, що у подальшому це питання урегулює судова практика. Але наразі ведення господарських операцій з контрагентами з РФ несуть потенційні ризики, що пов’язані з обшуками, допитами та іншими слідчими діями. Усе це може повністю паралізувати роботу підприємства.

    Тому вам нобхідно перевіряти контрагентів, щоб уберегти себе від потенційних податкових та кримінальних ризиків. Наразі діє мораторій на виконання зобов’язань перед громадянами рф, за винятком випадків, що передбачає Постанова № 187.

    каким образом я должен юридически оформить свою рекламную деятельность?

    Вам потрібно відкрити Фоп на спрощеній системі оподаткування, це можна зробити онлайн через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Ви можете обрати ФОП 2 групи (фіксований єдиний податок – 1600 грн/місяць) або ФОП 3 групи (єдиний податок становить 5% від доходу).

    ЄСВ становить1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати), але на час воєнного стану його можна не платити.

    Податки будете сплачувати через Електронний кабінет платника податків https://cabinet.tax.gov.ua/login

    Якщо Ви плануєте надавати послуги і юридичним особам - тоді Вам підійде ФОП 3 групи на спрощеній системі оподаткування.

    Ваш основний КВЕД:

    73.11 Рекламні агентства

    Інші:

    • 73.20 Дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки
    • 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність
    • 58.19 Інші види видавничої діяльності
    • 63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.

    Вам обов'язково потрібно відкрити підприємницький рахунок в банку та отримувати оплату саме на нього. Якщо будете використовувати особисту карту фізособи, а не підприємницький рахунок - можуть бути великі штрафи та проблеми з податківцями.

    Ви повинні подбати про придбання та використання реєстратора розрахункових операцій (касового апарату) якщо плануєте:

    • отримувати готівку від клієнта
    • отримувати оплати картою через POS термінал
    • післяплати готівкою у відділенні поштового оператора
    • оплата на ключ карту (крім Приватбанку)
    • оплата еквайрингом на сайті (LiqPay і т.д.)

    Касовий апарат можете не застосовувати, якщо:

    • приймаєте оплату виключно у формі банківського переказу за реквізитами IBAN
    • у разі реалізації товарів, робіт (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN
    • через Інтернет-банкінг, якщо оплата здійснюється виключно за реквізитами його рахунку у форматі ІВАN

    Різниця між ФОП 2 та 3 групами:

    1. У 2 групі єдиний податок фіксований, а у 3 групі буде 5 % від доходу.

    2. ФОП на спрощеній системі оподаткування, який належить до 3 групи, обов’язково має кожен квартал здавати до ДПС декларацію платника єдиного податку 3 групи та один раз на рік звіт єдиного соціального внеску (ЄСВ).

    ФОП 2 групи декларацію платника єдиного податку 2 групи та звіт єдиного соціального внеску (ЄСВ) подає 1 раз рік.

    Тому, з точки зору подання декларацій зручніше обирати ФОП 2 групи.

    3. Сплачувати єдиний податок ФОПу 3 групи потрібно кожного кварталу (1 раз в 3 місяці) протягом 10 календарних днів після подання податкової декларації.

    ФОП 2 групи – кожного місяця до 20 числа (19 останній термін).

    ЄСВ сплачується однаково 1 раз на квартал до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом

    4. Після реєстрації ФОП 3 групи єдиного податку Ви відразу станете платником єдиного податку. У ФОП 2 групи перехід із загальної системи оподаткування на спрощену відбувається наступного місяця після реєстрації.

    5. Граничні ліміти для ФОПів такі:

    • річний дохід для платників ІІ групи (834 мінімальних зарплат) — 6 672 000 гривень;
    • річний дохід для платників ІІІ групи (1167 мінімальних зарплат) — 9 336 000 гривень.

    6. ФОП 2 групи може надавати послуги фізособам та юридичним особам, але тільки платникам єдиного податку.

    Контрагентами й клієнтами ФОПа на 3 групі можуть бути звичайні фізособи, платники єдиного податку, ФОП і юрособи на загальній системі, іноземні компанії й фізособи та навіть комунальні підприємства.

    Так як Ви плануєте надавати послуги чи продавати товар за допомогою інтернет ресурсів, то потурбуйтесь про розробку договору публічної оферти, щоб забезпечити юридичну сторону свого бізнесу та з метою залучення клієнтів.

    Договір публічної оферти можна розмістити у місці, яке є доступним для відвідувача Вашого закладу чи ресурсу:

    • якщо це інстаграм – у закріпленому сторіс;
    • якщо це телеграм, чи Facebook – у закріпленому пості;
    • якщо це інтернет сайт чи платформа – у підвалі сайту.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України