Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

17 червня 2024, питання №112755 340₴

Як приписати дитину народжену в Німеччині

Доброго вечора! Скажіть будь ласка чи можу я приписати дитину народжену в Німеччині, в Україні по місцю моєї приписки, якщо обоє батьків за кордоном, зробивши доручення на мою маму?

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович
    75%

    Доброго дня, Якщо дитина народилася за межами України після початку повномасштабної війни, і батьки хочуть зареєструвати її місце проживання на території нашої держави, зробити це можна, врахувавши кілька моментів:

    1. Заяву до ЦНАПу може подати батько дитини, якщо мати і дитина перебувають за межами України.
    2. Якщо батько теж за кордоном, потрібна нотаріально завірена довіреність, оформлена на його представника.
    3. Реєстрація дитини має відбуватися за місцем реєстрації батьків (йдеться про адресу, за якою вони «прописані» в Україні

    Звертайтесь до консульства України за оформленням довіреності, або ви можете звернутися до будь якого нотаріуса за кордоном, але при цьому треба зробити переклад на українську мову.

    Зверніться до ЦНАП за місцем проживання. Необхідні документи:

    • заява одного з батьків;
    • паспорти батьків або документи, що посвідчують особу;
    • свідоцтво про народження;
    • квитанція про сплату адміністративного збору;
    • письмова згода другого з батьків (у разі, якщо батьки зареєстровані за різними адресами).

    Штраф за не реєстрацію від 17-51 гривні. Тому можливо, легше потім сплатити штраф. Ніж зараз робити купу дій..

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Для реєстрації місця проживання новонародженої дитини за місцем проживання батьків або одного із них можна звернутися в регіональний Центр надання адміністративних послуг.

    Серед документів, які необхідно буде подати батькам є: заява (яка заповнюється в самому Центрі) , паспорти батьків, свідоцтво про народження дитини, квитанція про оплату держ. мита.

    У разі звернення осіб, місце проживання яких не зареєстровано, осіб, які вимушені були залишити місця проживання з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції та не мають можливості зареєструвати новонароджену дитину, рішення про призначення допомоги при народженні дитини приймає орган соціального захисту населення на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов, складеного за місцем фактичного проживання сім’ї.

    Відповідно до частини другої статті 5 Закону України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" батьки або інші законні представники зобов’язані задекларувати або зареєструвати місце проживання (перебування) новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

    У разі коли місце проживання батьків або інших законних представників дитини задекларовано/зареєстровано за однією адресою, згода іншого з батьків або законних представників не надається (пункт 18 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 лютого 2022 року № 265 "Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад" (далі - Порядок).

    Спосіб декларування (реєстрації) місця проживання:

    шляхом фізичного звернення в органи ЦНАП з документами (Центри надання адміністративних послуг або іншими виконавчими органи сільських, селищних, міських рад);

    онлайн, в додатку чи порталі Дія.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Батьки, усиновителі, опікуни та піклувальники є представниками дітей за законом. Від імені малолітніх можуть виступати лише їх законні представники, оскільки законне представництво не може передоручатися.

    Таким чином, для подання заяви на реєстрацію малолітньої дитини присутність одного з батьків є обов’язковою.

    Задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) дитини віком до 10 років є задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) її батьків або інших законних представників чи одного з них, з яким проживає дитина, за згодою іншого з батьків або законних представників.

    Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

    Заява про реєстрацію місця проживання малолітньої дитини

    Свідоцтво про народження, крім іноземців та осіб без громадянства, або документ про реєстрацію народження, виданий компетентним органом іноземної держави і легалізований у встановленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

    Довідку про реєстрацію особи громадянином України (у разі здійснення вперше реєстрації місця проживання дитини віком до 14 років, у свідоцтві про народження якої зазначено, що батьки або один із батьків є іноземцем чи особою без громадянства).

    Згоду іншого з батьків або законних представників (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

    Документ, що посвідчує особу законного представника.

    Відомості або документ, що підтверджує сплату адміністративного збору.

    https://guide.diia.gov.ua/view/reiestratsiia-mists...

    Онлайн-реєстрація новонародженого відбувається за допомогою сервісу єМалятко. Тривалість надання послуги – 1 день.

    Для оформлення місця реєстрації новонародженого онлайн батькам знадобиться цифровий підпис і електронна медична довідка про народження дитини.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України