Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 липня 2024, питання №115574 340₴

Оновлення даних, резерв+

Добрий вечір шановні юристи! Потрібна ваша кваліфікована консультація з питаннь оновлення даних.
Мій чоловік в 2012 році був знятий із обліку та отримав відмітку обмежено придатний(нак. 342)та з того часу не з'являвся у військоматі. В 2022 році був зарахований до коледжу. Коледж на весні 2024 року був змушений запросити в чоловіка додаткові свіжі данні для передачі їх у ТЦК СП на їхню вимогу. Літом 2024 завершив навчання та отримав диплом фахового молодшого бакалавра. Зараз збирається вступити до ВНЗ та отримати вищу освіту.
В мене наступні питання:
1) як йому діяти у разі вступу до ВНЗ, коли однією із умов до вступу є подача військових документів та обов'яково оновлення данних.
2) є чутки про те, що статус "не на обліку " не є причиною для вступу і обов'язково потрібно відвідати ТЦК . Чи дійсно це так та що про ці вимоги каже Закон?
3)Питання військової підготовки у ВНЗ, чи є це обов'язок ?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.8%

    Вітаю Вас.

    Чоловік для зарахування повинен мати або паперовий, або електронний ВОД, обов'язково. Якщо одного з цих документів не буде, його не зможуть зарахувати до закладу.

    Якщо він не на обліку, згенерувати електронний ВОД не зможе, а тому доведеться розраховувати лише на паперовий.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2024 р. № 734

    ПОРЯДОК проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських

    1. Цей Порядок визначає процедуру проведення базової загальновійськової підготовки (далі - базова підготовка) громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських.

    2. Базову підготовку проходять громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

    Базову підготовку згідно з навчальним планом проходять:

    курсанти вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти;

    курсанти закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;

    поліцейські під час проходження первинної професійної підготовки у закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських.

    Від проходження базової підготовки звільняються громадяни, які:

    визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

    до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

    проходили військову службу;

    мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    14.7%

    Доброго дня!

    1) як йому діяти у разі вступу до ВНЗ, коли однією із умов до вступу є подача військових документів та обов'яково оновлення данних.т

    Якщо ВНЗ при вступі вимагає оновлення даних, то чоловік може або оновити дані та виконати вимоги ВНЗ, або вступити до іншого ВНЗ, який такі вимоги не встановлює.

    2) є чутки про те, що статус "не на обліку " не є причиною для вступу і обов'язково потрібно відвідати ТЦК . Чи дійсно це так та що про ці вимоги каже Закон?

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;

    Отже, для вступу чоловіку потрібно:

    • надати військово-обліковий документ
    • перебувати на військовому обліку

    Проте, чоловік може спробувати домовитись з іншим ВНЗ про вступ на базі наявних у нього документів. В разі чого він може скласти розписку про те, що оновить дані після зарахування на навчання.

    3)Питання військової підготовки у ВНЗ, чи є це обов'язок ?

    Згідно пункту 15 Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.4%

    Доброго дня, Анна!

    1) як йому діяти у разі вступу до ВНЗ, коли однією із умов до вступу є подача військових документів та обов'яково оновлення данних.

    Тільки домовленість із ВНЗ. Іншого шляху не існує. Якщо чоловік з'явиться до ТЦК без підстави для відстрочки його мобілізують.

    Дані чоловік може оновити, проте, у зв'язку з тим, що він був знятий з обліку інформація не підтягнеться, окрім записів "потребує уточнення дних, не на обліку".

    2) є чутки про те, що статус "не на обліку " не є причиною для вступу і обов'язково потрібно відвідати ТЦК . Чи дійсно це так та що про ці вимоги каже Закон?

    Постанова КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів"

    34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

    В умовах правового режиму воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на тимчасово окупованій території або вибули з тимчасово окупованої території та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік і оформлення військово-облікових документів у семиденний строк з дати припинення чи скасування правового режиму воєнного стану;

    забезпечення повноти та достовірності облікових даних, що вносяться до списків персонального військового обліку;

    3)Питання військової підготовки у ВНЗ, чи є це обов'язок ?

    Так, є обов'язковою.

    Стаття 10-1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". Базова загальновійськова підготовка.

    «1. Базова загальновійськова підготовка проводиться з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

    2. Базова загальновійськова підготовка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, а також у закладах вищої освіти всіх форм власності.

    Для проведення базової загальновійськової підготовки залучаються громадські організації та об’єднання, у тому числі громадські об’єднання ветеранів війни.

    3. Порядок проведення базової загальновійськової підготовки визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

    4. Базова загальновійськова підготовка включається до навчальних планів закладів вищої освіти всіх форм власності як окрема навчальна дисципліна.

    Базова загальновійськова підготовка у закладах вищої освіти всіх форм власності проводиться з громадянами України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно).

    Від проходження базової загальновійськової підготовки у закладах вищої освіти всіх форм власності звільняються громадяни:

    які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

    які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

    які проходили військову службу.

    5. Під час практичних занять, передбачених навчальними планами базової загальновійськової підготовки, на громадян України, які проходять таку підготовку, поширюються права та обов’язки, встановлені законами для військовозобов’язаних, призваних на навчальні (перевірочні) збори"».

    Базова загальновійськова підготовка розпочинається з 1 вересня 2025 року:

    для громадян, які здобувають вищу освіту, - в закладах вищої освіти всіх форм власності, а також закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;

    для громадян, які планують вступити вперше на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування, зайняти посади в органах прокуратури, а також інших громадян (за бажанням) - у навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1.

    ВАМ ДЛЯ ВСТУПУ ПОТРІБНО МАТИ ДІЮЧИЙ ВОД.

    Після останніх змін у законодавстві всі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі разом із паспортом військово-обліковий документ.

    Наразі в Україні є декілька видів військово-облікового документа:

    • Приписне (для неповнолітніх, які стали на облік, але ще не є військовозобов’язаними)
    • Військовий квиток або посвідчення офіцера запасу
    • Тимчасове посвідчення
    • Військово-обліковий документ на бланку нового зразка
    • Електронний військово-обліковий документ (у додатку «Резерв+»)

    Згідно із постановою Кабміну, всі військово-облікові документи, оформлені раніше вважаються дійсними до видачі документа нового зразка.

    Проте є випадки, коли новий документ отримати потрібно:

    • після взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до 18 травня 2024 року, не отримував військово-облікового документа;
    • у разі зміни категорії щодо військового обов’язку;
    • у разі відсутності місця для внесення змін в наявному документі;
    • якщо відомості у військово-обліковому документі не відповідають інформації, яка є в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
    • у разі втрати (зіпсування) документа;
    • якщо є бажання змінити військово-обліковий документ старого зразка на новий.

    ЯК БАЧИМО, ВИ ПОВИННІ МАТИ ВОД ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО ДЛЯ ВСТУПУ НА НАВЧАННЯ.

    ВИ СПРОБУЙТЕ ЗГЕНЕРУВАТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ЧЕРЕЗ РЕЗЕРВ +.

    ЯКЩО ВІН ДІЙСНИЙ, ТО ЙОГО ДОСТАТНЬО ДЛЯ ВСТУПУ НА НАВЧАННЯ.

    Мабуть, найпростіший варіант отримати військово-обліковий документ — зробити все в смартфоні. З 18 червня електронний військово-обліковий документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Сформувати його досить просто. Потрібно встановити додаток «Резерв+», оновити дані (якщо раніше це не було зроблено) і далі буде сформовано документ з QR-кодом. Його також можна роздрукувати (обов’язково має бути QR-код придатний для зчитування) — у застосунку можна сформувати PDF-версію документа. Як це зробити, читайте в матеріалі:

    Інструкція від МОУ: як згенерувати копію військово-облікового документа в Резерв+ — АрміяInform

    Якщо QR-коду немає, документ не вважається дійсним. Крім того, при його зчитуванні перевірятиметься інформація з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Якщо інформація в «Резерв+» не відповідатиме відомостям реєстру, то такий військово-обліковий документ також вважатиметься недійсним.

    Строк дії електронного військово-облікового документа — 1 рік з моменту формування.

    ЯКЩО ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ЗГЕНЕРУВАТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ЧЕРЕЗ РЕЗЕРВ +, ТОДІ НЕОБХІДНО БУДЕ ОСОБИСТО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП, ПРОЙТИ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКУ КОМІСІЮ ТА ОТРИМАТИ ДІЮЧИЙ ВОД.

    ДО МОМЕНТУ ВИДАННЯ НАКАЗУ ПРО ЗАРАХУВАННЯ ДО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ВАС МОЖУТЬ МОБІЛІЗУВАТИ.

    Наказ Міністерства оборони України№342 від 09.06.2006 втратив чинність, а відомості у військовому квитку на дату події вже не актуальні. Наказ МОУ №342 від 09.06.2006 втратили чинність відповідно до наказу МОУ «Про внесення змін до Настанови з військового обліку прапорщиків, мічманів, сержантів, старшин, солдатів і матросів запасу в Збройних Силах України та інших військових формувань» №24 від 15.01.2015. Нині, рішення про зняття з обліку відбувається на підставі наказу МОУ №402 від 14.08.2008.

    Виходячи із вищевказаного та діючого законодавства запис у військовому квитку «знятий з військового обліку згідно з наказом МОУ №342» не означає, що людина не підлягає призову у воєнний час. Тому і так, і ні. Оскільки, за станом здоров’я громадянин може бути непридатним до військової служби у мирний час, але підпадати під мобілізацію у період війни.

    Тобто, тепер для отримання у військовому квитку запису «непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку» необхідно, аби при проходженні медичної комісії ВЛК встановила статтю із списком хвороб, наведеному в наказі №402 від 14.08.2008.

    В Україні скасували статус "обмежено придатний". З середини травня і протягом дев'яти місяців вони мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Це передбачає Законом про забезпечення прав військових на соціальний захист, який набув чинності 4 травня. Після перекомісії обмежено придатні отримають новий статус.

    Відповідно до закону, для військовозобов'язаних тепер є лише два статуси – «придатний» чи «непридатний». Але скасування «обмеженої придатності» не означає автоматичного присвоєння іншого статусу – рішення прийматиметься за підсумками повторного проходження військово-лікарської комісії.

    У законі йдеться, що обмежено придатні громадяни мають пройти повторну ВЛК протягом дев'яти місяців після набуття ним чинності – тобто до 4 лютого 2025 року.

    Повторна ВЛК може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку або придатними (тоді вони зможуть проходити службу).

    ВСІ ХТО БУВ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТАКИМ ЧИНОМ ЯК ВИ, ПОВИННІ БУТИ ПОНОВЛЕНІ НА ОБЛІКУ.

    Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск «Організаційно-методичні вказівки щодо порядку проведення призову військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, в особливий період та його документального оформлення».

    Пункт 11. Поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних, які були виключені (зняті) з нього за старим законодавством, проводяться у такому порядку:

    на підставі отриманої інформації про місце реєстрації (перебування) громадянина на території яку обслуговує Р(М)ВК і який повинен за віком перебувати на військовому обліку, військовий комісар Р(М)ВК здійснює його виклик за допомогою повідомлення до Р(М)ВК;

    перевіряє наявність військово-облікових документів, вилучає з архіву особову справу та обліково-послужну картку офіцера запасу (облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу) та уточнює підстави виключення з військового обліку (якщо під час уточнення військово-облікових ознак буде встановлено, що громадянин був виключений з військового обліку за діючим законодавством, він на військовому обліку не поновлюється) і робить запис у військово-облікових документах про постановку громадянина на військовий облік військовозобов`язаних;

    направляє громадянина для проходження військово-лікарської комісії для встановлення його придатності до військової служби за станом здоров`я;

    за умови встановлення придатності громадянина за станом здоров`я до військової служби здійснюється оформлення військового квитка та облікових документів. Після оформлення військово-облікових документів військовий квиток повертається його власникові, а особову справу офіцера запасу та обліково-послужну картку або облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу долучається до відповідних діючих картотек Р(М)ВК;

    якщо за результатами військово-лікарської комісії було встановлено, що громадянин визнаний непридатним для проходження військової служби зі зняттям з військового облік, у військово-облікових документах робляться відповідні записи стосовно виключення даного громадянина з військового обліку за станом здоров`я.

    ОСЬ РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ З ЦЬОГО ПРИВОДУ:

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/87...

    ххх

    Нещодавно Кабмін ухавалив постанову №734 «Про затвердження Порядку проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських».

    Відповідно до документа, базову підготовку проходять громадяни України чоловічої статі (жіночої статі – добровільно), які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

    • Анна Клієнт 3 місяці тому

      як діяти після вступу до ВНЗ для отримання відстрочки?

      Які санкції загродують ВНЗ через прийом на навчання осіб "потребує уточнення дних, не на обліку, інформація в Оберіг не повна"?

      Які санкції за неоновлення даних?

      В повідомленні я вказала про те, що чоловік надав коледжу дані про моб.номер, скан-копію всього військового квитка, місце проживання, а коледж передав їх до ТЦК у липні. Чи є це приводом вважати шо ТЦК оновило ці дані в моїй справі?

    Карпенко Андрій Володимирович
    44.1%

    1. ЗВЕРНУТИСЯ ІЗ ЗАЯВОЮ ДО ТЦКСП ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    2. АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. ІНФОРМУВАННЯ МОН.

    3. АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВІД 17000 ДО 25000 ГРН.

    4. НІ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України