Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 серпня 2024, питання №117060 650₴

Порядок дій для отримання тимчасової непридатності після операції?

Відбулась операція на щитоподібній залозі 3 тижні тому. Лікарня видала офіційний висновок, дані про лікарняний є в медичнй системі, лікар, що вів до операції записав додатково в медичну картку що була операція, призначив деякі ліки. Та направлення до інших лікарів, які в свою чергу теж дали рекомендації щодо лікування подальшого.

Розглядаю можливість непридатності:
Стаття 13 г) стани після перенесених гострих захворювань або хірургічного лікування з приводу хвороб ендокринної системи та прирівняних станів (Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків)
- https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text
Постанова «Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців» приймається під час дії воєнного стану на підставі статей ..... 13г, ..... Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності до військової служби необхідний строк від 6 до 12 календарних місяців.

Дані було оновлено в ЦНАП, на обліку (в графі ВЛК пусто, хоча був признаний обмежено придатним 20 років назад..)

Я ж так розумію, що я маю вже прийти підготовленим в ТЦК і щоб мене направили саме на ВЛК для визначення тимчасової непридатності, тому як це підготувати? Цікавить яка подальша процедура з моєї сторони щоб отримати тимчасову непридатність та спокійно лікуватись, не думати про запакування в бусік?
- В ТЦК не був (був ще в 99ому коли військовий квиток давали), повістки на ВЛК нема
- Читав, що треба зробити копії всіх медичних документів/аналізів/узд, і тих що були раніше, про хворобу і як вона прогресувала. Таких документів дуже багато, чи треба все це завіряти у нотаріуса чи просто копія?
- Яку заяву писати?
- Як відправляти чи приности власноруч?
- Якщо не приймають документи, заяву і не направляють на ВЛК, а кажуть прийти після лікування, то що робити? (читав, що таке можливо)
....

Відповіді юристів (33)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.4%

    Вітаю Вас, Олекс!

    Насправді все набагато простіше. Зараз більшість, хто потрапляють до ТЦК та СП з тих чи інших причин, отримують направлення на ВЛК. Не виключенням буде також і самостійно явка до ТЦК з проханням направити на медичний огляд. З практики знаю, що в цілому такі прохання від громадян не інгоруються, особливо з урахуванням минулої ВЛК 20 років тому.

    Щодо процедури, то мої практичні поради є наступними:

    1. Зберігть оригінали всіх заключень, виписок, що Ви маєте. Зробіть прості копії цих документів, завіряти нотаріально не треба.

    2. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    3. Заздалегідь можете підготувати заяву на ім'я начальника ТЦК та СП щодо направлення Вас на медичний огляд ВЛК.

    4. Якщо у реєстрації заяви будуть відмовляти, у направленні на ВЛК також, тоді направляйте заяву про видачу направлення на ВЛК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    Я згодний, що Вам повинні поставити статтю 13Г, але не впевнений, що мова одразу піде про непридатність терміном 6-12 місяців.

    Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    З повагою!

    • Іван Клієнт місяць тому
      2. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП. https://q.mod.gov.ua/registration-place

      що з цього вибрати треба при записі?

      • Повідомлення про зміну облікових даних (Військовозобов’язаний (резервіст) рядового, сержантського, старшинського складу запасу)
      • Подача документів для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації
      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Обрати варто:

        "Повідомлення про зміну облікових даних (Військовозобов’язаний (резервіст) рядового, сержантського, старшинського складу запасу)".

    Середницький Євгеній Вікторович
    15.4%

    Вітаю, Ваша ситуація дійсно потребує ретельної підготовки. Ось покрокова інструкція, яка допоможе вам правильно підготуватися для отримання тимчасової непридатності до військової служби на підставі медичних показань:

    1. Підготовка медичних документів
    1. Зберіть усі медичні документи:
      • Оригінали та копії виписки з лікарні про операцію.
      • Медичні висновки та рекомендації лікарів.
      • Результати аналізів, УЗД та інших досліджень.
      • Медичну картку з записами про операцію та подальше лікування.
    2. Зробіть копії всіх документів:
      • Не обов’язково завіряти їх у нотаріуса. Достатньо мати якісні копії, але завжди тримайте при собі оригінали на випадок, якщо їх вимагатимуть для перевірки.
    2. Підготовка до звернення у ТЦК
    1. Напишіть заяву на ім'я керівника ТЦК про направлення вас на ВЛК (Військово-лікарську комісію). У заяві зазначте:
      • Ваші особисті дані (ПІБ, дата народження, місце проживання, контактний телефон).
      • Опис вашої медичної ситуації (коротко про операцію, призначення лікування та рекомендації лікарів).
      • Посилання на відповідні статті Розкладу хвороб та законодавчі акти.
      • Прохання направити вас на ВЛК для визначення тимчасової непридатності до військової служби.
    2. Додайте копії всіх медичних документів до заяви.
    3. Звернення до ТЦК
    1. Особисте подання заяви:
      • Прийдіть до ТЦК з усіма документами та заявою.
      • Передайте заяву через канцелярію або реєстраційну службу ТЦК. Зазвичай вони повинні зареєструвати вашу заяву і надати вам вхідний номер.
      • Залиште собі копію заяви з вхідним номером для контролю.
    2. Поштове відправлення:
      • Якщо неможливо подати заяву особисто, відправте її рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Збережіть чек та повідомлення про вручення.
    4. Дії у випадку відмови
    1. Отримання письмової відмови:
      • Якщо вас відмовляються прийняти або не приймають документи, наполягайте на письмовій відмові із зазначенням причин.
    2. Оскарження дій:
      • Зверніться до вищестоящого органу (регіонального ТЦК) або до Міністерства оборони України з оскарженням дій місцевого ТЦК.
      • Паралельно можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до відповідних правозахисних організацій.
    3. Юридична допомога:
      • Якщо ситуація не вирішується, зверніться до адвоката, який спеціалізується на військовому праві. Він допоможе вам правильно оформити всі документи та подати скарги.
    Підсумок

    Підготуйте всі необхідні медичні документи та копії, напишіть заяву на ім'я керівника ТЦК, та подайте її особисто або поштою. Якщо вам відмовляють у направленні на ВЛК, вимагайте письмову відмову та оскаржуйте її у вищестоящих органах. Обов’язково залучайте адвоката для захисту ваших прав.

    • Іван Клієнт місяць тому
      3. Звернення до ТЦК Особисте подання заяви:Прийдіть до ТЦК з усіма документами та заявою.Передайте заяву через канцелярію або реєстраційну службу ТЦК. Зазвичай вони повинні зареєструвати вашу заяву і надати вам вхідний номер.Залиште собі копію заяви з вхідним номером для контролю.

      Заяву треба подавати разом з усією пачкою копій медичних документів?

      І якщо заяву таки прийняли, то вони мають зразу відправити на ВЛК в цей же день чи якщо не відправили, то як повідомляють коли прийти на ВЛК, чи які можуть бути варіанти?

      Тобто, коли я подав заяву, її зареєстрували (а якщо просто прийняли і не зареєстрували?) то я чекаю поки мені повідомлять про дату ВЛК, чи це має бути повістка чи що?

      Юридична допомога:Якщо ситуація не вирішується, зверніться до адвоката, який спеціалізується на військовому праві. Він допоможе вам правильно оформити всі документи та подати скарги.

      чи є сенс зразу йти з юристом в ТЦК для подачі такої заяви?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.4%

    Доброго дня!

    - Читав, що треба зробити копії всіх медичних документів/аналізів/узд, і тих що були раніше, про хворобу і як вона прогресувала.

    Так, це потрібно зробити обов'язково, останнє зіграє лише на Вашу користь.

    Таких документів дуже багато, чи треба все це завіряти у нотаріуса чи просто копія?

    Ви можете надати лікарям під час проходження ВЛК копії всіх наявних в Вас медичних документів.

    Відповідно до Наказу МОУ №402:

    Пункт 3.4 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Пункт 3.5 глави 3 розділу II:

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    Пункт 3.11 глави 3 розділу II:

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    - Яку заяву писати?

    В принципі Вам не потрібно писати заяву, оскільки ТЦК станом на зараз видають направлення на ВЛК всім хто до них звертається, тим паче, що в останній раз Ви проходили ВЛК дуже давно. Проте, Ви можете написати заяву у довільній формі на ім'я начальника ТЦК та СП з проханням направити Вас на проходження ВЛК та зареєструвати її у військкоматі.

    При проходженні ВЛК комісія самостійно приймає рішення про надання Вам тимчасової непридатності з урахуванням стану Вашого здоров'я, перебігу хвороби після оперативного втручання та призначенного реабілітаційного періоду.

    Можливо, що Вам не нададуть одразу тимчасову непридатність строком від 6 до 12 місяців.

    Відповідно до пункту 3.10 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402:

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    Як відправляти чи приности власноруч?

    Ви повинні прибути особисто до ТЦК із заявою, якщо вирішите підготувати останню. Проте, як я і зазначав вище, Вас, скорше за все, направлять на ВЛК і без неї.

    - Якщо не приймають документи, заяву і не направляють на ВЛК, а кажуть прийти після лікування, то що робити? (читав, що таке можливо).

    У такому випадку Ви можете відправити пакет документів Укрпоштою цінним листом з описом вкладення та чекати на відповідь від ТЦК. Далі вже рухатись, відштовхуючись від останньої.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Іван Клієнт місяць тому
      Пункт 3.5 глави 3 розділу II:Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о

      не дуже розумію що це за форма така? Бо в державній лікарні в мене такий зошит, в який лікарі писали свої прийоми. Але щоб там була якась структурована форма, то не бачу такого. Я так розумію, що комсія ВЛК може потім відправити все переоформити знову і лікарню? І щоб було згідно форми 025?

      Пункт 3.11 глави 3 розділу II: У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ.

      Тобто вони можуть направити назад в ту ж дердавну лікарню, де я проходив усіх лікарів, і там ці лікарі мають ще раз мене перевірити, зробити запис к до ЕСОЗ і далі я повинен повернутись знову в ВЛК для їх розгляду остаточного?

      Якщо в helsi є записи лікарів, але я там не бачу деталей прийому (вони не писали його туди, тільки діагнози). Цього достатньо буде для ВЛК?

      Нема проблем перепройти лікарів, просто хочется наперед знати процедуру.

      І чи можуть направити взагалі в іншу лікарню, а не там де я лікувався?

      Ви повинні прибути особисто до ТЦК із заявою, якщо вирішите підготувати останню. Проте, як я і зазначав вище, Вас, скорше за все, направлять на ВЛК і без неї.

      А направлення на ВЛК це якийсь бланк, з яким я маю прийти на ВЛК (наша районна лікарня, там знаю, що проходять всі) і з цим бланком проходити всіх лікарів?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        не дуже розумію що це за форма така? Бо в державній лікарні в мене такий зошит, в який лікарі писали свої прийоми. Але щоб там була якась структурована форма, то не бачу такого. Я так розумію, що комсія ВЛК може потім відправити все переоформити знову і лікарню? І щоб було згідно форми 025?

        Ні, якщо Ви маєте висновки лікарів та медичну карту хворого у державній лікарні, всі записи повинні бути наявні в ЕСОЗ.

        Тобто вони можуть направити назад в ту ж дердавну лікарню, де я проходив усіх лікарів, і там ці лікарі мають ще раз мене перевірити, зробити запис к до ЕСОЗ і далі я повинен повернутись знову в ВЛК для їх розгляду остаточного?

        Не обов'язково в ту ж саму лікарню. Проте, я не бачу сенсу направляти Вас на додаткове обстеження, оскільки Ви маєте всі підтверджувальні документи щодо Вашого стану здоров'я за весь період захворювання та по цей час.

        А направлення на ВЛК це якийсь бланк, з яким я маю прийти на ВЛК (наша районна лікарня, там знаю, що проходять всі) і з цим бланком проходити всіх лікарів?

        Так. Направлення на ВЛК це бланк з яким Ви повинні пройти всіх лікарів.

        • Іван Клієнт місяць тому

          Дякую Вам!!!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу! Вдачі Вам!

    Карпенко Андрій Володимирович
    15.4%

    Вітаю!

    ЯКЩО ВИ ХОЧЕТЕ ПРОЙТИ ВЛК, ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО УТОЧНЕННЯ ДАНИХ - ВАС 100% ВІДПРАВЛЯТЬ НА ВЛК.

    1.

    ПОРАДИ КОНКРЕТНОЇ ОСОБИ, КОТРА ДВІЧІ ПРОХОДИЛА ВЛК:

    " Пройти повне медичне обстеження слід до походу у військкомат

    1. Якщо хтось думає, що Медична комісія при Центрах комплектації направлена на те, щоб виявити всі хвороби у майбутнього призовника – то я таку особу розчарую. Може для когось це буде дивина, але функціонал – трохи інший, я би сказав діаметрально різний. Тому я би радив пройти повне медичне обстеження ДО. Я наприклад для цього весною 2022 два тижні пролежав в інституті Геронтології і перевірив ВЕСЬ свій організм. І відповідно розумів свої ризики по здоров’ю і свої спроможності в частині реалізації ймовірних завдань.

    Потурбуватися про своє здоров'я варто заздалегідь

    2. Якщо бугай/дрищ – (необхідне підкреслити) роками не звертав увагу на своє здоров’я, і сподівається , що по результатам медкомісії його направлять на примусове лікування – то я знов таку безпечну особу розчарую. Відповідно, якщо ви розумієте, що Вас можуть призвати/викликати – то краще пройти всі операції ДО, поставити зуби за які думали і пройти необхідні курси лікування До. Вирватися на лікування хвороби, про яку Ви знали але забили, буде майже не можливо. Якщо за півтора роки повномасштабного вторгнення у Вас не знайшлося для цього часу, значить хвороба не така вже важлива для Вас.

    ТЦК не приймає довідки приватних клінік

    3. Якщо хтось думає, що принесе результати «платних клінік» з яких начебто випливає «непридатність», то я розчарую . Медкомісія не Приймає результати недержавних мед закладів (розглядає, але вимагає підтвердження). Наприклад – для хірургії потрібне буде висновок Інституту Травматології, або з Діагностичного Центру на Кондратюка. По очах – Діагностичний на Кондратюка, Центр мікрохірургії Ока, тощо. Сам бачив картину, як одна мамаша з заключеннями невідомих комерційних установ з її слів вартістю 20 тисяч, вимагала, щоб лікарі не дивлячись пацієнта написали заключення з необхідними їй висновками… Наївна. Це вона ще не знає табличні дані для придатності до служби.

    Медкомісія у лікарні - як це

    4. В рамках проходження комісії Вам буде надано спочатку кілька днів , але реально це може бути і два і чотири тижні, за які Ви повинні оббігати всіх лікарів і принести результати і підійти до «воєнкома». Якщо хтось думає, що Вам як майбутньому мобілізованому чи просто людині, яка прийшла від РК (ВК) будуть надані якісь переваги, то я Вас засмучу. Тези «Все для перемоги» повага до військових» легко розбиваються в чергах у медичних закладах. Не дивуйтеся, що медсетри будуть у Вас питати, чому Ви прийшли сюди, а не в інше медичне відділення. (нікому не подобається, коли задаються питання чи висловлюються претензії щодо їх роботи). Не дивуйтеся, що Вас попри надані Вам 4 дні не будуть пропускати поза чергою пенсіонери. Не дивуйтеся, що якщо ви прийшли на 8 годин до лікарні , то аналізи ви зможете здати о 9.30. Просто пенсіонери приходять на 7.00 займають чергу і Ви перед собою будете бачити «вічні 20 осіб», які підходять і підходять. Для того, щоб здати аналізи на кров за 1 годину 30 хвилин а не більше, я спочатку зайшов із лекцією до заввіділом, а потім до ГоловЛікаря. Ви знаєте спрацювало.Не дивуйтеся, що сімейний лікар Вас може не прийняти, бо ви прийшли без запису. Не дивуйтеся, що Ваші аналізи можуть загубитися. Не дивуйтеся, що Ваші аналізи видаються особисто в руки, і вам прийдеться їхати за ними вдруге. Раджу не орієнтуватися на фразу «будуть сьогодні о 16.00», а приходити на наступний ранок. Не дивуйтеся, що не зважаючи фразу в регістратурі – «підійтіть і попросіть, щоб Вас пропустили» за годину Ви не пройдете пенсіонерів. Бо їм треба. І вони по запису. Відповідно порада – не стидайтеся в разі чого йти до головлікарів, або до заввіділень. Реально зменшує час очікування.

    Ви будете визнані придатним до військової служби

    5. Якщо хтось думає, що система, що реалізувала в натурі «каральну медицину» і задала параметри для визначення «годен/не годен» приймати участь у захопленні сусідніх територій і яка система із незначними змінами перейшла у спадок нашій державі орієнтована на відбір ЛИШЕ повноцінно здорових до ДШБ військ, то я Вас засмучу. Не залежно від наданих експертних висновків, звітів лікарів, наявних у Вас хвороб – скоріш за все Ви будете визнані придатним до військової служби. Відповідно я би радив ВЖЕ зараз отримувати військову спеціальність, яка відповідає Вашим характеристикам здоров’я. Не зважаючи на суспільну думку, можу сказати з власного досвіду що в ТЦК прислухаються до побажань і можливостей. На сьогодні є потреба майже по всім спеціальностям. Тому раджу думати за свою долю заздалегідь.

    Не губіть висновки комісії

    6. Ще важливе для економії Вашого часу. Звіти лікарів приймаються, якщо мають живу печатку лікаря і медичного закладу. Враховуючи, що є випадки, коли результати медкомісії піврічної давнини губляться у теренах документів в центрі комплектації, то я раджу робити відразу ДВІ повноцінні копії звітів (один для Вас один для Медкомісії). Також раджу робити копії ВСІХ результатів обстежень.

    Медкомісія дійсна 6 місяців

    7. Медкомісія проходиться раз на півроку. Будьте морально готові витрачати пару тижнів свого часу на оновлення своїх даних."

    2.

    Підготуйтеся до зустрічі з ТЦК. Практика показує, що люди, які мають 100-відстокове право на відстрочку не збирають документів, не оновлюють свої медичні документи... Люди мають документ про хвороби, але цей документ написаний іншою мовою лікаря, що не відповідає вимогам 402 наказу. Тому знайдіть свою хворобу за допомогою юриста в наказі про ВЛК і прийдіть до свого лікаря, попросіть його розписати термінами, які є в цьому наказі. Наприклад, людина може мати астму, але слова "помірно виражена", "сильно виражена" лікар не пише. Термінологія в законодавстві про відстрочки в 402 наказі трошки інша, тому треба оновити документи.

    Рекомендує відправити документи в ТЦК завчасно:

    Найбільше, чого бояться посадові особи у ВЛК – це офіційних повідомлень і доказів вручення ТЦК ваших документів, які дають право на відстрочку. Ви маєте при собі мати доказ того, що ваші медичні документи чи ваше право інше на відстрочку воно об’єктивно вже є в ТЦК. Вони ніколи не посміють "переступити", розуміють відповідальність.

    ОТЖЕ:

    1. ЧЕРЕЗ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ ВНЕСИТЬ ВСІ СВОЇ МЕДИЧНІ ОБСТЕЖЕННЯ ТА ЗАКЛЮЧЕННЯ В СИСТЕМУ HELSI.

    Копії медичних документів завіряти у нотаріуса не потрібно.

    Вистачить напису: "ЗГІДНО ОРИГІНАЛУ" ЧИСЛО, ПІДПИС.

    2. ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЬ ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО УТОЧНЕННЯ ДАНИХ:

    • СІМЕЙНИЙ СТАН
    • ОСВІТА
    • ВЛК.

    3. НЕСИТЬ ОСОБИСТО.

    ЗА ТРИ ДНІ ДО ПОХОДУ ДО ТЦКСП - ВІДПРАВТЕ ЕКЗЕМПЛЯР УКРПОШТОЮ.

    4. ІНІЦИАТИВНО ПРОЙТИ ВЛК НЕМОЖЛИВО - ТОМУ ЗВЕРТАЙТЕСЬ ДО ТЦКСП ПО ПИТАННЮ УТОЧНЕННЯ ДАНИХ.

    • Іван Клієнт місяць тому
      ТЦК не приймає довідки приватних клінік

      це законно? Якщо ні, то як реагувати?

      Все життя спостерігався в приватних клініках.+- були прийоми в державних, але воно все переплітається. операція також в приватній клініці міжнародній і державний заклад після них без питань розглянули і призначили лікування.

      Але ж я планую все таки подавати всі виписки, як державних так і приватних лікарень.

      • Карпенко Андрій Володимирович

        З приватних медзакладів документи беруть до уваги.

        Документи від сімейного лікаря обов'язкові для ВЛК.

        Через сімейного лікаря ВНЕСИТЬ ВСІ МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ до Хелсі

        • Іван Клієнт місяць тому
          Через сімейного лікаря ВНЕСИТЬ ВСІ МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ до Хелсі

          я вже підходив до сімейного, рекомендували раніше. Але вона зробила величезні очі і сказала, що вона таке робити не буде, бо це висновки взагалі не її і вона не може за них відповідати...

          Ось така ситуація (

          • Карпенко Андрій Володимирович

            ЙДІТЬ ДО ГОЛОВНОГО ЛІКАРЯ.

            ЗВЕРТАЙТЕСЬ ІЗ СКАРГОЮ ДО МОЗ.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Постанова «Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців» приймається під час дії воєнного стану на підставі статей ... 13г, ... Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності до військової служби необхідний строк від 6 до 12 календарних місяців.

    Постанова «Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців» застосовується лише для військовослужбовців.

    Ви можете розраховувати на постанову "Тимчасово непридатний", при цьому термін тимчасової непридатності залежить від Вашого стану здоров'я та необхідного часу для реабілітації. Як правило, він становить від 2х місяців і більше з можливим продовження тимчасової непридатності.

    Якщо після хірургічного лікування щитовидної залози у Вас виник гіпотериоз, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 125 мкг на добу та більше - ВЛК повинна визнати Вас непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку за статтею 13 "а" Розкладу хвороб.

    Якщо гіпотериоз середньої тяжкості - Ви будете оглядатись за статтею 13 "б" Розкладу хвороб, що передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    - Читав, що треба зробити копії всіх медичних документів/аналізів/узд, і тих що були раніше, про хворобу і як вона прогресувала. Таких документів дуже багато, чи треба все це завіряти у нотаріуса чи просто копія?

    Зробіть звичайні копії медичних документів на кожному листі пишіть «Згідно з оригіналом», дата, підпис, Ваші ініціали.

    ВЛК обов'язково повинні враховувати всі медичні документи. Якщо Ви натрапите на відповідального лікаря, то Вас направлять на додаткові обстеження в заклад охорони здоров'я.

    Згідно пункту 3.4. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень може здійснюватися лікарями із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    3.11. У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    - Яку заяву писати? - Як відправляти чи приности власноруч?

    Заяву не потрібно писати, адже Вас в обов'язковому порядку направлять на ВЛК.

    - Якщо не приймають документи, заяву і не направляють на ВЛК, а кажуть прийти після лікування, то що робити? (читав, що таке можливо)

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Тому, прибувши до ТЦК повідомте їх, що бажаєте пройти переогляд.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Іван Клієнт місяць тому

    Дякую усім за пояснення. А чи треба, коли йти у ТЦК, робити копії паспорту/коду, та військового квитка(ще СРСР червоний)? Чи заберуть цей військовий квиток і чи треба брати розписку що його забрали, чи яка тут процедура? Можливо його треба завірити і залишити собі цю копію, чи якщо вже є папірець з ЦНАПу то нічого не треба їм давати?

    І ще, я так розумію, у ТЦК можуть бути спроби виписати штраф про те що я 20 років не приходив в ТЦК на звірку та ВЛК і тд, як зараз на практиці і який порядок дій?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Пане Олекс!

      Загалом робити копії паспорту, коду, військового квитка сенсу особливо не бачу. Можете зробити, про всяк випадок, але загалом це не ключове. Але у таких ситуаціях краще дотримуватися принципу "краще перестрахуватися". Вилучити військовий квиток загалом можуть, але мають видати обов'язково розписку. Втім, це не та ситуація, коли у Вас будуть забирати військово-обліковий документ.

      Щодо штрафу, Ви не повинні його сплачувати.

      На підтвердження хотів би обговорити судову частину даного питання на прикладі рішення Вижницького районного суду від 15.07.2024 (справа № 713/2388/24). Повірте, Ви будете шоковані доводами суду.

      1. Короткий виклад обставин:

      Військовозобов'язаний звернувся в суд з позовом до ТЦК та СП про визнання протиправними та скасування 2 постанов начальника ТЦК та СП:

      - постанови від 30.05.2024 року № 714, якою позивача притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 210-1 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 17000 грн (порушення правил військового обліку, оскільки Позивач не повідомляв ТЦК про зміни місця проживання (перебування), освіти, сімейного стану та стану здоров'я).

      - постанови від 30.05.2024 року № 719, якою позивача притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст.210-1 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 25500 грн (порушення правил військового обліку, що виявилося у невчасній постановці на військовий облік).

      2. Доводи суду:

      - жодним нормативним актом, у тому числі і зазначеними у оскаржуваних постановах, не передбачено обов'язку громадянина України після оголошення мобілізації без виклику посадових осіб з'являтися для уточнення та актуалізації персональних даних, а тим більше для проходження з власної ініціативи ВЛК чи «вирішення питання призову на військову службу по мобілізації», то у його діях відсутня об'єктивна сторона складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 та ч.2 ст.210-1 КУпАП.

      - у порушення вимог ст. 283 КУпАП у оскаржуваній постанові № 714 зазначено, що позивач вчинив адміністративне правопорушення, передбачене статтею 210-1 КУпАП. Однак така кваліфікація є неконкретною, оскільки дана норма має дві частини. Але яку саме порушив позивач - не зазначено.

      - обов'язок повідомити особу про місце і час розгляду справи не пізніше ніж за три дні до дати розгляду справи про адміністративне правопорушення вважається виконаним, якщо особа, яка притягується до відповідальності, знає (поінформована) про час та місце розгляду справи за три дні до дати розгляду справи. Обов`язок доказування цієї обставини несе уповноважена посадова особа.

      В супереч викладеному відповідач, ухвалюючи оскаржувані постанови, жодних із зазначених обставин не врахував та не обґрунтував правомірність оскаржуваної постанови. Відповідач, бувши зобов`язаним доказувати правомірність свого рішення, будь-яких доказів щодо його правомірності не надав. Крім того, відповідач, отримавши копію клопотання про поновлення строку на звернення до суду з позовом про оскарження вказаних постанов, будь-яких заперечень проти цього не подав. Таким чином суд приходить до висновку, що відповідачем не повідомлено позивача про час та місце розгляду справи відносно нього, і таким чином позивача позбавлено права на захист.

      вказане означає, що оскаржувані постанови є протиправними та підлягають скасуванню із закриттям провадження у справі на підставі п.1 ст.247 КУпАП - за відсутністю події та складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.210 КУпАП.

      3. Висновок:

      Дві оскаржувані постанови ТЦК та СП судом були визнані протиправними та скасованими, а людина по суті зберегла понад 40 тис. грн. Висновки напрошуються самі собою!

      Уточнення: рішення суду станом на сьогодні ще не набрало законної сили.

      З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    А чи треба, коли йти у ТЦК, робити копії паспорту/коду, та військового квитка(ще СРСР червоний)?

    Копії паспорту та ІПН як правило вимагаються коли подаєте документи на відстрочку. Проте, з собою обов'язково візьміть оригінали даних документів, а в ТЦК, якщо потрібно, самостійно зроблять копії.

    Чи заберуть цей військовий квиток і чи треба брати розписку що його забрали, чи яка тут процедура?

    Є два варіанти розвитку подій:

    1. У Вас можуть під розписку взяти військовий квиток та після ВЛК внести туди всю необхідну інформацію

    2. Ви можете подати заяву про видачу нового ВОД, проте вимагайте, щоб Вам надали копію заяви про видачу ВОД та вихідний номер.

    Згідно постанови КМУ 559

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    Якщо громадянин України за станом здоров’я не може пересуватися (є особою з обмеженою мобільністю) або визнаний в установленому порядку недієздатним, що підтверджується відповідними документами, із заявою може звернутися особа, яка здійснює за ним догляд, або його опікун.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    24. Громадянин України може передавати військово-обліковий документ на бланку працівнику, відповідальному за ведення військового обліку, для внесення змін за умови одержання розписки, оформленої за формою згідно з додатком 3.

    Військово-обліковий документ на бланку повертається громадянину України не пізніше семи робочих днів з дня видачі такої розписки.

    Можливо його треба завірити і залишити собі цю копію, чи якщо вже є папірець з ЦНАПу то нічого не треба їм давати?

    Візьміть і папірець з ЦНАП і паспортні документи.

    І ще, я так розумію, у ТЦК можуть бути спроби виписати штраф про те що я 20 років не приходив в ТЦК на звірку та ВЛК і тд, як зараз на практиці і який порядок дій?

    Якщо Вам не приходили повістки - то притягнути до адміністративної відповідальності Вас не повинні.

    Згідно правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно статті 8 КУпАП особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

    Закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

    Провадження в справах про адміністративні правопорушення ведеться на підставі закону, що діє під час і за місцем розгляду справи про правопорушення.

    Згідно статті 38 КУпАП Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Отже, якщо Ви явитесь до ТЦК то Вас можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку, проте, самостійної явки до ТЦК законодавством не передбачено, а за правопорушення, які були вчиненні ще до початку воєнного стану можна застосувати строки позовної давності.

    Тому, існує висока імовірність оскаржити неправомірний штраф, який може накласти ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Іван Клієнт місяць тому
      Якщо Вам не приходили повістки - то притягнути до адміністративної відповідальності Вас не повинні

      повістки не приходили. Але як пишуть ваші колеги, то штраф буде точно про те що я не ходив у воєнкомат 20 років і не повідомляв про те що одружився, та народились діти.

      Кому вірити? ))

      • Дерій Владислав Олегович
        15.4%

        Згідно ПРИМІТКИ до статті 210 КУпАП - положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

        Тобто, всі Ваші дані повинні були міститись в реєстрах і Ви зможете оскаржити штраф за неповідомлення даних .

        Також раджу ознайоимитись з корисною статтею за посиланням https://sud.ua/uk/news/publication/304961-begat-do...

        • Іван Клієнт місяць тому

          Дякую Вам!!!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    При явці до ТЦК Ви повинні мати при собі паспорт, РНОКПП та ВОД. Тому зробить копії провсяк випадок. Ваш військово-обліковий документ є чинним станом на зараз та не підлягає обов'язковій заміні.

    Якщо ТЦК вилучатиме ВОД, хоча я не бачу для того підстави, то відповідно до законодавства повинен в обов'язковому порядку надати Вам розписку.

    З приводу штрафів, то Ви повинні були з'явитись до ТЦК за повісткою. Я так розумію, що останню Ви не отримували, а тому штраф можна буде оскаржити.

    Карпенко Андрій Володимирович

    На той час чинним був Указ Президента України № 263/94, у якому другим пунктом вказали — провести видачу нових військових квитків протягом 1995-1998 років у міру виготовлення їх бланків. У зв’язку з важкою ситуацією в Україні, бланки надсилали до військкоматів із запізненням та у малих кількостях. Оскільки протягом 1995-1998 років Ви не порушували тему щодо заміни документа та не зверталися для видачі нового, Ви має військовий квиток зразка, що виготовили та затвердили до 1991 року.

    30 грудня 2016 року з’явився новий Указ Президента України, у якому під пунктом три чітко прописують: військові квитки, виготовлені (видані) до набрання чинності цим Указом, вважаються дійсними на всій території України та не підлягають обміну на документ нового зразка.

    ВАМ ПОВИННІ ОФОРМИТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК НОВОГО ЗРАЗКА.

    КОЛИ У ВАС БУДУТЬ ВИЛУЧАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК (А НОВИЙ ЩЕ НЕ ОФОРМИЛИ), ТО ПОВИННІ НАДАТИ ПРО ЦЕ РОЗПИСКУ.

    У НОТАРІУСА ЗАВІРЯТИ КОПІЮ ВІЙСЬКОВОГО КВИТКА НЕ ПОТРІБНО - ЗРОБІТЬ СОБІ КСЕРОКОПІЮ.

    ВИ НЕ ПОВИННІ БУЛИ ІНІЦІАТИВНО ПРИХОДИТИ ДО ВІЙСЬКОМАТУ.

    ПРИТЯГНУТИ ВАС ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ МОЖУТЬ ТІЛЬКИ, ЯКЩО У ВАС ЗМІНИЛАСЬ ОСОБИСТА ІНФОРМАЦІЯ (СІМЕЙНИЙ СТАН, ОСВІТА ТА ІНШЕ) А ВИ НЕ ПРОІНФОРМУВАЛИ ПРО ЦЕ ТЦКСП.

    • Іван Клієнт місяць тому
      ПРИТЯГНУТИ ВАС ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ МОЖУТЬ ТІЛЬКИ, ЯКЩО У ВАС ЗМІНИЛАСЬ ОСОБИСТА ІНФОРМАЦІЯ (СІМЕЙНИЙ СТАН, ОСВІТА ТА ІНШЕ) А ВИ НЕ ПРОІНФОРМУВАЛИ ПРО ЦЕ ТЦКСП.

      так, за 20 років ситуація мінялась. сімейний стан, діти, освіта...

    Карпенко Андрій Володимирович

    Тоді Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності, але за частиною першою ст. 210:

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    • Іван Клієнт місяць тому

      такий штраф в моїй ситуації реально скасувати чи є сенс "бодатись"?

      • Карпенко Андрій Володимирович

        Згідно ч.1 ст. 38 КУпАП адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через 2 місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через 2 місяці з дня його виявлення.

        ОТЖЕ ОСКАРЖУВАТИ НЕМАЄ СЕНСУ.

    Іван Клієнт місяць тому

    І останні питання.

    1. Крім хірургічної операції я маю ще ряд захворювань, але по наказу 402 вони всі по різних статтях по третьому пункту в) - тобто придатний. Але так чи інакше впливабть також на основне захворювання. Чи є сенс і ці висновки подавати на ВЛК?

    2. Чи пишуть у виснову ВЛК всі статі(діагнози) які було надано?

    3. Знайомий після ВЛК вже 3 міс чекає на висновок, ТЦК морозиться, і кажуть чекайте. Чи є якісь строки, коли ТЦК/ВЛК мають видати документи?

    4. З тимчасовою непридатністю є варіант виїхати закордон на лікування?

    • Дерій Владислав Олегович

      1. Подавайте всі документи. Зайвими не будуть.

      2. Повинні вписати всі статті

      3. Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП. Час на затвердження ніде не зазначено, проте, якщо це більше 45 днів - потрібно подавати запит до ТЦК

      4. Право на перетин кордону мають військовозобов'язані, яких визнано тимчасово непридатними на термін 6-12 місяців.

      Згідно пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

      Згідно пункту 2 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

      Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

      Отже, для перетину кордону Вам необхідно підготувати такі документи:

      1) закордонний паспорт

      2) військово-обліковий документ

      3) ДОВІДКА із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 постанови КМУ 560

      4) висновок ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців

    • Карпенко Андрій Володимирович

      1-2. ВПИШУТЬ ВСЕ. АЛЕ ПРИ ПРИЙНЯТТІ РІШЕННЯ ДІАГНОЗИ НЕ СУМУЮТЬСЯ.

      3. ПІДТВЕРДЖЕННЯ ШТАТНОЇ ВЛК ТРЕБА ЧЕКАТИ. СТРОКІВ НЕМАЄ.

      4. ТИМЧАСОВА НЕПРИДАТНІСТЬ ДАЄ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      1. Крім хірургічної операції я маю ще ряд захворювань, але по наказу 402 вони всі по різних статтях по третьому пункту в) - тобто придатний. Але так чи інакше впливабть також на основне захворювання. Чи є сенс і ці висновки подавати на ВЛК?

      Звісно, що є. Ви повинні подати на ВЛК всі медичні документи, що маєте, це одна із ключових істин.

      2. Чи пишуть у виснову ВЛК всі статі(діагнози) які було надано?

      Не завжди пишуть всі статті. Якщо Вас будуть підводити під статтю 13г, зазначать саме про цю статтю, інші можуть не зазначати, оскільки це проміжна ВЛК.

      3. Знайомий після ВЛК вже 3 міс чекає на висновок, ТЦК морозиться, і кажуть чекайте. Чи є якісь строки, коли ТЦК/ВЛК мають видати документи?

      Строки чинним законодавством не визначено. Але рішення має бути погоджене обласною ВЛК.

      4. З тимчасовою непридатністю є варіант виїхати закордон на лікування?

      Так, є, але Ви повинні мати довідку ВЛК.

      З повагою!

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      23.1%
      1. Крім хірургічної операції я маю ще ряд захворювань, але по наказу 402 вони всі по різних статтях по третьому пункту в) - тобто придатний. Але так чи інакше впливабть також на основне захворювання. Чи є сенс і ці висновки подавати на ВЛК?

      Звичайно є сенс. Чим більше документів додаєте, тим краще.

      2. Чи пишуть у виснову ВЛК всі статі(діагнози) які було надано?

      Ні, так відбувається не завжи. В цілому - це стаття по якій Ви маєте основне захворювання.

      3. Знайомий після ВЛК вже 3 міс чекає на висновок, ТЦК морозиться, і кажуть чекайте. Чи є якісь строки, коли ТЦК/ВЛК мають видати документи?

      Такі строки законодавством не визначені. Врахуйте, що висновок про тимчасову непридатність повинен бути затверджений обласною ТЦК, а це точно не меньше місяця.

      4. З тимчасовою непридатністю є варіант виїхати закордон на лікування?

      Так, це можливо, якщо непридатність нададуть строком від 6 до 12 місяців.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA