Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 09 вересня 2024, питання №119044 350₴

как вносить деньги на счет фоп

Доброго дня, ситуація наступна: потрібен ФОП для отримання вільного відвідування в університеті. Я професійно граю в азартні ігри і маю надходження грошей в криптовалюті.
Планую мати мінімальний оборот.
Яку групу краще відкрити, щоб сплачувати мінімальні податки , ?
Як краще заводити гроші на ФОП?
Чи потрібно отримувати перекази тільки на розрахунковий рахунок, чи можна отримувати P2P-перекази на картку а поім їх якось оподаткувати ?
Чи можу я сам вносити на рахунок готівку і сплачувати податки?
Буду радий корисним порадам, якщо щось упустив.

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Найкраще ФОП ІІІ групи (ставка податку 5%).

    Щодо p2p:

    Національний банк України ввів ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (P2P).

    Обмеження вводиться з 1 жовтня 2024 року на 6 - ть місяців.

    Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб".

    Ліміт не застосовується до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою, та осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження.

    Також ліміт не діє у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку, та до переказів юридичних осіб.

    Операції за реквізитами IBAN не обмежуються.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Я міг би слідом за колегою порадити Вам обрати ФОП третьої групи, щоправда додавши до того використання комісійної форми договірних зобов'язань, яка передбачає публічний договір (оферту). За таких умов Ви платили усього 5% податку зі всього Вашого доходу, а Ваш дохід в цьому варіанті - це лише комісійні, які Ви отримуєте! Як на мене, то дуже привабливо, починаючи зі зрочностей у роботі, і закінчуючи мінімальними податками.

    Проте тут є жорсткі умови, які по більшості стосуються розрахунків:

    По-перше, всі розрахунки повинні йти у гривні з IBAN-рахунку клієнта на Ваш IBAN-рахунок, тобто безготівково.

    По-друге, така сама система оплати контролюється банком й інші варіанти проплат просто не пропустять його менеджери.

    По третє, якщо Ви перераховуєте гроші фізичній особі (а ні ФОПу) на її особистий рахунок, Ви в такому випажку виступаєте у ролі її податкового агенту і зобов'язані сплатити за неї 19,5% податків.

    По-четверте, розрахунки криптою в українському правовому полі наразі фізично не можливі, оскільки не затверджені відповідні зміни у податковому кодексі України.

    Крім того, Вам треба знати, що з 1 жовтня 2024 року Національний банк України тимчасово на пів року встановлює ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С).

    Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб.

    Це може суттєво вплинути на роботу багатьох людей, які лише частково використовують ФОПи для легалізації своїх оборуток і часто густо співпрацюють з фізичними особами.

    Більш детальна консультація з цього приводу була б можлива, якщо б Ви дали інформацію про форму Ваших фінансових розрахунків нині.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Вітаю Вас!

    Який ВНЗ вимагає у Вас відкритий ФОП?

    За Ваших умов легалізація доходу від азартних ігор та конвертування криптовалюти несе певні ризики.

    Вам слід мати на увазі, що в азартних іграх приймає участь саме фізична особа, а не фізична особа-підприємець. Дохід від виграшу є доходом фізичної особи, а не доходом від підприємницької діяльності і оподатковується за ставкою 18 % ПДФО та 1,5% військовий збір https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/68477...

    Продаж криптовалюти в Україні взагалі не врегульований, тому Ви ризикуєте ще мати штраф від податківців.

    Яку групу краще відкрити, щоб сплачувати мінімальні податки , ?

    Ви можете відкрити фіктивний ФОП, але Ви повинні подбати про належні документи, які засвідчують, що Ви дійсно займаєтесь підприємницькою діяльністю.

    Фоп на спрощеній системі оподаткування можна відкрити онлайн через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Ви можете обрати ФОП 2 групи (фіксований єдиний податок – 1600 грн/місяць) або ФОП 3 групи (єдиний податок становить 5% від доходу).

    ЄСВ становить1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати), але на час воєнного стану його можна не платити.

    Податки будете сплачувати через Електронний кабінет платника податків https://cabinet.tax.gov.ua/login

    Різниця між ФОП 2 та 3 групи:

    1. У 2 групі єдиний податок фіксований (1600 грн/міс), а у 3 групі буде 5 % від доходу. Тому якщо Ваш дохід менший, ніж 32000 грн на місяць, то варто обрати третю групу, однак якщо він перевищує дану суму, то більш вигідною буде саме ФОП 2 групи.

    2. ФОП 3 групи звітує кожен квартал (1 раз на 3 місяці). ФОП 2 групи декларацію платника єдиного податку 2 групи подає 1 раз рік.

    3. . Сплачувати єдиний податок ФОПу 3 групи потрібно кожного кварталу (1 раз в 3 місяці) протягом 10 календарних днів після подання податкової декларації.

    ФОП 2 групи – кожного місяця до 20 числа (19 останній термін).

    4.ФОП 2 групи може надавати послуги фізособам та юридичним особам, але тільки платникам єдиного податку.

    Контрагентами й клієнтами ФОПа на 3 групі можуть бути звичайні фізособи, платники єдиного податку, ФОП і юрособи на загальній системі, іноземні компанії й фізособи та навіть комунальні підприємства.

    Як краще заводити гроші на ФОП?

    Вам обов'язково потрібно відкрити підприємницький рахунок в банку та отримувати оплату саме на нього. Якщо будете використовувати особисту карту фізособи, а не підприємницький рахунок - можуть бути великі штрафи та проблеми з податківцями.

    Чи потрібно отримувати перекази тільки на розрахунковий рахунок, чи можна отримувати P2P-перекази на картку а поім їх якось оподаткувати ?

    Якщо Ви не хочете застосовувати реєстратор розрахункових операцій - то Вам потрібно приймати оплату виключно на IBAN-рахунок ФОП.

    Згідно пункту 14 статті 9 ЗУ "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    Щоб уникнути обов’язку використовувати РРО Ви повинні приймати оплату за послуги в безготівковому виді:

    • банківським переказом за реквізитами IBAN
    • за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN
    • через Інтернет-банкінг, якщо оплата здійснюється виключно за реквізитами його рахунку у форматі ІВАN

    Ви повинні подбати про придбання касового апарату, якщо плануєте:

    • отримувати готівку від клієнта
    • отримувати оплати картою через POS термінал
    • післяплати готівкою у відділенні поштового оператора
    • оплата на ключ карту (крім Приватбанку)
    • оплата еквайрингом на сайті (LiqPay і т.д.)
    Чи можу я сам вносити на рахунок готівку і сплачувати податки?

    Не рекомендую цього робити, адже податківці можуть розцінити це як порушення правил застосування РРО та донарахувати штраф.

    Проте, Ви можете отримувати дохід спочатку на Patreon (Payoneer, тощо), а потім зараховувати цей дохід на підприємницький рахунок.

    Згідно роз'яснення податківців https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=4... (на прикладі Payoneer)

    Кошти, отримані від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, зараховані на рахунок, відкритий у системах Payoneer і WISE, та в подальшому перераховуються на рахунки, відкриті у банківських установах в Україні для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку та оподатковуються у порядку, визначеному главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV Податкового кодексу України.

    Тобто, згідно поточної картини Ви можете отримувати кошти за підприємницьку діяльність спочатку на Patreon, а потім переводити їх на рахунок ФОП і не боятися перевірки оскільки є офіційне публічне роз'яснення податківців на цю тему і переказ від самого себе на свої рахунки буде виглядати нормально.

    Єдиний момент - це на кінець року Ви повинні всі кошти з Patreon перевести на рахунок ФОП.

    Якщо Ви відкриєте ФОП 3 групи на єдиному податку, то після переведення коштів з Patreon на рахунок ФОП Вам потрібно сплачувати 5 % з доходу. При податкових перевірках податківцям можете надати виписку.

    Буду радий корисним порадам, якщо щось упустив.

    1. На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні. Зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею.

    З метою уникнення порушень щодо застосування спрощеної системи оподаткування фізична особа – підприємець платник єдиного податку другої – третьої груп не може здійснювати продаж (реалізацію) криптовалюти..."

    Листом Держстату від 05.10.2018 р. №14.4‑09/435‑18 рекомендовано класифікувати реалізацію криптовалют за КВЕДом 64.19 «Інші види грошового посередництва», а торгівлю (обмін) криптовалютами — за КВЕДом 66.19 «Інша допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

    ОТЖЕ, якщо Ви будете займатись виведенням криптовалюти на рахунки українських банків Вам необхідно оформити ФОП 3 групи на загальній системі оподаткування та обрати КВЕД 64.19 та КВЕД 66.19.

    2. Дохід від виграшу в азартних іграх - це дохід фізичної особи, а не дохід від підприємницької діяльності

    3. Якщо будете створювати ФОП обов'язково подбайте про договір публічної оферти.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Є декілька варіант розвитку подій та можливих виходів. Про все по порядку.

    1. Наразі криптовалюта в Україні не легалізована. З одного боку, Верховна Рада прийняла Закон України "Про віртуальні активи", який легалізовує криптовалюту, однак Президент України його не підписав, та відповідно він не набрав чинності.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text

    Про оподаткування криптовалюти на законодавчому рівні зараз взагалі мова не йде.

    Однак незважаючи на це, в Україні потрібно виходити у першу чергу із податкового законодавства при оподаткування доходів, отриманих через p2p торгівлю.

    ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

    Стаття 165. Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу

    165.1. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:

    165.1.1 сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій, вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю згідно із законом, а також вартість соціальної допомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім’ям, що отримана від надавачів соціальних послуг відповідно до Закону України "Про соціальні послуги", у тому числі (але не виключно):

    ...

    ДАНА СТАТТЯ НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ДОХІД ВІД КРИПТОВАЛЮТИ ЯК ТАКИЙ, ЯКИЙ НЕ ПОТРІБНО ОПОДАТКОВУВАТИ. ТОМУ ВСЕ Ж ТАКИ ТАКИЙ ОБОВ'ЯЗОК У ВАС Є.

    ...

    ЯКИЙ ЧИНОМ МОЖЛИВО ОПОДАТКУВАТИ ВЗАГАЛІ КРИПТОВАЛЮТУ ЗАРАЗ, ВИХОДЯЧИ З НЕ НАБРАННЯМ ЧИННОСТІ ЗАКОНОМ УКРАЇНИ "ПРО ВІРТУАЛЬНІ АКТИВИ"

    1. ЯКЩО ВИ ТОРГУЄТЕ ПРОСТО ЯК ФІЗИЧНА ОСОБА БЕЗ РЕЄСТРАЦІЇ ПІДПРИЄМЦЕМ, У ВАС Є ОБОВ'ЯЗОК СПЛАЧУВАТИ 18 % ТА 1,5 ВЗ НА БУДЬ-ЯКИЙ ДОХІД, ЯКИЙ Є ЗАКОННИЙ.

    ОСКІЛЬКИ ВАШ ДОХІД І ОБОРОТ НА КАРТЦІ СКЛАДАЄ БЛИЗЬКО 100 ТИСЯС ГРН, БАНК МОЖЕ ЗАПИТАТИ ПРО ПОХОДЖЕННЯ ТАКИХ КОШТІВ.

    ЯКЩО БАНК ЗАПИТУЄ ПРО ПОХОДЖЕННЯ ТАКИХ КОШІТВ, ТУТ Є 2 КРИТЕРІЯ:

    - ВИ МОЖЕТЕ ПОЯСНИТИ, ЩО ТА ДІЯЛЬНІСТЬ, ЯКУ ВИ ЗДІЙСНЮЄТЕ, НЕ ЗАБОРОНЕНА ЗАКОНОМ;

    - ТІ ДОХОДИ, ЯКІ ВИ ОТРИМАЛИ ВНАСЛІДОК ЗАКОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, ОПОДАТКОВАНІ.

    ...

    2. ВІДКРИТТЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ - ПІДПРИЄМЦЯ НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ.

    ТАКА ОСОБА ПЛАТИТЬ 18 % ПОДАТОК НА ДОХІД, 1,5 ВІЙСЬКОВИЙ ЗБІР ТА 22 % ЄСВ. ВСЕ ЦЕ ПЛАТИТЬСЯ З ЧИСТОГО ДОХОДУ.

    ЯКЩО НА ТАКІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ ОСОБА МАЄ ОБОРОТ ПОНАД 1 МЛН ГРИВЕНЬ, ВОНА ЗОБОВ'ЯЗАНА ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ ПЛАТНИКОМ ПДВ, НА КОЖЕН СВІЙ ДОХІД ПЛАТИТИ 20 % ПДВ, І НА ДОХІД, І НА РОЗХІД ПОТРІБНО РЕЄСТРУВАТИ ПОДАТКОВУ НАКЛАДНУ.

    ТОМУ ТУТ Є ДУЖЕ БАГАТО БУХГАЛТЕРСЬКИХ ПРОЦЕСІВ, ЯКИХ ПОТРІБНО УЗГОДЖУВАТИ.

    ...

    3. ВІДКРИТТЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ - ПІДПРИЄМЦЯ НА СПРОЩЕНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ.

    ЦЯ СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ НАЙБІЛЬШ АКТУАЛЬНА НА 2 ГРУПІ, НА ЯКІЙ ВИ ПРОСТО ПЛАТИТЕ ПОДАТОК, ЯКИЙ Є ФІКСОВАНИМ, І НЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ВАШОГО ДОХОДУ.

    МЕЖА ОБОРОТУ НА 2 ГРУПІ - 5 МІЛЬЙОНІВ 400 ТИСЯЧ ГРН.

    ЯКЩО ГРАМОТНО ВСЕ ЗРОБИТИ НА ЦІЙ ГРУПІ, В ПРИНЦИПІ ЦЕ МАЄ ПРАВО НА ЖИТТЯ.

    ...

    ПІДСУМОВУЮЧИ ЗАЗНАЧУ, ЩО КОЖНИЙ ІЗ ЦИХ ВАРІАНТІВ НЕ Є ЗАКОНОДАВЧО ДОЗВОЛЕНИЙ, І НЕ Є ЗАКОНОДАВЧО ЗАБОРОНЕНИЙ.

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ФОП НЕ МОЖЕ БУТИ УЧАСНИКОМ АЗАРТНИХ ІГОР.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор

    Стаття 18. Вимоги до гравця

    1. Гравцем може бути виключно фізична особа, якій на дату участі у грі виповнився 21 рік. Організаторам азартних ігор заборонено приймати ставки та виплачувати (видавати) виграші (призи) в азартній грі особам молодше 21 року.

    Карпенко Андрій Володимирович

    1.

    Згідно з п.291.6. ст.291 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої – третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі – готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей). А пунктом 298.2.3 п.298.2 ст.298 ПК України передбачено, що платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПК України, у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п.291.6 ст.291 ПК України, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків.

    Відповідно до п.292.1. ПК України доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця – є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПК України. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

    Згідно зі ст.192 Цивільного кодексу України законним платіжним засобом, обов’язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України – гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом. Такі випадки встановлені Законом України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII.

    Відповідно до ст.1 цього Закону іноземна валюта – це:

    а) грошові знаки грошових одиниць іноземних держав у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави або групи іноземних держав, а також вилучені або такі, що вилучаються з обігу, але підлягають обміну на грошові знаки, що перебувають в обігу;

    б) кошти на рахунках у банках та інших фінансових установах, виражені у грошових одиницях іноземних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях (зокрема у спеціальних правах запозичення), що належать до виплати в іноземній валюті;

    в) електронні гроші, номіновані у грошових одиницях іноземних держав та (або) банківських металах.

    У 2021 році було прийнято Закон від 30.06.2021 № 1591-IX «Про платіжні послуги» (далі – Закон № 1591), який й увів в офіційний обіг поняття електронних грошей, та пов’язаних з ним інших інструментів.

    Відповідно до цього Закону електронні гроші – одиниці вартості, що зберігаються в електронному вигляді, випущені емітентом електронних грошей для виконання платіжних операцій (у тому числі з використанням наперед оплачених платіжних карток багатоцільового використання), які приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж їх емітент, та є грошовим зобов’язанням такого емітента електронних грошей.

    Критеріями, які дозволяють стверджувати про те, що певні одиниці вартості є електронними грошима слід назвати:

    1. Зберігаються в електронному вигляді, тобто у вигляді запису на електронних носіях;
    2. Мають свого емітента, тобто особу, яка обіцяє ці електронні гроші «отоварити». Це відрізняє електронні гроші від криптовалют, які існують без емітента.
    3. Вони мають прийматися як засіб платежу іншими, ніж емітент, особами.
    4. Вони є грошовими зобов’язаннями емітента електронних грошей, тобто зобов’язанням емітента за певних умов поміняти електронні гроші на фіатні гроші, тобто такі, які випускаються державою. Мабуть цей останній критерій і є спробою держави утримати монополію на гроші, адже «прив’язка» електронних грошей до фіатних по суті робить їх однією з форм фіатних, не дозволяючи остаточно їх роздержавити.

    Зберігатися електронні гроші мають в електронному гаманці, обліковому запису для обліку, зберігання електронних грошей та здійснення операцій з ними. Зрозуміло, що такий електронний гаманець клієнт та власник електронних грошей матиме в доступі зі свого власного ґаджета на сайті емітента чи в мобільному додатку.

    Спробою утримати монополію на гроші, є також певні обмеження/умови випуску електронних грошей. Відповідно до ст.59 Закону № 1591 для використання на території України емітенти електронних грошей мають право здійснювати випуск електронних грошей, номінованих виключно у гривні. Тобто електронні гроші, то не бали, бонуси, чи ще щось. Електронні гроші мають номінуватися у гривнях.

    До того ж емітент електронних грошей має право випускати електронні гроші на суму, що не перевищує суми отриманих ним від користувача коштів та бере на себе зобов’язання з їх погашення на вимогу користувача. Іншими словами електронні гроші, це такі собі «заморожені» гривні клієнта у емітента електронних грошей.

    Умови випуску, використання та погашення електронних грошей визначаються внутрішніми положеннями емітента з урахуванням вимог нормативно-правових актів НБУ та зазначаються в договорі про надання платіжних послуг, укладеному між емітентом електронних грошей та користувачем. Інформація щодо таких умов, у тому числі щодо розміру плати за погашення електронних грошей, має надаватися користувачу перед укладенням договору.

    Отже, «цифрові гроші» – то електронна форма грошової одиниці України (гривні), емітентом якої є НБУ. «Криптовалюта» – не електронні гроші (має регулюватися окремим Законом від 17.02.2022№ 2074-IX «Про віртуальні активи»).

    Враховуючи викладене, слід дійти висновку про те, що отримання виручки за продані товари, надані послуги у біткоїнах є порушенням вимог перебування на спрощеній системі оподаткування, що має наслідком втрату цього статусу. До того, що дохід у будь-якому разі підлягає декларуванню та оподаткуванню. Навіть, якщо він отриманий у біткоїнах.

    2.

    Щодо можливості ФОП на єдиному податку отримувати дохід в криптовалюті податкова зазначає, що з метою уникнення порушень щодо застосування спрощеної системи оподаткування, фізична особа – підприємець платник єдиного податку, не може отримувати дохід в криптовалюті, оскільки на сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні.

    Зараз криптовалюта в Україні не має статусу грошей, тому вона може вважатися товаром, а платникам єдиного податку дозволено здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі.

    Питання щодо можливості ФОП на загальній системі оподаткування використовувати криптовалюти у своїй діяльності також не врегульоване.

    Податкова зазначила, що кожний конкретний випадок виникнення податкових відносин слід розглядати з урахуванням документів (матеріалів), які стосуються порушених питань. Але чіткої заборони використування криптовалюти ФОП на загальній системі не має.

    Таму, краще спочатку подати запит до податкової про можливість використання криптовалюти, щоб вони надали офіційну відповідь. Запит можна подати через електронний кабінет платника (у розділі «Листування з ДПС»).

    У лютому 2022 року було прийнято Закон «Про віртуальні активи», де регулюється оборот віртуальних активів, права та обов’язки учасників ринку віртуальних активів тощо, цей закон ще не набув чинності.

    У цьому законі вказано, що віртуальні активи не є засобом платежу на території України та не можуть бути предметом обміну на майно (товари), роботи (послуги), тобто криптовалюті фактично не надається статус грошей.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024