Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 18 вересня 2024, питання №119619 350₴

Можно ли убрать проценты по кредиту до тела кредита?

Давно брали кредит в Монобанк. Забыли о нем и набежали проценты, возможно ли удалить эти проценты до тела кредита ? Не могли зайти в приложение моно и заплатить из-за потери всех источников информации в связи с войной

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.Л

    Лише якщо на це буде воля кредитора.

    Звертайтесь до кредитора з заявою щодо реструктуризації кредитної заборгованості чи аналювання нарахованих відсотків.

    До цього отримайте розрахунок заборгованості.

    Ознайомтеся з нарахуванням кредитної заборгованості.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Давно брали кредит в Монобанк. Забыли о нем и набежали проценты, возможно ли удалить эти проценты до тела кредита ? Не могли зайти в приложение моно и заплатить из-за потери всех источников информации в связи с войной

    Загалом - можливо, але Вам точно потрібно звертатися з цим питанням до кредитора. Останній точно буде зацікавлений у поверненні боргу, а тому, як показує практика, повинен піти Вам на зустріч. Як правило, банки та МФУ не дуже зацікавлені у зверненні до суду для стягнення заборгованості, а тому не проти домовитися без цього.

    Спробуйте звернутися до Монобанку з пропозицією укласти угоду щодо сплати тіла кредиту без відсотків. Якщо буде їх воля, вони повинні погодитися.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Прошу, Вікторія!

    Мова йде про проценти за користування кредитом або за штрафна санкції з приводу несплати тіла та процентів за користування кредитом?

    Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 р. №2120-IX були внесені зміни до Цивільного кодексу України та Закону «Про споживче кредитування». А Національним банком України прийнято «Правила роботи банків у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану», затверджені постановою правління НБУ від 25.03.2022 р. №23 «Про деякі питання діяльності банків України та банківських груп».

    Зазначеними нормативно-правовими актами запроваджено такі умови виконання позичальниками зобов’язань за кредитними договорами:

    • у разі прострочення виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит позичальник звільняється від відповідальності перед кредитодавцем, тобто до позичальника не можуть застосовуватись будь-які санкції за невиконання умов кредитного договору;
    • якщо позичальником прострочено внесення щомісячних обов’язкових платежів за кредитним договором, він звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) зобов’язань за таким договором;
    • щодо споживчих кредитів — забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом у разі невиконання зобов’язань за договором.

    Ці положення не застосовуються, якщо у кредитному договорі визначено змінювану процентну ставку. У такому разі банк самостійно з визначеною у кредитному договорі періодичністю має право збільшувати та зобов’язаний зменшувати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановлених кредитним договором;

    • наведені вище умови чинні в період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у 30-денний строк після дня його припинення або скасування.

    Крім того, штрафні санкції та інші платежі, сплата яких передбачена у договорі, нараховані за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) договору включно з 24.02.2022 р., підлягають списанню кредитодавцем (позикодавцем).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Щоб списати відсотки по кредиту у досудовому порядку Вам потрібно звернутися до Монобанку та повідомити про обставини через які Ви не могли сплачувати кредит, зокрема:

    • якщо наявна хвороба, що унеможливлює його виконувати повністю трудову функцію (при цьому потрібно буде надати відповідні підтверджуючі докази про це);
    • в силу настання форс-мажорних обставин або непереборної сили - це можуть бути різні стихійні лиха (торнадо, повені чи землетруси) або війна до прикладу;
    • якщо в громадянина відсутня достатня кількість майна з допомогою якого можна погасити тіло кредиту, відсотки по ньому, а також і інші штрафні санкції (якщо вони наявні звісно);
    • якщо закінчився строк позовної давності по кредиту - 3 роки відповідно до ЦКУ.

    Варто памʼятати, що фінансова установа може списати вам відсотки за користування кредитом лише в тому випадку, якщо у вас “на руках” будуть відповідні докази, що підтверджують вищезазначені обставини. Крім того, заборгованість по відсоткам за користування кредитом банк може списати як частково, так і повністю. Тобто керуючись відповідними обставинами по вашій справі та на власний розсуд.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, у вашій ситуації, коли через війну ви втратили доступ до банківської інформації і не змогли своєчасно сплатити кредит, а через це накопичилися відсотки за кредитом, я пропоную вам кілька варіантів вирішення цього питання.

    Що раджу Вам зробити:

    По-перше, звернутися до служби підтримки Монобанку.

    Спробуйте пояснити свою ситуацію: втрату доступу до інформації через війну та неможливість своєчасно сплатити кредит.

    Напишіть офіційне звернення через мобільний додаток якщо зможете відновити доступ або зверніться на електронну пошту.

    Часто буває, що банки можуть піти на зустріч і зменшити або списати нараховані відсотки, особливо враховуючи ваші обставини.

    По-друге, попросіть реструктуризацію кредитної заборгованості.

    Якщо Монобанк не погодиться повністю списати відсотки, ви можете попросити про реструктуризацію вашого боргу, тобто змінити умови погашення: тобто, списання частини відсотків або розтягнення оплати боргу на тривалий термін.

    По-третє, звернення до банку в контексті воєнного стану.

    В умовах воєнного стану деякі фінансові установи пропонують спеціальні умови для позичальників, які постраждали через війну. Це може включати відстрочку виплат, зниження відсоткових ставок або списання штрафів або застосування до Вас кредитних канікул.

    Якщо зможете підтвердити, що ваша ситуація пов'язана з війною (втрата документів, тимчасове переміщення, відсутність зв'язку тощо), банк може розглянути ваше звернення з урахуванням цих факторів, якщо Ви маєте ВПО то Ви звільняється від усіх видів штрафних санкцій по кредитним зобов’язанням, що включають в себе 3 види санкцій:

    Штраф:

    • у твердій формі (фіксована сума);
    • у процентному відношенні до суми всього зобов’язання або невиконаної частини зобов’язання;
    • у кратному розмірі вартості того предмета, який захищається штрафом.

    Неустойка — різновид штрафної санкції, розмір якої визначається законом або договором у процентному відношенні до суми невиконаної частини зобов’язання.Пеня — як штрафна санкція застосовується в разі прострочення виконання грошових зобов’язань.

    По-четверте, подати заявку на списання або зменшення штрафних санкцій.

    • Зверніться з проханням про списання штрафів або пені, оскільки їх нарахування могло бути викликано об'єктивними причинами. Іноді банки погоджуються зменшити або навіть повністю списати штрафні санкції, щоб позичальник зміг погасити основну суму боргу.

    Поради для Вас у такій ситуації:

    Чим раніше ви звернетеся до банку з пропозиціями щодо перегляду умов погашення, тим більше матимете шансів на позитивний результат.

    Раджу також зберігайти всі документи і підтвердження, які можуть довести, що ви не могли виконати зобов'язання через війну.

    Висновок :

    У Ваші ситуації Ви маєте реальні шанси на перегляд умов погашення кредиту, особливо якщо Ви ВПО або Вам вдасться довести вплив війни на вашу фінансову ситуацію.

    Монобанк може Вам запропонувати реструктуризацію або часткове списання відсотків і штрафів, якщо ви надасте всі необхідні пояснення та документи, тому слід діяти.

    Загальна сума процентів за кредитним договором та/або договором позики, боржником за яким є внутрішньо переміщена особа, яка у період після дати початку тимчасової окупації залишила або покинула своє місце проживання на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України або у період після 14 квітня 2014 року залишила або покинула своє місце проживання на території проведення антитерористичної операції та/або в районі здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, не може перевищувати суми процентів, нарахованої протягом строку, на який надавався кредит (позика), за мінімальною ставкою, визначеною договором.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA