Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 06 жовтня 2024, питання №120627

Доцільність створення ФОП для працівника ІТ

Добрий день,
маю питання, яке полягає в доцільності/обов'язковості створення ФОП у моєму випадку.
Працюю в сфері ІТ близько одного року на іноземну компанію, маю рахунок на Payoneer, зареєстрований в Україні з місячною зарплатою близько 1100 $, що у сфері ІТ не вважається високим доходом, виводжу їх через валютну карту ПриватБанку.
Картки Payoneer не маю, це звичайний аккаунт/рахунок.
ФОП за цей час не створював, оскільки робота базується на результатах, які в мене не завжди бувають стабільні, тому не було впевненості щодо майбутніх перспектив на даній роботі.
На скільки знаю, система Payoneer Incorporated зареєстрована у США, а США не є учасником CRS. Тобто вони не обмінюються податковою інформацією з Україною і іншими країнами CRS.
Чи щось вже змінилось стосовно вищезгаданого або зміниться в найближчому майбутньому, і зважаючи на це, чи є доцільність у створенні ФОП в такому випадку?
Дякую.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артуре!

    Ви можете не створювати ФОП, проте, як фізична особа Ви повинні сплачувати раз на рік податок у сумі 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

    Відповідно до Податкового кодексу, іноземні доходи податкових резидентів України підлягають оподаткуванню в Україні. Іноземний дохід – це прибуток, отриманий особою із джерел за межами країни, включаючи доходи від будь-якої діяльності, праці, інвестицій, а також від продажу майна, що знаходиться за кордоном.

    Фізична особа зобов'язана самостійно розрахувати свій іноземний дохід та подати Декларацію про доходи та майновий стан до податкової служби України.

    Крім того, оскільки Ви займаєтесь підприємницькою діяльністю Ви повинні зареєструвати останню та отримувати дохід саме на картку ФОП, а не фізичної особи.

    Тож, я вбачаю доцільність відкриття ФОП, аби не мати у майбутньому теоретично можливих проблем із банківською установою та податковою.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України