Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 11 жовтня 2024, питання №120983 350₴

Переказ коштів без оподаткування

Вітаю.

Я маю таке питання:

Чи можу я перевести кошти зі свого ФОП рахунку на свій рахунок фізичної особи в іншому банку не сплачуючи за це податок "за ставкою 18 % ПДФО і військовим збором за ставкою 1,5 %"?

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Так. Можете. В призначенні платежу вкажіть "дохід від підприємницької діяльності".

    В такому разі ПДФО та ВЗ не нараховується.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    Звичайно можете. Переказ коштів з ФОП на свою особисту карту, незалежно від того в якому банку вона відкрита, не оподатковується ПДФО та військовим збором.

    Єдине за що потрібно буде сплатити кошти - це комісія банку.

    В призначенні платежу вкажіть "Перерахування доходу від підприємницької діяльності на особисту карту"

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владе!

    Чи можу я перевести кошти зі свого ФОП рахунку на свій рахунок фізичної особи в іншому банку не сплачуючи за це податок "за ставкою 18 % ПДФО і військовим збором за ставкою 1,5 %"?

    Так, Ви можете перераховувати кошти з рахунку ФОП на особистий рахунок у іншій банківській установі. Ви вже сплатили єдиний податок, а отже, виконали всі зобов'язання перед податковою. Якщо б мова йшла про іншу фізичну особу, то тоді так, Ви повинні були б сплатити 19,5 %, як податковий агент. Проте у Вашому випадку, даний податок сплачувати не потрібно.

    За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців і фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій пов’язаних із власними потребами.

    Після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених, зокрема, Податковим та Господарським кодексами України, ФОП мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

    Кошти з рахунку ФОП на рахунок для власних потреб перераховуються після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ МОЖЕТЕ КОРИСТУВАТИСЯ СВОЇМИ ГРОШІМА БЕЗ ОПОДАТКУВАННЯ.

    ФОП при перерахуванні коштів з рахунку ФОП на свій рахунок для власних потреб, заповнюючи в розрахунковому документі реквізит «призначення платежу» повну інформацію про платіж, може вказати про відсутність у нього податкового боргу. «Відповідно до вимог пункту 3.7 глави 3 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою правління НБУ від 21.01.2004 №22».

    Це пов'язано з наданням роз'яснення НБУ щодо порядку використання підприємницьких коштів для власних потреб. В ньому зазначено:

    «Після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених, зокрема, Податковим та Господарським кодексами України, ФОП мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

    Кошти з рахунку ФОП на рахунок для власних потреб перераховуються після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними.» Але не було вказано механізму такого підтвердження.

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, пане ВЛАД!

    Це цілком законно, бо ФОП не є товартством і дохід від діяльності ФОП не оподатковується окремо після оплати Єдиного податку, військового збору та ЄСВ з підприємницького доходу. Однак, ці речі є специфічними і треба знати як це зробити правильно.

    На цьому і зупинюсь у першій частині відповіді, роз"яснивши алгоритм дій на прикладі найбільш популярних в Україні Привата та Моно. Якщо Вас цікавлять інші банки, то напишіть про це в уточнні до свого запитання.

    Я завжди так роблю. Мало того - це правильно. Дійсно іноді окремі банки пропонують так звану картку "Ключ до рахунку", але видатки по такому рахунку може бачити податкова під час перевірок ФОП, а це не завжди відповідає праву людини на конфіденційність її особистого життя та витрат.

    Також рекомендую переказувати кошти не за № картки фізичної особи з ФОП-застосунку банка, а саме по своїм реквізитам IBAN, тоді банк може пересвідчитись, що дійсно Ви переказуєте кошти сам собі, бо у реквізитах вводиться повне Прізвища, ім"я та по батькові, РНОКПП / ІПН, № IBAN та Призначення платежу.

    При переказі с Приватбанк ФОП-рахунку на рахунок IBAN (НЕ на номер КАРТКИ по p2p платежам) ще й комісія за переказ не сплачується. на відміну від карткових переказів за послуги VISA | Mastercard.

    ОТЖЕ, щоб не мати претензії від Податкової - треба дотримуватися чіткого алгоритму здійснення безготівкового платежу за IBAN № , а не за номерами банківських пластикових карток чи віртуальних карток, в тому числі прив"язаних до ФОП-рахунку (так званий КЛЮЧ до рахунку).

    Ви можете перерахувати кошти так само, як платять комунальні послуги, тобто через оплату по № IBAN з Вашого ФОП рахунку на реквізити № IBAN Вашого рахунку як фізичної особи.

    Зауважу, що якщо переказувати на номер картки і Ви не доведете, що це не рахунок іншої особи, то окрім комісії можна ще потрапити на те, що будуть стверджувати, що цей переказ є для фіз.особи доходом і Ви мали б як податковий агент утримати податки.

    Якщо ж буде переказ з картки на картку, навіть прив"язану до ФОП рахунку... так званий "Ключ до рахунку" - можуть бути питання у податкової та у фінмоніторингу Вашого банка - де відкрито картку (рахунок) фізичної особи.

    ТОЖ треба не дорогі p2p за допомогою системи SWIFT ганяти, а використовувати свою рідну національну систему платежів.

    У Приватбанка платежі можна здійснювати через мобільний (смартфон / планшет) або браузерний (компьютер / ноутбук) - Приват24 для Бізнесу.

    У Монобанку - лише через відповідний мобільний застосунок МОНО в режимі ФОП (у Монобанку один застосунок з перемикачами для обох видів рахунків). Браузерної версії у Моно немає. Та воно може й не треба у часи, коли у мобільного телефону сучасного більше ядер і оперативної пам"яті ніж у 2-3 річного ноутбука чи персонального омп"ютера (ПК).

    На жаль у кожної банківської установи своя специфіка платежів пов"язана з особливостями роботи їх програм.

    Також значення має чи в одному банку у Вас рахунки з Платником, чи у різних.

    Платіж через ПРИВАТ24 для Бізнесу

    Перш за все ні в якому разі не використовуйте клавішу "Платіж на свій рахунок / картку", оскільки Приватбанк вводить в оману і можна переказати гроші лише на реквізити номеру картки за допомогою p2p платежів ще й з непоганою комісією. Мало того, можна переказати лише на Ваші картки Приватбанка, які відомі банку та видасть в контекстному меню.

    У Приват24 платіж можна здійснити натиснувши кнопку "ПЛАТІЖ ЗА РЕКВІЗИТАМИ" - "Створити за реквізитами" - далі вгорі є графа де написано "ОТРИМУВАЧ". Вводите свої Прізвище, ім"я та по батькові (повністю, а не ініціали)

    Далі в графі "Код" вводите свій податковий номер (10 цифр), який міститься в довідці з податкової про ІПН або у ID-паспорті.

    Далі вводите НОМЕР РАХУНКУ / КАРТКИ (в форматі IBAN - починається з UA і містить 29 символів).

    Якщо у Вас картка Приватбанка фізичної особи, то IBAN можна взяти натиснувши в застосунку Приват24 для фіз.осіб на свою картку. Вгорі буде меню в якому натискаєте на "шестерню" білого кольору в правому кутку вгорі вище значка платіжної системи (Мастеркард або Віза). Далі видає довге меню. Вам треба знайти графу "Дані картки" і натиснути нижче "Ревізити".

    Ось тут і буде Ваш IBAN у форматі UA та 29 символів. Цей № можна скопіювати натиснувши на нього.

    Далі цей номер використовуєте при переказі з Приват24 для Бізнесу на коме"ютері чи з телефону.

    Призначення платежу.

    Особисто я уже 5 років зазначаю реквізит - "Переказ коштів на власну картку (рахунок) як фізичної особи".

    Якщо це рахунок в іншому банку, то після фізичної особи ще дописую - ... "в іншій установі банку".

    Під час переказу можна натиснути зберегти шаблон. І наступні рази зможете не вводити усі дані ще раз, а лише відредагувати потрібну суму переказу.

    Переказ з ФОП рахунку Привата йде до 1 години. Іноді швидше. У інших банків приблизно так само.

    У МОНОБАНК

    В застосунку Монобанк можливо простіше, можливо складніше.

    Зліва вгорі в застосунку є перемикач між акаунтом ФОП і Фізичної особи. Переходимо в режим ФОП...

    Внизу у вікні ФОП-режиму застосунку Монобанк натискаємо на клавішу "ПЛАТЕЖІ".

    Якщо Вам треба вивести гроші на власну чорну / білу або іншу картку Монобанк фіз.особи - просто натискаєте вгорі на сіру стрічку "Переказати на свою картку". Далі зазначаєте суму і натискаєте кнопку "НАДІСЛАТИ".

    На цьому все.

    Якщо треба переслати гроші з картки фіз.особи МОНО на іншу свою картку (в іншому банку) - це теж без проблем.

    В застосунку Монобанк в режимі Фіз.особа прямо посередині екрана є клавіша "Платіж за IBAN" .

    Вгорі так само треба ввести - IBAN № рахунку.

    Чим зручно у Монобанк, його навіть можна відсканувати з аркуша паперу чи екрана. Але фото-сканер може не якісно працювати, тому щиро рекомендую перевіряти візуально чи правильно зазначило рахунок.

    Доведеться ввести назву ФОПа (графа "ОДЕРЖУВАЧ") та РНОКПП / ЄДРПОУ (Ваш податковий номер).

    Натискаєте далі - "ПРОДОВЖИТИ". На цій сторінці вводиться сума платежу і внизу (на жаль досить непомітна графа) - "ПРИЗНАЧЕННЯ (обов"язково)" - Вказується - "Переказ коштів на власну картку (рахунок) як фізичної особи в іншій установі банку".

    Якщо хочете переказати кошти прямо з рахунку ФОП в Монобанк на свою картку фіз.особи в іншому банку, то технічно це можливо, але щиро не рекомендую. Там є БАГ.І справа не в тому, що перекази лише за IBAN, інакше дуже довго доведеться доказувати податковій та фінмоніторингу банківської установи, що це Ви самі собі шлете. Далі розповім як це технічно робиться і чому це робити не бажано.

    Отже пригадуємо попередні дії. Внизу у вікні ФОП-режиму застосунку Монобанк натискаємо на клавішу "ПЛАТЕЖІ".

    Вгорі на золотисто-оливковому тлі замість "Переказ на мою картку" так само треба ввести - IBAN № рахунку.

    Як і з версією Моно для фізичних осіб, реквізит можна відсканувати або вставити шляхом копіювання.

    Чим зручно у Монобанк, його навіть можна відсканувати з аркуша паперу чи екрана. Але фото-сканер може не якісно працювати, тому щиро рекомендую перевіряти візуально чи правильно зазначило рахунок.

    Після введення номеру IBAN іншого банку Вам запропонує у вкладці "ДАНІ ПЛАТЕЖУ" дозаповнити ІПН (це Ваш податковий номер, більш відомий зараз як РНОКПП) та у графі ОДЕРЖУВАЧ зазначити знову повністю "Прізвище, ім"я та по батькові" (без скорочень до ініціалів).

    Але баг Монобанку в подібному режимі в тому, що коли Ви в графі ОДЕРЖУВАЧ введете свій податковий номер, який водночас є податковим номером Вашого ФОПа, то Монобанк автоматично підтягне саме ФОП такий-то такий-то, а не Вас як фізичну особу. Відредагувати це неможливо.

    Тому, оскільки у Монобанк не деруть комісії як в Приваті за переказ всередині банку та й на рахунки в інших банках, то щиро рекомендую все ж вивести гроші на свою картку фіз.особи МОНО і вже звідти через Платежі за IBAN відправити гроші собі на рахунок в іншому банку. Тоді проблем з блокуванням рахунків та листуванням з податковою не буде.

    Якщо Ви користуєтесь якимись специфічними банками - А-Банк, ПУМБ, Ощадбанк, Райффайзен, УкрСиб, СенсБанк та ін. - можете вказати між якими банками треба здійснювати платіж та я спробую Вам підказати черговість дій.

    ОФІЦІЙНА ПОЗИЦІЯ ПОДАТКОВОЇ ТА НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ.

    Згідно з роз'ясненням НБУ щодо порядку використання підприємницьких коштів для власних потреб:

    «Після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених, зокрема, Податковим та Господарським кодексами України, ФОП мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

    Кошти з рахунку ФОП на рахунок для власних потреб перераховуються після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними.» Але не було вказано механізму такого підтвердження. Такий механізм й досі не визначений на практиці і у мене ще ні разу банк не питав чи сплатив я податки та не блокував платежі з мотивів ненадання такої інформації.

    "Також ФОП може вказати в розрахунковому документі на переказ коштів з рахунку ФОП на його власний рахунок для власних потреб про відсутність у цієї особи податкового боргу".

    Згідно з роз"ясненнями однієї з обласних податкових, які були розміщені на офіційному сайті ДПС :

    Фізична особа - підприємець може використовувати ці кошти як для підприємницької діяльності, так і для власних потреб.Однак, відповідно до Інструкції про відкриття та закриття рахунків клієнтів банків, затвердженої постановою НБУ від 27.12.2019 р. №162, за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов'язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб. Зняття готівки з підприємницького рахунку дає право банку вимагати подання підтверджуючих документів про використання таких коштів. Непідприємницький дохід, тобто той, який переведено на власний рахунок фізичної особи, не лімітується готівковою сумою, не моніториться банком, і не дає їм право вимагати підтверджуючі документи щодо зняття готівки з таких власних рахунків.Отже, щоб ФОП мав можливість знімати готівку для власних потреб і при цьому у нього були відсутні ризики щодо можливого блокування банком рахунку, необхідності надання пояснень та документальних підтверджень на запит банківської установи про використання знятої готівки, йому достатньо перерахувати кошти з підприємницького рахунку на власний, непідприємницький рахунок, відкритий у цьому ж банку або у будь-якому іншому банку.

    ЯК БАЧИМО, МІЙ АЛГОРИТМ ДІЙ УЗГОДЖУЄТЬСЯ З ОФІЦІЙНОЮ ПОЗИЦІЄЮ ПОДАТКОВОЇ та НБУ.

    Щодо оподаткування доходу ФОП на єдиному податку (спрощеній системі). Це вже було б подвійним оподаткуванням, тому дохід ФОПа не оподатковується повторно при його отриманні / використанні фізичною особою.

    Відповідно до пункту 292.1 статті 292 Податкового кодексу України доходом платника єдиного податку для фізичної особи-підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 статті 292 Кодексу. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

    Перелік доходів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку, визначено пунктом 292.11 статті 292 Кодексу.

    Згідно з пунктом 292.13 статті 292 Кодексу, дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до статті 296 Кодексу.

    Так, пунктом 296.1 статті 296 Кодексу встановлено що фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

    Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

    Разом з тим, облік доходів і витрат у довільній формі (в паперовому вигляді (зошиті, журналі тощо), в електронному вигляді (в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо) чи через електронний кабінет) не скасовують обов'язку дотримуватися платниками єдиного податку першої - третьої груп (неплатниками ПДВ) вимог щодо ведення обліку доходів та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів та їх належне зберігання у відповідності до норм пункту 44.1 статті 44 Кодексу.

    Також дані обліку використовуються платниками податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578.

    ОТЖЕ, дохід підприємця, який оподатковано вже ЄСВ, Єдиним податком - 5 % від доходу (якщо не є платником ПДВ) та з 01.10.2024 р. скоріш за все ще й військовим збором - 1 % - не підлягає повторному оподаткуванню при переказуванні на Власну картку фізичної особи за вже ставками для фіз.осіб, тобто 18 + 1.5 %.

    ТОЖ можете сміливо переказувати свій підприємницький дохід на власну картку. Звісно ж з дотриманням пересторог, які я зазначив, щоб не доказувати потім свою невинність численним органам влади та працівникам фінмоніторингу банку.

    Щасти Вам та бажаю, щоб завжди був дохід, який можна було б переказувати на власні картки фізичної особи та щоб такі картки ніколи не були заблоковані! Ні банком, ні податковою, ні виконавчою.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чи можу я перевести кошти зі свого ФОП рахунку на свій рахунок фізичної особи в іншому банку не сплачуючи за це податок "за ставкою 18 % ПДФО і військовим збором за ставкою 1,5 %"?

    Звісно, Ви не сплачуєте податки за переведені кошти в межах своїх банківських рахунків. Тому не хвилюйтеся, можете сміливо переводити кошти з рахунку ФОП на інші рахунки. Більше того, саме так і правильно робити, аби не було жодних питань у Податкової служби.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України