Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 23 жовтня 2024, питання №121653 1150₴

Чи мають сусіди надати доступ до газового обладнання?

Вітаю!

Будинок 6 поверхів, по стояку відсутнє газопостачання, перекрите у звʼязку виявленням порушення тяги. Всі квартири по стояку ліквідували порушення, привели обладнання в належний стан згідно з приписами Київгазу. Окрім однієї. Донька власниці в іншому місті, на місці постійно є доглядальниця за власницею, жодні служби не пускають за вказівкою доньки. Вона постійно обманює, що займається питанням, ані Київгаз, ані керуюча компанія з нею домовитися про огляд газового обладнання не можуть.
Що робити в такій ситуації? Як примусити відкрити? Без газу і газової колонки життя стає вкрай важке.

Відповіді юристів (1)

    Богун Сергій Павлович
    100%

    Доброго дня.

    Споживачі забов`язані допускати представників газової служби до приміщень, у яких встановлені газові лічильники. Кодекс ГРМ і Правила постачання природного газу надають перелік таких випадків.

    Зокрема, п. 4 гл. 4 р. IX кодексу ГРМ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2494 встановлює, що Оператор ГРМ має право здійснювати контрольні зняття показань лічильника природного газу споживача та формувати об’єм розподілу і споживання природного газу по об’єкту споживача за розрахунковий місяць, в якому було здійснено контрольне зняття показань лічильника газу, з урахуванням його фактичних показань.

    У п.1 гл. 9 р. IX кодексу ГРМ, встановлено, що побутовий споживач, на території та/або в приміщенні якого встановлено лічильник газу, зобов’язаний забезпечити доступ представникам Оператора ГРМ, після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення робіт з демонтажу лічильника на повірку (або його повірки на місці встановлення).

    Також споживачі забов`язані на вимогу працівників постачальника безперешкодно допускати у свої житлові та підсобні приміщення, де розташовані газові прилади і пристрої, лічильник газу, представників постачальника після пред"явлення ними відповідних службових посвідчень для звіряння показань фактично використаних обсягів природного газу. Такий обов`язок встановлений у п. 22 р. ІІІ Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2496.

    У разі відмови у допуску до приладів обліку газу представники газової служби забов`язані скласти акт про порушення .

    Після цього можете звернутися до суду з відповідною позовною заявою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA