Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Захист прав споживачів, 30 березня 2020, питання №14813

Кредитна карта Укрсоцбанку - нарахування штрафів

Була кредитна карта Укрсоцбанку частково погашена. Минулого року по телефону повідомили, що кредит переходить до Альфа банку і відсоткова ставка по ньому збільшується до 43%. Ніяких документів з альфа банком стосовно цього договору не підпсував. Зараз телефонують невідомі - говорять що викупили мій борг - назвають взагалі дику суму. які мої дії?

Відповіді юристів (3)

    Нарбут Тетяна  Миколаївна

    Бажано більш детально знати ситуацію. Хто, коли, з яким розміром заборгованості передавав права на борг і кому. При потребі звертайтесь через сайт. .

    • Володимир Клієнт 4 роки тому

      Кредитна карта Укрсоцбанку. 20000 грн залишок боргу. Альфа банк купив Укрсоцбанк і протягом певного часу перевів клієнтів Укрсоцбанку до себе на обслуговування. Я згоди на перехід ні в якому вигляді не надавав. рік тому зателефонували і повідомили що кредит треба гасити у відділенні Альфа банку. Ніяких документів стосовно цього не отримував. В укрсоцбанку відсоткова ставка була 39.9 річних, в Альфабанку сказали (тільки на словах ) - що 43.

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Ваша згода на заміну кредитора потрібна, якщо це було передбачено вашим договором з первісним кредитором, Укрсоцбанком (ст. 516 ч. 1 ЦК України). Ви маєте право не сплачувати заборгованість новому кредиторові до надання Вам доказів переходу до нового кредитора прав у вашому договорі (ст. 517 ч. 2 ЦК України).

    Отримайте розрахунок вашої заборгованості в Альфабанку, зробіть контррозрахунок, разом із копію договору з Укрсоцбанком, надсилайте для обрання найбільш ефективного способу захисту ваших прав та інтересів. Не очікуйте звернення кредитора до суду, адже розмір заборгованості буде зростати, окрім того, у разі задоволення позову на Вас будуть покладені судові витрати.

    Стаття 516. Порядок заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням.

    Стаття 517. Докази прав нового кредитора у зобов'язанні

    1. Первісний кредитор у зобов'язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

    2. Боржник має право не виконувати свого обов'язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов'язанні.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України