Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 18 червня 2020, питання №22267 150₴

Статья 74 Семейного Кодекса. Как уберечь себя от раздела имущества.

Живу с женщиной, содержу ее полностью (даю жилье, одеваю, кормлю). Мы сожительствуем уже 2 года. Соседи, родители все вкурсе о нашем сожительстве. Подскажите пожалуйста, в случае "расставания", как уберечь себя от раздела имущества нажитое совместным проживанием одной семьей в случае если она обратится в суд для раздела имущества ссылаясь на Статью 74 Семейного Кодекса.

Статья 74. Право на имущество женщины и мужчины, проживающих одной семьей, но не состоящих в браке между собой или в любом другом браке

Спасибо.

Відповіді юристів (7)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Сложно.

    "Стаття 60. Підстави набуття права спільної сумісної власності подружжя

    1. Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    2. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя."

    Только доказав, что сожительница сознательно уклонялась от приобретения оспариваемого имущества без уважительной причины, исходя из "обратной" трактовка вышеуказанной статьи.

    Если есть вопросы - обращайтесь.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    если это дорогостоящая покупка - оформите как подарок или оформите дарение денег напр от мамы на покупку или просто покупку оформляйте на маму

    на мелкую технику - в принципе процедура та же

    или женитесь на девушке и заключите брачный договор

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Да действительно проживание мужчины и женщины одной семьей имеет правовые последствия по разделу совместно нажитого имущества. Если вы живете исключительно на ваши деньги, то не стоит совершать дорогостоящих покупок. Если вы собираетесь покупать недвижимое имущество или авто, то оформляйте это на своих родителей или других родственников, которым вы доверяете. Можно еще оформлять так, что вы получили деньги в подарок и на них купили вышеуказанные вещи. Полученное в дар или по наследству имущество не является совместно нажитым и разделу не подлежит.

    Ковальчук Владимир
    100%

    При данной судебной процедуре подлежат доказыванию и решению одновременно два вопроса:

    • установление факта совместного проживания супругов;
    • определение совместно нажитого имущества.

    Первоочередным вопросом, который требует тщательного рассмотрения, является факт нахождения в гражданском браке и его продолжительность. Установление факта проживания в гражданском браке решается судом на основании доказательств, которые подтверждают ряд важных моментов при фактических брачных отношениях. Например, можно доказывать факт совместного проживания показаниями свидетелей или же общей регистрацией и совместным проживанием. Также важным является факт совместного проведения отдыха, празднования дней рождения и других праздников, которые могут быть доказаны наличием фотографий, совместно оплаченных путевок, отелей или снова же свидетельскими показаниями.

    Следует обратить Ваше внимание на то, что важным моментом доказывания в этой категории дел является наличие общих расходов и совместное управление имуществом. Данные обстоятельства могут быть доказаны при подаче суду доказательств о приобретении определенных вещей на средства одного из супругов, о наличии кредитного договора, об оплате коммунальных услуг с указанием плательщика и наличие доверенности на управление имуществом одного из супругов (например, автомобилем, в тот период, когда это было обязательным). При убедительных доказательствах вышеупомянутых обстоятельств суд выносит решение об установлении факта пребывания в гражданском браке и соответственно может вынести решение о разделе имущества супругов приобретенного в нем.

    Вторым вопросом, который необходимо рассмотреть, является объем имущества, подлежащего разделу и порядок его разделения. Иногда ошибочно считается, что факт пребывания в гражданском браке подлежит установлению в порядке отдельного (на украинском — «окремого») производства, а именно в процедуре, предусмотренной для рассмотрения судом дел об установлении фактов, имеющих юридическое значение. На самом деле как наша личная, так и общая судебная практика свидетельствует о том, что установление факта нахождения в гражданском браке и разделение в нем нажитого имущества происходит одной процедурой в исковом производстве.Одним из важных вопросов при разделе общего имущества, приобретенного лицами в гражданском браке, является размер долей в таком имуществе. В соответствии с положениями ст.70 СК, которая применяется к отношениям лиц, состоящих или состоявших в гражданском браке, в случае раздела имущества, которое является объектом права общей совместной собственности супругов, доли имущества жены и мужа равны.

    В то же время при рассмотрении дела о разделе общего имущества, лицо, которое считает, что последнее приобретено не за общие средства, а за личные, для увеличения своей доли в имуществе или его исключения из перечня общего имущества, должно предоставить соответствующие доказательства. Так, основными аргументами могут быть доказательства, подтверждающие то, что один из участников фактических брачных отношений за период совместного проживания не имел достаточных средств для приобретения или улучшения состоя­ния имущества без привлечения личных средств другого.

    Доказательную силу имеют те доку­менты, которые могут подтвердить наличие заработка или иного дохода (договор о получении кредита в банке на имя одного или обоих участников фактического брака, о ссуде, дарении денег) или документы, которые подтверждают расходы на общее имущество.

    В целом судебный процесс и доказательная база, касающаяся раздела общего имущества лиц, которые состоят или состояли в гражданском браке, мало чем отличается от раздела общего имущества супругов, которые в свое время официально зарегистрировали брак.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 3 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 74. Право на майно жінки та чоловіка, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі

    1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу." (Глава 8 ПРАВО СПІЛЬНОЇ СУМІСНОЇ ВЛАСНОСТІ ПОДРУЖЖЯ - прим. авт.).

    Пост. Пленума ВСУ "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0011700-07):

    "20. При застосуванні ст. 74 СК ( 2947-14 ), що регулює поділ майна осіб, які проживають у фактичних шлюбних відносинах, судам необхідно враховувати, що правило зазначеної норми поширюється на випадки, коли чоловік та жінка не перебувають у будь-якому іншому шлюбі і між ними склалися усталені відносини, що притаманні подружжю. ...

    22. Поділ спільного майна подружжя здійснюється за правилами, встановленими статтями 69-72 СК ( 2947-14 ) та ст. 372 ЦК ( 435-15 ). Вартість майна, що підлягає поділу, визначається за погодженням між подружжям, а при недосягненні згоди - виходячи з дійсної його вартості на час розгляду справи...

    23. Вирішуючи спори між подружжям про майно, необхідно встановлювати обсяг спільно нажитого майна, наявного на час припинення спільного ведення господарства, з'ясовувати джерело і час його придбання. ...

    Майно, яке належало одному з подружжя, може бути віднесено до спільної сумісної власності укладеною при реєстрації шлюбу угодою (шлюбним договором) або визнано такою власністю судом з тих підстав, що за час шлюбу його цінність істотно збільшилася внаслідок трудових або грошових затрат другого з подружжя чи їх обох.

    24. До складу майна, що підлягає поділу включається загальне майно подружжя, наявне у нього на час розгляду справи, та те, що знаходиться у третіх осіб. При поділі майна враховуються також борги подружжя та правовідносини за зобов'язаннями, що виникли в інтересах сім'ї (ч. 4 ст. 65 СК) ( 2947-14 ).

    Не належить до спільної сумісної власності майно одного з подружжя, набуте особою до шлюбу; набуте за час шлюбу на підставі договору дарування або в порядку спадкування; набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали одному з подружжя особисто; речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть якщо вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя; кошти, одержані як ідшкодування за втрату (пошкодження) речі, що належала особі, а також як відшкодування завданої їй моральної шкоди; страхові суми, одержані за бов'язковим або добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою власністю кожного з них. Що стосується премії, нагороди, одержаних за особисті заслуги, суд може визнати за другим з подружжя право на їх частку, якщо буде встановлено, що він своїми діями сприяв її одержанню...".

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 13. Межі здійснення цивільних прав...

    2. При здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, ...

    3. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах.".

    Таким образом, при разделе имущества, с одной стороны подлежат вниманию и применению факты источников приобретения этого имущества, участие второго из супругов (сожителя) в его приобретении, т.е. соблюдению принципа справедливости; с другой стороны, пропорционально раздела имущества подлежат долги сожителей перед третьими лицами.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Андрій!

    Згідно статті 74 Сімейного кодексу України(далі – СК) 1. Якщо жінка та чоловік проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними.

    2. На майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються положення глави 8 цього Кодексу".

    Відповідно до частини другої статті 3 Сімейного кодексу України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Отже, ознаками фактичної сім’ї, що складає фактичний шлюб між чоловіком та жінкою є:

    - спільне проживання чоловіка і жінки;

    - спільний побут;

    - взаємні права і обов’язки.

    Щодо ознак проживання однією сім’єю висловився Конституційний Суд України у своєму рішенні від 3 червня 1999 року у справі N 1-8/99 серед яких:

    - наявність спільних витрат;

    - спільний бюджет;

    - спільне харчування;

    - купівля майна для спільного користування;

    - участі у витратах на утримання житла, його ремонт;

    - надання взаємної допомоги;

    - наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням;

    - інші обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин.

    Так, проживання однією сім'єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення у них деяких прав та обов'язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно.

    Водночас, ст. 74 СК закріплено право фактичного подружжя відступити від положень глави 8 СК та встановити, що їхнє спільне проживання однією сім’єю не породжує правових наслідків відповідно до ст. 74 СК, тобто не породжує виникнення справа спільної сумісної власності на майно, що набуте ними під час фактичного шлюбу.

    Для цього фактичне подружжя повинно укласти письмовий договір, яким врегулювати свої майнові відносини.

    При цьому, сторона, права якої порушені або не визнаються, вимушена звертатись до суду з позовом. Йдеться про позови щодо визнання права спільної сумісної власності, про поділ майна, що є спільною сумісною власністю, та про визнання договорів недійсними через відсутність згоди співвласника на розпорядження майном.Слід наголосити, що на відміну від подружжя, спільне проживання чоловіка та жінки однією сім’єю підлягає доказуванню з погляду всіх ознак фактичного шлюбу, про які згадувалося раніше. І лише за умови, що один із фактичного подружжя доведе в суді, що між фактичним подружжям склалися усталені відносини, які притаманні подружжю, майно, набуте ними за час спільного проживання, може бути визнано їхньою спільною сумісною власністю.

    Визнання майна таким, що належить на праві спільної сумісної власності жінці та чоловікові, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою, відбувається шляхом встановлення факту проживання однією сім'єю, ведення спільного побуту, виконання взаємних прав та обов'язків.

    Згідно із ч. 4 ст. 368 ЦК України майно, набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім'ї, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, укладеним у письмовій формі.

    Враховуючи викладене, особам, які проживають однією сім'єю без реєстрації шлюбу, на праві спільної сумісної власності належить майно, набуте ними за час спільного проживання або набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти.

    Вирішуючи питання щодо правового режиму такого майна, суди зазвичай встановлюють факти створення (придбання) сторонами майна внаслідок спільної праці, ведення спільного господарства, побуту, виконання взаємних прав та обов'язків, з'ясовують час придбання, джерело набуття (кошти, за які таке майно було набуте),а також мету придбання майна, що дозволяє надати йому правовий статус спільної сумісної власності.

    Рішення обґрунтовують належними і допустимими доказами, про що зазначають у мотивах прийнятого рішення з посиланням на конкретні факти.

    Зазначена правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України № 6-2253цс15 від 08 червня 2016 року, яка має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

    Не підлягає поділу, майно яке прийнято у спадщину, подароване та особисте майно.

    У разі можливості, Ви можете укласти письмовий договір

    Ви можете укласти шлюб, після чого укласти шлюбний договір.

    Шлюбний договіругода між особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям.

    Подружжя окремо визначає правовий режим подружнього майна, яке майно придбане в шлюбі буде спільним, а яке роздільним.

    У разі наявності запитань звертайтеся!

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Нешик Татьяна
    Нешик Татьяна 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    добрый день. Есть такое понятие как брачный договор, но учитывая что вы не расписаны официально, то его вы закончить не можете. Но вы можете заключить нотариальный договор о совместном проживании и ведении совместного хозяйства, в котором вы можете прописать все моменты которые вас беспокоят. Обращайтесь, помогу составить текст договора и посоветую нотариуса.

    хорошего дня.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України