Задайте питання юристу

827 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Захист прав споживачів, 29 липня 2020, питання №25454 350₴

Попался на мошенника

Здравствуйте. https://crazy-hero.com Кинул меня мошенник,владелец данного сайта/магазина. Купил издание за 180$ и уже прошло почти 2 недели,продавец не присылает номер для отслеживания и не возвращает средства. Сам я не проживаю в Украине. Не знаю как быть. Заранее спасибо,если сможете помочь. https://www.pishem-pravdu.com/board/read31049.html / Мошенника зовут Стас Алайбов. Деньги переводил ему на карту. Помогите вернуть деньги

Відповіді юристів (13)

    Сергеев Артем
    Спілкуватися у чаті Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 24 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Здравствуйте.

    По описанным Вами обстоятельствам усматривается состав мошенничества. Нужно обращаться в полицию (можно дистанционно), результат рассмотрения полицией Вашего заявления зависит от качества составленных документов (заявления, пояснений). Подробно изложить обстоятельства в заявлении и пояснении с учетом квалифицирующих признаков уголовного правонарушения, что б не было возможности трактовать содержание иначе. В течении суток должны внести в ЕРДР (открыть уголовное производство), в противном случае обжаловать невнесение к следственному судье.

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.

    вы можете написать заявление от меня? Вы лучше знаете законы и как правильно подать все это. Номер телефона,карты мошенника и т.д. все есть,постараюсь помочь со всеми даннымт

    • Сергеев Артем
      Спілкуватися у чаті Сергеев Артем 3 роки тому

      Юрист, м. Харків, 24 роки досвіду

      Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

      "вы можете написать заявление от меня? Вы лучше знаете законы и как правильно подать все это. Номер телефона,карты мошенника и т.д. все есть,постараюсь помочь со всеми даннымт

      Обращайтесь, обсудим варианты сотрудничества

    Адвокат Евгений Александрович
    28.6%
    Спілкуватися у чаті Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Здравствуйте, David!

    Вам необходимо подать заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела по статье 190 Уголовного кодекса Украины (Мошенничество), о чем Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований об открытии уголовного дела.

    Вы имеете право подать заявление в киберполицию для проведения проверки и принятия мер реагирования:

    https://cyberpolice.gov.ua/contacts/

    Нужна помощь обращайтесь!

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    • спасибо за ответ. Писал туда вчера заявление,но пока без ответа. Я могу вести это дело с юристом до конца? Чтоб так сказать,наверняка все получилось бы?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Спілкуватися у чаті Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

        David!

        Пожалуйста!

        Да конечно же можете с адвокатом, юристом по договору об оказании правовой помощи, либо по договоренности.

        Кримінальний кодекс України:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

        "Стаття 190. Шахрайство.

        1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство),-

        карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

        2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

        карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

        3. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

        карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

        4. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

        карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна".

        Кримінальний процесуальний кодекс України:

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

        "Стаття 60. Заявник

        1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

        2. Заявник має право:

        1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

        1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

        2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

        3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

        3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України"Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

        Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

        "Стаття 214. Початок досудового розслідування

        1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

        "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

        1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

        1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

        "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

        1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

        "В ході проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, Вас як особу, якій завдано матеріальну та моральну шкоду, повинно бути визнано потерпілою, шляхом вручення Пам'ятки про процесуальні права і обов'язки потерпілого (стаття 55 Кримінального процесуального кодексу України).

        В рамках кримінального провадження, маєте право подати позовну заяву до підозрюваного про відшкодування завданої матеріальної та моральної шкоди, а в судовому порядку накласти арешт на все майно підозрюваного".

        Также, у Вас есть реквизиты счета получателя денежных средств, его фамилия,имя, отчество, а ввиду мошенничества с его стороны, Вы имеете право обратиться в банк получателя денежных средств и инициировать заблокирования его счёта, на котором возможно ещё остались полученные от Вас денежные средства.

        Всего доброго!

        Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    20%
    Спілкуватися у чаті Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    ! По Вашему вопросу поясняю следующее:

    Первое. В таких случаях надо писать жалобы и чем их больше, тем лучше. (ул Мишуги находится в Дарницком районе г. Киева) Поэтому жалобы должны быть: .

    1. В Отдел по вопросам защиты прав потребителей Дарницкого района

    , Киев, ул. Александра Кошица, 11, чтобы сделали проверку данного интернет-магазина.

    2. Кроме этого обязательно обращаться в налоговую испекцию, тоже чтобы сделала проверку магазина.

    3. Инспекция по труду, которая проверяет неофомленных работников

    4. Национальная полиция Украины. Можно писать в отделения районные, областные, и в центр (Киев). После таких проверок вопрос обязательно решится положительно.

    Второе. Если Вы перевели деньги на карточку Приватбанка, нужно написать заявление в банк о мошенничестве, о том, что данная карточка используется в мошеннических целях. Очень большая вероятность, что банк заблокирует эту карточку, и Интернет-магазину ничего не остается делать, как договариваться с Вами, чтобы Вы отказались от претензий.

    Эта схема работает, когда интернет-магазин не фиктивный, в противном случае все намного сложнее. Но и здесь есть выход. Написать заявление в киберполицию, указав известные Вам реквизиты, приложив туда данные платежных документов, копию, и переписку с продавцом, если она была. Сайт киберполиции Украины по ссылке (

    https://cyberpolice.gov.ua/declare/). Там же есть форма для електронного обращения.

    Обратитесь с письменым заявленнием в банк который выдавал карту на которую перечислили деньги. В заявлении укажите что лицо которому пренадлежит карта (при пополнении или перечислении должно было указать получателя, если это не карта Монобанк) является мошенником и опишите хронологию событий (если пречисления были на карту монобанка то заявление пишете в ПАТ "Универсал банк" не указывая получателя а только номер карты).

    Паралельно пишете заявление в полицию о факте совершения преступленния (мошеничества ст. 190 УК Украины) с описанием хронологии событий и всех данных которые есть (номер карти, получателя если есть, банк). В зявлении обязательно просите признать вас потерпевшим.

    Полиция должна внести данные в ЕРДР на протяжении суток и начать проверку фактов в порядке ст.214 КПК Украины.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Юрій
    11.4%
    Спілкуватися у чаті Юрій 3 роки тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго вечора пане Давиде!

    Рекомендую звернутися до цивільного суду з позовом про повернення безпідставно набутих коштів, оскільки це найшвидший варіант повернення коштів.

    Якщо ж ви маєте намір не лише повернути кошти, а й притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності, то як зазначили вище мої колеги, ви можете звернутися із заявою про кримінальне правопорушення. Але невідомо скільки часу органи досудового розслідування будуть проводити слідство. Хоча у кримінальному провадженні ви можете заявити цивільний позов, але цей варіант не є ефективним з точки зору швидкого повернення коштів.

    Малиновский Влад
    17.1%
    Спілкуватися у чаті Малиновский Влад 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Здравствуйте, Давид.

    Теоретически вы можете написать лишь заявление в полицию. Советовал бы вам вначале обратится в киберполицию - https://cyberpolice.gov.ua/ - так как обман в отношении вас был предпринят с использованием электронных систем перевода денег и посредством мошеннического вебсайта. На указанном ресурсе вы найдете форму обратной связи, через которую сможете описать случившееся с вами - https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Но имейте в виду - эта форма не является заявлением о преступлении - его нужно подавать письменно в предусмотренном законом порядке, если вы хотите инициировать уголовное расследование именно по вашему инциденту. Задача формы - предоставление заявителю онлайн-помощи и оперативное реагирование на инциденты. Зато у киберполиции будет еще одна информация, и они, возможно, по собственной инициативе проведут определенные действия в отношении вебсайта и его владельца. Но без письменного заявления признать вас потерпевшим не смогут, и соответственно не смогут возместить потерянное.

    Кстати - на этом же ресурсе - во вкладке "антифрод" информация по указанному вебсайту есть - проверьте сами -https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/. Там же можно проверить и карту.

    Если вы находитесь не в Украине - обращения в полицию и в суд неэффективны - представительство ваших интересов здесь обойдется вам в разы дороже потерянной суммы И довольно сомнительно, что эти затраты суд взыщет с виновника в полном объеме, а если и взыщет - не факт что у него есть имущество. Скорее всего для вашего обмана использовалась карта какого-то бездомного или наркомана.

    На это собственно мошенники и рассчитывают.

    Процедура chargeback в ее классическом виде здесь тоже малоперспективна - эта процедура применяется к интернет-площадкам, торгующим через интернет-эквайринг, когда счет получателя открывается не на физлицо, как в вашем случае, а на компанию.

    Но что вы можете попробовать сделать - это некий облегченный вариант процедуры chargeback. Вы можете пойти в свой банк-эмитент, который выдал вам карту, с которой проводился платеж, описать им всю ситуацию, и попросить уточнить через платежную систему (Виза или МС) какой банк выдал карту мошеннику. Затем есть два пути - лучше идти по двум сразу - попросить ваш банк описать всю ситуацию банку-эмитенту украинской карты и попросить вернуть деньги (1) и написать в украинский банк-эмитент самостоятельно с той же просьбой (2).

    Если платеж вам не вернут (а скорее всего так и будет), то держатель карты как минимум будет иметь проблемы с дальнейшим банковским обслуживанием. Но, повторюсь, скорее всего карта принадлежит не мошеннику а дропу - подставному лицу без средств и имущества. И скорее всего средств на карте уже нет. Таких карт у мошенника может быть и 10 и 50 - все зависит от масштаба его бизнеса.

    Если вы все же хотите инициировать уголовное разбирательство, невзирая на описанные риски - свяжитесь со мной по контактам в моем профиле.

    Согласно норм адвокатской этики я обязан предупредить об очевидных для меня вещах, к которым (к большому сожалению) относится и отсутствие перспектив получения результата. Из вашего вопроса я понял, что вы хотите вернуть деньги. Обращение в полицию даст возможность их вернуть лишь в теории, но к сожалению не на практике. А гонорар адвоката оплачивается вне зависимости от результата - это плата за проведенную работу. Поэтому во избежание конфликтов я всегда предупреждаю о подобных вещах.

    Если же ваша цель состоит не в возврате денег, а в наказании виновного - то и эта цель к сожалению малодостижима - ведь карта на 99% принадлежит не организатору этой схемы, а абсолютно безразличному для него асоциальному человеку, который эту карту в руках держал минуты две-три - с момента получения в банке до момента выхода из банка.

    Малиновский Влад
    Спілкуватися у чаті Малиновский Влад 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Кстати - Давид, а почему вы решили что мошенник из Украины?

    Только по номеру телефона? Но ведь это не факт. Номер может быть украинский, а мессенджер (тот же Вотсап) может быть где угодно. Даже в нескольких местах. К одному номеру можно привязать множество устройств, и они будут работать даже после блокировки номера оператором. Да и сама телефонная карта может быть где угодно.

    Дело в том что сайт хостится (физически размещается) на серверах в России - https://check-host.net/ip-info?host=crazy-hero.com

    Там же может стоять ноутбук или планшет с Вотсапом или Вайбером, привязанным к украинскому телефону. И там же может находится украинская банковская карта (кстати не факт что она украинская).

    Еще один момент - на сайте указан почтовый провайдер mail.ru - ним в Украине почти никто не пользуется так как этот ресурс в Украине заблокирован, и для его использования нужен VPN, что не всегда удобно.

    Нужно уточнить детали по карте - украинская ли она. Если нет, то поскольку регистрация и хостинг сайта не украинские - здесь этим вопросом навряд ли будут заниматься в правоохранительных органах.

    Малиновский Влад
    Спілкуватися у чаті Малиновский Влад 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 23 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Есть еще вариант навредить мошенникам - связаться с их хостинг-провайдером в России, описать всю ситуацию и попытаться заблокировать сайт. Если реакции не будет - обратится в российскую полицию. Я сам таким образом блокировал некоторые сайты с хостингом в Европе, но связано это было не с мошенничеством а с распространением недостоверной информации и с утратой контроля над площадками.

    Савченко Олександр
    22.9%
    Спілкуватися у чаті Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрий день!

    Законодавством передбачений перелік обов’язкової інформації, яка зазначається на сайті Інтернет-магазину, зокрема:

    • повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця;
    • місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи - підприємця;
    • адреса електронної пошти та/або адреса Інтернет-магазину;
    • ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має відмітку в паспорті;якщо діяльність передбачає отримання ліцензії – необхідно зазначити відомості про таку ліцензію, зокрема серія, номер, строк дії та дата видачі;
    • порядок формування кінцевої вартості товару щодо включення (невключення) певних податків у вартість товару;
    • інформація про вартість доставки.

    Зазначу, інформація про найменування, адресу, контакті дані є вкрай необхідним, щоб споживачу було повністю зрозуміло хто є контрагентом, до кого можна звернутися із вимогами.

    Договір, який укладено в Інтернет-магазині, вважається електронним правочином. Для укладення електронного правочину обов’язково на сайті повинні зазначатися найменування товару, а також його вартість.

    Після укладення договору в Інтернеті, покупець повинен отримати від продавця оперативне підтвердження отримання замовлення. Таким підтвердженням може розглядатися, наприклад, електронний лист із підтвердженням та зазначенням товару, що придбається, його характеристик, ціни, умов оплати та доставки, а також посилання на інші умови договору, що можуть бути розміщені на сайті Інтернет-магазину.

    Крім підтвердження отримання замовлення, по факту виконання договірних зобов’язань (наприклад) продавець повинен обов’язково надати вже підтвердження вчинення правочину, якими можуть бути електронний документ, квитанція, товарний чи касовий чек, квиток, талон.

    При чому, такий документ обов’язково повинен містити порядок обміну чи повернення товару, найменування продавця адреса та контакті дані, а також гарантійні зобов’язання.

    У даній ситуації Ви можете спробувати:

    1) звернутися у правоохоронні органи. В Управлінні по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України можна оформити електронну заяву про випадок правопорушення: www.cyberpolice.gov.ua;

    2) звернутися в службу підтримки платіжної онлайн системи, якщо гроші були переведені шахраєві через таку систему. Є ймовірність, що після цього рахунок шахрая заблокують;

    3) подати до суд позов про повернення безпідставно набутого майна

    Статтею 15 ЦК України передбачено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

    За змістом статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права.

    Відповідно до статті 1212 ЦК України безпідставно набутим є майно, набуте особою або збережене нею в себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави.

    Об'єктивними умовами виникнення зобов'язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави виступають:

    1) набуття або збереження майна однією особою (набувачем) за рахунок іншої (потерпілого);

    2) шкода у вигляді зменшення або незбільшення майна в іншої особи (потерпілого);

    3) обумовленість збільшення або збереження майна з боку набувача шляхом зменшення або відсутності збільшення на стороні потерпілого;

    4) відсутність правової підстави для вказаної зміни майнового стану цих осіб.

    Під відсутністю правової підстави розуміється такий перехід майна від однієї особи до іншої, який або не ґрунтується на прямій вказівці закону, або суперечить меті правовідношення і його юридичному змісту. Тобто відсутність правової підстави означає, що набувач збагатився за рахунок потерпілого поза підставою, передбаченою законом, іншими правовими актами чи правочином.

    Загальна умова частини першої ст. 1212 ЦК звужує застосування інституту безпідставного збагачення у зобов'язальних (договірних) відносинах, бо отримане однією зі сторін у зобов'язанні підлягає поверненню іншій стороні на підставі цієї статті тільки за наявності ознаки безпідставності такого виконання.

    Так як товар не був Вам доставлений, то «продавець» набув кошти без достатньої правової підстави. А тому ці кошти повинні бути Вам повернуті.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Малик Олександр Володимирович
    Спілкуватися у чаті Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрий день!

    Виходячи з вашої ситуації слід звернутися з заявою до поліції, у якій слід викласти всі обставини та просити внести відомості за даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    Також слід звернутися зі скаргою на даний інтернет магазин до Спілки захисту прав споживачів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України