Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 01 жовтня 2020, питання №30001 100₴

Списание недоимки, закрытие ФЛП

Доброе утро! Подскажите, пожалуйста, продлили ли закон по списанию ЕСВ? И можно ли закрыть ФЛП, имея долги, чтобы дальше не начислялся ЕСВ? А потом уже решать проблему с погашением.Добрый день. Такая ситуация. В 2012 году на меня, по просьбе бухгалтера фирмы, было открыто ФЛП с моего согласия, с условием его дальнейшего закрытия. После увольнения с фирмы бухгалтер уверяла, что в ближайшее время ФЛП будет закрыто, но так этого и не сделала. В итоге мне набежала большая сумма долга по налогам, которую налоговая передала в исполн.службу.Меня внесли в реестр должников, наложили ограничения на банк.карты, арестовали авто.Писем или уведомлений от налоговой в течение этих лет я не получала, поэтому была уверена, что ФЛП закрыто. Проблема ещё в том, что я живу не в том городе, где зарегистрировано ФЛП. Звонки в налоговую не дали никаких результатов. Подскажите, пожалуйста, алгоритм моих действий для решения проблемы. Спасибо.

Відповіді юристів (7)

    Ковальчук Владимир
    15%

    Сразу заметим, что нормы Закона № 592, можно условно разделить на два больших блока. Первый касается внесения изменений в Закон о ЕСВ по сужению круга плательщиков единого взноса. Эти нормы заработают с 1 января 2021 года.

    Нас больше интересуют те нормы Закона № 592, которые вступили в силу после его официального опубликования, то есть 3 июня 2020 года. Речь идет о долгожданном списании сумм недоимок, начисленных плательщикам ЕСВ, а также штрафов и пени, начисленных на такие суммы. На них и остановимся более подробно. Тем более, что время идет, а разъяснений и толкований по этой процедуре пока нет, за исключением разъяснения ГНС с категории 201.08 раздела "Вопросы - ответы из Базы знаний" ОИР (zir.tax.gov.ua).Ожидается, что претендовать можно на списание сумм недоимки, которые:

    - начислены двум категориям плательщиков единого взноса (о них — ниже) за период с 1 января 2017 года до 3 июня 2020 года;

    - неуплачены по состоянию на 03.06.2020 г.;

    - в отношении которых плательщиком подано заявление до 31 августа 2020 года включительно.

    Также списанию подлежат штрафы и пеня, начисленные на эти суммы недоимки.Что нужно делать Закрыть ФОП у любого регистратора .Сдать Отчет с 01 2017 по тот месяц в котором закрылись .Написать заявление на списание задолжености и ждать ответ в течении 2 недель дадут по моему продлили на 2 месяца .Уточняйте на гарячей линии

    Жупинский Николай Андреевич
    15%
    Жупинский Николай Андреевич 3 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 25 років досвіду

    Добрый день! Первое, что Вам необходимо сделать, это обратиться в ЦНАП (в любом городе и любом районе) и подать заявление о прекращении предпринимательской деятельности. Таким образом Вам налоговая прекратит начисиление ЕСВ независимо от получения Вами дохода. К сожалению за октябрь Вам уже будет начислено 1100 гривень ЕСВ,

    Что касается продление срока на подачу заяв на списание недоимки с ЕСВ то законопрект 4101 еще не принят, но его принятие ожидается в ближайшее время.

    Следует отметить, что если Вы после 1 января 2017 года по настоящее время имели официальное место работы и за Вас уплачивали на работе ЕСВ, то ВЫ можете обратиться в суд с иском об отмене вымоги налоговой об уплате недоимки с ЕСВ. А списание недоимки пусть будет как запасной вариант.

    Малик Олександр Володимирович
    15%
    Малик Олександр Володимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Припинення діяльності ФОП — опис послуги

    Електронна послуга дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. ФОП позбавляється статусу підприємця від дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідного запису. Припинення підприємницької діяльності здійснюється незалежно від місцеперебування ФОП у межах України

    Припинити діяльність ФОП можна онлайн https://www.kmu.gov.ua/service/pripinennya-fop

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Адвокат Евгений Александрович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Марина!

    Данный Закон принят.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/592-20#Text

    "II. Прикінцеві положення

    1. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім пункту 5 розділу I цього Закону, що набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

    5. У розділі VIII "Прикінцеві та перехідні положення":

    пункт 9-8 викласти в такій редакції:

    "9-8. Платники єдиного внеску, визначені статтею 4 цього Закону, якщо вони не є роботодавцями, звільняються від виконання обов’язків, визначених частиною другою статті 6 цього Закону, на весь період їх незаконного позбавлення волі в районах проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях за заявою члена сім’ї або платника єдиного внеску, після його визволення та/або після закінчення його лікування (реабілітації), що підтверджується даними державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України, про незаконне позбавлення волі такого платника.

    Заява платником єдиного внеску подається протягом 90 днів після його звільнення.

    Якщо платник єдиного внеску перебуває на лікуванні (реабілітації) після звільнення, заява подається протягом 90 днів після закінчення його лікування (реабілітації).

    Термін перебування на лікуванні (реабілітації) підтверджується відповідною довідкою (випискою) установи, в якій проводилося лікування (реабілітація) такої особи";

    доповнити пунктом 9-15 такого змісту:

    "9-15. Підлягають списанню за заявою платника та у порядку, визначеному цим Законом, несплачені станом на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом, суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску, зазначеним у пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 цього Закону, за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників", а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників":

    а) платниками, зазначеними у пункті 4 частини першої статті 4 цього Закону (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), - державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи - підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу - звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 цього Закону за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників". Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше;

    б) платниками, зазначеними у пункті 5 частини першої статті 4 цього Закону, - до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 цього Закону за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників". Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше.

    Після отримання у встановленому законом порядку відповідних відомостей від державного реєстратора або заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та за умови подання платником єдиного внеску зазначеної звітності (якщо відповідна звітність не була подана раніше) податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

    Податковим органом може бути прийнято рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

    1) платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників";

    2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом.

    У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

    Штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені пунктом 7 частини одинадцятої статті 25 цього Закону, за наведених умов не застосовуються.

    Вимога про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважається відкликаною у день прийняття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

    Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені відповідно до цього Закону не підлягають поверненню".

    Кто может претендовать на списание ЕСВ «спящих» или без деятельности ФОП СПД по закону № 592:

    ФОП СПД которые:- ФОП СПД, которым было доначислено ЕСВ за период с 01 января 2017 года до 03 июня 2020 года;- По состоянию на 03.06.2020 г. Не оплатили доначисленные ЕСВ и штрафы;- ФОП СПД, которые подали заявление о списании ЕСВ до 31 августа 2020 года включительно.

    Также списанию подлежат штрафы и пеня, начисленные на эти суммы недоимки:

    Кто может претендовать на списание недоимки по ЕСВ:Это две категории плательщиков единого взноса:- физические лица-предприниматели (кроме единоноаложников);- лица, осуществляющие независимую профессиональную деятельность, а именно научную, литературную, артистическую, художественную, образовательную или преподавательскую, а также медицинскую, юридическую практику, в том числе адвокатскую, нотариальную деятельность, или лица, осуществляющие религиозную (миссионерскую) деятельность, другую подобную деятельность и получают доход от этой деятельности.

    Условия списания недоимки, штрафов и пени, которые были начислены ФОП СПД по состоянию на 03 июня 2020 года:1) Предприниматель ФОП СПД не получал доход (прибыль) от деятельности, которая подлежит обложению налогом на доходы физических лиц;2) Предприниматели ФОП СПД, которые подали до 31 августа 2020 года включительно плательщиками подали заявление о списании ЕСВ штрафов и пени.

    Этапы пути, которые нужно пройти предпринимателям ФОП СПД для списания доначисленного, но неуплаченного ЕСВ:1.Этап:Подать государственному регистратору (по месту регистрации) заявления о государственной регистрации прекращения предпринимательской деятельности;2 Этап:Подать в налоговую инспекцию по месту регистрации отчетность в соответствии с требованиями ч. 2 ст. 6 Закона о ЕСВ за период с 1 января 2017 года до 3 июня 2020 г. (требования этого пункту не распространяются на предпринимателей ФОП СПД, которые уже подали такую отчетность.

    Что делает налоговая инспекция:

    После получения информации из Единого государственного реестра о ликвидации/закрытии предпринимателя ФОП СПД и отчета по ЕСВ налоговая инспекция проводит камеральную проверку. По результатам камеральной проверки налоговая принимает решение о списании суммы недоимки, штрафных санкций и пени или решение об отказе в списании. На все про все у налоговиков есть 15 рабочих дней.

    Основания для отказа в списании суммы недоимки по ЕСВ, штрафных санкций и пени:

    а) Налоговая служба обнаружит, что предприниматель ФОП СПД получал доходы, которые подлежат обложению налогом на доходы физлиц за период с 01.01.2017 г. по 03.06.2020 г.б) Предприниматель ФОП СПД уже полностью оплатил свою задолженность по ЕСВ и соответствующие штрафы и пеню или же соответствующие суммы были взысканы исполнительной службой в полном объеме.

    Если налоговая согласовала списание задолженности по ЕСВ предпринимателю ФОП СПД, то к нему не будут применяться штрафные санкции за несвоевременную подачу отчетности по ЕСВ. Ну а если предпринимателю не списали задолженность по ЕСВ, то, скорее всего, предпринимателя ФОП СПД дополнительно оштрафуют еще и за несвоевременную подачу отчетов по ЕСВ.

    Закрыть ФОП Вы мо через портал "Дія":

    https://diia.gov.ua/services/zakrittya-fop

    Подайте заяву про припинення підприємницької діяльності в електронній формі через кабінет громадянина на Порталі Дія (diia.gov.ua).

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    15%
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый вечер.

    В первую очередь вам необходимо подать в короткие сроки заявление регистратору ЦНАПа на прекращение ФОП В ЛЮБОМ ГОРОДЕ. или же онлайн при помощи сервиса электронных услуг -ДИЯ.

    Предполагаю, что Вам насчитали ЕСВ за года.

    Если так, то есть возможность списания долга по ЕСВ, но при условии, что Вы не были зарегистрированны на упрощенной системе налогообложения.

    Так, Закон №592-IX от 13 мая 2020 года "О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование" по устранению дискриминации по кругу плательщиков " (см. по ссылке: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/592-IX#Text ) содержит пположение- пункт 5 раздела 1, который вступает в силу с дня, следующего за днем его опубликования (т.е. с 02.06.2020года).

    В соответствии с указанным п.5 Закона , по заявлению плательщика и в порядке, определенном Законом, можно списать суммы недоимки, начисленные плательщикам единого взноса( ЕСВ) за период с 1 января 2017 года до дня вступления в силу Закона (т.е. до 02.06.2020г.), а также штрафы и пеню, начисленные на эти суммы, в случае если такими плательщиками не получено доход (прибыль) от их деятельности, подлежащей обложению налогом на доходы физических лиц.

    Для того, чтобы Вам списали сумму недоимки по ЕСВ за период с 01.01.2017г., Вам в течение 90 дней необходимо подать соответствующее заявление в налоговую. Но, если Вы становились на учет как плательщик единного налога любой группы-1, 2, 3, Вы не имеете такого права.

    Поэтому, если Вам насчитали недоимку, пеню и штрафы по ЕСВ, а также Вы не регистрировались на упрощенной системе налогообложении (как плательщик единого налога 1, или- 2, 3 групп), Вам необходимо подать отчеты по ЕСВ за период 2017-2020г. и показать доходы 0, подать в налоговую заявление.

    Образец Заявления:

    Начальнику ДПІ___ ___

    Від Фізичної особи-підприємця___

    Код РНОКПП:

    Адреса/тел

    Заява

    На виконання підпункту 9-15 пункту 5 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" внесеними до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" до пункту 9-15 Розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення", прошу списати мені станом на день набрання чинності відповідних змін, суму недоїмки по ЄСВ, штрафних санкцій та пені, нараховані на суму недоїмки з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів.

    Підтверджую, що за період з 01.01.2017 року до дня набрання чинності вказаних вище законів, мною не було отримано дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає оподаткуванню доходів физичних осіб та відповідно були подані Звіти за 2017-2020 роки.

    Дата Підпис ФОП___

    законопрект 4101 еще не принят. ожидается процедура принятия.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    10%

    Доброго Дня

    Щодо ваших подальших дій та встановлення суми заборгованості і штофних санкцій:

    Зверніться в зручний для вас територіально ЦНАП перелік https://land.gov.ua/icat/tsnapy/ з паспортом та ідентиф код. для подачі заяви про припинення підприємницької діяльності, якщо у вас наявні електр ключ можете скористатися https://diia.gov.ua/services/zakrittya-fop, отримуєте відомості про закриття (відповідно припиняється нарахування зобов'язань) звертаєтесь до ДФС, для отримання обхідного та проведення їхньої перевірки.

    НА зазначеному етапі ви якраз і з'ясуєте суму заборгованості, штрафних санкцій та період за який вам нарахували зобов'язання маючи зазначені дані ви можете звернутись за юридичною допомогою.

    Успіху

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Марино!

    По вашим питанням повідомляю наступне.

    1) Подскажите, пожалуйста, продлили ли закон по списанию ЕСВ? - так.

    Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/592-20#Text).

    2) И можно ли закрыть ФЛП, имея долги, чтобы дальше не начислялся ЕСВ? - так, можливо.

    Щоб закрити ФОП, Ви повинні подати заяву про припинення підприємницької діяльності до держреєстратора за місцем вашої прописки.

    Припинити ФОП можна і онлайн, подавши заяву про припинення підприємницької діяльності в електронній формі через персональний кабінет веб-порталу «Онлайн-будинок юстиції». Для цього Вам знадобиться ЕЦП, який можна оформити в Приват24 (авторизуєтеся і на вкладці «всі послуги» - «для бізнесу» знаходите пункт «Електронний цифровий підпис» там ви знайдете і докладну інструкцію як його отримати і користуватися).

    Розгляд документів, поданих для державної реєстрації здійснюється протягом 24 годин після надходження документів (окрім вихідних та святкових днів). Вартість послуги безкоштовна.

    Інший варіант - заповнити Заяву на порталі державних послуг iGov. Заява також підписується електронним цифровим підписом. На порталі iGov на вкладці "Послуги бізнесу» - «реєстраційні дані» - «всі послуги» - знаходьте рядок "державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням". Вибираєте будь-яку область підсвічену зеленим кольором і прямуєте інструкції, яка викладена на сторінці «як працює». Швидкість обробки вашої заяви залежить від завантаженості чиновника (за статистикою заяви обробляються по 2,5 -4 дні).

    Ще один спосіб закрити ФОП - скористатися додатком «Дія». Подання заяви займає близько двох хвилин, а реєстрація - впродовж доби. Для того, щоб скористатися сервісом, необхідно авторизуватися в системі за допомогою ЕЦП, BankID або MobileID. Після чого заповнити форму і сформувати електронну заявку, яка буде автоматично перенаправлена реєстратору за місцем реєстрації.

    3) Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа продовжує обліковуватися в контролюючих органах як фізособа — платник податків, яка отримувала доходи від здійснення підприємницької діяльності (абзац перший п.п. 6 п. 11.18 Порядку № 1588).

    При цьому припинення підприємницької діяльності не знімає з фізособи обов’язків щодо погашення грошових зобов’язань (податкового боргу), які виникли під час здійснення такої діяльності. Як і відповідальності за їх невиконання (абзац другий п.п. 65.10.4 ПКУ, п.п. 4 п. 11.18 Порядку № 1588). Тож підприємцеві доведеться погасити всі борги з податків, зборів (обов’язкових платежів) у встановлені законодавством строки. Щодо податків, зборів (обов’язкових платежів) діють строки давності, встановлені ПКУ, — 1095 днів.

    ЄСВ. Відповідно до ч. 4 ст. 6 Закону № 2464 у разі держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа виконує обов’язки і несе відповідальність, передбачену для платника ЄСВ, у частині діяльності, яка здійснювалася ним як підприємцем.

    Тож заборгованість з ЄСВ також погасити доведеться.

    Причому за цим внеском строку позовної давності немає (ч. 16 ст. 25 Закону № 2464).

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України