Задайте питання юристу

828 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 19 квітня 2021, питання №41355 150₴

Як правильно звільнитись, якщо оформлений по цпд

Працюю на виробництві по ЦПД. Який має бути мій порядок дій, щоб звільнитись та що мені загрожує, якщо я просто перестану ходити на роботу?

Відповіді юристів (11)

    Костромина Виктория
    Спілкуватися у чаті Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Цивільно-правовий договір — це будь-який вид договору, який укладається відповідно до вимог не трудового, а цивільного законодавства. За таким договором оплачується не процес праці, а його результат. Він визначається після закінчення роботи та оформляється актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких здійснюється їх оплата. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його рамками, метою договору є отримання певного матеріального результату. Законодавство про працю на такі відносини не поширюється.

    Однією з основних відмінностей між трудовим і цивільно-правовим договорами полягає в предметі договору. За трудовим договором працівник зобов'язаний виконувати не якусь індивідуально-визначену роботу, а роботу з визначеної однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, виконувати визначену трудову функцію в діяльності підприємства. По закінченні виконання якого-небудь визначеного завдання трудова діяльність не припиняється; працівник зобов'язаний виконувати будь-яке завдання роботодавця, що належить до його трудової функції за професією, спеціальністю, посадою і кваліфікацією, обумовленою в трудовому договорі. Предметом трудового договору є власне праця працівника в процесі виробництва.

    З урахуванням вищезазначеного при розірванні цивільно-правового договору слід керуватись нормами визначеними цивільним кодексом України.

    Так відповідно до статті 651 ЦК України:

    1. Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

    Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

    3. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

    З урахуванням вищезазначеного Вам необхідно уважно прочитати укладений Вами договір, а безпосередньо розділ яким урегульовано умови розірвання (припинення дії) договору.

    У любому випадку Вам потрібно написано заяву на звільнення

    також ознайомтесь - https://ibuhgalter.net/ru/articles/15

    • В мене немає мого договору

      • Винограденко Антон Анатолійович
        100%
        Спілкуватися у чаті Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

        Тоді зверніться до вашого работодавця з проханням отримати копію договору.Але якщо ви просто бажаєте відмовитися від договору, щоб не мати "розмови" з роботодавцем - вам потрібно пам'ятати про те, що за договором на вас можливо накласти штрафні санкції у випадку одностороньої відмови від договору. Тому без ознайомлення з договором важко дати якісну консультацію.

        Вважаю, найкращий варіант для вас це домовитися з роботодавцем укласти угоду про розірвання вашого договору ЦПД.

        • Якого роду можуть бути штрафні санкції, або ж яка сума штрафу мені згарожує

          • Винограденко Антон Анатолійович
            Спілкуватися у чаті Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

            Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

            Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

            потрібно бачити договір, який ви підписали. зверніться до роботодавця, щоб він надав копію договору

    Пользователь не активен
    Спілкуватися у чаті Пользователь не активен 2 роки тому

    Адвокат, м. Дніпро, 25 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Добрый день!

    Гражданско-правовой договор предусматривает оказание услуг, выполнение работ вне трудовых правоотношений. Т.е. Вы не являетесь наемным работником в смысле трудового законодательства.

    Однакомьтесь со своим договором - в частности разделом прекращение действия договора либо расторжение договора, посмотрите на каких основаниях Вы вправе расторгнуть договор и какие будут последствия (нужно очень внимательно отнестись к данному разделу).

    Если право досрочного расторжения договора предусмотрено и условия такого расторжения Вас устраивают, пишите заявление о досрочном расторжении договора, вручайте его второй стороне по договору, выполняйте оставшиеся обязательства по договору (если они есть) и все, Ваши правоотношения прекращены.

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    • В мене немає мого договору. Мені його просто не дали

    Винограденко Антон Анатолійович
    Спілкуватися у чаті Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Доброго дня!

    Якщо ви працюєте по договору ЦПД (договір підряду, договір на виконання послуг і т.п.) вам потрібно:

    1. Найкращий варіант для розторгнення угоди для вас. Подивиться договір. В ньому зазвичай зазначається срок дії такого договору. Тому якщо договір на даний час продовжує строк дії - вам потрібно заключити додаткову угоду про зміну строку дії такого договору. (Наприклад, договір діє до 31.12.2021 року, тому вам потрібно щоб в додатковій угоді сторони узгодили, що строк дії такого договору "...до 19.04.2021 року (включно)" - тобто вказати останній день вашої праці.) Запропонуйте роботодавцю заключити таку додаткову угоду.

    2. Якщо в договорі передбачено можливість в односторонньому порядку розірати такой договір - письмово попередьте вашого роботодавця про намір розірвати такий договір, але уважно потрібно переглянути договір, тому що згідно договору, по тексту, можливо, передбачені деякі штрафні санкції до ініціатора односторонньої відмови від договору. Проте в цій ситуації є свої особливості: по-перше, відмова виконавця від виконання договору про надання послуг допускається за умови повного відшкодування замовнику завданих збитків; по-друге, дане положення не застосовується то «публічних договорів», в яких виконавець як суб´єкт підприємницької діяльності не вправі відмовити жодному замовнику від укладення з ним договору, відповідно до цього, виконавець наділений обов´язком належного виконання взятого на себе зобов´язання (ст.633 ЦК України). Прикладом є послуги, які надаються готелями, медичними закладами тощо). Саме в цьому випадку єдиним шляхом односторонньої відмови від договору є застосування положення ст.615 ЦК України, відповідно до якої виконавець вправі відмовитися від виконання договору про надання послуг за умови порушення договору замовником. Наприклад, після надання послуги із підготовки хворого зубу до видалення приватною клінікою (виконавцем) пацієнт (замовник) відмовився оплатити анестезію. У свою чергу, виконавець вправі не продовжувати надання послуги із видалення хворого зуба і звернутися до суду з позовом про відшкодування заподіяної шкоди.

    Костромина Виктория
    Спілкуватися у чаті Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    В мене немає мого договору

    Лучше конечно с ним ознакомиться - но в любой ситуации - если Вы не хотите работать дальше - пишите заявление на увольнение - путем подачи заявления на расторжении договора.

    Тимченко Анастасия Александровна
    Спілкуватися у чаті Тимченко Анастасия Александровна 2 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Конечно лучше было бы попросить у работодателя экземпляр договора и ознакомиться с его условиями и после этого делать окончательный вывод. Однако, скорее всего (не естественно не точно) достаточно просто прекратить выполнять свои обязанности, тогда с вами должны рассчитаться за фактически выполненную работу

    Шульга Светлана Леонидовна
    Спілкуватися у чаті Шульга Светлана Леонидовна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 18 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Якщо напишите заяву про звільнення, то інспекція з додержання законодавства праці оштрафує підприємство, тому що це вже буде не ЦПД, а трудовий договір. Підприємству така позиція не вигідно, тому заяву на звільнення писати не треба. Основне, це забрати винагороду за виконані послуги, роботи. Тут треба дивитись визначення ціни і оплату.

    По договору ЦПД:

    підрядник/виконавець діє на власний ризик. Він має економічну самостійність і несе пов’язану з нею відповідальність за результати своєї діяльності. Процес праці - підрядник/виконавець самостійно організовує процес праці.

    Ця умова означає, що:

    підрядника/виконавця не включають до штату підприємства-замовника. Іншими словами, при укладенні ЦПД підрядник/виконавець не подає заяву про прийняття на роботу, а замовник не оформляє відповідний наказ про прийняття на роботу, не зазначає підрядника/виконавця в штатному розписі, не заповнює на нього трудову книжку, не подає повідомлення про прийняття на роботу, не веде за ним Табель обліку використання робочого часу тощо;

    • підрядник/виконавець не підпорядковується внутрішньому трудовому розпорядку замовника, а самостійно регулює свій робочий час. Адже процес виконання роботи/надання послуги ЦПД не регулює. Тому при укладенні ЦПД не встановлюйте графік виконання робіт/надання послуг, наприклад, такий — у робочі дні з 8:00 до 17:00

    замовник не може безпосередньо впливати на процес виконання роботи/надання послуги, у тому числі контролювати підрядника/виконавця. Утім, у замовника є право в будь-який момент часу перевірити хід виконання роботи за договором підряду, не втручаючись при цьому в процес її виконання (ч. 1 ст. 849 ЦКУ). Результат послуг, робіт рописується конкретно що, скільки (у якій кількості, обсязі), в які строки повинен зробити підрядник/виконавець.

    Винагорода - підрядник/виконавець отримує оплату у формі винагороди. ЦПД у жодному разі не повинен містити:

    • відомості про те, що підрядник/виконавець отримує заробітну плату, кошти в оплату праці тощо;

    Щоб установити суму винагороди за ЦПД та/або порядок її визначення, орієнтуйтеся виключно на приписи ЦКУ, а не на норми трудового законодавства.

    у договорі може встановлюватися спосіб, яким самі сторони або інші зацікавлені особи в змозі самостійно визначити конкретну ціну роботи в грошовій сумі.

    Успіхів Вам.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України