Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, будівництво, 15 серпня 2021, питання №47043 150₴

Черга на квартиру військових

Добрий день, є питання. Які документи потрібні для того щоб стати або підтвердити чергу на квартиру військовослужбовцям? І які особи повинні надати ці документи? Тільки члени сім'ї чи і особи з котрими члени сім'ї перебувають у шлюбі теж?

Відповіді юристів (25)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Добрий день!

    ПОРЯДОК забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями (https://www.kmu.gov.ua/npas/43581369)

    22. Облік військовослужбовців, які потребують поліпшення житлових умов (далі — облік), ведеться у військових частинах та квартирно-експлуатаційних органах.

    23. Для зарахування на облік військовослужбовець подає рапорт на ім’я безпосереднього командира (начальника).

    До рапорту додаються:

    довідка з місця проживання про реєстрацію і склад сім’ї;

    витяг з особової справи військовослужбовця про склад сім'ї;

    довідка про те, чи перебувають члени сім’ї на квартирному обліку за місцем роботи (у виконавчих органах місцевих рад);

    документи, що підтверджують право на першочергове та позачергове одержання житла, інші пільги.

    Інші документи житлова комісія запитує у разі потреби через командира військової частини у відповідних державних органів, установ, організацій, громадян.

    24. Військовослужбовці зараховуються на облік згідно з рішенням житлової комісії військової частини, яке затверджується командиром військової частини.

    У рішенні зазначаються дата зарахування на облік, склад сім’ї, підстави для зарахування на облік, вид черговості (загальна черга, в першу чергу, поза чергою), а також підстави включення до списків осіб, що користуються правом першочергового або позачергового одержання житлових приміщень, а в разі відмови в зарахуванні на облік — підстави відмови з посиланням на відповідні норми законодавства.

    На засіданні житлової комісії має право бути присутнім військовослужбовець, стосовно якого вирішується питання зарахування на облік.

    Датою зарахування на облік вважається день, коли житловою комісією військової частини винесено рішення про зарахування військовослужбовця на облік.

    Військовослужбовці, зараховані на облік, заносяться до книги обліку осіб, що перебувають в черзі на одержання житла.

    25. На кожного військовослужбовця, зарахованого на облік, оформляється облікова справа.

    Облікова справа є документом суворої звітності і зберігається за місцем перебування військовослужбовця на обліку, а після надання йому житла для постійного проживання протягом п’яти років — у виконавчому органі районної, міської, районної у місті ради, що видав ордер, якщо ордер видано квартирно-експлуатаційним органом — в квартирно-експлуатаційному органі. Після закінчення зазначеного строку справа знищується у встановленому порядку.

    26. Військовослужбовці, які перебувають на обліку, у разі переміщення по військовій службі, пов’язаного з переїздом до іншого гарнізону (в іншу місцевість), зараховуються на облік за новим місцем служби разом з членами їх сімей із збереженням попереднього часу перебування на обліку, а також у списках осіб, що користуються правом першочергового або позачергового одержання житла.

    27. Військовослужбовці, направлені на навчання до військових навчальних закладів з виключенням із списків військових частин, забезпечуються на час навчання житлом у гуртожитках навчального закладу, яке вивільнюють після закінчення навчання.

    За зазначеними військовослужбовцями на весь період навчання зберігається черга на одержання житла за попереднім місцем служби.

    28. Військовослужбовці, направлені у складі підрозділів до участі в міжнародних миротворчих операціях з виключенням із списків військових частин, залишаються на обліку за попереднім місцем служби.

    29. Військовослужбовці, які перебувають на обліку при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров’я, а також у зв’язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів, у разі неможливості використання на військовій службі залишаються на обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду, а в разі розформування військової частини — у військовому комісаріаті і квартирно-експлуатаційному органі та користуються правом позачергового одержання житла.

    30. Військовослужбовці знімаються з обліку у разі:

    поліпшення житлових умов, внаслідок чого відпала потреба в наданні житла;

    засудження військовослужбовця до позбавлення волі на строк понад шість місяців, крім умовного засудження;

    звільнення з військової служби за службовою невідповідністю, у зв’язку з систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;

    подання відомостей, що не відповідають дійсності, але стали підставою для зарахування на облік;

    в інших випадках, передбачених законодавством.

    31. Житлові приміщення надаються тільки військовослужбовцям, які перебувають на обліку, крім випадків, передбачених законодавством.

    32. Військовослужбовцям житло надається згідно з чергою.

    Черговість надання житла визначається за часом зарахування на облік (включення до списків осіб, що користуються правом першочергового або позачергового одержання житлових приміщень).

    33. Житлове приміщення, що надається військовослужбовцю для постійного проживання, повинне бути благоустроєним стосовно до умов даного населеного пункту, відповідати встановленим санітарним та технічним вимогам.

    34. На підставі рішення про надання житла виконавчий орган районної, міської, районної у місті ради, а в закритому військовому містечку – квартирно-експлуатаційний орган видає ордер, який є єдиною підставою для вселення в надане житлове приміщення, безпосередньо військово-службовцю, на ім’я якого він виписаний, або за його дорученням іншій особі.

    Ордер може бути виданий лише на вільне житлове приміщення.

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

      Дякую вам за відповідь

    Гуєнок Клієнт 2 роки тому

    У мене уточнення до свого питання, є наступне питання. Я одружився на дочці військового який стоїть на обліку на квартиру, і він вимагає оригінал паспорта у мене, щоб уточнити чергу на квартиру, і отримати грошову компенсацію за неї. Питання наступне, чи я якимось боком впливаю на розмір та можливість компенсації за це? Будучи чоловіком його доньки.

    І чи потрібно подавати саме оригінал паспорту. Бо я зараз за кордоном і немає такої можливості.

    Карпенко Андрей Владимирович
    33.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Понятие члена семьи нельзя однозначно охарактеризовать. Отрасли действующего законодательства не дают нормативно-обоснованного и исчерпывающего определения этого понятия. Противоречия представлений о том, кто входит в состав семьи в областях жилищного, семейного и налогового права привели к формированию разных взглядов на законы о льготах для работников правоохранительных органов и военнослужащих.

    Дабы разъяснить ситуацию, Конституционный суд Украины в своем решении от 03.06.99г. дал следующее толкование этого определения:

    • членом ячейки общества военнослужащего или работника милиции считается лицо, которое имеет с субъектом кровную связь, находится в браке с ним, постоянно проживает и имеет общий быт.

    Таким образом, членами семьи военнослужащего и работника правоохранительных органов выступают его (её) супруг(а), их дети и родители. Что касается детей, то они являются членами семьи, даже если ни с кем не имеют кровных связей. Их статус не меняется, будь они родные обоим родителям, усыновленные или рожденные в предыдущем браке от одного из супругов.

    Изучите два нижеприведенных документа.

    Все детально расписано и есть ответы на все Ваши вопросы.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1020-18#Text

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    31.07.2018 № 380

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України06 вересня 2018 р.за № 1020/32472

    Про затвердження Інструкції з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1081-2006-%D0%...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 3 серпня 2006 р. N 1081 Київ

    Про затвердження Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

      Спасибо за ответ, тогда скажите для чего нужен был мой оригинал паспорта, не копия а именно оригинал?

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Сообщаю следующее:

    членом семьи военнослужащего или работника милиции считается лицо, которое имеет с субъектом кровную связь, или находится в браке с ним, постоянно проживает и имеет общий быт.

    Муж дочери , это часть семьи дочери, исходя из этого муж дочери не влияет на выплаты и статус отца дочери.

    Это указал Конституционный суд Украины в своем решении от 03.06.99г.

    Ознакомьтесь с приказом Минобороны #380 от 31.07.2018 и Постановою КМУ #1081 от 03.08.2006.

    В документе указаны суть решения по Вашему вопросу.

    С оригиналов документов необходимо сделать копии и подать.

    Оригиналы остаются у заявителя - сдавать их не нужно-этого нет в нормативных документах.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому
      Дякую вам за відповідь
    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Спасибо за ответ, тогда скажите для чего нужен был мой оригинал паспорта, не копия а именно оригинал?

    Хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

    Для взятия на учет необходимы оригиналы документов.

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

      А я к учёту не имею отношения, к его семье. У меня свой дом своя прописка и я только год назад женился

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Щодо питання "чи я якимось боком впливаю на розмір та можливість компенсації за це?":

        ПОРЯДОК визначення розміру і надання військовослужбовцям та членам їх сімей грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/728-2015-%D0%B...)

        4. У разі використання військовослужбовцем та/або членами його сім’ї права на приватизацію раніше наданого жилого приміщення у неповному обсязі загальна площа жилого приміщення, яка підлягає компенсації, зменшується на площу, яка була безоплатно передана з державного житлового фонду у приватну власність військовослужбовця та/або членів його сім’ї.

        У разі отримання військовослужбовцем з державного житлового фонду жилого приміщення для постійного проживання, яке не приватизовано ним та/або членами його сім’ї, і його подальшого перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов та/або включені до списків осіб, що мають право на першочергове чи позачергове отримання жилих приміщень, загальна площа житла, яка підлягає компенсації, зменшується на загальну площу житла, що перебуває у користуванні військовослужбовця та членів його сім’ї.

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

      У нас конфликт из-за этого, что я не дал паспорт потому что к очереди на квартиру я отношения не имею

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    У нас конфликт из-за этого, что я не дал паспорт потому что к очереди на квартиру я отношения не имею

    Хххххххххххххххххххххххх

    Кем Вы приходитесь военнослужащему?

    Если Вы не член семьи, то Вас не будут учитывать при постановке в очередь на жилье.

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

      Я прихожусь зятем. Имею все свое. И ниначто не притендую.

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Як зазначив колега вище:

        "Дабы разъяснить ситуацию, Конституционный суд Украины в своем решении от 03.06.99г. дал следующее толкование этого определения:

        • членом ячейки общества военнослужащего или работника милиции считается лицо, которое имеет с субъектом кровную связь, находится в браке с ним, постоянно проживает и имеет общий быт.

        Таким образом, членами семьи военнослужащего и работника правоохранительных органов выступают его (её) супруг(а), их дети и родители. Что касается детей, то они являются членами семьи, даже если ни с кем не имеют кровных связей. Их статус не меняется, будь они родные обоим родителям, усыновленные или рожденные в предыдущем браке от одного из супругов."/

        Наголошуйте на цій тезі Конституційного суду, тобто на тому, що Ви не є членом сім'ї військовослужбовя

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Я прихожусь зятем. Имею все свое. И ниначто не притендую.

    Хххххххххххххххх

    Вас не должны вносить в список членов семьи военнослужащего.

    Если Ваша жена прописана с родителями, то она член семьи военнослужащего и учитывается при распределении жилья.

    Если Вы с женой (дочерью военнослужащего) приобрели жилье в браке, то ее уже не будут учитывать при распределении жилья.

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

      Дякую вам за відповідь

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день!

    Опираясь на все ваши уточнения к вопросу, именно уточнения, вас больше волнует требование по паспорту.

    И законодательного обоснования такого требования нет. Как и действительно возникает вопрос по вашему отношению и праву на жилье в очереди, при том факте что у вас своя собственность и своя прописка.

    К сожалению, далеко от правового и честного обоснования, что вас озвучили родственники. Но вероятно и их ввели в заблуждение.

    Набирайте, если остались вопросы, через контакты на сайте.

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

      Дякую вам за відповідь

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#T...):

    "Стаття 3. Сім'я...

    2. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки...".

    "ПОРЯДОК забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1081-2006-%D0%...):

    "1. Цей Порядок визначає механізм забезпечення житловими приміщеннями військовослужбовців...та членів їх сімей.".

    "ІНСТРУКЦІЯ з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1020-18#Text):

    "1. Ця Інструкція визначає зміст та методику забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців Збройних Сил України (крім військовослужбовців строкової служби),...та членів їх сімей,...".

    Якщо Ви з дочкою військовослужбовця не проживаєте разом з ним, мешкаєте окремо, то ви не входите до складу його сім'ї, не зобов'язані подавати які-небудь документи стосовно перебування на квартирному обліку чи підтвердження цього обліку; більш того, витребування чи подання вами таких документів є, буде порушенням цього обліку.

    • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

      Дякую вам за відповідь

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    Питання забезпечення житлом військовослужбовців та членів їхніх родин, включаючи звільнених, регулюється чинним законодавством та зокрема наказом Міністерства оборони України від 31.07.2018 року № 380 « Про затвердження Інструкції з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями».

    Перелік документів необхідних для зарахування на квартирний облік:

    2.5. Для зарахування на облік військовослужбовець подає через нетаємне діловодство військової частини рапорт, зразок якого наведений у додатку 1 до цієї Інструкції, на ім’я командира військової частини про зарахування на облік, який підписується повнолітніми членами сім’ї, що проживають разом з військовослужбовцем, мають самостійне право на отримання жилого приміщення та бажають разом з ним перебувати на квартирному обліку.

    Рапорт (додаток 1) реєструється представником житлової комісії військової частини в книзі реєстрації рапортів (заяв) про взяття на квартирний облік та внесення змін до облікової справи (додаток 2), яка ведеться в житловій комісії військової частини.

    До рапорту (додаток 1) військовослужбовцем додаються такі документи:

    довідка з місця проживання про реєстрацію і склад сім’ї (Ф-3) (далі — Ф-3);

    витяг із наказу про призначення до військової частини;

    витяг з послужного списку особової справи військовослужбовця;

    довідка про проходження військової служби з військової частини (Ф-5) (далі — Ф-5);

    довідка про склад сім’ї з військової частини (Ф-7) (далі — Ф-7);

    довідка (додаток 3) з останнього місця служби про перебування на квартирному обліку;

    довідки (додаток 4) з попередніх місць служби про отримання (неотримання, здачу) житла (або їх ксерокопії завірені в установленому порядку);

    довідка про те, чи перебувають члени сім’ї на квартирному обліку за місцем проживання, роботи (проходження військової служби);

    ксерокопії паспортів повнолітніх членів сім’ї, свідоцтв про народження неповнолітніх членів сім’ї, свідоцтва про шлюб військовослужбовця;

    документи, що підтверджують право на першочергове чи позачергове одержання жилого приміщення військовослужбовцем або членами його сім’ї, інші пільги.

    Інші документи житлова комісія запитує в разі потреби через командира (начальника) військової частини у відповідних державних органів, установ, організацій, громадян.

    Перед проведенням засідання житлової комісії, на якому буде розглядатися рапорт військовослужбовця про зарахування на квартирний облік, членами житлової комісії проводиться перевірка житлових умов військовослужбовця та у п’ятиденний строк складається довідка про перевірку житлових умов (додаток 5).

    Рішення житлової комісії військової частини щодо взяття військовослужбовця та членів його сім’ї на квартирний облік (або обгрунтована відмова) повинно бути винесене у місячний строк з дня подання ним рапорту.

    Військовослужбовці зараховуються на квартирний облік згідно з рішенням житлової комісії військової частини, яке оформлюється у формі протоколу засідання житлової комісії, який підписується представником житлової комісії і затверджується командиром військової частини. Підпис командира завіряється гербовою печаткою військової частини.

    На засіданні житлової комісії військової частини мають право бути присутніми військовослужбовець, стосовно якого вирішується питання зарахування на квартирний облік, та повнолітні члени його сім’ї.

    Дані про військовослужбовців, зарахованих на квартирний облік, заносяться до книги обліку осіб, які перебувають у черзі на поліпшення житлових умов (одержання житла для постійного проживання) (додаток 6), яка ведеться представником житлової комісії. Дані зазначених книг повинні щороку звірятися (уточнюватися) під час проведення щорічної перереєстрації облікових справ.

    У разі зарахування на облік декількох військовослужбовців та членів їх сімей однією датою при першому зарахуванні на облік першими зараховуються військовослужбовці, рапорти яких були раніше зареєстровані в книзі обліку рапортів (заяв) про взяття на квартирний облік та внесення змін до облікової справи (додаток 2). Надалі в разі зарахування декількох військовослужбовців на квартирний облік однією датою за новим місцем служби першими зараховуються військовослужбовці, які мають більший строк проходження військової служби. За наявності однакового строку військової служби першими зараховуються ті, які мають більший склад сім’ї.

    Гуєнок Клієнт 2 роки тому
    Добре, дякую я вас зрозумів. А таке питання, якщо я знаю факт того що один з членів сім'ї став громадянином іншої країни, має там власне житло, має власну дачу, автомобіль, але при цьому він стоїть на черзі і прописаний в відомствинній квартирі досі і його враховують як одного з тих хто притендує на житло, можу я якось сповістити про це державним органам?
    • Винограденко Антон Анатолійович
      Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

      Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

      Так ви можете про це сповістити Міністерство оборони України в особі Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями. Вимоги до звернень встановлено Законом України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР. Так, відповідно до статті 5 цього Закону звернення може бути усним чи письмовим.

      Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні «гарячі лінії» та записується (реєструється) посадовою особою.

      Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені згідно із законодавством. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням інтернету, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

      ПОРЯДОК забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями (https://www.kmu.gov.ua/npas/43581369):

      30. Військовослужбовці знімаються з обліку у разі:

      поліпшення житлових умов, внаслідок чого відпала потреба в наданні житла;

      засудження військовослужбовця до позбавлення волі на строк понад шість місяців, крім умовного засудження;

      звільнення з військової служби за службовою невідповідністю, у зв’язку з систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;

      подання відомостей, що не відповідають дійсності, але стали підставою для зарахування на облік;

      в інших випадках, передбачених законодавством.

      "ІНСТРУКЦІЯ з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1020-18#Text)

      9. З метою здійснення контролю за організацією забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями наказом Міністерства оборони України утворюється комісія з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями (далі - Комісія з контролю).

      10. Основними завданнями Комісії з контролю є:

      контроль за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями;

      контроль за правильністю призначення виплат військовослужбовцям та членам їх сімей грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення;

      перевірка законності взяття та перебування на обліку військовослужбовців та членів їх сімей, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання жилих приміщень для постійного проживання.

      • Гуєнок Клієнт 2 роки тому

        Просто мені було запропоновано фіктивне розлучення з дружиною, і прописку в відомствинній квартирі з метою навмисного погіршення умов. Але я знаю що не всі члени сім'ї військового потребують поліпшення умов. Тому я вирішив поступити як сумлінний громадянин, який побачив явну спробу шахрайства. Адже за визначенням злочин це протизаконна дія або бездіяльність, якщо не помиляюсь. Ось я і не хочу бути злочинцем. Дякую за відповідь.

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Доброї ночі!

      Ви маєте право про це повідомити, за заявою згідно до Конституції України, Закону України" "Про звернення громадян".

      Відповідно до статті 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

      Порядок розгляду звернень громадян

      Право громадян на звернення закріплене в ст. 40 Конституції України: усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

      ЗАКОН УКРАЇНИ

      Про звернення громадян

      від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР

      (Витяг)

      Стаття 1. Звернення громадян. Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов’язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

      Стаття 4.Рішення, дії (бездіяльність), які можуть бути оскаржені

      До рішень, дій (бездіяльності), які можуть бути оскаржені, належать такі у сфері управлінської діяльності, внаслідок яких:

      – порушено права і законні інтереси чи свободи громадянина (групи громадян);

      – створено перешкоди для здійснення громадянином його прав і законних інтересів чи свобод;

      – незаконно покладено на громадянина які-небудь обов’язки або його незаконно притягнуто до відповідальності.

      Стаття 5.Вимоги до звернення

      Звернення адресуються органам державної влади до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

      Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне). Звернення може бути усним чи письмовим.

      Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв’язку через визначені контактні центри, телефонні “гарячі лінії” та записується (реєструється) посадовою особою.

      Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства.

      Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

      У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання. Письмове звернення повинно бути підписано заявником із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь.

      Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження.

      Стаття 8. Звернення, які не підлягають розгляду та вирішенню

      Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

      Не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, а також ті звернення, терміни розгляду яких передбачено статтею 17 цього Закону, та звернення осіб, визнаних судом недієздатними.

      Рішення про припинення розгляду такого звернення приймає керівник органу, про що повідомляється особі, яка подала звернення.

      Стаття 20. Термін розгляду звернень громадян

      Звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.

      Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник відповідного органу або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п’яти днів.

      Стаття 18. Права громадянина при розгляді заяви чи скарги

      Громадянин, який звернувся із заявою чи скаргою до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об’єднань громадян, засобів масової інформації, посадових осіб, має право:

      • особисто викласти аргументи особі, що перевіряла заяву чи скаргу, та брати участь у перевірці поданої скарги чи заяви;
      • знайомитися з матеріалами перевірки;
      • подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом, який розглядає заяву чи скаргу;
      • бути присутнім при розгляді заяви чи скарги;
      • користуватися послугами адвоката або представника трудового колективу, організації, яка здійснює правозахисну функцію, оформивши це уповноваження у встановленому законом порядку;
      • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги.

      Стаття 19. Обов’язки органів державної влади, їх керівників та інших посадових осіб щодо розгляду заяв чи скарг

      Органи державної влади їх керівники та інші посадові особи в межах своїх повноважень зобов’язані:

      • об’єктивно, всебічно і вчасно перевіряти заяви чи скарги;
      • на прохання громадянина запрошувати його на засідання відповідного органу, що розглядає його заяву чи скаргу;
      • забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв’язку з заявою чи скаргою рішень;
      • письмово повідомляти громадянина про результати перевірки заяви чи скарги і суть прийнятого рішення;
      • вирішувати питання про відповідальність осіб, з вини яких було допущено порушення, а також на прохання громадянина не пізніш як у місячний термін довести прийняте рішення до відома органу місцевого самоврядування, трудового колективу чи об’єднання громадян за місцем проживання громадянина;
      • у разі визнання заяви чи скарги необгрунтованою роз’яснити порядок оскарження прийнятого за нею рішення;
      • не допускати безпідставної передачі розгляду заяв чи скарг іншим органам;
      • особисто організовувати та перевіряти стан розгляду заяв чи скарг громадян, вживати заходів до усунення причин, що їх породжують, систематично аналізувати та інформувати населення про хід цієї роботи.

      Всього доброго, успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України