Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, будівництво, 18 серпня 2021, питання №47258 150₴

Права на квартиру при розлученні

Доброго вечора. Цікавить така ситуація: до одруження дружина купила квартиру в новобудові з фундаменту так сказати, потім ми одружилися, квартиру скоро будуть здавати в експлуатацію і дружина каже, що там треба буде і мій підпис так як ми подружжя. Її батьки трохи хвилюються, що таким чином я маю права на квартиру і в разі розлучення зможу претендувати на неї. Чи дійсно це так, якщо купівля була до шлюбу, а здача в експлуатацію уже в шлюбі? Дякую.

Відповіді юристів (7)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго вечора!

    Для оформлення права власності на квартиру в новобудові згода вас, як чоловіка, знадобиться.

    За загальним правилом – усе що набуто у шлюбі є спільною сумісною власністю подружжя.

    Про це говорить зокрема Сімейний кодекс України. Так, відповідно до ст.60 Сімейного кодексу, «майно, яке набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважних причин самостійного заробітку (доходу)». Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя («презумпція спільної сумісної власності подружжя». Презумпція може бути спростована й один із подружжя може оспорювати поширення правового режиму спільного сумісного майна на певний об'єкт, в тому числі в судовому порядку. Тягар доказування обставин, необхідних для спростування презумпції, покладається на того з подружжя, який її спростовує)

    Таким чином, навіть якщо один із подружжя ніде не працював і не вносив кошти за квартиру впродовж усього часу будівництва, ремонту та утримання житла, він вправі претендувати на цю квартиру в рівних частках з іншим членом подружжя.

    Щодо рівності часток, то ця рівність випливає зі ст..70 Сімейного кодексу, відповідно до якого у разі поділу майна, що є об’єктом спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

    Відповідно до частини другої статті 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

    Якщо законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

    Отже, новостворене нерухоме майно набуває юридичного статусу житлового будинку після прийняття його до експлуатації і з моменту державної реєстрації права власності на нього.

    Також інформую, що іІснує судова практика коли об’єкт незавершеного будівництва, зведений за час шлюбу, може бути визнаний об’єктом права спільної сумісної власності подружжя із визначенням часток. При цьому суд може визнати право на частину об’єкта незавершеного будівництва за кожною з сторін (https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/81...)

    Винограденко Антон Анатолійович
    33.3%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Отож, якщо один з подружжя придбав квартиру в новобудові до моменту одруження (а саме – до моменту реєстрації шлюбу), то таке нерухоме майно буде вважатись його особистою власністю. Якщо ж реєстрація права власності на квартиру не відбулась до моменту реєстрації шлюбу, то це дає підстави для другого з подружжя претендувати на частину квартири в майбутньому.

    Слід також зазначити, що у деяких випадках право власності на квартиру у іншого з подружжя може виникнути і до моменту реєстрації шлюбу. Це наприклад, коли майбутнє подружжя задовго до укладення шлюбу проживало разом та вело спільне господарство.

    Зокрема, відповідно до постанови Верховного суду України від 18.09.18р. по справі № 759/13140/14-ц, «Об’єкт нерухомості, придбаний за договором інвестування в будівництво в період спільного проживання сторін без реєстрації шлюбу є об’єктом спільної сумісної власності подружжя»

    В цьому випадку Верховний суд зіслався на норму ст..70 СК України, зазначивши, що у період проживання однією сім’єю сторони у справі сплатили більшу частину вартості приміщення,. Решту коштів відповідачем було сплачено після припинення спільного проживання сторін. При цьому на рішення суду не вплинули ті обставини, що зазначений договір укладався відповідачем, а право власності на спірне нежитлове приміщення було зареєстровано за ним же і після припинення спільного проживання.

    Тому як бачимо, режим особистої власності одного з подружжя не є абсолютним і підлягає спростуванню.

    Адвокат Евгений Александрович
    33.3%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Максим!

    Все залежить від обставин та оформлених документів.

    Квартири первинного ринку, якщо мова йде про інвестиційні квартири, оформляються шляхом продажу майнових прав та реєстрація права власності на квартиру відразу проводиться на клієнта.

    Відповідно, в Державному реєстрі він стає первинним власником цієї нерухомості.

    А це означає, що договір купівлі-продажу майнових прав і буде тим самим підтверджуючим документом на право власності житла, і юридичною підставою для реєстрації клієнта власником інвестиційної квартири.

    Відповідно до ст. 57 Сімейного кодексу України особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    • майно, набуте нею, ним до шлюбу;
    • майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
    • майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;
    • житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";
    • земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Таким чином, якщо як Ви зазначаєте те, що Ваша дружина до шлюбу купила квартиру в новобудові з фундаменту, то лише вона є власником цієї квартири.

    Статтею 60 Сімейного кодексу України визначено, що майно, яке набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.Набуваючи у власність майно, дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання цим майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними (ст. 63 Сімейного кодексу України).

    Таким чином, у разі якщо право власності буде оформлятися, з реєстрацією у Державному реєстрі речових прав саме зараз, тобто у шлюбі, то Ви маєте право на частину цієї квартири.

    Щодо підписання Вами документів, у всякому випадку, це треба здійснювати, так як Ви у шлюбі та між собою подружжям.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Згідно Сімейного Кодексу Украііни ст. 70 . Майно, яке набуте за час шлюбу, незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного заробітку. Такими поважними причинами можуть бути, наприклад, навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо.

    Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання цим майном, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    До майна, що належить подружжю на праві спільної сумісної власності відноситься:

    майно, набуте за час шлюбу (за винятком речей індивідуального користування);доходи, отримані кожним із подружжя (заробітна плата, пенсія, стипендія та інші);речі придбані для одного із подружжя для професійних занять (музичні інструменти, лікарське устаткування, оргтехніка тощо).

    Якщо майно дружини/чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, або якщо один із подружжя своєю працею чи коштами брав участь в утриманні майна, управлінні цим майном чи догляді за ним, то таке майно або дохід, одержаний від цього майна, у разі спору можуть бути визнані за рішенням суду об’єктом права спільної сумісної власності.

    Як провести розділ майна добровільно:

    Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою, уклавши договір про поділ майна або договір про виділ майна зі складу майна подружжя.

    Договір про поділ чи виділ нерухомого майна підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

    Який порядок поділу майна через суд:

    Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

    Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.

    Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема, на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою та попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

    Для отримання компенсації необхідно подати суду документи: чеки, накладні, договори на замовлення робіт , послуг, які підтверджують , що сааме Ви понесли витрати на ремонт спільного майна , або істотне його покращення.

    У разі, коли жоден із подружжя не вчинив таких дій, а неподільні речі не можуть бути реально поділені між ними, суд визнає ідеальні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.

    За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею/ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    До якого суду звертатися і скільки це коштує:

    Справи щодо поділу спільного майна подружжя розглядаються місцевими загальними судами в порядку позовного провадження за місцем розташування майна або його основної частини (якщо це стосується нерухомого майна) або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача (якщо стосується поділу рухомого майна).

    Слід відзначити, що до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, позовна давність не застосовується за умови, якщо шлюб між ними не розірвано.

    До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у 3 роки, яка обчислюється від дня, коли один зі співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

    При поданні позову сплачується судовий збір, який визначається виходячи із вартості майна, яке підлягає поділу – 1% вартості. Однак судовий збір не може бути менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та більшим за 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

    При визначенні ставок судового збору застосовується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Розмір вказаного прожиткового мінімуму на 01 січня 2021 року становить 2 179 гривні.

    особливі випадки:

    Під час поділу майна важливу роль відіграє багато різних нюансів, які індивідуальні для кожного окремо взятого подружжя. Це можуть бути і питання поділу боргових зобов’язань, і питання поділу майна між подружжям у випадках, коли один із них (або обидва) є фізичними особами – підприємцями, або ж серед майна є недобудоване майно.

    Також необхідно додати документи які підтверджують, що Ви внесли більшу суму коштів за спільне майно , квитанції про оплату з банку , договір банківського кредиту на ваше ім я чи інші документи, що доведуть , факт того , що кошти внесли саме Ви.

    Ви можете за вашою згодою отримати грошову компенсацію за вашу частку квартири, яку визначає суд у рішенні .

    Якщо консенсус не буде досягнуто сторонами , щод виплати за частку квартири, то суд виділить Вам кожній стороні ідеальні частки у майні та залишить у спільній власності майно , у такому разі кожен власник зможе розпоряджатись своєю часткою як забажає в межах встановлених у рішенні суду чітко , яке кожному буде вручено чи направлено поштою.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрий вечір!

    Оскільки виникнення кредитних зобов’язань в одного з подружжя відбулось до укладення шлюбу майно, придбане за кредитні кошти не вважається спільним майном подружжя. Так, сплата боргів одного з подружжя, що виникли до укладення шлюбу, за рахунок коштів подружжя може за певних обставин ураховуватися під час вирішення спору про поділ спільного майна чи боргових зобов`язань, проте не може бути підставою для визнання права на майно, набуте до укладення шлюбу. Сплата частини коштів за кредитним договором, укладеним для придбання нерухомого майна не змінює його правового статусу, оскільки кредитний договір було укладено не в період перебування сторін у шлюбі. У зв’язку із цим зобов`язання з повернення кредиту за зазначеним договором виникло лише в одного з подружжя (постанова Верховного Суду від 03.07.2019 року у справі № 554/14662/15-ц (провадження № 61-19294св18).

    Шишкин Алексей Юрьевич
    33.3%
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Відповідно до правових висновкв Верховного суду України по деякіх цивільних справах в данному випадку (купівля квартири у забудовника через купівлю майнових прав на майбутню квартиру) вирішальне значення буде мати коли за цю квартиру були сплачені гроши. Якщо до реєстрації шлюбу, то це буде особиста власність вашої дружини, а якщо після реєстрації шлюбу, то таке майно може бути визнано спільним майном подружжя. Час реєстрації права власності на таке майно не має вирішального значення Тому буде ваш підпис при реєстрації права васності на цю кваритиру чи не буде, це не підтверджує факти виникнення сімісної власності подружжя.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Максим, доброго дня!

    Ризик поділу як спільне сумісне є. І визначається цей ризик в залежності від того, коли були сплачені платежі та ким були сплачені (обома з подружжів чи одним).

    В підтвердження того, та ж згода, яка наразі отримується вами при реєстрації правочину.

    Доречі дуже важливо яким саме документом наразі введуть в експлуатацію та зареєструють на дружину.

    Варіантів застрахувати як власні інтереси та спільні подружжя є. Тут важливо що саме ви або дружина хочете.

    Телефонуйте, через контакти на сайті.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України