Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

26 жовтня 2021, питання №50282 100₴

Нужен адвокат по трудовым спорам в Харькове.

Я работал без официального оформления более полугода. При увольнении со мной не рассчитались, после директор ушел в отказ «я тебя не знаю» . Из доказательств:квитанции переводов зарплаты в Приват 24 с карточки директора филиала(моего начальника),скриншоты переписок с руководством и клиентами по почте и в вайбере,договора,коммерческие предложения. Писал многочисленные жалобы в инспекцию по труду,налоговую,полицию.Инспекция по труду дала ответ в мягкой форме:мы запросили список сотрудников компании,в нем вашей фамилии не было.Но раз вы сообщаете ,то возможно имели место неоформленные трудовые отношения ,обращайтесь в суд. Налоговая ответила что сейчас мораторий на проведение проверок на время карантина. Полиция отказалась вносить в единый реестр досудебных расследований. Забрасывал многочисленными повторными жалобами через Верховную Раду и Прокуратуру-толку ноль,просто отписки делают.
Задача-все грамотно красиво упаковать,чтобы суд присудил выплатить зарплату за все месяцы работы ,плюс моральный,материальный ущерб,выжать максимум. Если у Вас есть опыт решения подобных дел и Вы видите перспективу,напишите пожалуйста сколько это будет ориентировочно стоить.

Відповіді юристів (3)

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    У Вашій ситуаціі ,Вам необхідно встановити юридичний факт та визнати факт трудових відносин з підприємством у суді, та враховуючи,що на підприємстві всі органи управління заблоковані судами

    Необхідно ,аби суд прийняв рішення про Ваше перебування у трудових выдносинах та припинення трудових відносин на підставі рішення суду.

    Частина друга статті 315 ЦПК України , передбачає, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

    З рішенням суду Ви звертаєтеся до центру зайнятості - воно і буде документом про звільнення Ваше безумовно аби вам зарахували стаж .

    Дата винесення рішення є днем Вашого звільнення.

    Повідомте Органи Держпраці про ситуацію ,що склалася письмово , нехай вживають заходів впливу.

    У позові також вкажіть ,що Вам необхідно виплатити зарплату за весь час фактично існуючих трудових відносин і просіть забезпечення виконання рішення суду у вигляді ,видачі виконавчого листа про стягнення коштів та направлення його на виконання в орган ДВС.

    Згідно п. 1 ч. 1 ст. 5 закону України "Про судовий збір" заявники та позивачі за подання до суду заяви про видачу судового наказу/позовної заяви про стягнення заробітної плати звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

    Те , що ви працювали без оформлення ускладнить справу , проте, Вам Варто скористатися реэстром адвокатів України у Вшому місті територіально , також можна спробувати звернутись до Центру безоплатної правової допомоги,0 800 213 103 аби Вам знайшли державного адвоката, що спеціалізується на даній категорії справ у вашому випадку необхідно мати адвоката який на місці зможе завітати у всі державні органи для збору документів та представництва у суді.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    30%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Кодекс Украины об административных правонарушениях (КУАП; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10?find=...):

    "Стаття 41. Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці...

    Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), ...-

    тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.";

    КУАП (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10#Text):

    "Глава 17ПІДВІДОМЧІСТЬ СПРАВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ...

    Стаття 221. Районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді)

    Судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів розглядають справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами першою - четвертою та сьомою статті 41,...".

    Как вариант, подайте в районный суд по месту нахождения предприятия заявление о привлечении директора к административной ответственности.

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Руслан!

    Рекомендую Вам подать повторно жалобу в Государственную инспекцию труда для проведения проверки и принятия мер реагирования к работодателю.

    Также, заявление в полицию о внесении ведомостей в Единый реестр досудебных расследований и открытии уголовного дела о грубом нарушении трудового законодательства по ст.172 Уголовного кодекса Украины, о чём в полиции Вам должны выдать извлечение из Единого реестра досудебных расследований.

    В случае, если дознаватель полиции, не вносит ведомости в Единый реестр досудебных расследований и не открывает уголовное дело о грубом нарушении трудового законодательства по ст.172 Уголовного кодекса Украины, то Вы имеете право подать жалобу в суд следственному судье по ст.ст.303-307 УПК Украины (что есть самым эффективным способом).

    КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2013, № 9-10, № 11-12, № 13, ст.88):

    Кримінальний процесуальний к... | від 13.04.2012 № 4651-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 2. Завдання кримінального провадження

    1. Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура".

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 307. Рішення слідчого судді за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора під час досудового розслідування

    1. За результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу.

    2. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

    ...

    3) зобов’язання вчинити певну дію;...".

    Вы имеете право подать заявление в суд для установления факта трудовых отношений.

    Споры относительно установления факта трудовых отношений или установления факта заключения трудового договора рассматриваются в суде(ст. 315 Гражданского процессуального кодекса Украины).

    Физическое лицо вправе обратиться в суд по месту жительства (регистрации места жительства) с заявлением об установлении факта, имеющего юридическое значение (в данном случае факта трудовых отношений).

    При обращении в суд с соответствующим заявлением следует отметить:

    • какой факт просит установить заявитель и с какой целью;

    • причины невозможности получения или восстановления документов, подтверждающих данный факт;

    • доказательства, подтверждающие факт (такие доказательства могут превзойти поговорку о работе, высказывание о свободе, высказывания о делах, дела о количестве и выплате заработной платы, лицо трудового договора, разрешить рабскому работнику работать, трудовую функцию и работу, знаки правил внутривенного трудового заказа, показания свидтеля и т.д.).

    Всего доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України