Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 11 січня 2022, питання №54256 100₴

Как встать на учёт в военкомате не по месту приписки

Добрый день. Подскажите пожалуйста, муж приписан в Харьковской обл, живёт в Чернигове уже 6 лет. Пока приписаться нет возможности здесь, решаем вопросы с документами. Можно ли встать на учёт в военкомате по месту жительства, а не по прописке? И что для этого нужно? Спасибо

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня!

    Так, це можливо. Не обов'язково перебувати на військовому обліку за місцем реєстрації, можливо також за місцем проживання.

    Для цього Вашому чоловіку потрібно знятись з обліку територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше - військкомат) за місцем реєстрації та стати на військовий облік за місцем проживання, тобто у місті Чернігові.

    Адвокат Евгений Александрович
    40%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Альона!

    При обращении в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (новое название учреждения которое сменило военкомат), он должен предъявить паспорт, военный билет (приписное), на месте оформляется заявление на постановку на воинский учёт.

    Исходя из данных в документах, он числится зарегистрированным в Харьковской области и таким что стоит или должен стоять на воинском учёте в Харьковской области.

    Если не стоит на воинском учёте в Харьковской области, то должен сначала стать там на воинский учёт, чтобы была отметка в военном билете (приписном), по месту регистрации.

    Только после снятия с воинского учёта в Харьковской области, снятии с регистрации в Харьковской области, при наличии возможности зарегистрироваться в г. Чернигове, он может стать на воинский учёт в г.Чернигове.

    Призывники и военнообязанные по прибытии к новому местожительству обязаны в семидневный срок встать на военный учет и не раньше чем за три дня до выбытия с места жительства сняться с указанного учета.

    При наличии вопросов "Обращайтесь".

    Всего доброго, удачи Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Статьей 33 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе" регламентировано, что воинский учет призывников и военнообязанных ведется по месту их проживания:

    Загальні правила військового обліку...Військовий облік усіх призовників і військовозобов'язаних ведеться за місцем їх проживання

    Адрес проживания подтверждается регистрацией места жительства ("пропиской"). Кроме того, согласно статьи 37 Закона Украины "Про військовий обов'язок і військову службу", призывники и военнообязанные обязаны стать на воинский учет в 7-дневный срок после прибытия на новое место жительство.

    Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...Призовники та військовозобов'язані після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

    Таким образом, отказ военного комиссара в постановке на воинский учет без регистрации места жительства (прописки) регламентируется указанными выше правовыми нормами.

    Однако, в 2014 году, этот же закон ("Про військовий обов'язок і військову службу") был дополнен новой нормой, которая противоречит указанному выше порядку:

    Стаття 38...2. Органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію місця проживання чи перебування осіб, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад зобов'язані:здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання або перебування;

    Учитывая изложенное, на сегодняшний день существует правовая коллизия:

    • органы, осуществляющие регистрацию места жительства, руководствуются ч. 2 ст. 38 ЗУ "Про ВОіВС", которая обязывает их проводить регистрацию (прописывать) только при условии наличия штампа-отметки о пребывании на воинском учёте;
    • военные комиссары руководствуются положениями статей 33 и 37 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе", согласно которых взятие на воинский учет производится после регистрации (прописки) по новому месту жительства.

    Эта проблема не имеет единой правовой схемы разрешения, поэтому в каждой ситуации действуют по разному. Встречались такие варианты:

    • из военкомата в органы регистрации места жительства предоставляется бумага о том, что призывник/военнообязанный будет взят на воинский учет после регистрации места жительства (иногда военком пишет это от руки);
    • органы регистрации места проживания регистрируют (прописывают) без постановки на учет, но сами вручают бумагу-обязательство о том, что в течение 7 дней лицо должно стать на воинский учет по месту прописки.

    Оба варианта развития событий возможны только по согласованию с военкомом (вариант 1) либо органом регистрации (вариант 2). Принудить их к этому нельзя, т.к. отказ в регистрации по месту жительства без учёта в РВК, либо отказ в постановке на воинский учет без регистрации (прописки), соответствует процитированным выше правовым нормам.

    Законные варианты регистрации адреса проживания, без постановки на учет в военкомате, отсутствуют. Исключение составляют случаи, когда гражданин не должен состоять на воинском учете по причине исключения с него (обычно это происходит по возрасту или состоянию здоровья).

    Законные варианты регистрации адреса проживания, без постановки на учет в военкомате, отсутствуют. Исключение составляют случаи, когда гражданин не должен состоять на воинском учете по причине исключения с него (обычно это происходит по возрасту или состоянию здоровья).

    Вывод:

    Без регистрации места жител ства встать на учет в военкомате невозможно.

    Гончаренко Константин
    30%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый вечер!

    На законодательном уровне прописаны права и обязанности гражданина Украины перед военным комиссариатом. Каждый гражданин обязан защищать целостность страны, при этом военнообязанность включает в себя:

    • подготовку граждан к воинской службы;
    • приписку к призывным участкам;
    • призыв в обязательном и добровольном (контракт) порядке на воинскую службу;
    • прохождение воинской службы;
    • исполнение воинской обязанности в запасе;
    • прохождение службы в запасе;
    • соблюдение правил воинского учета.

    Из последнего пункта происходит вывод, что если не встать на учет в военкомате, то это будет нарушением закона «О воинской обязанности и военной службе».

    Согласно ст. 38 ЗУ «О воинской обязанности и военной службе» при смене места жительства военнообязанный должен уведомить военный комиссариат о переезде и стать на учет. На данное действие законом выделяется 7 дней, в противном случае грозит ответственность за непостановку.

    При постановке на учет каждый призывник получает важный документ – приписное свидетельство, которое содержит информацию о категории годности и месте регистрации (к какому конкретно военкомату).

    Где нужно при себе иметь приписное свидетельство:

    • при поступлении в учебное заведение после школы;
    • при смене места регистрации;
    • при трудоустройстве (особенно на гос.должности);
    • во время мобилизации и т.д;
    • во время оформления заграничного паспорта.

    В большинстве случаев именно смена места регистрации и получение загранпаспорта вынуждают не приписанных военнообязанных обращаться в комиссариат для постановки на учет, так как в противном случае не получится оформить необходимые документы.

    Если гражданин не стал на учет в военкомат (соответственно не получил приписное) либо снялся с предыдущего военного комиссариата при переезде, но не стал на учет по новому месту регистрации, могут возникнуть следующие проблемы:

    • отказ при попытке поступления в учебное заведение;
    • невозможность сменить место регистрации;
    • не получится получить загранпаспорт;
    • невозможность устроится на государственную должность либо связанную с МВД;
    • проблемы с правоохранительными органами в случае военного положения либо мобилизации.

    Если сроки постановки нарушены (7 дней), то в любом случае придется нести ответственность, так это это прямое нарушение законодательства.

    Законодательство Украины предусматривает как административную, так и уголовную ответственность за нарушения правил воинского учета. Наказание будет зависеть от тяжести правонарушения – срока уклонения и обстоятельств, которые этому поспособствовали.

    Кодекс Украины об административных правонарушениях (КУоАП), а именно статья 210, за непостановку на учет в течение 7 дней со снятия с предыдущего участка предусматривает наказание в виде штрафа от 5 до 7 не облагаемых налогом минимумов доходов граждан. Если же нарушение повторяется в течение года, то размер штрафа увеличивается до 10-15 ННМДГ. На 2020 год сумма следующая:

    • от 510 до 810 гривен — первое нарушение
    • до 1700 гривен — повторное нарушение

    Если дело дойдет до уголовной ответственности, согласно ст. 337 УК Украины грозит штраф до пятидесяти необлагаемых минимумов доходов граждан или исправительные работы на срок до двух лет, или арест на срок до шести месяцев. В большинстве случаев до уголовной ответственности не доходит.

    Вид наказания зависит от многих факторов, среди которых срок уклонения, причины и т.д.

    Также есть ответственность за несвоевременную прописку.

    Обязанность гражданина зарегистрировать место своего жительства (прописаться) регламентирована частью 1 статьи 6 Закона "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні". Ответственность за проживание без регистрации (прописки) более 10 дней предусмотрена ст. 197 КУпАП.

    В соответствии с частью 6 статьи 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" с момента объявления мобилизации для изменения места проживания требуется разрешение военного комиссара. Указанное правило распространяется на всех военнообязанных, однако при описанных выше обстоятельствах оснований для запрета на смену места жительства не усматривается.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних

    56. Районні (міські) військові комісаріати:

    Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 16 цього Порядку.

    ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921

    ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    особисто у семиденний строк прибувати до районних (міських) військових комісаріатів (органів СБУ) з паспортом громадянина України і військово-обліковими документами для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, у службові відрядження, на навчання, у відпустку чи на лікування (строком понад три місяці за межі України), у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району;

    {Абзац сьомий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 74 від 06.02.2019}

    особисто повідомляти у семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади;

    Выводы из вышеизложенного и ответы на Ваши вопросы:

    1. Кроме паспорта и приписного у Вас ничего требовать не имеют права. Не имели права требовать и документы на право собственности на квартиру .

    2. Процедура снятия Вас с учета происходит в день обращения в Вашем присутствии.

    3. Отказать не имеют права. В случае отказа, пишите на месте жалобу на имя военкома и регестрируйте ее в канцелярии.

    4. Вам необходим паспорт и приписное. /военный билет. . Требование от Вас договора аренды это превышение полномочий работниками военкомата.

    И в заключении,о праве свободно выбирать место жительства.

    Статья 33. Каждому, кто на законных основаниях находится на территории Украины, гарантируется свобода передвижения, свободный выбор места жительства, право свободно покидать территорию Украины, за исключением ограничений, устанавливаемых законом.

    Гражданский кодекс Украины

    Статья 313. Право на свободу передвижения

    1. Физическое лицо имеет право на свободу передвижения.

    2. Физическое лицо, достигшее четырнадцати лет, имеет право на свободное самостоятельное передвижение по территории Украины и на выбор места пребывания.

    Физическое лицо, которое не достигло четырнадцати лет, имеет право передвигаться по территории Украины только с согласия родителей (усыновителей), опекунов и в их сопровождении или в сопровождении лиц, уполномоченных ими.

    3. Физическое лицо, являющееся гражданином Украины, имеет право на беспрепятственное возвращение в Украину.

    Физическое лицо, достигшее шестнадцати лет, имеет право на свободный самостоятельный выезд за пределы Украины.

    Физическое лицо, не достигшее шестнадцати лет, имеет право на выезд за пределы Украины только с согласия родителей (усыновителей), опекунов и в их сопровождении или в сопровождении лиц, уполномоченных ими, кроме случаев, предусмотренных законом.

    4. Физическое лицо может быть ограничено в осуществлении права на передвижение только в случаях, установленных законом.

    5. Физическое лицо не может быть выдворено с выбранного им места пребывания, доступ в которое не запрещен законом.

    6. Законом могут быть установлены особые правила доступа на отдельные территории, если того требуют интересы государственной безопасности, охраны общественного порядка, жизни и здоровья людей.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1871-20#Text):

    "Стаття 2. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    4) декларування місця проживання особи - повідомлення особою органу реєстрації адреси свого місця проживання шляхом надання декларації про місце проживання в електронній формі з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади;...

    12) реєстрація місця проживання (перебування) особи - внесення за заявою про реєстрацію місця проживання (перебування), поданою особою в паперовій формі, до реєстру територіальної громади інформації про місце проживання (перебування) особи...

    Стаття 5. Загальні вимоги до декларування та реєстрації місця проживання (перебування) особи...

    6. Реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за заявою такої особи, поданою в паперовій формі до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг, за адресою житла будь-якої форми власності.

    7. Декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою такою особою в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі - електронна форма) здійснюється виключно:

    1) у житлі приватної форми власності, за умови внесення відомостей про це житло до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

    2) у гуртожитку, що не належить особі на праві власності, спільної власності (спільної часткової або спільної сумісної власності), за умови надання згоди уповноваженої особи з управління (утримання) гуртожитку, що належить до сфери управління підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності (далі - уповноважена особа житла).

    8. Декларування місця проживання особи за декларацією такої особи, поданою в електронній формі, може здійснюватися в автоматичному режимі...

    Стаття 8. Порядок декларування місця проживання особи

    1. Для декларування місця проживання особа подає в електронній формі:...

    і) окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (за наявності) або відомості, зазначені у військово-обліковому документі відповідно до переліку, встановленого Кабінетом Міністрів України;...

    7. Декларування місця проживання в електронній формі здійснюється лише у житлі, відомості про яке внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    8. Декларація про місце проживання в електронній формі може бути подана за ініціативою власника житла (уповноваженої особи житла), за умови надання в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг згоди особи, місце проживання якої декларується в цьому житлі...

    Стаття 9. Порядок реєстрації місця проживання (перебування) особи...

    2. До заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) особи додаються:..

    7) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку)...

    5. Військово-обліковий документ подається у випадках та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України...".

    Пост. КМУ "Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1364-2020-%D0%...):

    "..2. Затвердити Порядок реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі, що додається.

    2-1.Установити, що:

    1) у рамках реалізації експериментального проекту взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, здійснюється на підставі відомостей про реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами реєстрації через єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    2) на період реалізації експериментального проекту інформація про зареєстроване місце проживання підтверджується відомостями з е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон або витягом з реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання;...".

    "ПОРЯДОК реєстрації, зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1364-2020-%D0%...):

    "3. Реєстрація/зняття з реєстрації здійснюється щодо особи, яка:

    1) пройшла електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначного встановлення особи;

    2) має паспорт громадянина України та реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    3) реєструє місце проживання:

    за адресою житла, відомості про яке внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, та за умови, що особа є власником (співвласником) зазначеного житла або отримала електронну згоду на реєстрацію місця проживання від власника (співвласників) зазначеного житла, а також за відсутності обтяжень речових прав на зазначене житло;...

    4. Заява формується заявником на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг (далі - Портал Дія) після проходження ним електронної ідентифікації та автентифікації...

    Для призовників, військовозобов’язаних та резервістів у заяві додатково зазначається окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі - Реєстр) (за наявності)...

    4-1. У разі коли відомості про призовника, військовозобов’язаного або резервіста не включені до Реєстру, за умови запровадження інформаційної взаємодії заявник за власним бажанням на Порталі Дія формує заяву про включення до Реєстру.

    Заява формується засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття її змісту, та містить такі відомості: прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), стать, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), тип військово-облікового документа, найменування районного (об’єднаного районного), міського (районного у містах, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки,... в якому особа перебуває та/або перебувала на зазначеному обліку, серію та/або номер військово-облікового документа (за наявності), адресу поточного зареєстрованого місця проживання або адресу попереднього зареєстрованого місця проживання (для осіб, які на дату формування заяви не мають зареєстрованого місця проживання). Після формування заяви засобами Порталу Дія та накладення електронного підпису заявника, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, заява передається до Реєстру.

    Після надсилання заяви до Реєстру протягом 24 годин здійснюється верифікація відомостей особи, що зазначені у заяві, та забезпечується їх включення до Реєстру із присвоєнням окремого номера запису в Реєстрі, про що інформується заявник засобами Порталу Дія на підставі відомостей, отриманих з Реєстру через єдину інформаційну систему МВС...

    5. Під час формування заяви отримуються/підтверджуються такі відомості:...

    4) з Єдиного державного демографічного реєстру через єдину інформаційну систему МВС (щодо осіб, які мають паспорт громадянина України у формі картки та/або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, оформлений засобами Єдиного державного демографічного реєстру) - відомості про унікальний номер запису у зазначеному Реєстрі,

    5) з Реєстру - окремий номер запису в Реєстрі або відомості про присвоєння / відмову у присвоєнні окремого номера запису в Реєстрі;..."

    Рекомендую провести декларацию места жительства Вашего мужа в г.Чернигове в электронной форме, которая обеспечивает автоматическое снятие как с регистрации места жительства в Харьковской области, та и с воинского учета по этому месту жительства с одновременным принятием на учет в г.Чернигове. Положения Порядка мною приведены с акцентом на воинский учет, т.е. для проведения декларации места жительства в электронной форме смотрите Порядок самостоятельно более детально.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Відповідно до пункту 58 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року № 921 та підпункту 5 пункту 18 Правил реєстрації місця проживання затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 207 органи що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб здійснюють реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних лише при пред’явленні ними військово-облікових документів з позначками військових комісаріатів про зняття з військового обліку або перебування на військовому обліку за місцем проживання.

    В новому Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних з'явився принцип територіальності. Органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію місця проживання чи перебування осіб, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад зобов'язані здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання.

    Призовники та військовозобов'язані після зняття/постановки на військовий облік у військовому комісаріаті надають військово-облікові документи в органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання чи перебування осіб, що визначено п.2 статті 28 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу”. Тому призовникам та військовозобов'язаним необхідно в першу чергу знятись/стати на військовий облік у військовому комісаріаті, відтак надати військово-облікові документи в органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання чи перебування осіб.

    Відповідно до п.10 статті 38 Закону України призовники та військовозобов’язані у разі зміни адреси місця проживання (перебування), зобов’язані особисто в семиденний строк повідомляти про це орган, де вони перебувають на військовому обліку.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    30%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    ПРАВИЛА військового обліку призовників і військовозобов’язаних (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

    не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, а у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу військового комісара районного (міського) військового комісаріату, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки;

    Можно ли встать на учёт в военкомате по месту жительства, а не по прописке? И что для этого нужно? - так, можливо.

    Необхідні документи:

    • заява про взяття на військовий облік;
    • паспорт;
    • ідентифікаційний код;
    • військово-обліковий документ;
    • свідоцтво про народження дітей (якщо є);

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України