Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Захист прав споживачів, 01 квітня 2022, питання №60639 250₴

Повернення грошей за курс, який не відбувся

Я оплатила онлайн курси SKVOT 22 лютого, які повинні були початися 30 березня. Коли почалася війна, я запитала у консультанта, чи повернуть мені гроші, на що отримала ствердну відповідь. Курси так і не почалися. Але зараз платформа відмовляється повертати гроші назад до закінчення війни посилаючись на форс мажорні обставини. Чи законні їх твердження? Чи є можливість повернути гроші до закінчення війни?

Відповіді юристів (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16%

    Вітаю!

    Дійсно, збройна агресія є обставиною непереборної сили.

    Для точної відповіді потрібно бачити умови угоди, адже мова йде по суті про договір приєднання.

    МАЄ БУТИ ТИПОВИЙ ДОГОВІР, НА ПІДСТАВІ ЯКОГО МІЖ СТОРОНАМИ ВИНИКАЮТЬ ДОГОВІРНІ ВІДНОСИНИ.

    ПОТРІБНО ЙОГО ПРОАНАЛІЗУВАТИ НА ПРЕДМЕТ ФОРМ-МАЖОРУ!

    ЯКЩО Є ПИТАННЯ, ЗВЕРТАЙТЕСЬ!

    Карпенко Андрей Владимирович
    16%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Форс-мажор є, мабуть, найвідомішим інструментом кризового договірного реагування. Однак, не всі правильно розуміють, що являє собою форс-мажор. Кожен суб'єкт господарювання повинен чітко усвідомлювати, що форс-мажор не дозволяє уникнути виконання зобов'язань, в тому числі фінансових.

    Натомість, обставини непереборної сили дозволяють відтермінувати зобов'язання або звільнити від відповідальності суб'єкта господарювання за їх невиконання в період існування таких обставин (штрафні санкції, збитки).

    Застосування форс-мажору регулюється на законодавчому та договірному рівні, тому дуже важливо перевірити також положення існуючих договорів на предмет визначеного сторонами порядку його застосування.

    Наприклад, законодавчі норми не дають підстав для розірвання договору через обставини непереборної сили, навіть якщо такі обставини тривають роками.

    Форс-мажор завжди повинен підтверджуватися сертифікатом Торгово-промислової палати України (далі - "ТПП") або регіональної торгово-промислової палати, який видається на запит суб'єкта господарювання окремо під кожен договір. Такий сертифікат видається за умови доведення наступних ключових фактів:

    a. настав момент виконання зобов'язання за договором;

    b. форс-мажорні обставини призвели до неможливості такого виконання у визначений договором строк.

    28 лютого 2022 року ТПП видала документ під № 2024/02.0-7.1, який адресувала всім, кого це стосується, і яким підтвердила існування форс-мажорної обставини військової агресії Російської Федерації проти України та введення воєнного стану в Україні.

    Підстави стверджувати, що напад Росії є форс-мажором для кожного договору по всій Україні відсутні, оскільки військові дії відбуваються не на всій території України, а воєнний стан (принаймні, досі) не передбачає значного обмеження прав і свобод.

    Форс-мажор не звільняє від виконання зобов'язань в наступному часі.

    Рекомендації:

    1. Надішліть продавцю курсів офіційний запит - в зв'язку з чим вони відмовляються від виконання зобов'язань.

    2. Після отримання відповіді приймайте рішення про звернення з позовом до суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Добрий день, Діана!

    Нажаль вони мают право посилатися на цю обставину, так як війна віднесена законодавством до форс-мажору.

    Згідно з нашим законодавством до форс-мажорних обставин або обставин непереборної сили віднесені:

    Категорії форс-мажорних обставин:

    • Рішення органів державної влади, які перешкоджають виконанню контрактів – валютні обмеження, ембарго на експорт, інше
    • Зупинки на виробництві, які не були передбачувані – страйки, саботаж
    • Стихійні лиха
    • Епідемії
    • Пожежі
    • Війна
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Діана!

    Ви мусите знати, що закон відносить війну до Форс-мажору навіть у тих випадках, якщо це не зазаначене у Вашій угоді про курси, але мусить бути точно зазначене, бо це типовий пункт.

    Промський Євгеній Сергійович
    20%
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Здравствуйте!

    Рекомендую написать письменное обращение (претензию), в которой требуете вернуть деньги обратно. Укажите, что в случае отказа они будут вынуждены дополнительно компенсировать расходы на адвоката.

    Если организация дорожит репутацией - деньги вернут!

    Если они откажут или проигнорируют - можно смело обращаться в суд!

    С иском вы можете обратиться в течении 3 лет. Поэтому, если деньги срочно не нужны, торопиться с судом не нужно!

    Нужно определиться, с кем вы заключили договор, является ли эта организация юридическим лицом или ФЛП - к кому писать претензию или иск.

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    Форс-мажор простым языком, это когда каждый остается при своим и никто никому ничего не должен.

    Но если услуги предоставляют дистанционно, то каким образом на них распространяется форс-мажор.

    Прикрываться форс-мажором они не могут.

    В любом случае попробуйте написать претензию, а уже исходя из ответа нужно принимать дальнейшее решение!

    Если будут вопросы - обращайтесь!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Діана!

    В той самий день, коли президент Зеленський оголосить про відмину надзвичайного стану, Ви зможете забрати свої гроші. Компанія, як я зрозумів, загалом не відмовляється їх повернути.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Діана!

    Не хочу Вас зайвий раз засмучувати, але не робіть ніяких правових дій з цього приводу, бо Ви тільки витратите час, зусилля та, можливо, гроші, а результат буде один, і він на жаль не на Вашу користь. Вони ж не відмовили Вам у виконанні своїх зобов'язань, вони леша посилаються на форс-мажор, оскільки мають на це право. Я їх не захищаю. Я хочу, щоби Ви правильно це розуміли. Краще дочекайтесь кінця війни, і гроші Вам обов'язково повернуть. Це ж відома компанія, й вона цінує свою репутацію.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Діана!

    У СВОЮ ЧЕРГУ, ВИ ТЕЖ МАЄТЕ ПРАВО СПРОБУВАТИ АНУЛЮВАТИ ДОГОВІР ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ ТА ВИМАГАТИ ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ, ШЛЯХОМ ПОДАННЯ ПРЕТЕНЗІЇ ПОСИЛАЮЧИСЬ НА ТЕ, ЩО:

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 64/2022

    Про введення воєнного стану в Україні:

    https://www.president.gov.ua/documents/642022-4139...

    "У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

    1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

    2. Військовому командуванню (Генеральному штабу Збройних Сил України, Командуванню об'єднаних сил Збройних Сил України, командуванням видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, управлінням оперативних командувань, командирам військових з'єднань, частин Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України) разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати передбачені Законом України "Про правовий режим воєнного стану" заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

    3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

    4. Кабінету Міністрів України невідкладно:

    1) ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні;

    2) забезпечити фінансування та вжити в межах повноважень інших заходів, пов'язаних із запровадженням правового режиму воєнного стану на території України.

    5. Державній службі України з надзвичайних ситуацій невідкладно разом з обласними, Київською міською державними адміністраціями, іншими державними органами, установами, підприємствами, організаціями всіх форм власності привести єдину державну систему цивільного захисту, її функціональні та територіальні підсистеми у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період.

    6. Обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.

    7. Міністерству закордонних справ України забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про введення в Україні воєнного стану, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов'язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, та про межу цих відхилень і причини прийняття такого рішення.

    8. Цей Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні".

    Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

    24 лютого 2022 року".

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 133 /2022

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №133/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

    "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні

    У зв'язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

    1. На часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, продовжити строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

    2. Міністерству закордонних справ України забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про продовження строку дії воєнного стану в Україні і причини прийняття такого рішення.

    3. Цей Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні".

    Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

    14 березня 2022 року".

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Діана!

    Відмова платформи незаконна.Якщо послуга не може бути надана - ви вправі отримати гроші. Форс мажор звільняє їх від відповідальності за НЕпроведення курсів, але ніяк за не повернення коштів.

    Якщо залишились питання, звертайтесь.

    Гончаренко Константин
    14%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрій день!

    В первую очередь Вам необходимо прочитать условия договора, а именно пунткты о возможности досрочного расторжения договора.

    Ст. 907 Гражданского кодекса Украины предусмотрено, что договор о предоставлении услуг может быть расторгнут, в том числе путем одностороннего отказа от договора, в порядке и на основаниях, установленных Гражданским Кодексом, другим законом или соглашением сторон.

    Обязательство может быть прекращено как по взаимному согласию сторон, так и по требованию одной стороны. В последнем случае речь идет об одностороннем расторжении договора, которое предполагает активные действия сторон. Расторжение договора также может происходить в форме одностороннего отказа, которая может наступить в результате нарушения условий договора по основаниям и в порядке, предусмотренных Гражданским Кодексом Украины, законом или договоренностью сторон. В последнем случае имеется в виду односторонний отказ от договора при необходимости, следствием которой является расторжение договора. Стороны могут воспользоваться предоставленным правом в любое время - как до начала выполнения, так и во время предоставления услуги. Кроме того, такое право на законных основаниях может принадлежать любой из сторон.

    Предоставление сторонам указанного права связано с особенностями услуги и может происходить в трех случаях: когда основания расторжения договора предусмотренные Гражданским Кодексом Украины; когда основания расторжения договора предусмотрены законом; по договоренности сторон. Право на одностороннее расторжение допускается только в случаях, прямо установленных в договоре или в законе.

    В соответствии со ст. 10 Закона Украины «О защите прав потребителей» потребитель вправе отказаться от договора о выполнении работ и оказании услуг, если исполнитель своевременно не приступил к исполнению договора или выполняет работу настолько медленно, что закончить ее в определенный срок становится невозможным.

    Если стороны в договоре предусмотрели право сторон на односторонний отказ от исполнения договора, то они должны согласовать порядок и последствия такого одностороннего отказа. В первую очередь эти вопросы связанные с возмещением понесенных сторонами расходов и убытков.

    Споры, возникающие между сторонами по поводу выполнения условий данного договора, решается в судебном порядке.

    Вам необходимо направить письменно претензию , почтой с вручением ценным письмом и на электронную почту.

    Учитывая военное положение согласно Указа Президента № 64/2022 и то что указанный правовой режим был продлен до 25.04.22 , такое обстоятельство есть форс-мажором и возврат должен быть проведен , сейчас направьте претензии на все адреса компании и соберите доказательства , процесуальные сроки сейчас приостановлены , суд рассматривает лишь неотложные дела дистанционно , исковое заявление можете подать через електронный суд и ожидать назначения суда https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud

    Так же подайте заявление в териториальное управление Дерпродспоживслужби, главное соберите все доказательства.

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    РЕКОМЕНДУЮ НАПРАВИТИ ЛИСТА У АДРЕСУ КОМПАНІЇ, З ВИМОГОЮ ПРО ПОВЕРНЕННЯ КОШТІВ, ВРАХОВУЮЧИ ОБСТВИНИ ВВЕДЕННЯ В УКРАЇНІ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ ТА ПРОВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Савченко Олександр
    14%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/conv#n3...):

    Стаття 903. Плата за договором про надання послуг

    1. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

    2. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов'язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов'язаний виплатити виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Стаття 641. Пропозиція укласти договір

    1. Пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору.

    Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття.

    Пропозицією укласти договір є, зокрема, документи (інформація), розміщені у відкритому доступі в мережі Інтернет, які містять істотні умови договору і пропозицію укласти договір на зазначених умовах з кожним, хто звернеться, незалежно від наявності в таких документах (інформації) електронного підпису.

    Стаття 642. Прийняття пропозиції

    1. Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною.

    2. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

    3. Особа, яка прийняла пропозицію, може відкликати свою відповідь про її прийняття, повідомивши про це особу, яка зробила пропозицію укласти договір, до моменту або в момент одержання нею відповіді про прийняття пропозиції.

    Закон України "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text):

    Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    7) договір - усний чи письмовий правочин між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за яких реалізується продукція.

    8) договір, укладений на відстані, - договір, укладений продавцем (виконавцем) із споживачем за допомогою засобів дистанційного зв'язку;

    11) засоби дистанційного зв'язку - телекомунікаційні мережі, поштовий зв'язок, телебачення, інформаційні мережі, зокрема Інтернет, які можуть використовуватися для укладення договорів на відстані;

    19) продукція - будь-які виріб (товар), робота чи послуга, що виготовляються, виконуються чи надаються для задоволення суспільних потреб;

    Стаття 13. Право споживача у разі укладення договору на відстані

    3. Факт надання інформації відповідно до вимог частини другої цієї статті повинен бути підтверджений письмово або за допомогою електронного повідомлення. Інформація, підтверджена таким чином, не може бути змінена продавцем (виконавцем) в односторонньому порядку.

    Підтвердження інформації не вимагається, якщо послуга надається засобами дистанційного зв'язку і оплачується через оператора телекомунікаційних послуг.

    4. Споживач має право розірвати укладений на відстані договір шляхом повідомлення продавця (виконавця) про це протягом чотирнадцяти днів з моменту підтвердження інформації або з моменту одержання товару чи першої поставки товару.

    Якщо відповідно до абзацу другого частини третьої цієї статті підтвердження інформації не вимагається, споживач може розірвати договір протягом чотирнадцяти днів з моменту його укладення.

    ВИСНОВОК: згідно листа ТПП України війна є форс-мажорною (надзвичайною та невідворотною), коли виконання зобов'язань по договору стало неможливим у встановлений термін. Тобто, до закінчення війни виконавець звільняється від обов'язку надати Вам онлайн курси, однак на вашу вимогу він зобов'язаний повернути кошти (передоплату).

    У вашому випадку договір був укладений за допомогою засобів дистанційного зв'язку. Укладення договору підтверджує прийняття Вами пропозиції виконавця та оплата онлайн-курсів.

    Оскільки виконавець не може надати Вам послугу до закінчення війни, Вам потрібно надіслати листа про розірвання договору з вимогою повинен повернути Вам кошти у сумі, що дорівнює вартості ненаданих послуг.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (ЦК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 617. Підстави звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання

    1. Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

    Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів...

    Стаття 625. Відповідальність за порушення грошового зобов'язання

    1. Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

    2. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом...";

    "Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

    1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);..".

    Закон України "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#n83):

    "Стаття 10. Права споживача у разі порушення умов договору про виконання робіт (надання послуг)...

    5. У разі коли виконавець не може виконати (прострочує виконання) роботу (надання послуги) згідно з договором, за кожний день (кожну годину, якщо тривалість виконання визначено у годинах) прострочення споживачеві сплачується пеня у розмірі трьох відсотків вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством. У разі коли вартість роботи (послуги) не визначено, виконавець сплачує споживачеві неустойку в розмірі трьох відсотків загальної вартості замовлення.

    Сплата виконавцем неустойки (пені), встановленої в разі невиконання, прострочення виконання або іншого неналежного виконання зобов'язання, не звільняє його від виконання зобов'язання в натурі.".

    ---

    Доброго дня, Діано!

    Відмова організатора курсу від повернення грошей поислання на обставнини форс-мажору незаконна.

    По-перше, у випадку настання обставин форс-мажору сторона звільняється від її зобов'язання перед іншою стороною, а не від зобов'язання цієї іншої, другої сторони. Зобов'язанням організатора було проведення курсу від якого вона звільняється у випадку форс-мажору, а Ви - від оплати курсу. Питання повернення коштів ніякого відношення до форс-мажору не має.

    По-друге, відповідно до наведеної ст.617 ЦК особа має довести, що неможливість проведення курсу пов'язане з обставиною форс-мажору, а саме, ракетними обстрілами у м.Києві. З цього приводу, враховуючи онлайн-форму курсу, скоріше всього, цього організатор довести не зможе. Як вбачається, приміщення, обладнання не пошкодженно, інтернет-зв'язок не перервано, штат працівників та робочий графік організатора не змінено, Отже, підстав для звільнення від свого зобов'язання за договором у організатора не має.

    По-третє, посилання на інформацію ТПП, її листа від 28.02.2022р. є неналежним для обгрунтування. Дійсно, ТПП підтвердила факт форс-мажору, факт непеборної сили внаслідок військової агресії рф проти України, але при цьому вказує: "Кого це стосується". Тобто лист підлягає до застосування у випадку доведення факту спричинення неможливоств виконання зобов'язань за договором військовими подіями.

    По-четверте, відповідно до ст.625 ЦК боржник не звільняється від виконання грошового зобов'язання (повернення грошей), при цьому, незалежно від обставин форс-мажору. Крім того, за порушення грошового зобов'язання боржник відповідає сплатою кредитору суми інфляції, а також неустойки в розмірі 3% річних від суми боргу.

    По-п'яте, якщо організатор не доведе неможливість проведення курсу внаслідок воєнних дій в м.Києві, то відповідно до наведеної норми ст.10 Запкону про захист прав споживачів він має сплатити пеню у розмірі 3% за кожний день прострочки надання послуги.

    По-шосте, Ви маєте право відступити своє право вимоги до організатора третій особі, укласти договір про відступлення права вимоги, в тому числі, за кошти, тобто продати це своє право вимоги, в тому числі, при необхідності,з дисконтом.

    Вважаю за належне направити організатору курсу (на ім'я керівника організації) заяву (рекомедованим листом з повідомленням про вручення; складіть свій екземпляр заяви, до якого прикріпіть поштовий чек) про термінове (вкажіть строк) повернення, перерахування сплачених Вами коштів під страхом нарахування неустойки відпоаідно до ст.625 ЦК, а також ст.10 Закону про захист прав споживачів та, після спливу значного часу, відступити право вимоги колекторській компанії. Вкажіть в заяві банківські реквізити вашої карти для перерахування коштів (не в порядку поповнення Вашої карти).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України