Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

25 квітня 2022, питання №62775

Имеет ли право на отсрочку от мобилизации

Здравствуйте,мы с мужем имеем троих детей,из них один ребенок не его.В пятницу ему вручили повестку,сказали ждать звонка.Сказали,отсрочка не положена,т.к.он имеет только двое своих детей.Звонила на горячую линию по мобилизации сказали то же самое.Но ведь в ст.23 закона о мобилизационной подготовке и мобилизации сказано"якщо мае на утриманнi трьох i бiльше дiтей".,Как понимать"на утриманнi"?Свидетельство многодетного отца имеется.Имеет ли мой муж право на отсрочку от мобилизации?

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Законом однозначно визначено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Відповідно до ЗУ "Про охорону дитинства" багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

    Тому якщо Ви офіційно одружені, чоловік займається вихованням дітей, забезпечує їх потреби, має посвідчення, що підтверджує статус багатодітної сім'ї, то особа матиме право на відстрочку від мобілізації. Раджу звертатися до військомату/міноборони з офіційним письмовим зверненням та вимагати надати письмову відповідь щодо підстав для відмови у наданні відстрочки від мобілізації.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Доводжу до Вашого відома наступну інформацію щодо документів, які підтверджують право на відстрочку.

    "Для чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років"

    1. Свідоцтва про народження дітей (трьох і більше)

    2. Свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше)

    або

    Рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком

    або

    Рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком

    або

    Нотаріально посвідчений договір між батьками, яким визначено місце проживання дітей з батьком

    3. Посвідчення батьків багатодітної сім’ї (див. додаток 1).

    ЗА ВАШИХ УМОВ ОСОБА МАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ, АДЖЕ ФАКТИЧНО ЗДІЙСНЮЄ УТРИМАННЯ 3 ДІТЕЙ.

    ВОНИ ХОЧУТЬ АБИ БУЛО РІШЕННЯ ПРО ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСТВА І РІШЕННЯ ПРО УСИНОВЛЕННЯ, ОДНАК ЦЕ НЕ ВПЛИВАЄ НА ЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ "УТРИМАННЯ".

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально через "Звернутись"!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України