Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Захист прав споживачів, 08 травня 2022, питання №63848 150₴

Оплата комунальних послуг сторонніх осіб

Доброго дня.
Була продана квартира, але не були розірвані договори на постачання комунальних послуг. Нові власники квартири не звертаються до організацій, що надають комунальні послуги. Організації відмовляються розривати договір, доки до них не буде звернення нового власника житла. Виходить, що людина, яка продала квартиру, повинна сплачувати комунальні послуги, спожиті чужими людьми, до кінця свого життя? Чи є якийсь вихід із такого становища? Дякую за відповідь.

Відповіді юристів (5)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Вітаю!

    Рекомендую вам направити до організацій, що надають комунальні послуги, офіційний лист, до якого додати копію договору купівлі-продажу квартири. У листі повідомити, що ви не є власником квартири, там не проживаєе, тому сплачувати за комунальні послуги має реальний власник квартири.

    У будь-якому разі, навіть якщо організації, що надають комунальні послуги, будуть вимагати від вас сплати комунальних послуг, ви не зобов'язані проводити такі виплати.

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Оксана!

    Вам треба негайно виписатися з проданого помешкання. Якщо Ви це зробили, то сплата комунальних послуг вже не Ваша проблема. Нехай про це болить голова у нових власників квартири! Це їхній обов'язок оформити договори с ком. службами та підприємствами.

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Оксана!

    ВИ НЕ ПОВИННІ СПЛАЧУВАТИ КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ЗА НОВОГО ВЛАСНИКА ЖИТЛА.

    Так, відповідно до статті 322 Цивільного кодексу України власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Враховуючи положення статей 66, 67, 162 Житлового кодексу України, за користування житловим приміщенням, що належить громадянинові на праві приватної власності, сплачується плата за утримання будинку, прибудинкової території та плата за спожиті комунальні послуги.

    Плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін.

    Плата за комунальні послуги береться (крім квартирної плати) за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін.

    Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів. Споживачі зобов’язані сплачувати за житлово-комунальні послуги лише у випадку, якщо вони ними користувалися.

    ВАМ ТРЕБА НАПРАВИТИ ЛИСТИ ДО ВСІХ УСТАНОВ, ОРГАНІЗАЦІЙ, ЯКІ НАДАЮТЬ КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ТА НАРАХОВУЮТЬ ВАМ ОПЛАТУ, РАЗОМ З ДОГОВОРОМ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ ЖИТЛА, ВИТЯГОМ З ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ РЕЧОВИХ ПРАВ ЩОДО РОЗТОРГНЕННЯ ДОГОВОРУ ПРО НАДАННЯ САМЕ ВАМ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ЗАКРИТТЯ ОСОБОВОГО РАХУНКУ ТА СПИСАННЯ ЧУЖИХ БОРГІВ, ТАК ЯК ВИ НЕ Є ВЛАСНИКОМ КВАРТИРИ І ВЗАГАЛІ ВЖЕ НЕ КОРИСТУЄТЕСЯ ЦИМИ КОМУНАЛЬНИМИ ПОСЛУГАМИ.

    ТАКОЖ, ТРЕБА ПОПЕРЕДИТИ ВСІ УСТАНОВИ, ОРГАНІЗАЦІЇ, ЯКІ НАДАЮТЬ КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ТА НАРАХОВУЮТЬ ВАМ ОПЛАТУ, ЩО У ІНШОМУ ВИПАДКУ, ВИ БУДЕТЕ ВИМУШЕНІ ЗВЕРТАТИСЯ З ПОЗОВНОЮ ЗАЯВОЮ ДО НИХ, ЯК ВІДПОВІДАЧІВ ДО СУДУ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    1.

    Стаття 322. Тягар утримання майна

    Цивільний кодекс України

    1. Власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

    2.

    Офіційно проінформуйте всіх постачальників послуг, що Ви вже не власник квартири.

    3.

    Ознайомитися: https://kiev.segodnya.ua/kiev/kaccidents/pensioner...

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Подайте до всіх організацій поштою рекомендованим листом приблизно такий лист на ім я директорів

    додайте договір копію продажу та виписку з ЕДР речових прав , де вказано , що там новий власник , якщо реєстр відновив роботу можна онлайн замовити -38 грнhttps://www.kmu.gov.ua/service/informatsiya-z-rees...

    https://diia.gov.ua/services/informaciya-z-derzhav...

    зразок

    Директору ТОВ КК "Домком Суми

    Шевчуку Д.П.

    40009, м. Суми , вул Троїцька 43

    Смирнової Наталії Миколаївни

    40030, м. Суми, вул. Покровська, буд. 18, кв. 5

    Тел. 050 1235456

    Звернення – вимога

    Шановний Дмитре Петровичу!

    Я Смиронова Наталія Миколаївна , проживаю за адресою вул. Покровська, будинок 18, квартира 5 у м. Суми.

    Звертаюсь до Вас з наступного питання, що потребує термінового вирішення:

    Склалася така ситуація, коли 15.05.2021 року я отримала квитанцію на оплату рахунку за надані послуги з управління будинком від Вашої обслуговуючої організації та виявила заборгованість за надані послуги, яка складає загалом 5(п’ять) тисяч гривень. Вважаю вказану суму неправомірно нарахованою виходячи з наступного:

    Вказану квартиру я придбала лише 20.05.2021 року згідно нотаріально посвідченого договору купівлі –продажу з наявних відомостей з ЕДР Речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень випливає той факт , що власником зазначеного майна я стала лише з моменту внесення нотаріусом відомостей до ЕДР , а саме 20.05.2021 року. До вказаного моменту обов язок утримання майна лежить на колишньому власнику такого майна, відповідно до ст. 322 ЦК України та ст. 4 ЗУ «Про власність».

    Серед іншого зазначу , що згідно зі ст..66, 67, 162 Житлового Кодексу України за користування житловим приміщенням, яке перебуває у приватній власності особи повинна вноситись плата за утримання будинку та прибудинкової території згідно затверджених тарифів , нормативів та відповідно виставлених рахунків за вже надані послугиобслуговуючій організації. Також п. 1 ст.20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги, передбачає обов язок власникамайна сплачувати за належно отримані послуги у строки передбачені договором між споживачем та надавачем комунальних послуг. Враховуючи зазначені обставини прошу:

    • Виключити з обліку за моїм особовим рахунком борги попереднього власника , що накопичилися до моменту придбання мною квартири(20.05.21 року)?
    • У разі ненадання відповіді у зазначені строки, я залишаю за собою право на звернення до суду за захистом своїх порушених прав.

    2.Вжити заходів з перерахунку наявної заборгованості з урахуванням викладених обставин?

    3.Повідомити мене про результати розгляду даного звернення –вимоги у 30 –ти денний термін , згідно ст. 530 ЦК України поштою письмово?

    Додатки:

    • Договір купівлі – продажу квартири (1 прм на 2 арк.)
    • Витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (1 прм на 2 арк.)
    • Квитанції про оплату послуг з 20.05.21
    • Договір про надання послуг від 25.05.21( 1прм на 2 арк.)

    З повагою,

    11.06.2021підписН.М. Смирнова

    ---

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України