Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

30 липня 2022, питання №70369 1800₴

Можно ли остаться за границей после выезда по учебной визе?

Доброго времени суток! В связи с военным положением на территории Украины, я подпадаю под категорию граждан, выезд которым запрещен (мужчина от 18 до 60). Но, насколько я знаю, студентам иностранных вузов выезд в страну обучения разрешен. Я рассматриваю один из двух вариантов: поступление в иностранный вуз или в украинский на программу двойного диплома, в которой часть обучения происходит в иностранном вузе. Подскажите пожалуйста, если я таким образом выеду за границу, можно ли будет остаться там после окончания учебной программы или в случае отчисления из вуза?

Відповіді юристів (9)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    100%

    Доброго дня.

    В том случае, если Вы получите студенческую визу и разрешение на выезд от ТЦК СП, то никаких проблем с выездом у Вас не будет.

    Ответственность за деяние наступает в случаях прямо предусмотренных Законом. Действующим законодательством Украины не предусмотрена ответственность для тех, кто остался за границей после окончания учебы или прервав ее.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    • Максим Клієнт рік тому

      Спасибо за ответ! Насколько я понял, граждане Украины, проживавшие 24 февраля 2022 на её территории автоматически получают временную защиту в Европе. Получается, сразу после пересечения границы, независимо от причины пересечения можно остаться в стране Европы и иметь право на проживание и работу?

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! На сьогодні відповідальності за неповернення до України під час воєнного стану не встановлено.

    Що буде на час після закінчення вашого навчання - не відомо.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, максиме!

    Що стосується варіанту навчання в українському ВУЗі, то тут все просто: Ви маєте відстрочку за ст. 23 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Вам не треба при цьому ходити до війьскомату та щось доказувати. Якщо викличуть просто предйявите довідку з ВУЗу, яка підтверджує факт навчання на денній формі.

    У разі зарахування до іноземного ВУЗу вступє в дію постанова КМУ №57...

    З цього приводу були надані роз'яснення Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану. В них зокрема зазначається, що право на виїзд з України мають особи, які:

    "3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти);".

    ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНІ ТАКІ ДОКУМЕНТИ:

    студентський квиток (за наявності) або студентська віза, або міжнародний студентський квиток ISIC

    довідка ВУЗу про зарахування на денну форму навчання (з нотаріально завіреним перекладом),

    воєнний документ з відповідною відміткою про надання відстрочки,

    довідка з ТЦКСП у зв’язку з виїздом за кордон на навчання в іноземному ВУЗі

    та, звичайно, закордонний паспорт

    ЩОДО ОТРИМАННЯ міжнародного студентського квитка ISIC:

    він має таку саму правову силу, що і студентська віза або студ. квиток, але його набагато легше та дешевше оформити!

    Це можна зробити тут:

    https://isic.org.ua/?fbclid=IwAR3Yj086j9RT6psQllDe...

    Для отримання відстрочки треба з'явитись у ТЦКСПпо місцю реєстрації (а за неможливістю там, де Ви тимчасово перебуваєте) з військовим квитком та документами, підтверджуючими факт навчання в іноземному ВУЗі на денній формі, за вимоги військкомату пройти медичну комісію (або обійтися без проходження комісії) та отримати відмітку у ВК та довідку про відстрочку у зв’язку з виїздом на навчання в іглзниглму ВУЗі для Держапогранслужби.

    УВАГА! Багато хто в таких випадках чомусь нервує у разі виникнення необхідності звернутися до територіального центру комплектування, але ніякого ризику в тому для Вас не існує! Нічого складного в цій процедурі також не передбачається. Якщо у Вас відсутній ВК (чи приписне), то працівники ТЦКСП повинні Вам його оформити.

    ПРО ВСЯК ВИПАДОК ВАМ ТАКОЖ ПАМ’ЯТАТИ ЩО

    законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятницяз 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    ТЕПЕР ПРО МОЖЛИВІСТЬ НЕПОВЕРНЕННЯ:

    В жодному законі чи підзаконному акті України такий варінт не розглядається, а це, у свою чергу, дає мені підстави стверджувати, що ніяка відповідальність за неповернення Вас до України НАВІТЬ У РАЗІ ВІДРАХУВАННЯ З ВУЗУ Вам не загрожує!

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути зелену кнопку "звернутись" біля мого профілю. Можу також надати зразки документів, які оформлювали під моїм контролем мої клієнти з Вашої категорії і вже успішно по них виїхали! Вдачи Вам!

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Максим.

    Для выезда на обучение за границу Вам необходимо будет предоставить Госпогранслужбе документ о предоставлении отсрочки от призыва и разрешение на выезд за границу. Также Вам необходимо будет оформить студенческую визу. На время действия визы Вы на законных основаниях будете находиться за границей. В случае отчисления из иностранного вуза ваше нахождение за границей будет нелегальным, но Вы можете находится за границей, однако в случае проверки документов может быть установлено, что Вы отчислены, а потому незаконно находитесь за границей, но такое развитие событий маловероятно, если у Вас останутся документы, подтверждающие ваше обучение.

    Комаса Александр Владимирович
    Комаса Александр Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Чернігів, 11 років досвіду

    Добрый день. Если Вы законно покинули территорию Украины, то даже после окончания учебы, обязанности возвращаться не предусмотрено ни одним нормативным актом. Потому спокойно учитесь и не переживайте за этот момент. Возможно что-то и примут, но это точно будет касаться только тех, кто незаконно покинул территорию Украины. И то это тоже спорный вопрос.

    Удачи.

    С уважением Александр Комаса.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня! Державна прикордонна служба роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років.

    Зокрема перетнути кордон можуть особи. які:

    Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі; військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

    Якщо виникнуть проблеми при перетині кордону, рекомендую

    1. Вимагайте надання офіційної відмови у перетині кордону від працівників Державної прикордонної служби України, яку ви маєте право оскаржити, як незаконне рішення до начальника пункту пропуску та одночасно до Державної прикордонної служби України, а також до Окружного адміністративного суду.

    ЗАКОН УКРАЇНИ «Про прикордонний контроль»

    Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

    1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

    2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

    Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

    5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

    1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

    2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

    2. Викличіть поліцію.

    3. Скарга до адміністрації Державної прикордонної служби України адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»: +38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Подання звернень громадян

    Письмово - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. Особисто - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    4. Скарга на Урядову Гарячу лінію 1545

    На даний час відповідальності за неповернення до України під час воєнного стану поки що не має, та ніяким номативним актом не встановлено.

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".

    Корнійчук Євген Іванович

    Добрий день,

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які, навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі) у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

    студентського квитка або студентської візи;

    перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

    військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

    довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти) https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Для тобто для перетини кордону ви повині отримати відстрочку від мобілізації відповідно ст. 23 ЗУ " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420:~...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    п .16 ст. 17 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає що

    Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їх право на відстрочку. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n271:~...

    ВИСНОВОК ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ТА ПЕРЕТИН КОРОНУ ЗА УМОВ ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ НАВЧАТИСЯ У ВНЗ, АЛЕ ВИ ПОВИННІ КОЖНОГО РОКУ ДО 1 ЖОВТНЯ ПІДТВЕРДЖУВАТИ СВІЙ СТАТУС. ЯКЩО ТАКОГО ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВИ НЕ НАДАСТЕ ВИ ПОРУШИТЕ ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" ЗА ЩО ПЕРЕДБАЧЕНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку передбачено притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом року вчинення вищезазначеного порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період передбачено штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Ви можете та залишитися якщо у вас будуть підстави для перебування у цій країні. А якщо з годом повернитися додому нічого страшного вас тут о крім штрафа чекати не буде.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Продовжую відповідь ...

    Після Вашого зарахування до іноземного ВУЗУ потрібно отримати, перекласти на українську та посвідчити переклад: довідки про статус студента (обов'язково), наказ про зарахування, студентський квиток, контракт про навчання.

    Звернутися до військомату з вашими документами, та витребувати документ у формі довідки про відстрочку від мобілізації на підставі навчання за кордоном та проставити відмітку про відстрочку у військово-обліковому документі. У даному документі має бути зазначено про дозвіл на виїзд за кордон.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України