Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Захист прав споживачів, 24 червня 2023, питання №87217 150₴

Технічні умови встановлення звукового обладнання в магазині

Чи існують, визначені законодавством, технічні вимоги до встановлення звукового обладнання (музична колонка) в магазині, приміщення якого знаходиться в житловому будинку?
Якщо так, як саме нормативно-правовий акт чи документ іх визначає, і яка установа займається перевіркою дотриманням цих вимог?

Відповіді юристів (7)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    25.3%

    Доброго дня.

    В Україні діють санітарні норми, що стосуються впливу шкідливого шуму. Допустимий рівень шуму в квартирах вдень – від 40 до 55 децибел, вночі – максимум 45 децибел.

    Основними документами, які регулюють обмеження рівня шуму та контроль за дотриманням тиші в населених пунктах, є Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови. Також вказані питання регулюються місцевими правилами дотримання тиші

    Органом, який контролює дотримання вказаних норм є Держпродспоживслужба.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Корнійчук Євген Іванович
    26.7%

    Доброго дня,

    Допустимі норми шуму

    Для оцінки рівня шуму в житлових приміщеннях сформульовані загальні норми допустимої гучності (наказ МОЗ від 22.02.2019 № 463). Вони визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) і критеріям шуму (NC) .Так, згідно з цими санітарним нормам, рівень шуму:

    • вдень не повинен перевищувати 55 дБ, а вночі 45 дБ в квартирах і житлових будинках, пансіонатах, інтернатах і спальнях садів; для готелів і гуртожитків норми дещо вищий - до 50 і 60 дБ відповідно;
    • на прилеглих до житлових будинків територіях днем - до 70 дБ, а вночі - до 60 дБ;
    • на майданчиках відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, майданчиках дитячих дошкільних установ, шкіл та ін. навчальних закладів - до 60 дБ;
    • в залах кафе і ресторанів рівень не повинен перевищувати 70 дБ, а в торгових залах або в аеропорту або на вокзалі в пасажирських залах - 75 дБ.

    Для довідки: рівень звуку 30 дБА - це шепіт і цокання настінного годинника; 45 дБА - звук звичайного розмови; 65 дБА - звук голосної розмови, який чітко чутно стороннім.

    Потрібно звернути увагу на те, що крім загальних положень закону про правила дотримання тиші, в кожному місті, селі, селищі місцева рада приймає більш конкретизовані, враховуючи специфіку, традиції, географічне розташування певної території.

    Так, в Києві діють «Правила благоустрою міста Києва». Вони регламентують питання дотримання тиші в громадських місцях. У денний час забороняється перевищення рівня шуму в 40 дБ, у нічний - в 30 дБ: в офісах, закладах громадського харчування, торгівлі, при проведенні концертів, масових святкових і загальноміських заходів.

    Винятки: коли шуміти можна

    Випадки, коли заборона на перевищення встановленого рівня шуму не поширюється (ч. 5 ст. 24 закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"):

    • за наявності екстреної ситуації (наприклад аварія, пожежа, потоп, впало дерево на будинок тощо);
    • якщо отримано дозвіл місцевої ради на проведення салютів, феєрверків в заборонений час;
    • відзначення святкових, неробочих днів, днів міста, змагань та інших свят, позначених в рішення сесії місцевої ради;
    • надання невідкладної допомоги;
    • попередження і припинення порушень закону;
    • коли шум в закритому приміщенні, за умови що він не поширюється за межі цього приміщення і його не чутно жителям прилеглих квартир;
    • якщо джерелами шуму є обладнання та механізми, що забезпечують життєдіяльність житлових і громадських будівель, за умови прийняття всіх невідкладних заходів, які мінімалізують проникнення шуму в прилеглі приміщення;
    • проведення зборів, мітингів, демонстрацій і походів, якщо про це своєчасно повідомлені органи місцевого самоврядування.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених за консультацію на сайт клієнт здійснює самостійно ✅

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%

    Доброго дня, Юрію!

    Згідно зі статтею 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані:

    здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;

    забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;

    вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):

    жилих будинків і прибудинкових територіях;

    лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;

    готелів і гуртожитків;

    розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

    інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

    парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

    Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів.

    Також норми шуму врегульовані у Наказі МОЗ від 22.02.2019 № 463 Про затвердження Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови. Наказом затверджені державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови. З ним можна ознайомитись тут:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0281-19#Text

    Так, допустимі рівні звуку в приміщеннях визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) та критеріями шуму (NC).

    Зокрема, у житлових приміщеннях допустимий рівень шуму вдень (08:00 - 22:00) - 40 дБА, а вночі (22:00 - 08:00) - 30 дБА. При цьому максимальний рівень вдень - 55 дБА, вночі - 45 дБА.

    Для офісів та приміщень, обладнаних персональними комп'ютерами або технікою для бізнесу допустимий рівень шуму цілодобово - 50 дБА, а максимальний- 65 дБА.

    ВИСНОВОК: Отже якихось спеціальних норм, передбачених у законодавстві, про допустимість рівня шуму у приміщеннях для Вашого випадку встановлення музичної колонки не передбачено. Проте зазначених вище норм ДБН треба дотримуватись.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю. вдень не повинен перевищувати 55 дБ, а вночі 45 дБ в квартирах і житлових будинках, пансіонатах, інтернатах і спальнях садів; для готелів і гуртожитків норми дещо вищий - до 50 і 60 дБ відповідно.

    Якщо ви будете порушувати і на вас можуть поскаржити до поліції.

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю. 182 Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу від 85 до 255 гривень. Якщо ж тишу порушує юридична особа або підприємець - штраф від 255 до 510 гривень. Якщо на вас буде накладено декілька разів штраф працівники поліції можуть конфискувати прилад для прослуховування музики та інше.

    Згідно зі статтею 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані:

    • здійснювати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами;
    • забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, культури, при проведенні концертів, дискотек, масових святкових і розважальних заходів тощо рівні звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами;
    • вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):
    1. жилих будинків і прибудинкових територіях;
    2. лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;
    3. готелів і гуртожитків;
    4. розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;
    5. інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
    6. парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

    Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Нормативно-правовым актом, регулирующим общественные отношения, связанные с защитой населения, в т. ч. и от шума, является ЗУ "Об обеспечении санитарного и эпидемического благополучия населения". Согласно его положениям, граждане имеют право на безопасные для здоровья и жизни быт, отдых и окружающую среду. Ст. 24 Закона обязывает предприятия, учреждения и организации принимать меры по недопущению превышения уровней шума на так называемых защищенных объектах, в число которых входят жилые дома и придомовые территории. Допустимый уровень шума устанавливается санитарными нормами и зависит от территории и времени суток. В среднем для жилых домов уровень шума не должен превышать 45–60 дБА.

    Если в результате проведенной проверки установлено нарушение, предприятие-нарушитель должно уплатить штраф, а также предпринять все меры для недопущения подобного в будущем. Требования законодательных и других нормативно-правовых актов относительно защиты населения от вредного влияния шума регулируются ст. 182 КУоАП, которая предусматривает ответственность должностных лиц и граждан-субъектов хозяйственной деятельности в виде штрафа в размере от 15 до 30 необлагаемых налогом минимумов доходов граждан, т. е. от 255 до 510 грн. В случае повторного нарушения в течение года размер штрафа будет колебаться от 50 до 150 НМДГ (850 – 2 550 грн) с конфискацией звуковоспроизводящей аппаратуры, пиротехнических средств, других предметов нарушения тишины.

    Рекомедую Вам письменно обратится с заявлением в местную администрацию в управление по благоустройству о проведении проверки указаного суб екта бизнеса и определения штрафных санкций или иных мер влияния.

    В заявлении просите письменно уведомить Вас о принятых мерах согласно ст. 11 ЗУ ОБ обращениях граждан в 15 -ти дневной срок.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    21.3%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Юрій!

    Наказом Міністерства охорони здоров’я № 463, виданому у 2019 році, визначені загальні норми допустимої гучності. Вони використовуються для оцінки рівня шуму в житлових приміщеннях.

    Згідно з цими нормам, рівень шуму не повинен перевищувати: вдень 55 дБ, вночі 45 дБ – в квартирах і житлових будинках, пансіонатах, інтернатах і спальнях дитсадків; вдень 60 дБ, вночі 50 дБ – для готелів і гуртожитків; вдень до 70 дБ, вночі до 60 дБ – на прилеглих до житлових будинків територіях; 60 дБ – на майданчиках відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, майданчиках дитячих дошкільних установ, шкіл та ін. навчальних закладів; 70 дБ – в залах кафе і ресторанів; 75 дБ – в торгових залах або в пасажирських залах аеропортів і вокзалів.

    Для оцінювання всіх цих децибел на слух є зручні порівняння: рівень звуку 20 дБ – це шепіт і цокання настінного годинника; 35-40 дБ – звук звичайної розмови; 50-60 дБ – звук голосної розмови, який чітко чутно стороннім, 90-100 дБ – шум потягу метро.

    Для того, щоб виміряти рівень шуму приладом, можна звернутися в місцеве управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужби).

    За допомогою приладу-шумоміру фахівці з’ясують, чи не перевищено норми допустимого шуму. Також за сучасних умов можна використати відповідний додаток у смартфоні.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України