Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 21 вересня 2023, питання №93147

Фінансова допомага українцям та штраф за це.

Добрий день!
Я громадянка України. Мешкаю рік у Німеччині.
Коли почалася війна, мої рідні оформили ЄПідримку. Кожного місяця в продовж року отримували по 2000 грн. Їх неповнолітній син маючи ВПО переїхав також до Німеччини. Приблизно рік він отримував цю допомогу, та ніхто не знав про те що мати цю допомогу на території іншої держави не можна.
Сьогодні на місце оформлення статусу ВПО (переміщенної особи) приїхала перевірка. Вони були без попередження. Довели жінку до поганого стану погрожуючи великими штрафами за те , що людина яка виїхала в іншу країну з грошима все ще має цей стан.

Гроші цей хлопець не отримує вже декілька місяців, і особливо так ними і не користувався , але справа в тому що в нього досі не виходить відмінити статус ВПО в онлайн додатку.

Всі дуже нервують та налякані, адже не хочуть платити великий штраф та робити проблем для когось.
Як правильно поступити в цій сттуації?
Адже допомога українцям також потрібна їм на територіях інших країн. Тоді б краще було б якби українське управління піднімало зарплати , та допомагало виїзджати людям з воєнних територій до безпечних місць. Бо перші місяці люди у інших країнах здебільшого живуть за свій рахунок , так де ж ці гроші взяти.

Зрозуміло ця родина зробить все що б відмінити стан ВПО , але чи буде правильно виплачувати штраф у 3 кратному розмірі як стверджували працівники?
Чи є якісь статті щодо цієї теми?

Я буду вам особисто вдячна за відповідь , моя рідня також.
З великою шаною і повагою,
Кравченко Поліна Олександрівна.

Відповіді юристів (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні якого штрафу не буде. Вас можуть змусити повернути кошти тільки у судовому порядку або у добровільному, якщо через суд у разі винесення рішення не на вашу користь прийдеться сплатити і судові витрати.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Поліна!

    Вам просто треба повернути всю допомогу, яку Ви отримали як ВПО, після виїзду за кордон..

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України