Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 07 листопада 2023, питання №96337

Які податки за найманого ФОПа?

Я ФОП 3 групи.
При влаштуванні на роботу в автошколу, директор сказав, що я маю віддавати йому частину заробітку, бо він буде сплачувати за мене податки.
Хочу розібратись, які податки платитиму я особисто, а які і головне скільки буде сплачувати за мене (як найманця) директор. Бо мені здається, що він з мене багато просить...

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    ФОП 3 групи на загальній системі оподаткування платить 19,5% податку з доходу, на спрощеній - 5% з доходу плюс ЄСВ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Нічого Ви не повинні віддівати. Це порушення норм трудового законодавства. Обчислення і сплату ЄСВ за працівників-ФОПів здійснюють саме роботодавці. Також роботодавець утримує з Вашої заробітної плати ПДФО 18% + 1,5% військового збору.

    Ставки ЄП для групи 3 встановлені згідно із п. 293.3 ПКУ у розмірі:

    3% доходу та обрано додатково сплату ПДВ;

    5% доходу – якщо ПДВ не сплачують.

    Це платите Ви якщо отримуєте дохід як ФОП.

    З 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, ФОП незалежно від обраної системи оподаткування мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України